בית משפט השלום בתל אביב - יפו
ת"א 426-02-17 גדסי ואח' נ' ספוזניקוב ואח'
לפני כבוד השופט יגאל נמרודי
התובעים:
1. שלום גדסי
2. דליה בן ציון
ע"י ב"כ עו"ד מנשה בן-דוד
הנתבעים:
1. חיים אברמוביץ
2. יפעת אסתר אברמוביץ
ע"י ב"כ עו"ד יצחק זקס
פסק דין
לפניי תביעה לסילוק יד וכן למתן צו מניעה קבוע.
אימם המנוחה של התובעים, חנה גדסי ז"ל (להלן – חנה), וכן הנתבעים רשומים כמחזיקים במשותף ("מושאע") בזכויות במקרקעין הידועים כגוש 6135, חלקה 45 בשכונת התקווה בתל אביב, וזאת ביחד עם בעלי זכויות רבים נוספים שאינם צד להליך (ראו נסח רישום מקרקעין עדכני שהוגש ביום 25.3.2019).
לטענת התובעים, "עוד לפני קום המדינה" החזיקו בני מישפחת גדסי "בשטח קרקע המצוי על חלק מהחלקות 45, 44 בגוש 6135 ברח' ששון, שכונת התקוה, תל-אביב כמסומן בתשריט המצ"ב וסומן נספח 1" (סעיף 1 לכתב התביעה).
בהקשר זה נפסק כי ההגנה העומדת למחזיק בפועל כנגד מסיג גבול מכוח סעיף 17 לחוק המקרקעין (הסעיף עוסק בהגנה מפני הפרעה שאינה עולה כדי שלילת חזקה) "ניתנת למחזיק, אף שחזקתו אינה כדין, כל עוד חזקתו בפועל נמשכת. אם חדל להחזיק ואחר תפס את החזקה, לא יוכל לתבוע סילוק המחזיק המאוחר רק מהטעם שבעבר החזיק בקרקע [...]. על התובע להוכיח איפוא כי הוא החזיק בפועל בקרקע עובר לתפיסתה על ידי הנתבע, וכי הנתבע אינו בעל זכות חזקה בקרקע" (רע"א 5518/98 יוסף נ' עוקשי פ"ד נה(3) 294 (2001); ראו גם: יעקב שקד פינוי מקרקעין - הליכים והלכות 16 (2017)).
...
מסקנה: התובעים לא הניחו תשתית עובדתית ומשפטית מספקת לפיה עמדה להם זכות ייחודית להחזיק בשטח שבמחלוקת; אף לא הוכחה חזקה בפועל קודם לפלישה הנטענת.
גם העיתוי בו החלו התובעים לפעול כנגד הבנייה – בשלב מתקדם, יחסית – נזקף לחובתם, ולמעשה – תומך במסקנה, כי התובעים עצמם אינם יכולים לבסס באופן משכנע את הטיעון בדבר זכותם הייחודית להחזיק בשטח שבמחלוקת.
לא הובהרו גבולות השטח שבמחלוקת, לא הובהר היקף הפלישה הנטענת ומיקומה, וממילא התובעים לא הוכיחו כי עומדת להם חזקה ייחודית בשטח זה. על כן, ומבלי לקבוע מסמרות בשאלת זכויות הצדדים בשטח שבמחלוקת, דין התביעה להידחות.