בפני תובענה לפיצויים בגין ניזקי גוף שנגרמו בתאונת דרכים.
המומחה מטעם בית המשפט בתחום הנורולוגי - ד"ר מחאג'נה, אשר הספיק לבדוק את המנוחה קודם לפטירתה, קבע בחוות דעתו מיום 29.4.16 כי אין לשייך את עצם גרימת מחלת האלצהיימר לתאונה, נוכח העובדה כי התובעת נפגעה פגיעת ראש קלה בלבד.
ההלכה הפסוקה קובעת כי גם על תאונות דרכים על פי חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, התשל"ה-1975, חלים מבחני הסיבתיות שנקבעו בפקודת הנזיקין [נוסח חדש], ובכלל זה גם המבחן הקבוע בסעיף 76(1) לפקודה, המחיל קשר סיבתי עובדתי על פי מבחן "הסיבה בלעדיה אין", שכן קובע כי פיצויים יינתנו רק על נזק שבא באופן טבעי במהלך הרגיל של הדברים, ושנובע במישרין מעוולת הנתבע (ראה: ע"א 9349/08 פלוני נ' סהר חברה ישראלית לביטוח בע"מ [ניתן ביום 26.8.2012]).
במקרים מעין אלה, גישת הפסיקה והספרות המשפטית הנה כי אין מקום להחלת חזקות ראייתיות לטובת התובע, מאחר ואין צורך בהרתעה מפני רשלנות ראייתית, אין לנתבע יתרון של מידע, והנזק הראייתי אינו נובע מפעילות בלתי ראויה של הנתבע, מה גם שהחלת חזקה תחייב את הנתבע על נזק שהוא לא גרם, תוך ביטול בפועל של דרישת הסיבתיות העובדתית (ראה: ע"א 4022/08 אגבבה נ' המועצה המקומית פרדס חנה כרכור, פ"ד סד (2) 284 (2010); ישראל גלעד דיני נזיקין – גבולות האחריות כרך ב' 1362 (2012); רועי ששון "סיבתיות עמומה ונזקים שניוניים: על בעיה חדשה-ישנה ועל פיתרונות אפשריים לה", משפטים מד 271, 303 (התשע"ד)).
בישראל, בצד מקרים שחייבו בנזיקין במקרים של חולים דימנטיים (ראה למשל: ת.א. (שלום י-ם) 7326/03 עזבון המנוחה -מנוחה סלומון ז"ל נ' אוחנה מוטי [ניתן ביום 22.11.2011], היו מקרים שבהם נדחו טענות כי מחלות דוגמאת אלצהיימר נגרמו מתאונה (ראה למשל: ת.א. (שלום אשקלון) 6032/08 קרופ נ' יציאה צפונית בע"מ [ניתן ביום 1.10.2014]).
...
באחד המאמרים אותם הציג המומחה נאמרו הדברים הבאים:
"In regards to risk for Alzheimer's disease, there are many conflicting results in this large literature spanning more than 20 years. Nonetheless, it is reasonable to conclude that patients who sustain severe TBIs (Traumatic brain injury) are at a small increased risk for the future development of Alzheimer's disease…Given that (a) many studies have failed to find an association between history of TBI (of any severity) and the disease, (b) the meta-analyses have only identified this association for men, (c) several studies have found a severity effect (i.e., risk is greater in patients with more severe brain injuries), and (d) the pathophysiology of MTBI (Mild Traumatic brain injury), especially on the milder end of the spectrum of this injury, appears to be temporary and reversible, it would be a mistake to conclude, at this point in time, that patients with MTBIs, as a group, are at increased risk for Alzheimer's disease. Several specific studies suggest that there is not a relationship between MTBI and risk for Alzheimer's disease"
במילים אחרות, מהמאמר דלעיל המרכז תוצאות מחקרים רבים ניתן ללמוד כי קשר בין חבלה בראש לאלצהיימר נמצא רק אצל גברים, שחוו פגיעה חמורה להבדיל מקלה, כאשר המסקנה הינה שכאשר עסקינן בפגיעה קלה לא נמצא קשר כלשהו בין החבלה למחלה.
משלא הוכח הקשר הסיבתי , אין מנוס אלא לקבוע שאין לשייך את נזקיה של המנוחה ממחלת האלצהיימר, לתאונה נשוא התובענה, אלא יש ליתן פיצוי בדומה לתיק רגיל שבו לא נגרמה לתובע נכות צמיתה.
אשר על כן אני מחייב את הנתבעים ביחד ולחוד לשלם לתובעות את הסכומים האמורים בסעיף 19 דלעיל בתוך 30 יום מהיום, אחרת ישאו הסכומים הפרשי הצמדה וריבית כחוק מהיום ועד לתשלום המלא בפועל.