לפניי שתי תביעות מאוחדות, שעניינן סב סביב תאונת עבודה שאירעה לעובד עקב נפילה מגובה: תביעת הנפגע בגין ניזקי הגוף שנגרמו לו, ותביעת שבוב, שהגיש המוסד לביטוח לאומי, בגין התגמולים ששולמו לנפגע.
נסיבות התאונה פורטו בסעיף 3 לכתב התביעה, לפיו ביום התאונה נפגע התובע במהלך עבודתו, כאשר נפל מגובה בזמן שעבד בהיכל הספורט בחולון, וכתוצאה מכך נגרמו לו ניזקי גוף קשים, שכללו חבלות באגן, בגב, ברגל וביד.
התחלנו לכסות את הגג באמצעות לוחות הגבס ולקראת סיום הכסוי בסביבות חצות וכאשר דרכתי על תיקרת גבס נפלתי לקרקע מגובה כ- 6 מטר על גבי משטח עץ שהיה על הריצפה וכתוצאה מכך נפגעתי קשות בכל חלקי גופי כפי שיפורט בהמשך.
המפתחים בין המרשים עליהם התבצע הוא 1.2 מטר, שלכאורה מפתח גדול מדיי לפלטת גבס ללא קונסטרוקציית משנה כאמור ב 'תחקיר תאונת עבודה' אשר הוכן ע"י מר שרון לוי מיום 17.6.14..
יפים לעניין זה הדברים שנאמרו בע"א 246/72 מנשה נ' דרומנו, פ"ד כז (1) 712:
"חובת הזהירות הכללית המוטלת על כל אדם ביחס לרעהו הנמצא בתחום השפעתו, מחייבת מעביד לנקוט אמצעי זהירות סבירים לשם מניעת נזק גוף לעובדו במהלך הרגיל של עבודתו: ראה ע"א 147/54, מאיר גואטה נגד ברוך ריבקינד ; פד"י, כרך ח, ע' 1607 ,1603 ; פי"ם, כרך יז, ע' 440) האמצעים המתחייבים לצורך מילוי חובה זו משתנים ממקרה למקרה ומעניין לעניין לפי הנסיבות. לגבי מקום העבודה, גם אם איננו בחזקתו או בשליטתו של המעביד כי אם בידי מישהו אחר, פירושה המעשי של החובה הוא שעליו לנקוט אמצעי זהירות סבירים כדי להגן על עובדו מפני סיכונים שהוא יודע או צריך לדעת על קיומם בו. מעביד השולח את עובדיו לעבוד בחצרים של אחר אינו יכול להיתנער מכל אחריות לבטיחות החצרים ולתנאי העבודה בהם. לעולם מוטלת עליו חובה עליונה, לנקוט אמצעי זהירות סבירים כדי שלא לחשוף את עובדיו לסיכונים מיותרים הניתנים למניעה. מה ייחשב לנקיטת אמצעי זהירות סבירים תלוי בכל נסיבות העניין והוא משתנה ממקרה למקרה. לדוגמה, אפשר לצפות כי במקום שנעשות בו עבודות בניה עלולים להיות סיכונים מסיכונים שונים הנובעים ממצב הבטיחות של המקום עצמו או מחוסר סידורים נאותים בבניין. מביקור במקום אפשר, למשל, לראות מייד אם המעברים נקיים ופנויים, אם אין בשטח בורות ומהמורות, אם במעלה מדרגות יש מעקה מתאים, אם במשטחי עבודה או פיגומים יש תמיכות וסמיכות כנדרש, וכיוצא בזה מן הדברים הגלויים לעין וניתן לתקנם, או לידרוש מהמחזיק במקום לתקנם, על-מנת לעשותו בטוח במידה סבירה לעובדים".
על המעסיקה, לוודא כי העובד מטעמה מקבל את ההדרכות הכלליות והמתאימות לסוג העבודה הספציפי.
להלן אתייחס למספר פסקי דין שלדעתי מהוים ציוני דרך, ואנסה לשרטט את הקוים המנחים לחלוקת אחריות זו.
בע"א 7130/01 סולל בונה תשתיות ובנין בע"מ נ' תנעמי, פ"ד נח(1) 1 בעת פריקת לוחות טרומיים באתר בניה, נפל התובע, שהיה בעלים של חברת מנופים שהוזמן למקום, ממשטח עבודה שלא היה מגודר.
...
129,564 ₪ = 1,036,510 X 25% X 50%
לכן אני מחייב את הנתבעות 1 ו- 3 לשלם לתובע סך של 129,564 ₪.
התביעה כנגד המעסיקה נדחית ללא צו להוצאות.
466,430 ₪ = 1,036,510 ₪ X 75% X 60%
אני מחייב את הנתבעים בתביעת המוסד לביטוח לאומי, לשלם למוסד לביטוח לאומי סך של 466,430 ₪ בתוספת שכר טרחת עו"ד בסך של 80,000 ₪.