בית משפט השלום בהרצלייה
ת"א 52076-05-19 פלוני נ' סוחמן ואח'
תיק חצוני:
לפני
כבוד השופטת ענת דבי
תובע
פלוני
נתבעים
1. איליה סוחמן
2. שירביט חברה לביטוח בע"מ
3. קרנית-קרן לפצוי נפגעי תאונת דרכים
מקבל
יוסף וקנין
פסק דין
עוד טען סוחמן, כי שירביט נימנעה מלהעיד את סוכן הביטוח שביצע את החלפות הפוליסה כדבריו, וכך נימנע מבית המשפט לקבל תשובות והבהרות כיצד ניתן היה לבצע החלפת פוליסה, כאשר הפוליסה המקורית הייתה בידיו של נתבע בכל הזמנים הרלוואנטיים לתובענה ובעצם היא מוחזקת בידיו עד היום.
על פי הראיות שהגישה קרנית (ראו: עמ' 63 לראיות קרנית) ציין התובע בתביעה שהגיש לביטוח לאומי בעקבות התאונה, כי מתעתד הוא להגיש תביעת נזיקין כנגד חברת הביטוח וכן צוינו פרטי בא כוחו.
לאור האמור, אני קובעת כי התובע זכאי ל-25% מגובה הנזק, בהתאם להוראות ס' 330 לחוק ובהיתחשב בגובה הנזק כפי שנקבע לעיל, תישא קרנית בסכום הפצוי בסך של 198,492 ש"ח.
עתה, מעת שנישומו נזקיו של התובע, אפנה לבחון טענותיה של קרנית ביחס לזכות החזרה, לפיהן יש לחייב את צדדי ג' 1 ו- 3, מר סוחמן ומר ועקנין, ביחד ולחוד, לשפותה בגובה הפצוי האמור, לנוכח החלופות שבסעיף 9, בשילוב סעיף 7 לחוק הפלת"ד, והכול בהרחבה להלן;
זכות החזרה של קרנית כלפי צדדי ג'
טענות קרנית
קרנית טענה, כי לקרן זכות חזרה מוחלטת בנסיבות הרלוואנטיות לענייננו כלפי כל אותם גורמים אשר אילו נפגעו בתאונה היו כשלעצמם משוללי זכאות, דהיינו, כלפי סוחמן וכן ועקנין, בהיותם הבעלים של המונית ו/או המחזיקים ומתירי השמוש במונית, כשלא היה ביטוח המכסה את השמוש בה.
לטענתה, סוחמן היה הנהג, או המחזיק, בעצמו ו/או ביחד עם ועקנין במונית המעורבת, או המשתמש במונית, מבלי שלמונית הייתה תעודת ביטוח חובה על פי פקודת ביטוח רכב מנועי, או מבלי שהביטוח שהיה לה בעת הארוע כיסה את השמוש והחבות הנדונים.
בעיניין זה, דנה הפסיקה בהרחבה:
כך כתבה השופטת דורנר ברע"א 6825/01 שלום נ' שריקי, תק-על 2001(4) 507:
"סעיף 7א' לחוק הפיצויים מסייג את החריג לכלל בדבר הטלת אחריות מוחלטת לניזקי גוף שנגרמו בתאונות דרכים, ומאפשר למי שנהג ברכב בהיתר, הגם שללא ביטוח, לקבל פיצוי מקרנית, ובילבד שלא ידע ולא סביר היה שיידע כי הוא נוהג בלא ביטוח. סעיף 7א' לחוק הפיצויים פורש בפסיקת בית-משפט כחל על מצבים שבהם על רקע קירבה מיוחדת בין מי שניפגע כשנהג ברכב בהיתר לבין מי שאפשר לו לנהוג ברכב, נימנע הנפגע, עובר לנהיגתו ברכב, מלערוך בירור בשאלת קיומו של כסוי בטוחי".
צא ולמד, כי במצבים של קרבה מיוחדת עשוי בית המשפט לקבוע כי אי-הידיעה הייתה בגדר הסביר.
...
על כן, אני קובעת, כי לקרנית זכות חזרה כלפי סוחמן וכלפי ועקנין והם אחראים, ביחד ולחוד, לשפותה בגובה הפיצוי כפי שנפסק לתובע.
סוף דבר:
לאור כל האמור, אני קובעת כי נתבעת 3, קרנית, תשלם לתובע סך 198,492 ₪, הוצאות אגרה והמחצית השנייה של האגרה וכן שכ"ט עו"ד כקבוע בחוק.
בהודעת צד ג' - אני קובעת כי סוחמן וכן ועקנין, ישפו את קרנית, ביחד ולחוד, בגובה הפיצוי האמור לתובע, בצירוף הוצאות בהן נשאה קרנית בגין הודעת צד ג' בסך 15,000 ₪.