מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעת נפגע עבודה לאישור היוון קצבתו לפתיחת עסק

בהליך ערעור ביטוח לאומי (עב"ל) שהוגש בשנת 2021 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

בפסק הדין נדחתה תביעת המערער שהופנתה כנגד זמונו לבדיקה מחדש בהתאם לתקנה 37 לתקנות הביטוח הלאומי (קביעת דרגת נכות לנפגעי עבודה), התשט"ז -1956 (להלן: התקנות), וכן כנגד ההחלטה לשלול לחלוטין את גימלתו כיוון שלא התייצב לועדה הרפואית אליה הוזמן.
ביום 24.12.13 הגיש המערער למוסד לביטוח לאומי (להלן: המוסד) בקשת הוון חלקי בסך 450,000 ₪, לצורך "שימור והגדלת העסק" (חנות בגדים).
בטופס הבקשה הסטנדרטי עליו חתם נרשם בין היתר כי "המוסד יהיה רשאי מכוח תקנה 37... להפנותך לועדה רפואית לשם בדיקה מחודשת של דרגת נכותך..." וכן כי "לתשומת לבך, לאחר חתימתך על טופס התביעה ועל דף הסבר זה, לא תוכל למשוך תביעתך במידה ויוחלט על בדיקת נכותך מחדש". בשיחות טלפוניות שערכה פקידת השקום במוסד עם ב"כ המערער ציינה כי המערער אינו עומד בקריטריונים הכלכליים לצורך ביצוע הוון ולכן הבקשה לא תאושר, ואף הבהירה - בהודעת דוא"ל מטעמה מיום 15.5.14 - כי יישלח מכתב דחייה רישמי בקשר לכך.
התכתבות נוספת מיום 24.8.14 הייתה הודעת דוא"ל ששלחה פקידת השקום לב"כ המערער, בה ציינה כי "במסגרת הטיפול בבקשה להיוון חלקי... המליץ רופא המוסד לפתוח את התיק לפי תקנה 37... לאור זאת לא נוכל להמשיך לטפל בבקשה להיוון הקצבה עד לסיום הליך זה". במענה לכך הודיע ב"כ המערער כי הוא חוזר בו לחלוטין מבקשת ההוון ולכן אין כל צורך להעמיד את המערער בפני ועדה רפואית (מכתב מיום 11.9.14).
המערער הגיש לתיק בית הדין "תדריך לרופא נפגעי עבודה" שפורסם על ידי המוסד בחודש אוגוסט 2013 (להלן: הנוהל הפנימי), בו מובאות אינדיקאציות שונות שעשויות להצדיק את הפעלת תקנה 37 וביניהן מידע חדש שהיתקבל לגבי שינוי במצבו של הנפגע, וכן "לפני החלטה על הוון, על פי פניית עובד שקום, כמו גם בעת דיון בבקשה לקיצבה מיוחדת או למענקים, אם על פי המסמכים הרפואיים החדשים הוא התרשם שחלה הטבה לכאורה במצבו הרפואי של התובע הקשור לפגיעה בעבודה". עוד מודגש בנוהל כי "ההפניה תהיה מסיבה רפואית בלבד ולא כערעור מאוחר". בהמשך הנוהל הפנימי מפורטות גם דוגמאות למקרים בהם אין להפעיל את תקנה 37, והן: תיקון טעות רפואית או משפטית שנעשתה על ידי ועדה רפואית; כאשר "לא קיימים ממצאים רפואיים חדשים"; כאשר הנפגע קיבל מענק על נכות הפחותה מ-19%; וכאשר "אין סבירות גבוהה מבחינה רפואית שמצבו של הנפגע בהווה השתפר או הוחמר לעומת מצבו בעת קביעת הועדה". המערער טען כי בעיניינו לא היתקבל "מידע חדש" כלשהוא וגם לא קיים "קצה חוט" אחר המצדיק להעמיד דוקא אותו לבדיקה מחדש, ולכן אין הצדקה עניינית לעשות כן. עם זאת, האינדיקציות המפורטות בנוהל הפנימי אינן רשימה סגורה וגם לא נוסחו כרשימה סגורה, ולכן יש לבחון עניינית אם החלטת הרופא המוסמך על הפעלת תקנה 37 ביחס למערער עומדת באמות המידה שנקבעו לצורך כך בפסיקה.
...
השופטת חני אופק גנדלר עיינתי בחוות דעתה של חברתי השופטת דוידוב, ולטעמי דין הערעור להידחות.
אני סבורה מטעמיה של חברתי השופטת דוידוב-מוטולה כי אין בכך פסול, ובמיוחד משהמערער הועמד בטופס בקשת ההיוון שהגיש על השלכה אפשרית זו. עוד אציין כי בענין בנית דיווח על גניבת הרכב התניע את תהליך בדיקת הנכות מחדש של נכה צה"ל, אשר לימים הופחתה.
סוף דבר על דעת רוב חברי המותב, בניגוד לעמדתה החולקת של השופטת חני אופק גנדלר, הערעור מתקבל בחלקו כמפורט בחוות דעתה של השופטת סיגל דוידוב-מוטולה, והתיק יוחזר לבית הדין האזורי להמשך טיפולו בהתאם להנחיות שפורטו בסעיף 26 לחוות דעתה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום בת ים נפסק כדקלמן:

מעבר לבעיות בתחום הקרדיולוגי, התובע היה מעורב בשלוש תאונות דרכים ותאונת עבודה בשנים 1993-2001 וסבל מבעיות בתחום האורטופדי בכתפיים צואר וגב תחתון שאינן קשורות לתאונה אלא קדמו לה. (מפורט בחוות דעת המומחים ואושר בחקירת התובע בעמ' 6 לפרוטוקול).
באוגוסט שנת 2015, שנתיים לאחר התאונה ובסמוך לאחר ארוע אוטם שריר הלב שעבר התובע באותה השנה, הגיש התובע תביעת לקביעת דרגת נכות במחלקת נכות כללית במל"ל. לאורך חמש השנים שחלפו מאז ועד היום, נקבעו לתובע תקופות של נכויות זמניות ואף נכות צמיתה בשיעור משוקלל של 73% והתובע הוכר ב- 65% דרגת אי כושר ונימצא זכאי לגימלת נכות מ- 7/15 ועד היום.
מחקירתו עלה כי בשנתיים עובר לתאונה עבד כשכיר בתחום השיפוצים ובשנת 2012 לאחר שהתגרש, פתח עסק ועבד כשיפוצניק עצמאי עד לתאונה.
בעיניין חובת הקטנת הנזק על ידי חזרה לעבודה, אפנה לדברי השופט בך בע"א 151/84 חורי נ. ביה"ח המשפחה הקדושה פ"ד מב(1) 779 בעמ' 782: "...חזרתו של הנפגע מתאונה למעגל של עבודה רגילה ופרודוקטיבית, אם מצבו הבריאותי אך מרשה זאת, משרתת את האינטרסים של כל הנוגעים בדבר, ומעל לכל את האנטרס האמתי של הנפגע עצמו. אפילו נדמה לו כי המנעות מעבודה עשויה להגדיל את סכוייו לזכות בפצוי מוגדל, הרי לרוב זו אשליה, ומכל מקום אין הדבר שקול כנגד היתרון הכרוך בהמשך חיים נורמאליים, מבחינה חומרית ומבחינת הדאגה לבריאות הגופנית והנפשית כאחד..." הפסד שכר לעבר ולעתיד הפסד שכר לעבר- מאז התאונה ועד היום חלפו 89 חודשים מתוכם 12 חודשים ראשונים שהה התובע בתקופת אי כושר מלאה, מאחר וסבורתני כי גם נכות זמנית בשיעור 50% בגין ההחלמה בברך לאחר ניתוח לתיקון רצועה הנה מצב של אי כושר מלא לאדם עובד כפיים דוגמאת התובע.
מכאן כי החלק היחסי מכלל הקצבה (בסך 442,255 ₪ לפי חוו"ד אקטוארית נ/4) המהוונת הנו: (48-40) חלקי 48 X 442,255 ₪=74,000 ₪.
...
7,790 ₪-עובר לתאונה 2014 פנסיה מהראל ---- לאחר התאונה 2015-2018 אין כל דווח על הכנסות ממקור כלשהו ---- לאחר התאונה 2019 פנסיה מהראל ----לאחר התאונה 2020 פנסיה מהראל ---- לאחר התאונה לאור העולה מ- נ/4 ומהנתונים שרוכזו בטבלא לעיל עולה המסקנה הבאה: בשנים עברו, קרי בשנים: 2005-2009 אמנם החליף התובע מספר לא מבוטל של מקומות עבודה ברם במרבית התקופה עבד כמעט בצורה מלאה ורצופה (נתוני שכר לשנים אלו לא צויינו בתע"צ אלא רק חודשי העבודה).
הגם שמלבד עדותה של אימו, לא הומצאה כל ראיה לעזרת הזולת, היקפה ושוויה, באתי למסקנה כי בתקופת ההחלמה הארוכה בה שהה התובע על כל המשתמע בקשר למצב תפקודי לאחר ניתוח בברך, ובהצטרף לעובדה כי היה גרוש אותה עת ונאלץ להיעזר בהוריו עימם התגורר, יש לפצותו בסכום גלובלי בסך 25,000 ₪.
סוף דבר לאור כל המקובץ דלעיל, הנתבעת תשלם לתובעת סך של 255,500 ₪ בתוספת שכ"ט עו"ד בשיעור 13% בתוספת מע"מ ואגרה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בשלום פתח תקווה נפסק כדקלמן:

במסגרת החלטתי מיום 7/1/19, נעתרתי לבקשת המל"ל להצטרף כתובע נוסף וזאת מכח זכות השבוב המעוגנת בסעיף 328 לחוק הביטוח הלאומי (נוסח משולב), התשנ"ה-1995 (להלן: חוק הביטוח הלאומי) הקובע את זכותו של המל"ל לתבוע שיפוי ו/או פיצוי על גמלאות ששילם לתובעת בגין הנזקים שנגרמו לה. סכום התביעה הועמד על סך 44,505 ₪ שמקורו בדמי פגיעה וקצבאות נכות ששולמו לתובעת בגין ההכרה בפגיעתה כתאונת עבודה.
כן, עולה כי מאז הפגיעה ולאור ההשפעות הנטענות שלה על תיפקודה (רגישות לרעשים וכאבים) היא פנתה לטפול בעיקר בתינוקות ואף פתחה עסק כעצמאית "לסידור הבית". בשנת 2017 החלה התובעת לעבוד בארצות הברית גם כן בתחום החינוך ולאחר תום תוקפה של ויזת העבודה שהוענקה לה (3 שנים) היא שבה לארץ (ר' ע' 23 שו' 9-25 לפרו').
מסקנתי זו נובעת, בין היתר, מכך שתלונות אודות הכאבים בצואר מצאו ביטוין כאמור רק לאחר שלושה חודשים לאחר הפגיעה (כשהאישורים על תקופות אי הכושר שצורפו לתע"צ המל"ל (ת/3) רלוואנטיים לתקופה זו) וכן מזאת שעולה מעדותה של התובעת עצמה שהקושי וההתאמות שביצעה ביחס לעבודתה לאחר הפגיעה (ובכלל זה גיל הילדים עמם בחרה לעבוד) נבע על רקע מיגבלות נטענות אשר אינן בעלות זיקה לנכות האורתופדית.
בנסיבות אלה, הנני מוצאת לפסוק לתובעת פיצוי בראש נזק זה אשר יעמוד על סך של 51,234 ₪ (המהוה 70% מסך החישוב האקטוארי המלא לפי שיעור נכותה התפקודית של התובעת אותה העמדתי כאמור על 5%, שכרה הממוצע ערב התאונה (6,640 ₪ על פי השכר הרבע שנתי מתע"צ המל"ל כשהוא משוערך להיום) וכן על בסיס מקדם ההוון הרלוואנטי עד גיל 67 וכולל החלק היחסי של הפסדי פנסיה).
...
כן, תשלם הנתבעת 2 לתובעת שכ"ט עו"ד בשיעור כולל של 24% וכן הוצאות משפט שהוציאה התובעת.
תביעת המל"ל נדחית.
ההודעה לצד שלישי שהגישה הנתבעת 2 כנגד העירייה, נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

על פי כתב התביעה המתוקן ותיק מוצגים שהוגש מטעם התובע 2, שולמו וישולמו לתובע 1 על ידי המוסד לביטוח לאומי, גמלאות בגין התאונה בסך של 778,974 ₪ (משוערכים ליום 5.3.23), ע"פ הפרוט הבא: דמי פגיעה בסך 40,380 ₪ (תיק מוצגי תובע 2 - מוצג ת2/1), גמלאות נכות מעבודה ששולמו בסך 418,826 ₪ (מוצג ת2/1), הוון גמלאות נכות מעבודה בסך 319,768 (מוצג ת2/2)).
בעדותו בחקירה הנגדית אישר כי סיבת פרישתו מרשות המיסים אינה קשורה לתאונה, אלא בשל רצונו להתפתח מקצועית, לעבוד בעריכת דין, לאחר שהשלים את לימודי המשפטים, וניצול היזדמנות, לקבלת תנאי פרישה מועדפים.
כך, גם טענתו כי הוא נידרש במסגרת עבודתו כעו"ד עצמאי להגיע לצורך מתן הייעוץ, לבתי עסק של נישומים, אף היא לא הוכחה, שכן לא הובאה כל עדות ו/או ראיה בעניינים אלה.
התובע מבקש בסיכומיו לפסוק לו פיצוי בגין הפסדי שכר לעבר, לגבי התקופה שפתח משרד עורך דין עצמאי (1.1.2015) ועד היום, בהתאם להפרשי השכר המצטברים בין שכרו ברשות המיסים להכנסתו החודשית הממוצעת כעצמאי, בסכום של 1,007,484 ₪.
כאשר בנוסף להכנסתו כעצמאי, הכנסה נוספת של כ-9,000 ₪ לחודש (קצבת נכות מל"ל נפגעי עבודה בסך של כ- 2,850 ₪ לחודש ופנסיה מרשות המיסים של כ- 6,000 ₪) (עמ' 16 לפרוטוקול ש' 25-29).
...
לאור המפורט לעיל, באתי למסקנה כי הנכות התפקודית של התובע נמוכה משמעותית מהנכות הרפואית שנקבעה ומצאתי להעמידה על 10%, כאשר נראה שנכות זו נעדרת השלכה על כושר השתכרותו של התובע בתחום עיסוקו, כעורך דין.
סוף דבר: סכום הפיצוי המגיע לתובע הינו כדלקמן: הפסד שכר בעבר – 48,000 ₪.
אשר על כן, אני מחייב את הנתבעת לשלם לתובע 1 סך של 34,421 ₪ ולתובע 2 סך של 103,262 ₪, הסכומים שנפסקו ישולמו תוך 30 ימים ממועד מתן פסק הדין, והיה ולא שולמו תוך מועד זה, יישאו הפרשי הצמדה וריבית כחוק ממועד פסק הדין ועד לתשלום בפועל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

אציין, כי במהלך חיפושיו של התובע ביישומון המוסד לביטוח לאומי (להלן: המל"ל) אחר פרטי תגמולים שקבל בעקבות התאונה נשוא התביעה (ועל כך בהמשך), הוא ציין כי נפגע בתאונת עבודה בחודש אוגוסט 2022, אם כי לא נישאל על כך דבר.
שנית, לא הוצגו כל אסמכתות לעניין זה, כגון דו"חות רווח והפסד, דו"חות שומה, דו"חות מע"מ, חוזה שכירות של המספרה וכדומה; לא הובאו עדים שיעידו לעניין זה, כגון לקוחות, משכיר המקום וכיוצא בזה; דו"ח הכנסות והוצאות שהוגש בין מוצגי התובע לשנת 2017 עניינו הפעלת משפחתון, שלצורך הפעלתו נערך שפוץ של הסלון - מה שמלמד כי כפי הנראה מדובר בעסק שניפתח רק בשנת 2017; ואילו מדו"ח ההכנסות וההוצאות של שנת 2018 לא ניתן לדעת באיזה עסק מדובר ומתי ניפתח.
הגימלה המשולמת על פי פרק זה מחושבת על פי חישוב דמי הפגיעה המשולמים לנפגע בעבודה על פי סעיף 97 לחוק המל"ל, קרי, בשיעור 75% מהשכר הממוצע עובר לפגיעה; ואכן, התובע אישר, כי קיבל גמלה בשיעור 75% משכרו (עמ' 25, ש' 28 ואילך; עמ' 26, ש' 10, ש' 29, ש' 39; עמ' 27, ש' 3 ואילך; וכן בחקירתו החוזרת, עמ' 30-29).
אעיר, כי חישוב אריתמטי מלא על בסיס נכות של 7% ושכרו עובר לתאונה, משוערך להיום - כ - 4,650 ₪, מביא לתוצאה: 4,650 ₪ X 7% X 259.8 (מקדם הוון) = 84,565 ₪.
...
מכל האמור לעיל, מצאתי לנכון להמשיך ולפסוק לתובע פיצוי בגין הפסדי שכר על בסיס 7% מתוך שכרו עובר לתאונה גם להמשך התקופה, קרי, מיום 1.5.2017 ועד היום, סך הכל - 76 חדשים, וכדלקמן: 4,145 ₪ X 7% X 76 חדשים = 22,051 ₪.
שיעור הגריעה מכושר השתכרותו של התובע: בתחשיבו חישב התובע את הפיצוי בפריט זה על יסוד בסיס שכר של 8,000 ₪ ונכות של 15%; אין בידי לקבל טענות אלו: התובע מעולם לא הגיע לרמת שכר של מעל ל - 5,000 ₪, לא כל שכן של 8,000 ₪.
בשקילת כל האמור לעיל מצאתי לנכון לפסוק לתובע סכום גלובלי בשיעור 65,000 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו