לפני המרצת פתיחה, במסגרתה עותר האפוטרופוס הכללי כמנהל הנכסים העזובים של מר וורטסמן ליאון (להלן: "המבקש"), לחייב את נתיבי ישראל - החברה הלאומית לתשתיות תחבורה בע"מ (להלן: "המשיבה") לשלם פצויי הפקעה, בעקבות הפקעת זכות הבעלות של מר וורטסמן ליאון, בחלקה 114 בגוש 10498 (להלן: "המקרקעין" או "החלקה").
עוד ובנוסף טענה המשיבה, כי ההשוואה שבוצעה על-ידי שמאי המבקש ועיסקאות ההשוואה שנלקחו בחשבון, אינן מתאימות למקרקעין הרלוואנטיים, שכן עיסקאות ההשוואה מתייחסות לחלקה 40 בגוש 10250, שהנה חלקה גדולה, ששמאי המבקש אף לא ידע את גודל שטחה, ואין המדובר בשטח כלוא בתוך מחלף, אלא בשטח שכולל שטחים שרחוקים מהכביש, ומשכך ערכם עולה.
תשובתו היתה:
"ת. אם לוקחים את חלקה 40, היא קרובה למחלף, לא רחוקה מהחלקה שלנו, כשרואים את ההתרחבויות של הכביש, חלקות כאלה בד"כ במשך השנים מופקעות לדרכים ושימושי דרכים, לא במיידי אלא בהליך, לכן הפוטנציאל שלה לאיזה משהו כימעט שואף ל-0. הוא קרקע חקלאית ללא פוטנציאל, יכולים לעשות במקום בשטח הכלוא אולי שימושים עונתיים חקלאיים, או לכל מיני דברים שבכלל אין להם פוטנציאל לשימוש. זה לא עניין של זכויות מים, אני חושב שאין לזה נפקא מינא אם יש לזה זכויות מים או לא, אלא השאלה הרלוואנטית היא אם יש להם סיכוי בעתיד לשינוי ייעוד למגורים וכדומה, ואין לה סיכוי כזה בגלל איפה שהיא ממוקמת וכלואה, זו קרקע שכבר גמרה את החיים שלה. מי שסוחר בקרקעות כאלה, יש אנשים שקונים קרקעות חקלאיות לאחר שינוי הייעוד לדרך, רק על-מנת לנהל את המו"מ לקבל פצויי הפקעה, אפילו השמאי הממשלתי מדגיש את העניין הזה, מפנה לסעיף 4ג' בקוים המנחים של השמאי הממשלתי מ-5/08.
(נמחק)
עם ביצוע תשלום מלוא הפיצויים בגין ההפקעה למבקש, אין ולא תהא למבקש ו/או למי מטעמו ו/או למי הבא במקומו ו/או בנעליו ובכלל זה, כל צד שלישי שהוא בעל זכויות קנייניות ו/או מעין קנייניות ו/או אחרות במקרקעין, כל טענה, דרישה, תביעה וזכות כנגד מדינית ישראל ו/או המשיבה ו/או כנגד מנהל מקרקעי ישראל ו/או כנגד כל גוף רשות ואדם (להלן: "הרשויות") בגין הפקעת השטח המופקע נשוא התובענה, על כל הבנוי והנטוע עליהם.
...
יתר על כן אני סבור כי עמדת השמאי מטעם מע"צ כי ערך הקרקע הוא 10% שכן יש להעריכה כשווי של דרך הייתה יכולה להיחשב כנכונה אילו הדיון היה נסב בתביעה לפיצוי בגין ירידת ערך לפי ס' 197 לחוק התכנון והבניה שאז לצורך זה אכן מקובל לקבוע כי שינוי לטובת דרך מוריד את ערך הקרקע בכ-90% (ראה ה"פ (חי) 93/05 מוצטפה נ' מע"צ (פורסם בנבו 8.5.07), ת.א. (ת"א) 165/97 פרלמן נ' הוועדה המקומית לתכנון ולבניה רעננה, [פורסם בנבו] תק-מח 99 (2) 65535 (1999)), אלא שבענייננו לא הוכח ולא נטען כי ניתן למבקשת במישרין או בעקיפין פיצוי לפי סעיף 197 לחוק בכלל ובגין תוכנית הדרך בפרט, ובענייננו אין אנו עוסקים בתביעה לפי סעיף 197 לחוק אלא בפיצויי הפקעה, שלכל היותר המשיבות טענו כי נלקחה בחשבון הפגיעה עקב ההפקעה במסגרת ההתחשבנות לעניין היטל ההשבחה, אך לא נטען כי ניתן פיצוי כאמור למבקשת, עקב התוכנית, דהינו המקרקעין שלה "נפגעו על-ידי תכנית שלא בדרך הפקעה" כמשמעותה של הפגיעה בפרק ט' לחוק התכנון והבניה.
לפיכך ולשם כיסוי מלא וסופי של כל טענה, דרישה תביעה וזכות שהיא בגין כל נזק, הפסד והוצאה אשר נגרמו ויגרמו לנעדרים או למי מטעמם בגין הפקעת השטח המופקע נשוא התובענה, על כל הבנוי, המחובר והנטוע עליהם לרבות ובכלל זה בגין אובדן זכויות עיבוד, אובדן הכנסות, פגיעה בעיסוקי ובעסקי הנעדרים, מעברים חקלאיים, מערכות השקייה, פגיעה בשטח המעובד, הגדלת הוצאות עיבוד, הקטנתה הכנסות, חידוש ציוד ו/או בגין כל נזק, הפסד הוצאה אשר נגרמו ויגרמו לנעדרים בין בהווה ובין בעתיד - כפועל יוצא מהפקעת השטח המופקע, בין בהווה ובין בעתיד, תשלם המשיבה למבקש - כמנהל נכסי הנעדרים, פיצויי הפקעה בסך של 84,264 ₪ (שמונים וארבעה אלף מאתיים שישים וארבעה ₪), ובתוספת הפרשי הצמדה וריבית בהתאם לחוק פסיקת ריבית והצמדה התשכ"א-1961, החל מיום 18.6.08 ועד למועד התשלום בפועל.
סיכום
הנני מחייבת את המשיבה לשלם למבקש פיצוי בגין הפקעת המקרקעין בגוש 10498 חלקה 114 בסך 9,246 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק (על פיצויי הפקעה חלות הוראות החוק לתיקון דיני הרכישה לצרכי ציבור, תשכ"ד-1964), וזאת מתאריך 27/7/2011 ועד לתשלום המלא בפועל.