יפים לעניין זה דבריו של בית המשפט ביחס לזיקה בין הניזוק לבעל רכב שלא נהג ברכב, בפסק הדין ת"א (שלום ת"א) 165967-09 כלל חברה לביטוח בע"מ-ת"א נ' שמעון דבש (נבו 24.11.2014):
"אין בעצם היות הנתבע 2 בעליו של הרכב כדי לחייבו באחריות להתרחשות התאונה שכבר נקבע כי התרחשה עקב רשלנות הנתבע 1".
פסק דינה של ערכאת העירעור על פסק דין זה מהוה פסק דין מנחה לעניין שלפניי, ובו, לא השתנתה תוצאה זו.
נוכח מרכזיותה של סוגיית העדר הביטוח בדיון שלפניי, אציין – הגם שלא נשמעה מפי התובעת טענה בעיניין – כי תרומתו של הנתבע 2 להיעדר כסוי בטוחי בעת התאונה, אינה מקימה לתובעת, כניזוק, עילת תביעה כלפיו, כאמור בת"א (שלום אש') 23639-10-17 אלאסד באהג'ת נ' הכשרה חברה לביטוח בע"מ (נבו 29.03.2020) (להלן: "עניין אלאסד"):
"בהיעדר חובה חוקית לרכוש ביטוח, מתיר השמוש אינו אחראי לנזק שניגרם לאחר שניפגע מרכבו, רק מהטעם כי אין ביטוח. ממילא הפרת חובת הזהירות של הנהג אינה קשורה לרשלנות הנטענת שבאי רכישת ביטוח מתאים, ולא ניתן לראות בהם מעוולים במשותף כלפי הניזוק".
בנסיבות אלו, ראוי היה שהתובעת תמחק את הנתבע 2 מכתב התביעה, לאחר שהתקבעה אחריותו של הנתבע 1 לקרות התאונה.
שאילו מאור הייתה מעלה על דעתה שהרכב מבוטח רק ביחס לניזקי גוף (ביטוח חובה) ולנזקים לצד ג' (ביטוח צד ג'); ושיש אפשרות שמשפחתה של שובל תתבע ממנה לשלם על נזק שייגרם לרכבה אם מאור תתרשל בנהיגתה ותגרום לתאונה; מאור לא הייתה מקבלת על עצמה את המשימה.
המשפחה הייתה סופגת את הנזק, משום שזו בדיוק המשמעות של החלטת המשפחה מלכתחילה להסתפק בביטוח צד ג' ללא ביטוח מקיף: מישפחה שאינה עושה ביטוח מקיף מקבלת על עצמה במודע ובמתכוון - מן הסתם בעקבות שקילה כלכלית של המשמעויות (עלות הביטוח המקיף לעומת עלות ותוחלת הסיכון לתאונה) - לשאת בעצמה בעלות הנזק שעלול להגרם לרכבה במקרה שמי מבני המשפחה יתרשל בנהיגה ויגרום לנזק עצמי.
המסקנה דומה להלכה בעיניין חובותיו של מתיר שימוש ברכב, אשר נדונות לפי חוק פיצויים לנפגע תאונות דרכים, התשל"ה-1975 (בשים לב, כמובן, לאבחנה בין החובות בעיניין ניזקי גוף בתאונות דרכים, ובין חבות נזיקית בגין נזק לרכוש, כבעניין דכאן).
...
עוד מתבקשת המסקנה, כי סיכון מסוג הסיכון שהתממש, ניתן היה לצפייה, שאם לא כן, לא היה הצד השלישי מחריג את בתו, בת גילו של שולח ההודעה, מאי-תחולת הביטוח על נהגים שגילם צעיר.
התוצאה
התביעה הראשית מתקבלת במלואה כלפי הנתבע 1, ונדחית כלפי הנתבע 2.
הנתבע 1 ישלם לתובעת סך של 73,419 ש"ח בתוספת ריבית והפרשי הצמדה כדין מיום 25.6.2020, בצירוף הוצאות משפט – אגרת בית המשפט בסך 1,858 ש"ח, שכר עדים בסך 1,200 ש"ח, ושכר טרחת עורך דין בסך 9,421 ש"ח; בסך הכל ישלם הנתבע 1 לתובעת – נכון ליום חתימת פסק הדין – סך של 98,456 ש"ח.
ההודעה לצד שלישי מתקבלת בחלקה.