עוד עליי לציין כפי שיובהר בהמשך כי תביעה זו הנה גילגול שלישי לאחר ששתי תביעות של התובע באותו עניין נמחקו, כאשר ביחס לתביעה האחרונה צוין במפורש כי תנאי להגשת תביעה חדשה הוא תשלום הוצאות לנתבעת בשיעור של 3,000 ₪.
עסקינן בתביעה בגין ניזקי גוף שנגרמו לתובע לטענתו, עקב תאונת דרכים שאירעה לו ביום 18.08.10.
המשמעות העומדת מאחורי הוראה זו, היא להקל עם תובע המבקש למצות את יומו בבית-המשפט ולקבל הכרעה משפטית לגופה של תביעתו, תוך שלא תיטען נגדו טענת היתיישנות המתבססת, בין היתר, גם על תקופת ההיתדיינות הקודמת, זאת כאשר מסיבות שונות לא אפשרה לו למצות את מלוא זכויותיו הדיוניות, ולכן היא גם איננה מהוה מעשה-בית-דין (ראו בעיניין זה ת"א (י-ם) 2261/00 איאו (יוסף) גטהון נ' הדר חברה לביטוח בע"מ (במאגרים, 23.8.09) (להלן: "עניין גטהון").
עוד נקבע בפסיקה –ת"א 5661/02 כהן רוגה נ' האחים עופר ספנות בע"מ (2004) (במאגרים, 28.4.04) כך:
" ... במקרה בו נמחקה התביעה ע"י בית המשפט, בשל מחדליו של התובע אשר יכול היה למנעם ומסיבותיו שלו לא פעל, בכך למעשה גרם התובע למחיקת התביעה כנגדו ויש לראותו כמי שביקש את אותה מחיקה. הרעיון העומד מאחורי סעיף 15 הנו כי מרגע שהוגשה תביעה מירוץ הזמן אינו בשליטת התובע, אין הוא יכול להחליט מתי ייקבע התיק לדיון ומה יהיה משך אותו דיון, אלא שרעיון זה לא מתממש מתי שתובע בהתנהגותו למעשה מונע קיום דיון עניני כלשהוא כגון בשל אי קיום החלטות בית משפט ואי הגשת חוות דעת שהנה תנאי הכרחי בלעדיו לא יוכל להוכיח תביעתו".
ובהמשך, נכתב שם כך:
"תובע שאמנם פתח בהליכים, אך מיתעלם מהחלטות בית משפט ולא מקיימן או נותר פאסיבי, מעמדו זהה- אם לא חמור מכך, לתובע שלא פתח בהליכים כלל. בשני המקרים הזמן שחולף יוצר מצג כלפי הנתבע כי התובע זנח תביעתו".
כמון כן נקבע שם כי: "הגשת תביעה אינה פעולה טכנית השקולה ללחיצת מתג שעוצר את שעון הזמן. תובע שתביעתו נמחקה בשל פגם, אינו יכול להגיש את אותה תביעה פגומה שוב רק כדי לעצור את הזמן לתקופה נוספת עד לדיון בה."
ראו גם בש"א 2436/05 מדינת ישראל- משרד הבטחון נ' סמיר מוחמד חמדאן אבו נימר (במאגרים, 4.1.06) שם נקבע כך: "תובענה שהוגשה ונכשלה מסיבות שתלויות בתובע, הרי שלעניין ההתיישנות, דינה של תביעה כזו – כאילו לא הוגשה כלל".
המסקנה העולה מכל הפסיקה שהובאה לעיל, היא כי כשעסקינן בתובע, אשר פועל בחוסר תום לב, תוך שהוא מגיש תביעות לבית משפט, מבלי לפעול על מנת לקדמן, כלומר, התובע אינו פועל כפי הנידרש, ברי כי התובע לא יוכל לטעון לסעיף 15 לחוק ההתיישנות, ולהתבסס על הטענה לפיה, ההליך הקודם עצר את מירוץ ההתיישנות.
...
לטענת המבקשת, התביעה הנוכחית הוגשה בחלוף 7 שנים מאז שנולדה עילת התביעה, היינו, יום התאונה הנטען ולפיכך, מדובר בתביעה שהתיישנה ודינה להידחות.
עוד נקבע בפסיקה –ת"א 5661/02 כהן רוגה נ' האחים עופר ספנות בע"מ (2004) (במאגרים, 28.4.04) כך:
" ... במקרה בו נמחקה התביעה ע"י בית המשפט, בשל מחדליו של התובע אשר יכול היה למנעם ומסיבותיו שלו לא פעל, בכך למעשה גרם התובע למחיקת התביעה כנגדו ויש לראותו כמי שבקש את אותה מחיקה. הרעיון העומד מאחורי סעיף 15 הינו כי מרגע שהוגשה תביעה מרוץ הזמן אינו בשליטת התובע, אין הוא יכול להחליט מתי ייקבע התיק לדיון ומה יהיה משך אותו דיון, אלא שרעיון זה לא מתממש מתי שתובע בהתנהגותו למעשה מונע קיום דיון עניני כלשהו כגון בשל אי קיום החלטות בית משפט ואי הגשת חוות דעת שהינה תנאי הכרחי בלעדיו לא יוכל להוכיח תביעתו".
ובהמשך, נכתב שם כך:
"תובע שאמנם פתח בהליכים, אך מתעלם מהחלטות בית משפט ולא מקיימן או נותר פסיבי, מעמדו זהה- אם לא חמור מכך, לתובע שלא פתח בהליכים כלל. בשני המקרים הזמן שחולף יוצר מצג כלפי הנתבע כי התובע זנח תביעתו".
כמון כן נקבע שם כי: "הגשת תביעה אינה פעולה טכנית השקולה ללחיצת מתג שעוצר את שעון הזמן. תובע שתביעתו נמחקה בשל פגם, אינו יכול להגיש את אותה תביעה פגומה שוב רק כדי לעצור את הזמן לתקופה נוספת עד לדיון בה."
ראו גם בש"א 2436/05 מדינת ישראל- משרד הביטחון נ' סמיר מוחמד חמדאן אבו נימר (במאגרים, 4.1.06) שם נקבע כך: "תובענה שהוגשה ונכשלה מסיבות שתלויות בתובע, הרי שלעניין ההתיישנות, דינה של תביעה כזו – כאילו לא הוגשה כלל".
המסקנה העולה מכל הפסיקה שהובאה לעיל, היא כי כשעסקינן בתובע, אשר פועל בחוסר תום לב, תוך שהוא מגיש תביעות לבית משפט, מבלי לפעול על מנת לקדמן, כלומר, התובע אינו פועל כפי הנדרש, ברי כי התובע לא יוכל לטעון לסעיף 15 לחוק ההתיישנות, ולהתבסס על הטענה לפיה, ההליך הקודם עצר את מרוץ ההתיישנות.
לאחר עיון בכתבי הטענות שהוגשו על ידי הצדדים ובאיזון הנכון, אני סבור, כי דין טענות המבקשת להתקבל.
בנסיבות אלה, אני מורה על דחיית התביעה.