ואכן, בתאריך 19.04.18, בשעות הערב, הגיעו בני הזוג הרשקוביץ לביתם של מאיר, עפ"י עדותו של הרשקוביץ, סיפר לבני הזוג מאיר, כי הגיעו לאזנו ידיעות מכמה גורמים על כך שבבית יש ניזקי רטיבות, במיוחד במרתף והדגיש בפניהם כי משפחתו אינה יכולה לגור בבית עם רטיבויות בשל מצב רפואי של אחד מילדיהם.
כך, כשחורגים הצדדים מכל פרופורציה סבירה בין הפצוי שהסכימו עליו ובין הנזק הצפוי מההפרה בעת כריתת החוזה, רק כדי ליצור הרתעה אפקטיבית, יש לבית משפט סמכות להפחית את סכום הפצוי המוסכם (סעיף 15 לחוק החוזים התרופות; ע"א 1880/19 הליגה למניעת מחלות ריאה תל אביב נ' שיר משכנות וותיקים בע"מ, [פורסם בנבו, 47-46 (25.10.2020).
לכן, לאחר שקבעתי כי מאיר הפרו את הסכם המכר, בכך שלא עמדו בהצהרותיהם ביחס למצבו ותקינותו של הנכס והפרו את חובת תום הלב העומדת להם מכח ההסכם ומכח הדין, בהנתן שקבעו הצדדים פיצוי מוסכם בגין הפרת ההסכם ומשלא טענו מאיר כי על בית המשפט להתערב בשיעורו של הפצוי ולהפחיתו, אין לי אלא לקבוע כי מאיר חייבים בתשלומו של הפצוי המוסכם, בסך של 327,500 ₪.
יוער, כי במסגרת הסיכומים, טענו הרשקוביץ להתגבשות נזק נוסף, בסך של 15,072 ₪, בגין עלויות מימון הלוואה, ממועד הגשת התביעה ועד מועד הסיכומים, ואולם, נזק זה למעשה לא נתבע ולא הוכח כדבעי, ועל כן אין מקום לפוסקו, כחלק מהליך זה.
עמדתי שונה ביחס לפצוי בגין נזק עקיף בדמות עגמת נפש, לו עותרים הרשקוביץ, בסך של 150,000 ₪.
...
באשר לסעדים שנתבעו במסגרת התביעה שכנגד, הרי שמעת שדחיתי את כלל טענות מאיר, דינה של התביעה שכנגד להידחות על כל הסעדים הנתבעים בה. לעניין זה, ראוי לציין את דבריו של מר מאיר בחקירתו הנגדית, מהם ניתן ללמוד באופן מובהק, כי ממילא התביעה שכנגד הוגשה כאקט אסטרטגי ותו לא, ולא כתביעה שיש בה ממש, באומרו "כל הכתב תביעה נערך ע"י עורך הדין שלי והוא אומר לי דבר פשוט, שיש לך תביעה אליך, תגיש תביעה כנגד ובסופו של דבר תגיעו לפשרה" (עמ' 69, ש' 1 – 2).
סוף דבר
לאור המקובץ לעיל, אני מורה כדלקמן:
120.1 התביעה העיקרית מתקבלת בחלקה; אני מחייבת את הנתבעים, יחד ולחוד, לשלם לתובעים פיצוי בסך של 379,528 ₪, בתוספת אגרת בית משפט, כפי ששולמה.
120.2 התביעה שכנגד – נדחית במלואה.