כך, בענין ע"א 2199/99 עזבון עודד לזר ז"ל נ' רשות הנמלים והרכבות פ"ד נו (1) 938 (פורסם; 28.11.01) נקבע: "לסיכום, מסקנתי היא כי מעשה היתאבדות נכלל בגדר החזקה הממעטת של "תאונת דרכים". מסקנה זו נתמכת הן בלשון החוק, הן בהיסטוריה החקיקתית שלו והן בהגיונם של דברים".
בהתאם לאמור, וכפי שיפורט בפרקי הדיון להלן, אני מוצא לקבל את התביעה הנדונה, בהיותה תביעה בעקבות פגיעה בתאונת דרכים שגרמה למוות; ובהתאם - לזכות את אם המנוח, התובעת כיורשת מכוח עיזבונו, בפיצויים לפי חוק הפיצויים.
סיוע לאפשרות זו ניתן למצוא בעובדה, שנהג הרכבת שהעיד לפניי, אף שנשאל על כך על ידי מספר גורמים, לא ידע לומר אם המנוח בעת שראה אותו טרם הפגיעה – היה חי או מת. זאת, כמובן, בכלל תחת ההנחה, שכן הספיק לראות את המנוח טרם הפגיעה; הנחה שכבר הבעתי לגביה ספק רב, ואף ציינתי שיכול שהנהג בכלל עצר את הרכבת רק על פי תחושה שפגע ב"משהו" [הוא אישר בעדותו שניתן להרגיש פגיעה, אפילו באבן קטנה על הפסים, ושהוא הרגיש בפגיעה בעניינינו – עמ' 94 לפרו' הדיון השני].
כאמור, הנתבעות מציגות מטעמן את חקירות הרכבת והמשטרה שנוהלו בעקבות מות המנוח.
התובע שאל את המומחה, בין היתר: "א. האם נכון כי מהשירים עולה תמונה של אדם אופטימי? ב. האם העובדה כי מרבית השירים נכתבו כמפורט לעיל בשנתיים שקדמו למותו למועד התאונה לא עומדת בסתירה לקביעתך כי המנוח סבל בשנתיים שקדמו למותו מהפרעה דכאונית?".
בתשובת המומחה לשאלות ההבהרה מטעם התובע, קבע המומחה בין היתר: "2. לא אעסוק בפרשנות לשירים. הערכתי התבססה על מידע מתועד. ולא רואה כל סתירה...
...
התובע טוען כי גם אם המשטרה או הפרקליטות חקרה את נהג הרכבת והפקח שהיה בה בעת אירוע הפגיעה – מהבחינה הפורנזית חקירתה שטחית ביותר, והיא מצאה שלא להוסיף לחקור עדים רלוונטיים נוספים, כשהסתפקה בסיווג האירוע ב"מקרה מוות" (או הפנתה את הגופה לחוות דעת פתולוגית בהפניה שהתפרשה על ידי הפתולוג - "ככל הנראה מדובר בהתאבדות"); וגם אם צוות מטעם רכבת ישראל מצא בתחקיר האירוע בענייננו כי "מנסיבות האירוע והממצאים שנאספו ניכר כי מדובר במקרה התאבדות" – מפרטי החקירה עולה כי אין מדובר במסקנה מבוססת, ומכל מקום - אין לייחס למסקנה זו כל משקל.
בנסיבות תיק זה, אני מקבל את טענת התובע (המפנה להחלטות ועדת האתיקה של לשכת עורכי הדין), כי שכר טרחת עורכי הדין שיש להורות להחזיר לתובע בעקבות קבלת התביעה, אמור לשקף את העובדה שהושקע מטעם התובע עמל גם לצורך קבלת עמדתו בהכרעה במחלוקת המקדמית – האם בכלל התיק נכנס לגדרו של חוק הפיצויים.
אשר על כן, אני פוסק כי:
התביעה הנדונה מתקבלת כך שהנתבעות ישלמו, ביחד ולחוד, לתובע – פיצויים בסך של 700,000 ₪.
עוד ישלמו הנתבעות, ביחד ולחוד, לתובע - החזר שכר טרחת עורך דין בסך של 163,800 ₪, וכן – החזר הוצאות התובע בסך 14,510 ₪ (כנגד אסמכתאות מתאימות) והחזר האגרה ששילם בנדון.