התובעת, גב' מלי זלצר (להלן: "התובעת") הגישה ביום 18.12.14 בקשה לצוו מניעה זמני כנגד ההחלטה של עריית חולון (להלן: "הנתבעת" או "הערייה") לפטר אותה וכן בקשה לצוו מניעה לשינוי כל סטאטוס ושינוי תנאי העסקתה.
עובדות המקרה
א. התובעת בת 60 (נכון למועד הדיון), מתגוררת בחולון.
בטרם ניגשה התובעת למכרז מטעם הנתבעת, היא עבדה כבודקת תוכניות בעריית לוד.
כך נפסק:
"בית הדין אינו שם שיקוליו במקום שקולי הרשות, אלא במסגרת הבקורת השיפוטית על פעולות הרשות הציבורית הוא בוחן רק זאת: הפעלה הרשות מתוך שיקולים סבירים ובתום לב? האם קיימה את כללי הצדק הטבעי? האם לא חרגה ממיתחם הסבירות?"
(ראו דב"ע נג/228-3 מנהל סעדי - ביטוח לאומי, 19.5.1994, דב"ע שנ/150-3 מלכה כנען - מדינת ישראל, 13.11.1990).
כך גם נאמר בע"ע 1123/01 בית ספר תיכון ערוני כל ישראל חברים בתל אביב יפו - צויזנר (פד"ע לו 438):
"כלל הוא, כי בית הדין לא ישים שיקול דעתו תחת שיקול דעתה של הרשות המוסמכת וכי לא יתערב בהחלטתה לשנותה, אלא אם כן נמצא כי אותה החלטה ניתנה בחריגה מסמכות, או כי יש בה פגיעה בכללי הצדק הטבעי, או כי היא נגועה בשיקולים זרים, או באי סבירות קיצונית היורדת לשורשו של עניין. בית הדין אף לא ישים שיקול דעתו תחת זה של הרשות אפילו היה הוא עצמו בוחר באפשרות אחרת מזו שבחרה בה הרשות ללכת, כל עוד מצויה אותה אפשרות במיתחם הסבירות".
בהתאם להלכה כאמור, לא מתפקידו של בית הדין לבחון בעצמו את הכישורים של המועמדים למכרז ומי לדעתו הוא המועמד המתאים ביותר, אלא לבחון אם נפלו פגמים מהותיים בהחלטה אשר מצדיקים את ביטולה, או אם ישנם שיקולים זרים שגורמים כי ההחלטה תהיה נגועה בחוסר סבירות קיצונית.
האם חל שהוי בהחלטת הנתבעת – פגם בהליך הפיטורים
בעיניין ח'ורי נפסק:
"לסוגית השהוי במיכרז הצבורי שני פנים - השהוי הסובייקטיבי והשהוי האובייקטיבי. השהוי הסובייקטיבי בהגשת תביעה נגד תוצאות מיכרז בוחן את היתנהלות הטוען לפגם במיכרז מעת שנודע לו על ההחלטה הנתקפת, בהיתחשב בחובת הטוען לפגם למצות את הליך הפניה המוקדמת לעורך המיכרז, אל מול חובתו לצפות את הנזק שעלול להגרם לצדדים שלישיים בשל השהוי בהתנהלותו. השהוי האובייקטיבי בפנייה לבית הדין מתבטא בנזקים שנגרמו לצדדים שלישיים עקב הסתמכותם על הזכייה במיכרז (שמואל הרציג, סעדים בדיני מכרזים, מאי 2014, עמ' 5)".
אף נאמר שם בנוגע לשהוי ה"אובייקטיבי", עת מדובר בעובד אשר עבד שלוש וחצי שנים ממועד הבחירה עד להחלטה על ביטול המיכרז:
אשר לשהוי האובייקטיבי, אכן חלוף שלוש וחצי שנים ממועד הבחירה במערער כזוכה במיכרז, ביום 6.3.08, לבין מועד הגשת התובענה לבית הדין האיזורי בעיניינו של המערער, ביום 6.11.11 - הנו פרק זמן לא מבוטל.
...
ביום 25.12.14 הגישה התובעת כתב התביעה שבו ביקשה להצהיר כי התובעת נבחרה כדין במכרז ועל כן יש להשיב אותה לעבודתה וכן "במידה ובית הדין יגיע למסקנה אחרת לקבוע את הפיצוי הכספי המידי והעתידי (אותו אין אנו יכולים לכמת) עד יציאתה לפנסיה".
הנתבעת טענה בתגובתה לבקשה לצווים זמניים כי התובעת הגישה מועמדות למכרז שבה ציינה כי היא בעלת השכלה של הנדסאית בניין מהטכניון בחיפה.
עם זאת, נוכח חומרת הפגיעה ובשל הפרת זכות יסודית, כזכות לשוויון ולהגינות, ממין אותם פגמים היורדים לשורשו של עניין, מצאנו כי יש לפסול מיניה וביה החלטת הזכייה במכרז, חרף השיהוי האובייקטיבי, נחלת המקרה שלפנינו.
לכן דין טענות התובעת להידחות.
לסיכום
נוכח האמור לעיל אנו דוחות את תביעת התובעת על כל רכיביה.