מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעת נזיקין נגד מדינה זרה

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

המשיב כבר הגיש תביעה נזיקית כנגדם שמתבררת בבית המשפט השלום בתל אביב.
לאחר מועד זה, משתוקנה תקנה 116 א', יש להתייחס ללשון התקנה שתוקנה, הקובעת שכאשר התובע אינו תושב ישראל או אזרח מדינה זרה שהיא צד לאמנת האג, הכלל הוא כי יש לחייבו בהפקדת ערובה, למעט אם הראה ראשית ראיה להוכחת תביעתו או יכולת פרעון עתידית, או אם מתקיימים טעמים מיוחדים המצדיקים לפטור את התובע מהפקדת ערובה.
...
אשר לבקשת המבקשים 2-3, בעלי המניות והדירקטורים הרשומים של המבקשת 1, מצאתי כי יש לדחות את הבקשה.
לאור זאת, מצאתי כי דין בקשתם של המבקשים 2-3 להידחות אף היא.
בנסיבות אלה, הבקשה נדחית במלואה.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בין לבין היתקיים דיון בהליך המקביל, וביום 20.7.2021 ניתן על ידי פסק דין בהליך המקביל, במסגרתו קבעתי כי למשיבה 1 קמה חסינות מפני התובענה ובקשת האישור שהוגשו נגדה; כי בנסיבות העניין לא מתקיימים התנאים להקמת החריג הנזיקי לחסינות מדינות זרות, וכי אף אם מדובר במעשה מכוון או מעשה טירור, בנסיבות העניין חל חוק החסינות.
...
הגם שהמשיבים לא הגישו תשובתם לבקשת האישור ולא העלו טענת חסינות, מקובלת עלי עמדת היועמ"ש שלפיה על בית המשפט לדון בטענה זו מיוזמתו, בטרם מתן פסק דין בהיעדר הגנה (ראו דברי ההסבר לחוק וכן סעיף 14 לחוק).
כפי שקבעתי בפסק הדין בהליך המקביל, גם בית המשפט במחוז אורגון בארצות הברית הגיע למסקנה דומה, שלפיה למשיבה 1 קמה חסינות מפני תביעה שעניינה בנזקים שנגרמו כתוצאה מהתפרצות מגפת הקורונה [ראו [Stirling V. China, 2020 U.S dist.
סוף דבר נוכח כל האמור לעיל, בנסיבות העניין, קמה למשיבים חסינות מפני סמכות השיפוט של בית משפט זה. משכך, אני מורה על דחיית התובענה ובקשת האישור על הסף.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בשלום נצרת נפסק כדקלמן:

כן הפניתה לסתירה בעדותו בנקודה זו. לטענת הקבוץ, שיקולה של המדינה היה מיקום הנזק והיכולת לפצות בגינו במסגרת שאינה מתקציב משרד החקלאות; שכן, מחלה המאובחנת במדגרה אינה מכוסה במסגרת ביטוח קנ''ט וצו השמדה שמוצא לאפרוחי המדגרה מחייב את משרד החקלאות לפצות את מגדלם; ואילו מחלה המאובחנת בלולי הפטם כן מכוסה במסגרת קנ''ט והפיצוי משולם על ידי הקנ''ט. על כן, הופעל על ידי המדינה שיקול כלכלי שהוא שיקול זר שעה שתפקידו של השו''ט שמירה על בעלי החיים ובריאות הציבור.
על פי סעיף 24 לפקודת מחלות בעלי חיים נקבע: "לא תהיה עילת תביעה נגד המדינה או נגד עובד מעובדיה על מעשה שנעשה בתום לב לפי הוראות פקודה זו או לפי הוראות ביצוע, ופרט לאמור בפקודה זו, לא ישולם פיצוי בשל מעשה שנעשה לפיה אלא אם כן הורה שר החקלאות אחרת." הוראה זו כאחרות בחקיקה הורתן בתקופת המנדט כאשר העקרון היה שאין המדינה נושאת באחריות בנזיקין.
...
דין הטענה להדחות.
סוף דבר משקבעתי כי התנהלותו של השו''ט היתה תמת לב ולא נשקלו שיקולים זרים בעת קבלת ההחלטות ביחס לאבחון חיידק סלמונלה במדגרת הקיבוץ, וכאשר קבעתי כי לא מתקיימת בענייננו עוולת הרשלנות, דין התביעה להדחות.
התובע ישלם לנתבעת הוצאות משפט ושכ''ט עו''ד בסך כולל של 17,500 ₪.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

ואכן, הנשיא גרוניס קבע בסיכום פסק-דינו, כי "במדינות המשפט המקובל קיים זה מאות שנים הכלל שלפיו אין מבררים תביעה של אויב בעת מילחמה. כלל זה נקלט במשפט הישראלי [...] כפי שראינו, יש לפתח כלל זה ולהתאימו למציאות המשתנה, כך שמכוחו גם אין לברר תביעה של פעיל באירגון טירור השוהה במדינה זרה, כל עוד נמשך העימות המזוין עם ארגון הטרור" (ההדגשה שלי – נ' ס').
כך, מהטעם שכל אחת מהתכליות הללו מתמצה, בעיקרה, בכללים המשפטיים המוכרים (הפטור מאחריות בגין פעילות מלחמתית, מזה, והדוקטרינות המונעות תביעת אויב, מזה), וספק אם יש הצדקה מספיקה להרחיבם במקרה מעין זה. על כן, קיים קושי משמעותי בעיני בחסימת האפשרות של תושב רצועת עזה להגיש תביעה נזיקית נגד מדינת ישראל בגין עוולה אשר נעשתה כלפיו על ידי המדינה, כאשר לעוולה זו אין קשר הדוק למצב העימות בין מדינת ישראל לבין רצועת עזה.
...
מכל מקום, סוגיה זו איננה מתעוררת במקרה דנן, ומשכך אין צורך להכריע בפרשנות סעיף 5ב(א)(1) לחוק במסגרת הליך זה. סוף דבר: אף לשיטתי דין הערעור שלפנינו להידחות, שכן כאשר מדובר בתביעה נזיקית של תושב עזה נגד מדינת ישראל, המתייחסת לאירוע המקיים זיקה הדוקה לעימות מול רצועת עזה, כפי שהדבר במקרה בו עסקינן, מקובלת עלי מסקנתו של חברי, השופט סולברג, כי הסדר הפטור מאחריות כלפי תושבי עזה, המעוגן בסעיף 5ב(א)(1) לחוק, עומד במבחני פסקת ההגבלה שבחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו.
המשנה לנשיאה (בדימוס) נ' הנדל: אני מסכים עם חברי, השופט נ' סולברג, כי דין הערעור להידחות.
בהתאם, סבורני כי דין הערעור להידחות.

בהליך דנ"א (דנ"א) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

לצד זאת, קבע השופט סולברג כי ההסדר נושא הדיון אשר חוסם את דרכם של תושבי עזה מהגשת תביעות נזיקיות נגד מדינת ישראל, אכן פוגע, באופן עיקרוני, במספר זכויות, ובהן הזכות לחיים, לשלמות הגוף, לכבוד, לחירות, לקניין וכן זכות הגישה לערכאות.
בית המשפט נידרש בנוסף גם לעניין דיראני, שם נקבע כי יש להתאים את הכלל לפיו "אין מבררים תביעת אויב" לעידן הנוכחי, ולנסיבות של לחימה מול ארגון טירור הפועל משטחה של מדינה זרה.
...
לכך יש להוסיף כי בסופו של דבר מצא בית המשפט שיש לדחות את הערעור ולקבוע כי ההסדר הקבוע בסעיף 5(ב)(א)(1) לחוק צולח את מבחני החוקתיות רק כאשר מדובר בתביעה נזיקית של תושב עזה המתייחסת לאירוע המקיים זיקה הדוקה לעימות מול רצועת עזה.
קביעות אלו, שאליהן הצטרף כאמור המשנה לנשיאה (בדימוס) נ' הנדל, מצמצמות את היקף השלכותיו של פסק הדין נושא הבקשה לדיון נוסף, ומטות אף הן את הכף אל המסקנה לפיה מקרה זה, על נסיבותיו הייחודיות, אינו מקים עילה לדיון נוסף.
אשר על כן הבקשה נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו