בפניי תביעה לפינוי מושכר וסלוק יד שהגישה התובעת, המתוואלי (נאמנת) על נכסי וואקף אבדאללה נאזק (להלן: הוואקף), של שני נכסים מסחריים, המצויים בקומת הקרקע ברחוב באב חוטא מספר 59 ו- 60 בעיר העתיקה בירושלים, נגד הנתבע, הטוען כי הוא שוכר את הנכסים בשכירות שחלה עליה חוק הגנת הדייר [נוסח משולב[, תשל"ב - 1972, (להלן: חוק הגנת הדייר).
אכן, טענת התובעת, כי הנתבע העיד שאינו זוכר במדויק מה נעשה במושכר בכל שנה ושנה, אולם הנתבע הסביר בצורה הגיונית ואמינה, כי לא מדובר בנכס מסחרי בכיכרה של עיר, אלא בשני נכסים קטנים, 2*3 מטרים בלבד כל אחד, המצוי באיזור הפחות מוצלח של העיר העתיקה בירושלים (והתובעת לא הראתה אחרת), שלא מקובל להקפיד בו על ניהול ספרים וכי כל פעם עשה בו שימוש מסחרי אחר, פעם שימש כמחסן לחנות מכולת, פעם לאחסנת תמרים, וכיום הוא מנהל שם חנות לממכר פלאפל שמי שעובד עמו שם זה אמיר סלהב, ומי שמכין את הפלאפל זה אחד בשם שוויש.
בעיניין זה מן הראוי להביא את דבריו של כב' השו' מ"מ הנשיא י' כהן כפי שנאמרו בע"א 554/79 איתן קוטלר נ' ישר מיכקשוילי, פ"ד לו(1) 810, עמ' 814- 815:
"מבחינה אחרת יש הבדל בין נטישת דירה לבין נטישת עסק, והוא – בדרך כלל הקשר האישי בין הדייר לבין דירת מגורים הוא הדוק בהרבה מאשר קשר אישי בין בעל עסק למקום העסק שלו. באופן רגיל אין אדם יכול לגור בדירה על-ידי שלוחו, אך הוא יכול לנהל עסק על-ידי שלוח. על-כן, במרבית המקרים, העובדה, שבעל עסק אינו נמצא באופן פיסי במקום העסק אינה בהכרח מצביעה על כך, שהוא נטש את המושכר. בסופו של דבר, המסקנה, אם הייתה נטישת בית עסק או לא, צריכה להיות מבוססת על נסיבות כל עניין ועניין, כגון טיבו של העסק, הקשר האישי, שהיה קיים בין השוכר לבין מקום העסק, לפני שנוצרו העובדות, המצביעות, לכאורה, על נטישה, ומה הם הקשרים, שנותרו בין העסק לבין השוכר בתקופה הרלוונטית, ובכללה התקופה, שבה מתבררת התביעה".
(ראו עוד תא (ת"א) 23249-12-09 משולם נ' עיזבון המנוח ישי פנס [פורסם בנבו] (מיום 06.01.13); תא (חי') 37594-03-12 בנין פנת כרמל בע"מ נ' גינצבורג [פורסם בנבו] (מיום, 09.01.14)).
...
באשר לטענה כי הנתבע לא הוכיח שעבד עם אביו לפני פטירתו, הרי שמדובר בנטל ראיה שעל התובעת להראותו, בהעדר כל אינדיקציה לכך ובחלוף כל כך הרבה שנים מאז פטירת אביו של הנתבע, הרי שגם טענה זו נדחית.
טרם סיום אוסיף כי איני מקבלת את טענת הנתבע כי התובעת אינה מוסמכת לנהל את נכסי הוואקף, מבלי לקבוע כי היא כן מוסמך באופן גורף, הרי שלא הוצגו בפניי ראיות בעניין זה (יצוין כי התובעת נחקרה על כך, והציגה, בתחילת עדותה, מסמך, שלא צורף לכתב התביעה, לפיו היא המתוואלי של כל הוואקף).
הנתבע שילם לתובעת את דמי השכירות לאורך השנים מאז פטירתו של אביה (ר' עמ' 6 ש. 24-23), ולכן מנוע הוא מלטעון נגד סמכות זו, למצער בהליך זה.
לסיכום, התביעה נדחית והתובעת תישא בהוצאות הנתבע בסך 2,000 ₪ ובשכר טרחת עורך דין בסך של 11,700 ש"ח.
ניתן היום, כ' אייר תשפ"ג, 11 מאי 2023, בהעדר הצדדים.