במקרה של עבודה מגוונת שבה ניתן לאבחן ולבודד תנועת גוף של מבוטח המבוצעת ברצף על פני פרק או פרקי זמן משמעותיים מתקיימת תשתית עובדתית מספקת לעילת המקרוטראומה (עב"ל (ארצי) 90/06 אמנון כובש – המוסד לביטוח לאומי, 17.8.2006).
בתצהירה העידה התובעת כך (סעיף 12 לתצהיר הראשון, סעיף 20 לתצהיר השני):
"..עבדתי 13 שנים כסדרנית סחורה בסופרמרקט. במסגרת עבודתי, כפי שהבהירה זאת חברת אוסם בפניה למוסד לביטוח לאומי, אני הרמתי משאות באופן יום יומי, במשקל עד 12 ק"ג. אני מסדרת סחורה במדפי החנות, מקודדת סחורה ומקלידה נתונים במסופון. מדובר בעבודה פיזית של סחיבת משאות יום יומית של כ-9 שעות ביום (עשיתי שעות נוספות רבות, כדי שמשכורתי תהא סבירה). במסגרת העבודה נכנסתי למקררים וסחבה (כך במקור, מ.נ.ד) כאמור משאות כבדים לכל אורך יום העבודה, תוך שאני מתכופפת מרימה את הזרועות וסוחבת עגלות כבדות משקל כל יום ולאור כל שעות היום."
בהמשך העידה:
"...עבדתי במשך 13 שנים בסחיבת מאות (כך במקור, מ.נ.ד) וסידור סחורה של מוצרי מזון כבדים. החל מסידורם בעגלות כבדות והעברתם מהמחסן למקום בו הם סודרו במדפים. כך לאורך 13 שנים. הייתי צריכה ליגרור עגלות רבות שמשקלן הכולל הגיע אף ל 200 ק"ג כדי להוביל את הסחורה מהמחסן למדפי הסופר-מרקט"
בתצהיר המשלים, פירטה התובעת את סדר יומה: סידור סחורה במדפים; הכנת רשימת חוסרים; העמסת סחורה לעגלה והחזרתה לחנות; סידור הסחורה מהעגלה למדפים על פי תאריכים ("פיפו") על ידי עלייה בסולם או ישיבה על ארגז, והרמה של מוצרים עד 12 ק"ג ליחידה.
בחקירתה בבית הדין חזרה על גירסתה וסיפרה (עמ' 5, ש' 1-7):
"נכנסת לסניף עם טלפון של העבודה, מתקתקת את השעה שהגעתי, מסתובבת בסניף לסדר אותו, בכל הסניף, ועושה רשימה של חוסר מוצרים של אוסם במדפים – כל סוגי המוצרים: קפוא, מצונן, אוכל לכלבים, קמחים, שתיה, הכל. ואז אני נכנסת למחסן מעמיסה את העגלה, שתי עגלות ביחד, לוקח לי קצת זמן כי לפעמים אני צריכה עזרה להוריד מהגובה דברים, לפעמים אני מסתדרת לבד, אסור לי לבד אבל לפעמים לא היתה ברירה, במחסן אני בערך חצי שעה לפעמים פחות, כי לפעמים המוצרים מול העינים ואז אני מעמיסה ויוצאת. אני יוצאת מהמחסן עם שתי עגלות שאני דוחפת אחת בימין ואחת ביד שמאל."
בנוסף, כ-2-3 פעמים בשבוע פרקה התובעת משטחי סחורה (סעיפים 7-8 לתצהירה המשלים).
הבסיס לליקוי המיקרוטראומטי הוא, כאמור לעיל ובהתאם למטאפורה המקובלת, כטפטוף מים על אבן, היינו – פגיעות קטנות וזעירות שאינן גורמות לבדן כל נזק, אלא שזה נגרם מהתדירות הרבה שלהן, בזו אחר זו. במקרה שלפנינו בהחלט קיים בסיס לסבור שלתובעת נגרמו פגיעות קטנות וזעירות כתוצאה מהרמת הסחורה בעבודתה, אך לא הוכחה תדירות רצופה, אלא סדר פעולות מיגוון לאורך היום.
בדומה, בעיניינה של תובעת בתפקיד זהה (סדרנית של אסם בסופרמרקט), נקבעו הדברים הבאים:
"...עיון בתשתית העובדתית כפי שהובררה בבת הדין האיזורי מעלה כי המערערת ביצעה מספר רב של פעולות לאורכו של יום העבודה: פריקת משטחי סחורה שהגיעה במספר משתנה של ארגזים במשקלים שונים והעברתם לעגלה; נסיעה עם העגלה למחסן שם סודרו הארגזים על גבי מדפים בגבהים שונים; טיפוס על סולם לצורך סידור הארגזים על גבי המדפים הגבוהים; העברת סחורה בארגזים מן המחסן למדפי הסופר; פתיחת הארגזים, קידוד המחיר וסידור הסחורה שבארגז, שמשקלה משתנה, על גבי המדפים; מיון סחורה קודמת; סידור סחורה בתוך מקררים בעומק שונה.
...
הכרעה
לאחר עיון בכלל חומר הראיות שבפנינו ובפסיקה הרלוונטית, הגענו לכלל מסקנה כי דין התביעה להידחות כבר כעת.
יחד עם זאת, אנו סבורים כי תנאי עבודתה של התובעת כפי שתוארו בפנינו חסרים את דרישת הרציפות, ולו לחלק מוגדר של היום, באופן שניתן יהיה לקבוע קיומה של תשתית עובדתית מיקרוטראומטית.
סוף דבר
על יסוד האמור לעיל, אנו דוחים את התביעה.
בנסיבות העניין לא מצאנו לנכון לעשות צו להוצאות ועל כן כל צד ישא בהוצאותיו.