הדין
סעיף 3 לחוק זכויות הדייר בדיור הצבורי, התשנ"ח-1998 (להלן – חוק הדיור הצבורי), בנוסחו הנוכחי, לאחר תיקון מס' 3 משנת 2009, קובע כדלקמן:
(א) נפטר זכאי או עבר להתגורר במוסד סיעודי, לא יהיה הדייר הממשיך רשאי להמשיך ולהתגורר בדירה הציבורית עם קרוביו, והוא יפנה את הדירה הציבורית בתוך תשעה חודשים מהמועד שבו נימסרה לו הודעה מאת משרד הבינוי והשיכון, בדבר אי-זכאותו לדירה ציבורית לפי הכללים.
בעיניין שניידר עמדה כב' השופטת ברק-ארז (בדעת מיעוט) על הקושי הגלום בעצם העובדה שנהלי התובעת מתמרצים, הלכה למעשה, דיירים שלא להצהיר על בני מישפחה הגרים עמם, על מנת ששכר הדירה לא יועלה.
במיקום המיועד בדו"ח לציון הערות נכתב: "חולת סרטן, מתקיימת מקיצבת שארים + זקנה מביטוח לאומי". במעמד החתימה על הדו"ח חתמה המנוחה גם על "תצהיר". נאמר בו כי המנוחה מתגוררת בדירה לבד, כי היא אינה מסתירה פרטים לצורך קבלת הנחה בשכר הדירה וכי אם יתגורר בדירה דייר נוסף, מגורים שמחייבים את אישור "עמידר", "אזי יועלה גובה דמי השכירות". במיקום שבו נידרש לציין פרטים של קרובי מישפחה להתקשרות במצב חרום לא צוין דבר.
סיכום
אשר על כן, התביעה לפינוי הנתבע – נדחית, בכפוף להסתייגות: הסעד הכספי נדחה, בעקרם של דברים מאחר והוא כלל דרישה לחיוב כספי שנסמכת על העדר זכויות.
משהוכרה זכותו של הנתבע כדייר ממשיך – אין בפסק-הדין כדי למנוע מהתובעת לעתור בתביעה מתאימה כנגד הנתבע – אם תופנה אליו דרישה לתשלום כספי, שמביאה בחשבון את עצם זכאותו ושיעור התשלום הנגזר מכוח זכאותו כאמור, והדרישה לא תסולק, תוך פרק זמן סביר.
...
התיעוד כולו תומך במסקנה כי הנתבע התגורר בתקופה שבמחלוקת בדירה, וכבר אז טענה המנוחה כי הוא אינו מתגורר בדירה.
היא ידעה למסור פרטים על אודות מגוריו של הנתבע עם אמו המנוחה, ומסרה הסבר משכנע שתומך במסקנה כי אותה ידיעה מתייחסת לשנת 2009 (עמ' 36, ש' 5-2).
סיכום
אשר על כן, התביעה לפינוי הנתבע – נדחית, בכפוף להסתייגות: הסעד הכספי נדחה, בעיקרם של דברים מאחר והוא כלל דרישה לחיוב כספי שנסמכת על היעדר זכויות.