[1: שכר חודש אפריל 2018 – 3,420 ₪ בתוספת פצויי הלנת שכר; פצויי פיטורים – 6,096 ₪ בתוספת פיצוי הלנת פצויי פיטורים; חלף הודעה מוקדמת – 5,700 ₪; פיצוי בגין אי הפקדה לקופת גמל – 4,618 ₪; פדיון חופשה שנתית – 3,422 ₪; חופשה דתית – 2,200; פדיון דמי הבראה – 2,054 ₪; הפרישי שכר עבודה במנוחה שבועית – 1,320 ₪; גמול שעות נוספות במנוחה שבועית – 2,031 ₪; מנוחת פיצוי בגין עבודה במנוחה שבועית – 10,080 ₪; נכויי שכר אסורים – 8,460 ₪; פיטורים שלא כדין – 17,100 ₪.
] [3: דב"ע (ארצי) מט/3-33 מ.ב.ע. (פיתוח) בע"מ – רסקו-חברה להתיישבות חקלאית ועירונית בע"מ, פד"ע כ 313 (1989).
בעיניין זה יש לבחון את היחס שבין הוראות חוק המחאת חיובים לבין הוראות החקיקה הקוגנטית, למשל סעיפים 6 ו-8 לחוק הגנת השכר, התשי"ח-1958; 2) אם הזכויות הן בנות המחאה, מתעוררת שאלת היקפה של הזכות בת ההמחאה, דהיינו האם ההמחאה אפשרית לגבי מלוא היבטיה של הזכות, או שמא היא מוגבלת רק לביטויה הכספי אשר אינו שנוי במחלוקת; 3) התנאים לשכלול זכותו של הנמחה כלפי המעסיק – החייב, ובכלל זה על מי החובה להודיע לו על ההמחאה, עתוי מתן ההודעה ודרך מתן ההודעה; 4) התנאים למימוש ההמחאה באמצעות תביעה, ובכלל זה האפשרות של הנמחה לתבוע את החייב ללא שצורף לתביעה העובד, והיקפן של עילות התביעה לעומת הסכום שהומחה (לכאורה במקרה זה כתב התביעה חורג אף מסכום ההלוואה).
...
ההלוואה לא נפרעה כסדרה ומשהפניות לַלוות – העובדת הזרה והלוות הנוספות, לא הועילו, הושלם ונחתם ביום 13.3.18 חלק נוסף בכתב ההמחאה שהוא "הוראת הנפרע" (ראו סעיף 4 לכתב ההמחאה) ובו הורה הנפרע (מורלונס) כך:
"אני מורה לחייב או למי שבא/ים במקומו, להעביר כל סכום כסף המגיע היום ו/או יגיע בעתיד לממחה [העובדת הזרה – א.א.] ואינו מוגן בדין, לחשבון מס. ... ע"ש אדוורד בלאו [המערער – א.א.] בבנק ... בסניף ..."
כתב ההמחאה (עם "הוראת הנפרע") יחד עם מכתב הסבר מפורט והמלצה להתייעץ עם עו"ד נשלחו למשיבים בדואר רשום שהתקבל על ידם (אצל המשיבים 1 ו-2 – ביום 2.4.18 ואצל החברה – ביום 1.4.18).
וכך נפסק:
"לאחר שעיינו בטיעוני המבקשת [החברה כאן – א.א.] והמשיב [המערער כאן – א.א.], הגענו לכלל מסקנה כי דין הבקשה לדחיית התביעה על הסף להתקבל מן הטעם שבשום שלב לא התקיימו יחסי עובד מעביד בין התובע לנתבעים ומאחר ואין מקורו של הסכסוך בין התובע לנתבעים ביחסיהם כעובד ומעביד. מאחר ומדובר בתנאים מוקדמים לסמכותו העניינית של בית הדין אשר אינם מתקיימים בעניינו של המשיב, דין התביעה להידחות כבר בשלב זה."
אשר למבחן הצד הוסיף בית הדין האזורי כי אין לראות במערער "חליף" של העובדת הזרה, שכן אין הוא בא בגדרו של "עזבון" (כפי שנקבע בעניין פרידמן[footnoteRef:2]) או בגדר חליף כפי שנקבע בעניין מ.ב.ע.[footnoteRef:3], שם נקבע כך: [2: דב"ע (ארצי) מז/3-64 עזבון פרידמן אברהם - מעון אמשינוב בע"מ, פד"ע יט 257 (1988).
יאמר כבר עתה כי לטעמנו ספק אם להוראות סעיף 8 לכתב ההמחאה (ראו סעיף 2ג' לעיל) יש תוקף משפטי.
סוף דבר
ערעור המערער מתקבל במובן זה שנקבע כי לבית הדין האזורי הסמכות העניינית לדון בתובענה.
בהתחשב בשאלה העקרונית שהתעוררה לא מצאנו מקום לעשות צו להוצאות בערעור והליך זה יובא בחשבון בעת פסיקת הוצאות בתום ההליך.