בעיניין בן שלמה הנ"ל הוסיף בית המשפט העליון ודן בהשלכות הויתור על עילת הפינוי תוך שקבע כי אמנם אין בכך כדי להקנות לדייר בפועל מעמד של דייר מוגן, אולם ממשיכים לראות בדייר שעזב כ"שוכר" והשכירות עמו ממשיכה להתקיים, וכך נקבע שם בעיניין זה:
"אין לראות בהתנהגות המשיבה בעיניין זה, באמצעות אחיה בא-כוחה, הבטחה או הסכמה שבשתיקה שהאם תוכר כדיירת במקום הבן. ואולם, כפי שמסביר כב' השופט אשר, יתכן ויתור על הפרת חוזה והשלמה עם המצב החדש שנוצר, מבלי ליצור יחסים משפטיים חדשים בין המשכיר בעל הבית לבין הדייר החוקי. במילים אחרות, יתכן ויתור על עילת פינוי נגד המערער בשל נטישה והשלמה עם המשך מגוריה של האם בדירה מכוח זכותו של הבן. כלומר, ויתור והשלמה עם כך שהמערער, אף שאינו גר עוד בעצמו בדירה, הריהו ממשיך להיות השוכר בשביל מגורי אמו וכל עוד שהיא מתגוררת בה, ממשיכה השכירות עמו להתקיים" (שם, בעמ' 244 א'-ב') (ההדגשה שלי, א"ס)
ב-ע"א 683/82 דב דויטש נ' עיזבון א' פרל ז"ל, פד"י לח(2) 729 (1984), אושרה ההלכה שנקבעה בעיניין בן שלמה לעיל בכל הנוגע למקרה של נטישה "פלוס" תוך שנקבע שם:
"ניתוח התיזה האמורה נראה לי כנכון, בהנחה שמדגישים את סיפתה, דהיינו את עניין העברת זכות המגורים לאחר. המדובר בנטישה "פלוס", והויתור על-ידי קבלת דמי השכירות מתייחס לא לעצם הנטישה, אלא לעובדה שאדם אחר מתגורר במושכר מכוח הדייר, וזה המשיך לשלם דמי שכירות" (שם, בעמ' 734 ד')
כן ראו הדברים שנקבעו ב-ע"א 43/83 עזבון משה כהן ואח' נ' אביבה ליננברג ואח', פד"י לח(3) 488 (1984), שם דן בית המשפט במשמעות הדברים שנקבעו בעיניין בן שלמה לעיל:
"חרף כל ההבדלים, דומה הדבר, לדעתי, למקרה שנידון בע"א 805/75 [2], שם נטש השוכר את המושכר, ואילו אמו המשיכה להתגורר בו. משהוכח (לדעת הרוב), כי בעל הבית ידע על כך ואף ־על ־פי ־כן קיבל מהאם את דמי השכירות ללא מחאה משך שנתיים, הכיר בכך, שהבן ממשיך להשתמש ולהחזיק באמצעות האם. לשון אחר, הבן והוא בלבד הנו השוכר, אך כל עוד האם ממשיכה להחזיק במושכר, אין גם לראות אותו כאילו נטש" (שם, בעמ' 491 ז') (ההדגשות שלי, א"ס)
עוד בעיניין זה ראו ע"א (מחוזי תל אביב-יפו) 1057/87 לבנה כהן נ' עליזה פישמן, תש"ן(3) 463 (1990), שם נקבע כי הבעלים ויתרו על זכותם לתבוע את פינוי השוכרת שהעבירה את החזקת המושכר והשמוש בו לבעלה ובניה:
"לאור כל אלו, הריני מגיעה אל המסקנה, שטענת המשיבים –המשכירים לפיה נטשה הגב' לבנה כהן את המושכר ואשר על כן יש ליתן נגדה צו פינוי בעילה זו, אין לה בסיס בעובדות שהוכחו. הגב' לבנה כהן ממשיכה להיות דיירת מוגנת במושכר נשוא החוזה, ואין ליתן נגדה צו פינוי המבוסס על עילת הנטישה" (שם, פסקה 17)
וראו גם הדברים הבאים מתוך חיבורו של דוד בר-אופיר סוגיות בדיני הגנת הדייר (מהדורה שנייה, נובמבר 2019, כרך ראשון), לעניין ויתור הבעלים על עילת פינוי במקרה של נטישה "פלוס" כבעניינינו (דהיינו, נטישה והעברת המושכר לשימוש צד ג'):
"המשכיר רשאי לוותר על עילת הפינוי, כאשר הדייר הסטאטוטורי מפר את חוזה השכירות, מעביר את החזקה במושכר לאלמוני, בעוד שהדייר עצמו חדל להחזיק במושכר. מצב דברים זה ניתן להגדירו כנטישה "פלוס" שכן בנוסף לנטישה עצמה מתווספים יסודות של הפרת הסכם השכירות או העברת השכירות לאחרים.
כל תוצאה אחרת אינה מתיישבת עם דחיית תביעת הפינוי ויש בה כדי לרוקן מכל תוכן ממשי את הקביעה שלפיה בעלי הנכס ויתרו על עילת הפינוי עת הסכימו (למצער, מכללא) לראות בשימוש שנעשה בפועל במושכר על ידי אחר כשימוש השוכר המקורי, ואת המשמעויות הנובעות מכך כפי שנקבע בהלכה הפסוקה שהובא לעיל.
ראו גם: ע"א 290/80 ש.ג.מ. חניונים בע"מ נ' מדינת ישראל, פד"י לז(2) 633 (1983), בעמ' 640-639; וכן רע"א 7452/96 מדינת ישראל משרד הבטחון נ' חברה קבלנית האחים אהרון בע"מ, נא(5) 874 (1998), בעמ' 877 ו' – ז'], ואילו במקרה שלנו הייתה הסכמה לשימוש שעשתה הנתבעת במושכר.
...
אלא שאין בכך כדי להושיע את התובעים לאור מסקנתי כי הדין לא מקים להם בנסיבות המקרה שלנו עילת תביעה לקבלת דמי שימוש ראויים וכי בשל כך דין התביעה להימחק על הסף.
סיכום התוצאה
סופו של יום שאני מקבל את הבקשה לסילוק התביעה על הסף ומורה בזאת על מחיקת התביעה על הסף בשל העדר עילה, בין לפי סמכותי על פי תקנה 41(א)(1) לתקנות סדר הדין האזרחי ובין לפי תקנה 41(א)(4) לתקנות.
אני מחייב את התובעים, ביחד ולחוד, לשלם לנתבעים הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסכום כולל של- 10,000 ₪ (כולל מע"מ).