מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעת פינוי, דמי שימוש ראויים וארנונה בגין שטחים בבניין

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בית משפט השלום בתל אביב - יפו ת"א 59532-05 חטר ישי נ' אסנת - חברה לעבודות קבלניות בע"מ ואח' לפני כבוד השופט עדי הדר התובע: עו"ד דרור חטר ישי הנתבעים: 1.אסנת - חברה לעבודות קבלניות בע"מ 2. אביוד חברה לבנין ועבודות עפר בע"מ- ניתן פס"ד 3.שלתם בנין בע"מ 4.ע. צובארי בנין בע"מ 5. מוסך האחים קצב בע"מ – ניתן פס"ד 6.ששון נמני 7.רן נמני 8.אלי דרויש 9.עובדיה רפי שוחט 10.יצחק שוחט 11. גבריאלי ראובן נכסים והשקעות בע"מ – ניתן פס"ד 12. יעקב גבריאלי 13. גשיב נכסים והשקעות בע"מ – ניתן פס"ד 14.איציק הובלות ואריזות חקלאיות בע"מ פסק דין
לטענת אסנת, החל מיום רכישת המקרקעין היא חויבה בתשלום ארנונה בגין ישיבתו של אברג'יל על השטח.
כבוד השופטת ניב התייחסה בפסק הדין גם לחתימה על כתבי הויתור: "26. הליכי הכנוס נתקלו בהתנגדות הפולש, שהגיש בקשות שונות שנועדו לעכב את הפינוי. גם כאשר פונו חלקים כאלה ואחרים, לא ניתן היה להגיע להסכמות כי שטחים אלו ייתפסו ע"י הכונס על מנת שיעשה בהם שימוש וישכירם. בשלב מאוחר יותר, החלו אף הנתבעים להגיש תביעות ובקשות מטעמן, שלכאורה מצביעים על כך כי למרות שהסכימו לממן את הפינוי, חזרו בהם משיתוף הפעולה, יהיו טעמיהם אשר יהיו.
. וגם: "מקורות ביטלה את קיומה של הבאר ואסר על השאיבה". כמו כן קבעה כי "דרך המלך הנה בפרוק השתוף ביניהם. בנתיים, מדוע ייוחס החלק התפוס ע"י הפולש לתובע דוקא? אינני מקבלת את תשובת הנתבעים כי זוהי מנת חלקו הואיל וישב בחיבוק ידיים. לטעמי, מעת שחזרו בהם הנתבעים מהסכמתם לפנות את הפולש, הפסד דמי השמוש בגין השטח המוחזק על ידו (שלא נתבעו ע"י התובע ואף לא נשלחו בגינם הודעות צד ג' ע"י הנתבעים) אמור לחול על התובע והנתבעים כאחד. מכאן, שיש לחייב את כל הנתבעים במחצית מדמי השמוש הראויים בגין אותו חלק המוחזק על ידי הפולש מסוף יולי 2011.
" מותב זה מאמץ מסקנת השופטת ניב ובהיעדר ראיות חדשות וסותרות, קובע כי יש לראות באלי ויעקב כמיקשה אחת בתקופה הנוגעת לתביעה זו. הם גם היו מיוצגים על ידי אותו ב"כ עת הגישו ראיות משלימות בשנת 2017 ומכאן שאין ביניהם ניגוד עניינים לגבי התקופה הנוגעת לתביעה זו. המומחים מטעם בימ"ש שייכו ליעקב, ומכאן שגם לאלי, את שטח C, כאשר המודד גורדון העריך על פי תצלומי האוויר את גודל השטח ב- 2,800 מ"ר. האם יש לחייב אלי ויעקב בגין ההנאה שהפיקו מהמקרקעין או בגין דמי שימוש ראויים ראויים ? כאמור לעיל, זכויותיהם של אלי ויעקב במוחכר הנן 6.3%, כל אחד.
...
אינני מקבלת את טענת גבריאלי כי מכיוון שהסתכסך עם דרוויש אשר עושה שמוש בלעדי בחלקם המשותף- יש לפטור אותו לחלוטין.
סוף דבר אסנת תשלם לתובע הסך של 154,854.39 ₪ צמוד בתוספת הפרשי רבית כדין ממועד הגשת התביעה ועד מועד התשלום בפועל.
התובע ישלם לעובדיה ויצחק הסך של 20,000 ₪ ולאיציק הובלות הסך של 20,000 ₪ צמוד בתוספת הפרשי רבית כדין ממועד מתן פסק הדין ועד מועד התשלום בפועל וחלקם בשכר ששילמו למומחי בימ"ש, ככל ששילמו, צמוד בתוספת הפרשי רבית כדין ממועד ההוצאה ועד מועד התשלום בפועל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום קריות נפסק כדקלמן:

הינה אם כן "הסכמתו שבשתיקה של בעל המקרקעין לפעולתו של פלוני בנכס היא שמונחת בבסיסה של הרשות מכללא" (נינה זלצמן "רישיון במקרקעין", הפרקליט מב(א) 24, 57 (1995); וראו גם: ע"פ 32884-10-11 תעשיות רדימקס (ישראל) בע"מ (פורסם בנבו, 14.6.2012); רע"א 104/13 תעשיות רדימיקס (ישראל) בע"מ נ' סלומון אסור – אסור חומרי ביניין (פורסם בנבו, 4.2.2013)).
נזכיר כי הסעד הכספי מורכב משני ראשים: דמי שימוש ראויים והחזר בגין הארנונה שלטענת התובעת היא שילמה בגין שטח המחלוקת, בעוד שהנתבעת היא זו שעשתה שימוש בו. אפנה איפוא לידון בתביעות אלו.
בכתב התביעה המתוקן טענה התובעת שיש לחייב את הנתבעת בתשלום דמי שימוש ראויים לתובעת 2 מהמועד בו רכשה את הזכויות (22.11.17) ועד מועד הפינוי בפועל.
...
70.3 אני מחייב את הנתבעת לשלם לתובעת שכ"ט עו"ד בסכום כולל של 20,000 ₪, וכן הוצאות בסכום כולל של 15,000 ₪.
אני מקבל את ההודעה לצד שלישי ומחייב את הצדדים השלישיים, ביחד ולחוד, לשפות את המודיעה (הנתבעת) ולשלם לה כל סכום בו היא חויבה כלפי התובעת לפי פסק דין זה, זאת תוך 30 יום מהמועד בו תפרע הנתבעת בפועל את החוב על פי פסק הדין.
כן אני מחייב את הצדדים השלישיים לשלם למודיעה הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסכום כולל של 15,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בנוסף כאמור, נקבע כי התביעה העיקרית לפינוי מדירה, פירוק שתוף ותשלום דמי שימוש ראויים, וכן התביעה שכנגד שעניינה הלוואה שניטלה שנים רבות קודם לכן לשם רכישת דירה אחרת, אינן באותו נושא ואינן נובעות מאותן הנסיבות.
בית המשפט (כב' השופטת ד"ר ד' פלפל) נימק קביעתו כך: "בעניינינו, איני סבורה שהתביעה שכנגד ממלאת אחר דרישת הסיפא של סעיף 4 לחוק ההתיישנות, הדורש כי נושאן של התביעה העיקרית ושל התביעה שכנגד יהיה אחד, או שהללו תנבענה מאותן נסיבות. בתביעה העיקרית עותרים התובעים לפצוי כספי מהמינהל למעשה בגין השקעותיהם במבנים ובמחוברים במקרקעין הנ"ל; ואילו בתביעה שכנגד עותר המינהל לדמי שימוש ראויים בגין שהותם של הנתבעים שכנגד במקרקעין (לאור החלטות קודמות שבחלק מהתקופה השהות היתה שלא כדין). כלומר – למעשה התביעה העיקרית דנה בנזקי רכוש שהיו לתובעים על המקרקעין וזה גם מה שנשום בחווה"ד שהגישו התובעים; ואילו התביעה שכנגד דנה בדמי שימוש ראויים, קרי: עצם השמוש במקרקעין. המכנה המשותף היחיד של שתי התביעות הוא היותן תביעות כספיות, ולמעט עובדה זו, אין לראות את ההליכים שננקטו כמפורט לעיל כנובעים מאותן נסיבות". בע"א (מחוזי י-ם) 13921-09-11 הקדש בתי ראנד נ' עריית ירושלים (פורסם בנבו, 15.7.12), קבע בית המשפט (כב' השופטת ג' כנפי-שטייניץ) כי תביעה לתשלום ארנונה ותביעה שכנגד לתשלום דמי שימוש ראויים בגין נכס אחר של הנתבע, אינה עומדת בדרישות סעיף 4 לחוק ההתיישנות, משום שהתביעות אינן באותו הנושא ואינן נובעות מאותן הנסיבות (ר' סעיף 16 לפסק הדין).
כמו כן, בת"א (שלום ראשל"צ) 3306/08 כפיר קבלנות ביניין בע"מ נ' ירושלמי (פורסם בנבו, 24.1.11) שעסק בתביעה לתשלום דמי ניהול ובתביעה שכנגד שהוגשה בגין נזק שניגרם מהטעיה נטענת בנוגע לשטח הדירה, קבע בית המשפט (כב' השופטת א' סורוקר) כי: "במקרה דנא, כל תביעה עוסקת בנושא אחר: התביעה העיקרית עוסקת בדמי ניהול, ואילו התביעה שכנגד היא תביעה עצמאית, שענינה שטח הדירות. אין קשר בין הנושאים. אין צורך לשמוע את הטיעון בענין שטח הדירות על מנת להכריע באופן שלם וצודק בתביעה לדמי הניהול. אף אין זה ראוי להמריץ בעל דין לישון על טענותיו, ולעוררן במועד אקראי כלשהוא, בו הוגשה נגדו תביעה". גם בפסק הדין בעיניין גלינאור אשר צוטט לעיל, שעסק בתביעה ובטענת קזוז הנוגעות כל אחת לעסקה נפרדת ביהלומים אשר נערכו בין אותם צדדים ובהפרש של שנה, נקבע כי הן אינן עוסקות באותו נושא או נובעות מאותן הנסיבות: "בעניינינו, טענת הקזוז והתביעה אינן באותו נושא ואינן נובעות מאותן נסיבות אלא עניינן בשתי עיסקאות שונות שנערכו בין הצדדים, במועדים שונים ונוגעות ליהלומים שונים, כאשר בעיסקה אחת נשלחו יהלומים ע"י התובע לנתבע ובשניה נשלחו יהלומים ע"י הנתבע לתובע, עסקה אחת משנת 1997 והשניה משנת 1998. לפיכך סעיף 4 לחוק ההתיישנות אינו חל בעניננו ביחס לטענת הקזוז שהעלה הנתבע". מן הכלל אל הפרט לאחר שעיינתי בטענות הצדדים ובפסיקה אשר פורטה בהרחבה לעיל, נחה דעתי כי תביעתה של אייטוזד ותביעתה שכנגד של מאירי, כמו גם טענות הקזוז שטענה מאירי אשר עילתן זהה לעילות התביעה שכנגד, אינן באותו נושא ואינן נובעות מאותן הנסיבות.
...
מלבד העובדה כי מר פלדמן, אשר לטענת חזי "טיפל בכל הדברים האלה", לא זומן למתן עדות בתיק זה (ואין ממש בטענת מאירי שלפיה מר פלדמן אינו נמצא בשליטתה, היות שניתן היה לזמנו למסור עדות באמצעות בית המשפט), והדבר פועל לחובתה של מאירי, סבורני כי דבריו של חזי מדברים בעד עצמם ומעידים כי מאירי זנחה את תביעתה.
סוף דבר תביעתה של אייטוזד מתקבלת, אפוא, באופן חלקי, כך שמאירי תשלם לאייטוזד 127,758 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כדין מיום הגשת התביעה ועד לתשלום בפועל.
התביעה שכנגד נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בית משפט השלום בתל אביב - יפו ת"א 18448-10-19 בן יהודה סחר בע"מ נ' ישר גול חברה לבנין והשקעות בעמ לפני כבוד סגן הנשיא עמית יריב התובעת: בן יהודה סחר בע"מ ע"י ב"כ עו"ד דורי גורן הנתבעת: ישר גול חברה לבנין והשקעות בע"מ ע"י ב"כ עו"ד חי שוורץ פסק דין
לטענת התובעת - הנתבעת לא נענתה לבקשה והיא מחזיקה ועושה שימוש בנכס שלא כדין, ללא הסכם ומבלי לשלם דמי שכירות, ארנונה וחשמל.
התובעת טוענת כי מאחר שהמחסן הימני בבעלותה המלאה, הרי שלנתבעת אין כל זכות חוקית להחזיק בו ולכן היא זכאית לסעד הפינוי כנגד הנתבעת ולפיצול סעדיה כך שתוכל להגיש תביעה לתשלום דמי שימוש ראויים בגין השמוש שעשתה במקרקעין שלא כדין.
הנתבעת לא הגישה חוות דעת נגדית מטעמה, אולם טענה כי בהיתר הבית המשותף מצוין כי השטח נשוא התובענה אמור לשמש כחניון כך שמדובר ב"שטח משותף", ואילו היה משמש אכן כחניון לא היה צורך בזיקת הנאה, מכיוון שהיה ניתן לעבור דרך החניון.
...
לחיזוק מסקנה זו, הגישה התובעת את חוות דעתו של שמאי המקרקעין - מר יניב שירן (להלן: "מומחה התובעת"), הקובעת בין היתר כי הנכס "נגרע מתחום שטח תת חלקה 3 המצויה בקומת המרתף העליון" (ראו מוצג ת/6 עמ' 7-6 לחוות הדעת).
גם טענת הנתבעת לפיה הדרך היחידה למרתף התחתון שבבעלותה היא דרך הנכס -להידחות, זאת לאור חקירת מנהל הנתבעת שאישר כי ניתן להיכנס למרתף התחתון גם דרך הכניסה הראשית של הבית המשותף (ראו עמ' 57 ש' 24-10 ועמ' 72 ש' 28-25 לפרוטוקול מיום 11.3.2021).
סוף דבר הפועל היוצא הוא כי דין התביעה להתקבל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום נתניה נפסק כדקלמן:

את דמי השמוש ביקשה התובעת להעמיד על 6% משווי הקרקע בתוספת הפרישי הצמדה וריבית ממועדי הווצרות החוב ובתוספת מע"מ. בסיכומיה טענה התובעת כי הנתבעים חבים בגין השימושים החורגים מאז שנת 1996 סך משוערך של 1,094,887 ₪ ופירטה את השימושים החורגים במבנים אלו כמפורט להלן: קרוון ב' + החצר א' בשטח של 672.7 מ"ר, שמשו לגן ילדים בתקופה 1.1.96 – 31.8.04.
דיון והכרעה היתיישנות סעיף 4 לחוק ההתיישנות, תשי"ח-1958 (להלן: "חוק ההתיישנות"), קובע כך – "בתובענה על תביעה שלא היתיישנה או שהתיישנה אך לא נטענה נגדה טענת היתיישנות, לא תישמע טענת היתיישנות נגד קזוז באותה תובענה ולא נגד תביעה שכנגד, כשהיא והתביעה שבאותה תובענה נושאן אחד או כשהן נובעות מאותן נסיבות". על הרציונל העומד בבסיסה של הוראת חוק זו עמד בית המשפט העליון כבר בע"א 289/65 צפורה ואריה רובינשטיין נ' רענן רון, פ"ד כ(1) 505, 521 (1966), בקובעו כי – "הרעיון העומד מאחורי ההוראה הזאת הוא להבטיח שויון בין בעלי-הדין, בנוגע לענין של השמעת טענת היתיישנות, כאשר אחד מהם הגיש תביעה והשני הגיש תביעה-שכנגד באותו נושא – לאמור: אם הנתבע לא טען כי התביעה של התובע היתיישנה, אזי תובעת שורת הצדק כי גם לזה האחרון לא יורשה להשמיע טענת היתיישנות כלפי התביעה-שכנגד, שהרי אין זה צודק לאפשר לתובע, משפתח בהליכים משפטיים כדי להשיג תרופה בענין המשמש גם נושא התביעה-שכנגד, לחסום בפני הנתבע, מקום שהתביעה הראשית לא היתיישנה, או אף אם היתיישנה ולא נטענה כלפיה טענת היתיישנות, את הדרך לקבל את התרופה המבוקשת בתביעה-שכנגד." בע"א 656/99 ד"ר עדה בר שירה נ' מעונות ובנין בע"מ, פ"ד נז(5) 1, 11 (2003) בפיסקה 13 נקבע בנושא זה כך – "סעיף 4, שלא היה מצוי בהצעת החוק, קובע חריג לכלל, המכשיר תביעה שכנגד וטענת קזוז למרות היתיישנות. טעמו של החריג הוא שמערכת ההיתחשבנות הכוללת שבין הצדדים בעיניין נשוא ההליכים טרם הסתיימה, ולכן לא חלים טעמיו של הכלל" מנוסח סעיף 4 לחוק ההתיישנות ניתן ללמוד כי על מנת שתובענה לא תדחה בטענת היתיישנות עליה לקיים שני תנאים מצטברים: (א) סיווגה כ"תביעה שכנגד".
יוזכר כי דובר בתביעת פינוי בלבד וכאשר נתבע אחד מבין כמה בתביעת פינוי מצהיר הצהרה מעין זו וניתן פסק דין לפינוי נגד הנתבעת הנוספת המאשרת את עצם קיומו של השמוש האסור לפחות בעבר (סעיף 11 להסכמות), נהיר כי במידה שהנכס יפונה בפועל והנתבע הנוסף לא יעשה בו שימוש ולא יטען לזכות כזו השיגה התביעה את יעדה והצהרת הנתבע האמור שניתנה באופן חד צדדי אינה בעלת אופי המחייב הסכמה לצורך השגת מטרת ההליך.
מהות והקף השימושים שביצעו הנתבעים במקרקעין התובעת ביססה את תביעתה על מספר מקורות, בהם – דו"חות הפיקוח אשר צורפו לתצהיר עדותו של המפקח מר יורם חסני, תיכתובת שהוחלפה בין הצדדים ותכתובת עם גורמים נוספים המעידה על שימושים חורגים, דו"חות ארנונה, חוזי שכירות ומכתבים שצורפו לתעודת עובד הציבור של מר אפי מנצור ואף תצהירי הנתבעים עצמם.
במסגרת היערכותה לניהול התביעה הנוכחית ובחלוף מספר שנים מאז קבלת חוות דעת פרס, שבה התובעת ובחנה את המידע שקיבלה ממנו לעניין גובה דמי השמוש הראויים באמצעות פנייה לשמאי נוסף – מר עמיר אהרוני – ולאור ממצאיו בחוות הדעת מיום 27.5.15 ערכה תחשיב (נספח 24 לתצהיר הגב' בר כוכבא) והגיעה למסקנה כי דמי השמוש הראויים היו גבוהים יותר ובכך אין כל פסול (שלא לומר שקיימת חשיבות לכך באשר מדובר בכספי ציבור).
...
לאור האמור לעיל ובשים לב לעמדת הפסיקה ביחס לחוות דעת מומחה מטעם בית המשפט אני מקבל את חוות דעת המומחה מטעם בית המשפט מר חיים מסילתי ביחס לתובענה דנן וקובע כי יש לחשב את דמי השימוש הראויים על פיה.
סוף דבר תוצאת פסק הדין היא שיש לחייב את הנתבעים יחד ולחוד לשלם לתובעת את דמי השימוש על פי קביעת המומחה מטעם בית המשפט עד גובה סכום התביעה שכנגד כששני הסכומים משוערכים לאותו מועד.
מאחר שאין צורך עוד בהכרעה מהותית נוספת וכל שנותר לשם קביעת סכום סופי הם ענייני חישוב ושערוך גרידא אין מדובר בכך שהתובעת לא הוכיחה חלק כלשהו מתביעתה אך מנגד אין מקום במצב זה לאומדנה על סמך שני סכומים שאינם משוערכים לאותו מועד, ועל כן אני מורה כדלקמן: עד יום 5.7.23 תוכל התובעת להגיש תצהיר הכולל תחשיב של דמי השימוש הראויים בהתאם לקביעות דלעיל ועל פי חוות דעת המומחה מטעם בית המשפט כשהם משוערכים ליום 1.7.15 ואליו תצרף את נתוני המדדים בהם נעשה שימוש לצורך התחשיב.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו