מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעת עורך דין לשכר טרחה בגין שירותי נדל"ן ותכנון ובניה

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום פתח תקווה נפסק כדקלמן:

בסעיף 3 לטופס האמור צוין: "ידוע הובהר והוסכם עמנו כי מחיר חלקנו בנכס הנ"ל הנו בסך 217,300 ₪ והוא כולל את עמלת התיווך/דמי יזום/שכ"ט עו"ד בסך כולל של כ-87,980 ₪ ומחיר הנכס הנקוב בהסכם בסך כ-129,320 ₪". המקרקעין בשתי העיסקאות היו קרקעות חקלאיות במושאע ללא זכויות בניה.
בסעיף 13 לחוות הדעת צוין כי השאלה היחידה בה חוות הדעת עוסקת הנה: מהו אומדן שכר הטירחה המקובל ו/או הראוי בגין השרות המשפטי שניתן לתובע על-ידי הנתבע 1, קרי - ייצוג בשתי עיסקאות המקרקעין נשוא התביעה.
כן, עולה מחוות הדעת כי האומדן הנ"ל נעשה אך ורק על בסיס בחינה של המסמכים שפורטו בסעיף 1 לחוות הדעת; על סמך הכללים/הנחיות שנקבעו בפסיקה בעיניין זה; על סמך הישתתפותו של עורך חוות הדעת בעשרות ישיבות של וועדת האתיקה ושכר טירחה שליד הועד המרכזי של לישכת עורכי הדין ועל סמך ניסיונו המקצועי של עורך חוות הדעת כעו"ד המייצג בעיסקאות מקרקעין לסוגיהן זה עשרות שנים וכמי שנידרש לחוות דעתו מעת לעת בפני בתי המשפט ובהליכי בוררות בסוגיות של שכר טירחה ראוי.
הנתבעים עמלים ועובדים לפרנסתם ופרנסת משפחתם ואינם צריכים להיתנצל על כך. כלל לא ברור מדוע סבור התובע כי שירותיהם המקצועיים, היסודיים והמעולים שמעניק מי מהנתבעים צריכים להנתן לו בחינם, האם זאת בגלל היותו אדם "נעלה" כפי ששם הוא את עצמו?! כן, נטען שהתובע גם הסתיר ביודעין בתביעתו כי קיים לו כבר ניסיון אישי ברכישת נכסי נדל"ן להשקעה ובמסגרתם שילם, בין היתר, שכר טירחת עו"ד ודמי ייזום כפי שמקובל בתחום זה. התובע ביצע עיסקאות ובין היתר ברעננה, בכרכור ובבנימינה ואף קיימת תביעה שלו נגד שותפו העיסקי בנכס מניב מסחרי תעשייתי בבנימינה.
פועל יוצא של כך הנו שיש לדחות כל טענה בעלת אופי של תקיפה ישירה כמו גם עקיפה באשר להסכמי המכר (כדוגמת מצבם התיכנוני של המקרקעין) באשר הצד המוכר אינו צד להליך זה וממילא דמי התיווך ושכר טירחה לא עוגנו בהסכמי המכר כי אם בטופסי ההסכמה לתשלום עמלת תיווך/שכ"ט עו"ד. התובע אמנם הבהיר בסיפת סעיף 4 לסיכומיו כי ההיתדיינות מבחינתו אינה "נוגעת בהסכמי המכר עצמם" אולם הדברים סותרים את המשך טענותיו בסיכומיו, שעה ששב והלין על כך שהקרקעות נקנו במחיר גבוה ממחיר השוק ותוך הפנייה אל חוות הדעת של שמאי המקרקעין מטעמו (שעל עצם הרלוואנטיות שלהן בנסיבות ענייננו אתייחס גם בהמשך).
...
בשעה שהתובע אישר בחתימתו את האמור בהם, הרי שאת טענותיו בדיעבד אודות אי זכאותם של הנתבעים לסכומים אותם שילם על פי התחייבויותיו - אינן אלא טענות כנגד "כדאיות העסקה" ודומה שאין צורך להבהיר כי טענה מסוג זו אינה יכולה לבסס עילת ביטול שיש בה להביא להיעתרות לסעד הכספי הרלוונטי.
מסקנה זו נכונה ביתר שאת באשר לטענה הנוספת של התובע לפיה התנהלות הנתבעים מולו הייתה מאופיינת בתרמית/מרמה - טענות שאף מחייבות עמידה ברף הוכחה מוגבר יותר נוכח היותן בעלות גוון פלילי.
סוף-דבר: לאור כל האמור, הנני מורה על דחיית התביעה כנגד שני הנתבעים וביחס לכלל הסעדים הכספיים.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

כך "החלו לקדם את פרויקט הנדל"ן המתוכנן. מדובר היה בפרויקט לבניית שני מבנים הכוללים עשרים יחידות דיור ושטח מסחרי ברחוב רוטשילד פינת הרב זינגר בראשון לציון ("המקרקעין").
קידום הפרויקט כלל בין היתר פינוי דייר מוגן אשר החזיק במושכר בחלק מהחלקה, ובמקביל אישור תכנית ביניין עיר (תב"ע), אשר תאפשר את מקסום זכויות הבניה במיגרש" (ראו פסק דין בת"א (שלום ראשל"צ) 1690-11-20 קן התור הנדסה ובנין בע"מ נ' ז'פקו נדלן בע"מ (26.2.2023), להלן: תביעת התיווך).
לאחר מספר שנים, בחודש אוקטובר 2018, בבית קפה, נערכה פגישה בנוכחות מנכ"ל התובעת, המשיב 1 והגב' עו"ד צביה שר, בת זוגו של מר יותם שר (להלן: הגב' שר), ואז הודע למנכ"ל התובעת כי מבוטל הסכם הקבלנות.
אין מחלוקת שעל פי כתב התביעה, נידרש המתווך להשיב שכר טירחתו וזאת מאחר שלטעמה של התובעת לא נחתם הסכם מחייב בין התובעת לבין בעלי המקרקעין.
ראשית, אחד האחים לא חתם על הסכם הקומבינאציה בשל עצת עורך דינו.
מטרת הסעד הזמני, כמוגדר בתקנה 94 לתקנות, היא "להבטיח זכות לכאורה במהלך הליך השפוטי ואת קיומו התקין והיעיל של ההליך או את ביצועו הראוי של פסק הדין".  קרי, מטרת הסעד הזמני לשרת את ההליך העקרי על דרך שימור המצב הקיים בעת הגשת הבקשה ועד למתן פסק הדין.
...
כך גם נקבע: "אחר שעיינתי בכתבי הטענות ובראיות ושמעתי את עדויות הצדדים, הגעתי לכלל מסקנה כי בין התובעת לבין האחים שר נכרת הסכם מחייב, זאת גם אם בוטל בסופו של דבר, וכי הגורם היעיל שהביא לכריתת ההסכם הם הנתבעים. אין בכך כדי לקבוע מסמרות באשר למסגרת היחסים שבין התובעת לבין האחים שר, אשר עניינם לא התברר עד תום במסגרת הליך זה, ואף אינני קובע אם ההסכם ביניהם בוטל בהסכמה משותפת או שמא הופר על ידי האחים..
נוסף לכל האמור לעיל, על המבקש סעד זמני מוטלת החובה לפעול בתום לב, ולגלות את כל העובדות העשויות להיות רלבנטיות לבקשתו, ובמקרה של ספק - להותיר את שאלת הרלבנטיות להחלטת בית המשפט (רע"א 4196/93 שפע בר ניהול ושירותים (1991) בע"מ נ' שפע מסעדות ייצור ושיווק ארוחות מוכנות 1984 בע"מ, פ"ד מז (5) 165 (1993)).
לנוכח כל האמור, אני מורה על קבלת סעד של איסור דיספוזיציה – עד לקבלת היתר בניה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

תביעת לתשלום שכר טירחה שהגישו התובעים עורכי דין, נגד הנתבעת - יזמית בתחום הנדל"ן אשר ביצעה פרויקט לבניית ביניין למגורים בעיר קריית אונו (להלן:" הפרויקט") התביעה היא לתשלום שכר טירחה מוסכם בגין שירותים משפטיים שהתובעים סיפקו לנתבעת בליווי הפרויקט, ולא תביעה לשכר ראוי (ראו גם דברי בא כוח התובעים עמ' 6 שו' 26-27 לפרוטוקול מיום 14.7.2019).
בין היתר, בעריכת הסכמי קומבינאציה ובנייה בין הנתבעת לבין בעלי זכויות בקרקע, נקיטה בשנת 2006 בהליך לפירוק שתוף במקרקעין כנגד בעלי זכויות "סרבניים" - הליך בו יוצגה הנתבעת יחד עם בעלי הזכויות, דיווחים לרשויות המס על הסכמי הקומבינאציה והבנייה, רישום הערות אזהרה לטובת הנתבעת בגין ההסכמים עם בעלי הקרקע ומשכנתאות בגין הלוואות שנטלה הנתבעת, טפול ברה פארצלציה, ליווי הנתבעת בהליכים תיכנוניים והגשת ערר בקשר להיתר בנייה, ניהול מו"מ מטעם הנתבעת עם בעלי קרקע ועריכת הסכמים לרכישת זכויות בקרקע, טפול בליווי הבנקאי שניתן לנתבעת בפרויקט וכלה בעריכת הסכמי מכר של דירות הנתבעת בפרויקט, ייצוג הנתבעת בהסכמי המכר מול הרוכשים, דיווח לרשויות המס בגין הסכמי המכר, ניהול זכויות הרוכשים טרם רישום הבית המשותף ועוד (ראו; עדות עו"ד סלנט בתצהירו ובבית המשפט שלא נסתרה ונספחים לתצהירו של עו"ד סלנט ולחוות הדעת הראשונה של עו"ד אריאלי).
הסיכום לגבי תשלום שכר טירחה לתובעים, על פי תצהירו של עו"ד סלנט, נעשה במועד בו הוסכם שהנתבעת תשכור את שירותי התובעים, היינו לפני תחילת הטיפול.
...
התובעים טוענים לקיומו של הסכם בעל פה בין הצדדים לפיו הנתבעת תשלם לתובעים שכר טרחה בשיעור 1.5% בצירוף מע"מ מתמורת מכירת דירות הנתבעת בפרויקט.
תמצית טענות הצדדים בכתבי הטענות התובעים טוענים כי הוסכם בעל פה בין הצדדים במועד בו סוכם שהנתבעת תשכור את שירותי התובעים ללווי המשפטי של הפרויקט, שהנתבעת תשלם לתובעים תמורת השירותים המשפטיים סך השווה ל-1.5% בצירוף מע"מ מהתמורה שתתקבל ממכירת דירותיה בפרויקט.
אינני מקבלת את התביעה בגין רכיב זה. אין לתובעים טענה שהוסכם על תשלום ריבית פיגורים במקרה של איחור בתשלום, ושיעור הריבית הנטען לא הוכח.
סוף דבר מכל האמור הנתבעת תשלם לתובעים סך של 1,932,089 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק ממועד הגשת התביעה (5.11.2017) ועד למועד התשלום בפועל.
כן תשלם הנתבעת לתובעים את אגרת המשפט ששולמה, כיחס שבין הסכום שפסקתי לסכום התביעה (96.2%), את שכר עדי התובעים כפי שנפסק בדיון וכן הוצאות משפט (לרבות בגין חוות דעת) ושכר טרחת עורכי דין בסך כולל של 100,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

עוד נטען, כי עורכי הדין מעולם לא אסרו על התובע להעזר בשירותים משפטיים של עורך-דין אחר, ובודאי שאין לקבל טענה זו מפיו של "איש עסקים". לטענת הנתבעים, המידע באשר לקרקע לא הוסתר מהתובע וכי עיון פשוט ב'נסח הרישום' היה מעלה את מספר הגוש והחלקה בו מצוי הנכס מושא התובענה, זאת בהיתעלם מהעובדה לפיה היה זה התובע אשר יזם את העסקה לצורך הגדלת אחזקותיו בחלקה.
אעיר, כי טענת התובע היא שחתם על חוזה המכר לרכישת הקרקע בתמורה ל – 6,000,000 ₪ באופן עוור, ללא בדיקה – תוך הסתמכות טוטלית על עורך הדין וזאת בזמן שהוא עצמו סוחר ומנהל נדל"ן רבים מאד בארץ ובחו"ל ובנוסף לאמור – יש לו חלק באותה החלקה מושא התובענה, אותה רכש.
אלא שלטענת עורכי הדין, התובע ידע במדויק - כמי שהחזיק בחלק מן החלקה בה מצויה הקרקע מושא התובענה - את המצב התיכנוני והמשפטי של הקרקע ובנוסף אף הצהיר על כך בחוזה המכר ואף רכש את הקרקע במצבה - AS IS. בנסיבות הללו, נטען ע"י עורכי הדין, כי אין לקבל את טענת התובע לפיה עורכי הדין התרשלו כלפיו או לא מילאו אחר חובתם בבירור המצב המשפטי של הקרקע ובאי יידוע התובע.
וכך נקבע בע"א 37/86, לוי נ' שרמן, פד"י מד(4) 446, בעמ' 462 (להלן "עניין שרמן"): "הבסיס העקרי לחבותו של עורך דין כלפי לקוחו הוא בסיס חוזי. בין עורך הדין לבין הלקוח קיים הסכם, לפיו מתחייב עורך הדין להגיש ללקוח שרותים של עריכת דין, בתמורה לשכר טירחה המשולם לו. יש והסכם זה מועלה על הכתב ויש והוא מוצא ביטויו רק בדברים שבעל פה. הבנה והתנאה מכללא בכל הסכם כזה היא כי לעורך הדין המקבל על עצמו את ייצוג הלקוח, המידה הנדרשת של ידע, מאומנות ומיומנות הנדרשים במקצוע עריכת הדין, וכי מתחייב הוא להפעיל כישורים אלה לטובת עניינו של הלקוח. התרשלות בייצוג ענייניו של הלקוח או בהפעלת מידה סבירה של מיומנות ומאומנות הגורמת נזק ללקוח, ועל אחת כמה וכמה היתנהגות שיש בה הפרת אמונים ואי יושר כלפי הלקוח עשויים לשמש עילה לתביעה בגין הפרת חוזה או בשל הפרת חובותיו כלפי לקוחו. בסיס אחר לחבות עורך הדין, יכול שיהיה במעשה עוולה כגון רשלנות מקצועית של עורך דין המקים לטובת הנפגע עילת תביעה נזיקית, על פי עוולת הרשלנות, או אחרת, אשר בפקודת הנזיקין. עוולה זו חלה במקרה של רשלנות מקצועית, אם מתקיימים היסודות הנדרשים לכך". עוד נקבע ב'עניין שרמן' הנ"ל, כי המינימום המתחייב מעורך הדין בעסקת מקרקעין, הוא לבצע בדיקות בסיסיות ובהן מצבו המשפטי של הנכס וזהות בעלי הזכויות בו. כך נקבע בעל"ע 7/73, פלוני נ' הוועד המחוזי של לישכת עורכי הדין, פד"י כח(1)679.
כמו כן, על עורך הדין לבדוק אם קיימים עיקולים על הנכס, הערות אזהרה, משכנתא, מישכון זכויות ברשם המשכונות, צוי הריסה או התאמה להיתר, הערות בדבר הפקעות, הערות תכנוניות בשל שנויי תב"ע או החלתן, היטלי השבחה בגין הגדלת זכויות בניה, וכן תשלומים שיש בהם כדי להשפיע על תנאי ההיתקשרות של הלקוח בעיסקה.
...
התובע ישלם לנתבעת 1 את יתרת שיעור הפיצוי מוסכם על פי החוזה בסך כולל של – 202,000 ש"ח בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק, מיום ביטול החוזה ועד למועד התשלום המלא בפועל.
התביעה שכנגד של הנתבעים 2 ו -3 – נדחית.
התביעה שכנגד של הנתבע 5 – נגד התובע (כנתבע שכנגד), נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

התובעים הם בני זוג אשר שכרו את שירותיה של הנתבעת כעורכת דין לשם ייצוגם בהסכם קומבינאציה ביחס לרכישת זכויות בניה בלתי מנוצלות הצמודות לדירות בבית משותף ברח' שלום עליכם 18 בעיר תל אביב.
התובעים מדגישים כי שכר טירחתה של הנתבעת בגין הייצוג עמד על סך 50,000 ₪ בתוספת מע"מ. בין הצדדים לא נכרת הסכם שכר טירחה מסודר בכתב, אולם הצדדים פעלו לפי ההסכמות שהתקבלו בעל פה. לטענת התובעים, הם פנו לנתבעת לייצגם בעריכת ההסכם לאחר היכרות עימה מעיסקאות קודמות ולאור העובדה שהציגה עצמה כעורכת דין מנוסה ומקצועית המסוגלת לטפל בתיק זה לשביעות רצונם.
משכך, נאלצו התובעים לפנות למשרד עורכי דין שייצגם בהליכי ההשגה על השומה החדשה שהוצאה והם עותרים לפיצול סעדים והגשת תביעה בראש נזק זה. טענות הנתבעת בפתח דבריה טוענת הנתבעת כי יש להורות על סילוק התביעה על הסף מאחר שהתובעים לא מילאו אחר הוראות הדין המחייבות, בין היתר, בדבר צירוף מסמכים מהותיים.
בהמשך לכך, הנתבעת מציינת כי התובע עוסק שנים רבות בעסקי נדל"ן, הוא בעל מומחיות רבה בתחום והוא מכיר את שלל הרבדים בהתנהלות הנוגעת לתיכנון ובניה, מסוי, אגרות, היטלים וכדומה.
זאת ועוד, מדובר באדם שיש לו קשרים ענפים עם נושאי תפקידים ברשויות השונות, בועדות תיכנון ובניה, בלשכות המקרקעין ובתחומי עריכת הדין, השמאות וההנדסה.
...
לפיכך, אני מקבלת את תגובת התובעים ביחס לטענה זו. לקראת סיום, אבקש להוסיף מספר דברים באשר לאחריות הרשות במקרה שלפניי.
אני סבורה שבמקרה זה מתקיימים רכיבי עוולת הרשלנות וכי הנתבעת הביאה במחדלה לנזק הנתבע בתובענה דנן.
סוף דבר התביעה מתקבלת.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו