מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעת עובד נגד מעסיקים משותפים: פיטורים וזכויות

בהליך ערעור עבודה (ע"ע) שהוגש בשנת 2023 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

לעניין אחריותה של שופרסל לזכויותיו של העובד, נטען בכתב התביעה כי יש להטיל על שופרסל אחריות "משקולי מדיניות משפטית", ובנסיבות העניין יש לחייב את שופרסל בכל התשלומים המגיעים לעובד על דרך הכרה בה כמעסיקה בפועל או כמעסיקה במשותף; יש לחייב את שופרסל בתשלום זכויות העובד כתולדה של חיובה לבדוק ולהקפיד כי קבלן עמו היא מתקשרת נושא בתשלום זכויות עובדיו; יש לחייב את שופרסל בתשלום זכויות העובד מכוח הוראות החוק להגברת האכיפה של דיני העבודה, תשע"ב – 2011 (להלן- החוק להגברת האכיפה), הן בשל היתקשרות ב"חוזה הפסד" והן מאחר ששופרסל לא נקטה אמצעי פקוח נדרשים כדי למנוע פגיעה בזכויותיו הקוגנטיות של העובד שהועסק בחצריה באמצעות סאבי.
בתביעתו טען העובד כי הוא זכאי לפצויי פיטורים, הפקדות לפנסיה, דמי חג, חופשה, הפקדות לקרן הישתלמות, הבראה, שכר חודש פברואר 2018 ודמי נסיעות.
כך, העובד לא הציג ולו ראשית ראייה לכך שזכות כלשהיא לא שולמה לו במלואה על ידי סאבי; כך, העובד העיד בחקירתו הנגדית כי אינו זוכר במדויק כמה כסף קיבל מדי חודש, וכפועל יוצא מכך לא ניתן לקבוע כי לא קיבל את הזכויות הכספיות שלטענתו לא שולמו לו; בכתב התביעה הסתמך העובד על תלושי שכר, ואילו בחקירתו הנגדית טען כי כלל לא קיבל תלושי שכר, ואין לקבל את דברי בא כוחו כי "האמירות בכתב התביעה לגבי תלושי השכר נובעות מכך שזה פורמט תביעה של המשרד". מכאן, כי העובד הסתיר את תלושי השכר שקבל מסאבי; בהקשר זה נטען גם כי בתביעות אחרות של עובדי סאבי לא נפסק פיצוי בשל אי מתן תלושי שכר, ובתביעות של עובדי סאבי שהוגשו כנגד שופרסל צורפו תלושי שכר; על כן, אין לקבל את טענת העובד שלא נימסרו לו תלושי שכר, אלא המסקנה היא שהוא ביכר להסתירם, ולא מן הנמנע כי מתלושי השכר עולה כי רכיבי התביעה שנתבעו שולמו לעובד; יש לדחות את טענת העובד כי שופרסל יכלה להציג את תלושי השכר אילו קיימה את חובת הפיקוח, שכן במסגרת הבדיקות התקופתיות נבדק רק מידגם של 10% מהעובדים, והעובד לא נימנה עם העובדים שנבדקו על ידי בודק השכר; העובד לא הציג תחשיב הזכויות המגיע לו, ולא ידע להסבירן, ובא כוחו אישר כי "אין להתבסס על תחשיבי עו"ד"; מטענות העובד בכתב התביעה עולה כי קיבל כל חודש כספים מעבר לשכר הבסיס שהיה זכאי לו בעד עבודתו, בסכום העולה על מלוא הזכויות הסוציאליות אותן תבע; בית הדין האיזורי היתעלם לחלוטין מטענות אלה של שופרסל, וקיבל את הטענות החדשות שהמציא העובד בנוגע לכספים ששולמו לו, וזאת ללא שהובאה כל ראייה לכך, ואף לא התיר לשופרסל לחקור נגדית את העובד בעיניין זה. בהתייחס לטענות שופרסל כי העובד לא הוכיח את תביעתו טען העובד כי ככל ששופרסל ביצעה בדיקות שכר של העובד יכולה הייתה להציג תלושי שכר שנמסרו לעובד; בעניינינו, בית הדין קיבל את הסברו של ב"כ העובד לאיזכור תלושי השכר בכתב התביעה, והודגש כי אמירה זו נאמרה ב"חלק המשפטי" של כתב התביעה ולא ב"חלק העובדתי", ומכאן כי קיבל את גירסתו של העובד כי לא נימסרו לו תלושי שכר; העובד הוכיח את מסגרת העסקתו, דהיינו שעות העבודה שבהן עבד שכן הגיש דו"חות נוכחות שגם שופרסל אינה חולקת עליהם, שיעור שכרו לשעה ואפיון עבודתו; קביעה כי תביעתו של עובד קבלן שאין בידו להציג תלושי שכר תדחה בשל כך, משמעותה עיקור הוראות החוק להגברת האכיפה; אין מקום להתערב בקביעותיו העובדתיות של בית הדין האיזורי כי לא שולמו לעובד מלוא זכויותיו.
...
לא מצאנו מקום להתערב בקביעות בית הדין האזורי בהתייחס לטענות אלה, המעוגנות היטב בראיות שהיו לפני בית הדין האזורי, ומקובלת עלינו קביעתו של בית הדין האזורי כי לא הוכח ששופרסל הייתה בגדר "מעסיק במשותף" של העובד.
על כן, לא מצאנו מקום להתערב בקביעתו של בית הדין האזורי בעניין חבות שופרסל בתשלום שכר חודש פברואר 2018.
גם איננו מקבלים את הטענה כי "אסור" למזמין לשלם לעובדי קבלן השירות את שכרם בנסיבות כאלה, ובכל מקרה כאמור היה על שופרסל לוודא כי השכר משולם לעובדי סאבי, גם אם באמצעות חברה אחרת.
שנית, אשר להוכחת התנאי כי העובד עבד יום לפני החג ויום לאחריו, הרי משהועסק העובד באופן סדיר על פי סידור עבודה קבוע, כעולה מדו"חות הנוכחות, וסידור עבודה זה לא כלל עבודה בשעות הבוקר לרבות בימי שישי, מסקנתו של בית הדין האזורי כי העובד לא נעדר מעבודתו שלא בהסכמת המעסיק סבירה בהתחשב בנסיבות המקרה, ואין מקום להתערב בה. דמי נסיעות: בית הדין האזורי קיבל את גרסתו של העובד בעניין מקום מגוריו ועלות דמי הנסיעות, וכן את גרסתו כי לא שולם לו בעד דמי נסיעות, ולא מצאנו מקום להתערב בקביעה עובדתית זו. סוף דבר – לאור כל האמור לעיל, ערעור שופרסל (למעט בעניין רכיב פיצויי הלנת שכר) נדחה.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לגירסת התובע, הוא זכאי לפצוי בגין אי הפרשת מעסיק לקרן הפנסיה, פצויי פיטורים, פיצוי בגין אי מתן הודעה מוקדמת על סיום העסקה, ביגוד, החזר הפחתה בגין הדפסת תלושי שכר, תשלום בגין שעות עבודה נוספות, פדיון חופשה שנתית, דמי הבראה, דמי חגים, אי המצאת תלוש שכר, אי החתמה על חוזה עבודה ואי מתן הודעה על תנאי עבודה.
בהתאם לגירסת הנתבעת 12, דין התביעה כנגד הנתבעת 12 דינה להדחות בשל העדר יחסי עובד מעביד בין התובע לנתבעת 12.
בשלב זה נעבור לבחינת טענת התובע, כי "הנתבעת 12 הנה מזמינת השרות/ המשתמש, יש לראות בה כמעסיקה במשותף. הנה הפרוייקטורית וחבותה באחריות כארגון המשתמש כלפי עובדי קבלן בחצרו מעוגנת בחוק להגברת האכיפה של דיני עבודה" (סעיף 3 לכתב התביעה), ועל כן, יש "לחייב הנתבעת דניה סיבוס בזכויות עבודה אשר תבע התובע מאצלה". זאת, שכן "דניה סיבוס לא ערכה רישום עובדים באתר, לא פיקחה על תנאים וזכויות עבודה ולא ביצעה בדיקות תלושים תקופתיים לעובדים" (סעיף 3 לסיכומי התובע).
...
בהתאם לאמור ובהסתמך על הראיות והעדויות שהוצגו בפנינו במהלך ההליך, אנו סבורים, כי התובע לא הרים את נטל ההוכחה המוטל לפתחו לצורך הוכחת חבותה של הנתבעת 12, כמעסיקה במשותף, כלפיו.
לפיכך, דינה של התביעה כנגד הנתבעת 12 הינה להידחות.
סוף דבר: לאור האמור לעיל, אנו קובעים, כי התביעה כנגד הנתבע 2, הנתבע 5, הנתבע 6 והנתבעת 12 - דינה להידחות.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בסיכומו של דבר, לגירסת התובע, הוא זכאי לפצויי פיטורים, פיצוי בגין אי מתן הודעה מוקדמת, פיצוי על העדר שימוע, פדיון חופשה שנתית, דמי הבראה, דמי חג, אי הפרשת מעסיק לקרן פנסיה, תשלום בגין שעות עבודה נוספות, תשלום בגין קרן הישתלמות, אי מתן הודעה לעובד על תנאי עבודה ופצוי בגין עבירה על חוק הגנת השכר.
זהות המעסיק - עילת התביעה כנגד הנתבעת 6 התובע טען בתצהירו, כי לאורך כל תקופת העסקתו עבד בעבודות בניה באתרי בניה מטעם הנתבעת 6 ועל כן, טען התובע בסיכומיו, כי הנתבעת 6 נושאת באחריות לתשלום זכויותיו וזאת בשל הטענות הבאות - "האחת, העסקה במשותף, או העסקה במשותף לצורך חיוב בתשלום זכויות המגן, בשל היותה מעסיקה בפועל. השניה, הנה העסקה באמצעות כח אדם, כאשר הקבלן אינו מחזיק ברישיון כלל בהתאם לחוק העסקת עובדים על ידי קבלני כוח אדם, והשלישית, הנה חוזה הפסד. כאשר שלושת העילות מביאות לתוצאה אחת והיא חיוב הנתבעת 6 בתשלום כל זכויות התובע, החל מהחודש הראשון להעסקתו אצלה." (סעיף 32 לסיכומי התובע).
...
דין התביעה כנגד הנתבע 2 והנתבעת 6 דינה להידחות.
בהתאם לאמור, אנו קובעים כי על הנתבעת 1 לשלם לתובע בתוך 30 ימים מיום המצאת פסק הדין את הסכומים, כדלקמן: הפרשות לפיצויי פיטורים, סך של 13,992 ₪.
בהתאם לאמור, אנו קובעים כי על הנתבע 5 לשלם לתובע בתוך 30 ימים מיום המצאת פסק הדין את הסכומים, כדלקמן: הפרשות לפיצויי פיטורים, סך של 1,797 ₪.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

[2: סע' 5 לסיכומי הנתבעים] התובע מוחה כנגד עתוי העלאת הבקשה, מוסיף כי הבקשה נוגדת את הגנת הנתבעים בכתב ההגנה לפיה סע' 1(ב) לחוק פצויי פיטורים חל רק על פצויי פיטורים ולא לגבי שאר רכיבי התביעה, כי הנתבעת 1 הכחישה קיום יחסי עובד מעסיק וממילא, סע' 1(ב) הנ"ל אינו מיתקיים במקרה דנן.
אומנם התובע טען בכתב התביעה כי הנתבעת 1 חבה כלפיו בכל חובות מעסיקיו הקודמים מכוח רציפות ההעסקה ואחריותה כקבלן ראשי,[footnoteRef:4] אולם טען גם כי יש לראות במעסיקיו בכל התקופות כ'מעבידים במשותף',[footnoteRef:5] וכי הם חבים כלפיו 'ביחד ולחוד'.
מכאן נעבור לדיון ברכיבי התביעה לגופם: דמי הבראה סע' 39 לצוו ההרחבה בענף הבניה 2010 קובע כי – "עובד ועובד שיפוצים לאחר ותק של שנה בעבודה אצל המעביד, זכאי לדמי הבראה, אשר ייקבעו בהתאם לותק שצבר בענף הבניין..". ברי כי מעסיק, בהקשר לכך, הכוונה למעסיק הנוכחי (הנתבעת), ולא לכלל המעסיקים שהיו לתובע בענף.
...
סיכומו של דבר על הנתבעת לשלם לתובע את הסכומים הבאים: 97.1.
סך של 10,000 ₪ בגין אי מתן הודעה לעובד ותלושי שכר שאינם תקינים אנו דוחים את רכיבי התביעה פדיון הבראה, פדיון חופשה, פיצויי פיטורים וחלף הודעה מוקדמת.
התביעה כנגד הנתבע 3 נדחית בזאת.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

הרקע לבקשה וטענות הצדדים התובע, מבקש מקלט מסודאן, הגיש במקור תביעה כנגד חברת צמרת גן חדרה 1989 בע"מ (להלן: צמרת") לחיובה בתשלום פצויי פיטורים, זכויות סוציאליות ורכיבי פיצוי למיניהם בגין עבודתו הנטענת באתר הבניה "מול הים" באולגה בחדרה (להלן: "האתר"), מתחילת חודש דצמבר 2017 ועד לסוף חודש יוני 2018, בסכום כולל 67,329.5 ₪.
לדידי התובע, לא שולמו לו כל זכויות למעט שכרו היומי ואף לא הופקדו עבורו כספים לפקדון ועל המבקשת היה לוודא, כי עובדי קבלן בחצריה מועסקים בהתאם לדין ולא כעבדים, מכאן שלמצער יש לראות בקוו ראשון כמעסיקה במשותף עם הנתבעים 2 ו- 3.
...
בכתב הגנתה טענה המבקשת, הנתבעת 1 (להלן גם: קו ראשון"), כי דין התביעה כנגדה להידחות בהעדר יריבות ובהעדר עילה.
אף לא שוכנעתי בהתקיימותם של חריגים נוספים לכלל הקבוע בתקנה 116א לתקנות.
נהפוך הוא, התובע כלל לא פירט בכתב התביעה או בתגובה את כתובת מגוריו והוא אף מודה בפה מלא, כי הוא "דל אמצעים" (סע' 3 לתגובה) באופן המחזק את המסקנה, כי דין הבקשה לחיובו בהפקדת ערובה להבטחת הוצאות המבקשת בהליך להתקבל.
סוף דבר הבקשה לחיוב התובע בהפקדת ערובה להבטחת הוצאות הנתבעת 1 בהליך – מתקבלת.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו