מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעת נזיקין נגד חברת ביטוח וסוכן ביטוח בגין אי תשלום תביעות

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

המבקשת, הגברת חנה גולדברג, הגישה בקשה לאישור תובענה ייצוגית בהתאם לפריט 2 לתוספת השנייה לחוק תובענות ייצוגיות, תשס"ו-2006 (להלן: "חוק תובענות ייצוגיות") שעניינו: "תביעה נגד מבטח, סוכן ביטוח או חברה מנהלת, בקשר לענין, לרבות חוזה ביטוח או תקנון קופת גמל, שבינם לבין לקוח, לרבות מבוטח או עמית, בין אם התקשרו בעיסקה ובין אם לאו". "העניין" שבקשר אליו הוגשה התובענה הוא תגמולי ביטוח מכוח פוליסת ביטוח תאונות אישיות לתלמידים.
ובתשובת המבקשת לסיכומי המשיבה הגדירה באופן שונה את השאלה המשותפת: "האם רשאית המשיבה שלא לשלם למוטבים בפוליסה לביטוח תאונות אישיות לתלמידים, תגמולי ביטוח על פי מכפלת הנכות ממנה הם סובלים בעקבות תאונה בסכום המרבי בפוליסה, כאשר רופא החברה חילק את הנכות בין התאונה למחלה, ולמחלה ייחס עד 50% מהנכות" (סעיף א' לתשובת המבקשת לסיכומי המשיבה).
עוד נטען כי ככלל השאלות שבבקשת האישור אינן מתאימות להליך הייצוגי, מאחר שאינן משותפות ואין די במקרה פרטני אחד ללמד על קיומה של קבוצה וממילא לא על קיומן של שאלות משותפות לקבוצה; השאלות שבבקשת האישור ובכלל זה הגורמים לנכות, הקשר הסיבתי בין התאונה מקרה הביטוח, גרם הנכות וקביעת שיעור הנכות, הן שאלות שבשל אופיין צריכות להתברר בעזרת מומחים בהליך הפרטני ולא בהליך קבוצתי.
תחילה להפנות לכך שבית המשפט העליון כבר היתייחס בעבר לפוליסת ביטוח תאונות אישיות לתלמידים וקבע כי דרך המלך לבירור השגות על קביעות אחוזי נכות לעניין הזכאות בפוליסת תאונות אישיות לתלמידים היא בתביעה אישית: "לאחר שהמבוטח יופנה לבדיקת רופא מטעם המבטחת... וככל שלא תושג הסכמה בין המבוטח לבין המבטחת בנוגע לנכות שנגרמה למבוטח כתוצאה ממקרה הביטוח ולסכום הפיצויים הנגזר מכך, רשאי המבוטח להגיש לבית המשפט תביעה כספית נגד המבטחת, לתשלום פיצויים בהתאם לפוליסה" (רע"א 3046/18 פלוני נ' כלל חברה לביטוח בע"מ, פסקה 31 (24.12.2018); להלן: "עניין פלוני"; ההדגשה שלי).
שאלת הקשר הסיבתי היא סוגיה מורכבת בדיני הנזיקין כמו בדיני הביטוח, ובטח כאשר מדובר בשאלת הקשר הסיבתי בין ארוע התאונה לבין הנזק כשלניזוק מצב רפואי קודם המשולב עם ארוע תאונתי הגורם לנזק, ואף כי השאלה מעניינת כשלעצמה לא ראיתי להדרש אליה מאחר שעסקינן בבקשת אישור תובענה ייצוגית ולא בתביעה אישית בנזיקין המצריכה היתייחסות ספציפית לשאלת הקשר הסיבתי בין התאונה שאירעה לניזוק לבין שיעור הנכות.
...
בהתאם לחוק תובענות ייצוגיות, די בקביעה זו כי לא שוכנעתי שקיים סיכוי סביר שהשאלות שהעלתה המבקשת תוכרענה לטובת חברי הקבוצה כהגדרתה בבקשת אישור התובענה הייצוגית, כדי לדחות את בקשת האישור, כך גם אומר, למעלה מהצורך כי ממילא נובע מהחלטתי כי אף התנאי הקבוע בסעיף 8(א)(2) לחוק תובענות ייצוגיות אינו מתקיים.
סוף דבר ראיתי לדחות את בקשת האישור זאת לאחר שבחנתי את שאלת התקיימותם של התנאים בסעיף 8(א) לחוק תובענות ייצוגיות והגעתי למסקנה שאין להיעתר לבקשת אישור התובענה הייצוגית משלא מצאתי את בקשת האישור מתאימה להתברר כייצוגית.
אין בקביעה זו כדי להביא למסקנה שטענות המבקשת אינן ראויות לבירור כשלעצמן, אלא שהליך התובענה הייצוגית בהעדר תשתית ראייתית מינימאלית לקיום הליך שכזה, אינו האכסניה המתאימה לבירורן, ונכון היה למבקשת שתפעל לבירורן בהתאם להלכת פלוני.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

כן טוענת הנתבעת, כי פוליסת הביטוח של הנתבעת הנה על בסיס יום הגשת התביעה, קרי על תביעת הצד השלישי כנגד המבוטח להיות מוגשת בתוך תקופת הביטוח בגין ארוע שהתרחש בתקופה זו. בנידון דידן לא הוגשה כל תביעה כנגד המבוטח על ידי צד שלישי כלשהוא בתוך תקופת הביטוח וממילא הודעותיהן הנטענות של התובעות אינן מהוות הודעה להתרחשות מקרה ביטוח, שכן הן אינן כוללות פירוט בדבר חשש להגשת תביעה על ידי צד שלישי כנגדן, ולא בכדי, שהרי המלאים מוחזקים אצל התובעות ולא אצל צדדים שלישיים.
בספרו של קיהל, הוא אף מבהיר, כי: "אין ביטוח אחריות המוצר מהוה ערובה לטיב המוצר ולפיכך אין הוא מחסה נזק הנגרם למוצר עצמו או את עלות החלפתו. ביטוח כזה אפשרי כמסגרת ביטוח ערובה לטיב המוצר (Products Guarantee lnsurance), שהוא ביטוח המחסה את המבוטח בתביעה הנובעת מאי-התאמה לייעוד של המוצר או אי-עמידתו בתקנים שסוכמו. ... " (שם בעמ' 154).
חוק חוזה הביטוח והנחיות המפקח על הביטוח בסעיף 22 לחוק חוזה הביטוח קבע המחוקק כי על המבוטח להודיע למבטח מיד לאחר שנודע לו על מקרה הביטוח: 22". קרה מקרה הביטוח, על המבוטח להודיע על כך למבטח מיד לאחר שנודע לו, ועל המוטב להודיע למבטח, מיד לאחר שנודע לו, על קרות המקרה ועל זכותו לתגמולי הביטוח; מתן הודעה מאת אחד מאלה משחרר את השני מחובתו." סעיף 23 לחוק חוזה הביטוח קובע כי: "23.(א) משנמסרו למבטח הודעה על קרות מקרה הביטוח ותביעה בכתב לתשלום תגמולי הביטוח, על המבטח לעשות מיד את הדרוש לבירור חבותו.
מהאמור בפוליסה כאמור לעיל עולה, כי ככל שהמבוטח מודיע לנתבעת, היא המבטחת, בכתב בתוך תקופת הפוליסה על נסיבות העלולות להוביל לתביעה על ידי צד שלישי הנוגעת לסכנות בקשר עם המוצר המוגמר, אזי כל תביעה הנובעת מכך המבוססת או המיוחסת לאותן נסיבות שהובאו לידיעת הנתבעת, תחשב תביעה כנגד המבוטח ויראו אותה ככזו אשר הוגשה נגד המבוטח, בזמן שבו ההודעה הראשונה נימסרה, קרי במועד מתן ההודעה על ידי המבוטח.
העדויות והראיות שהובאו בנוגע לתחולת הפוליסה ושליחת הודעה בדבר קרות הארוע לנתבעת שרגא טען בתצהירו, כי מיד לאחר קרות הנזילה וגילוי הקף הנזק, הוא פנה לבעלי המבנה לאיתור מקור הנזילה וכן לסוכן הביטוח של התובעות, מר צבי פלמון (להלן: "פלמון"), בבקשה כי יפנה לחברות הביטוח הנוגעות לעניין במטרה שייבחנו את מקרה הביטוח ואת זכאות התובעות לקבלת תגמולי ביטוח ופיצויים (סעיף 5).
עו"ד גולדנברג הפניתה בתצהירה לתנאים האמורים בפוליסת הביטוח וטענה כי לשם תחולת הביטוח נדרשים מספר תנאים שהעיקרי שבהם הנו הגשת תביעה כנגד המבוטח על ידי צד שלישי, כאשר במקרה דנן מדובר בתביעה של המבוטח כנגד מבטחו בגין ניזקי רכוש שלו עצמו אשר אינם מכוסים בפוליסת הביטוח ולא בכדי רכשו התובעות פוליסה לביטוח ניזקי רכוש בחברת הפניקס.
מדובר בפוליסה לשיפוי המבוטח בשל חבות נזיקית הנטענת כנגדו על ידי צד שלישי ולא בגין ניזקי רכוש שנגרמים למבוטח עצמו.
...
הפעלת הסנקציה בהנחיית המפקח בענייננו, תביא למצב שאין לקבל, שבו יזכו התובעות לכיסוי ביטוחי עבור סיכון אשר לא בוטח כלל בפוליסת חבות המוצר וזאת אין לאפשר.
איני מקבל גם את טענת התובעות כי בהשמדת המלאי פעלו להקטנת הנזק.
לסיום נוכח כל האמור לעיל, דין התובענה להידחות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום עכו נפסק כדקלמן:

למחרת יום התאונה הגיע אליה הנתבע ובקש סך של 1,500 ₪ (דמי הישתתפות עצמית) והיא שילמה לו סכום זה. בשנת 2007 קיבלה התובעת מיסמכי תביעה (הכוונה למסמכי תביעת שבוב שהוגשה נגד התובעת ע"י חברת הביטוח "הכשרת היישוב" שביטחה את השמוש ברכב צד שלישי שהיה מעורב בתאונה נשוא התביעה), והיא פנתה לנתבע לבדיקת מהות העניין.
לגוף התביעה טוען הנתבע כי בעקבות התאונה תיקנה התובעת את רכבה על חשבונה מאחר וידעה כי אין לה כסוי בטוחי בתוקף בחב' הביטוח איילון, שכן הפוליסה בוטלה כדין (לגירסתו, עקב אי תשלום פרמיה).
דחיית התביעה לגופה עיון בכתב התביעה מעלה כי טענת ההתרשלות המיוחסת לנתבע הנה עמומה וכללית, כשכלל לא ברור אלו פריטי רשלנות מיוחסים לנתבע בכובעו כסוכן ביטוח.
סיכומם של דברים, ומהטעמים שצוינו לעיל, התובעת לא הוכיחה ברמה הנדרשת במשפט אזרחי כי בנסיבות העניין יש מקום להטלת חבות נזיקית על הנתבע בכובעו כסוכן ביטוח בכל הקשור לטיפולו בפוליסת ביטוח הרכוש (מקיף) של רכבה לתקופה 25/08/2004- 31/08/05, ומכאן שמתייתר הצורך לידון ולהכריע בסוגיית הקשר הסיבתי ו/או הנזקים הנטענים.
...
לכל האמור לעיל ניתן להוסיף שתי הערות הקשורות לדיני ראיות: האחת, התובעת הינה העדה היחידה בתיק, ולא ניתן לקבוע תשתית עובדתית התומכת בגרסתה רק על סמך עדותה היחידה.
סוף דבר הן מחמת התיישנות והן לגופו של עניין – אני מורה על דחיית התביעה.
התובעת תשלם לנתבע הוצאות בסך 2,500 ₪ תוך 45 יום מיום קבלת פסק הדין.

בהליך קופת גמל (ק"ג) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה נצרת נפסק כדקלמן:

רקע והשתלשלות העניינים התובע הגיש ביום 4.5.2021 תביעה "נזיקית כספית" כנגד הנתבעים בסך 274,765 ₪, בגין נזקים אשר נגרמו לו לטענתו כתוצאה מצירופו ביום 17.7.20211 על ידי סוכן ביטוח – הוא הנתבע 2, לביטוח מנהלים "פרופיל הדור החדש" ובשל שינויים שבוצעו בהפקדותיו לפנסיה (פיצול ההפקדות מהמשכורת לביטוח מנהלים ולקרן פנסיה מקיפה).
נטען כי הנתבעת 1 אינה חברת ביטוח אלא חברה מנהלת של קרן פנסיה מקיפה שבה התובע עמית מאז שנת 2007.
לא יתכן ש"החוטא יצא נשכר" בכך שהנתבע 2 לא ישלם לתובע אשר נמצא בכושר עבודה לאחר ניתוח על הפסדיו ועוד ידרוש הוצאות.
ללא קשר לנימוקים אשר בגינם לא אושרה ארכה נוספת להגשת כתב תביעה מתוקן (לפני הגשת בקשה למחיקת התביעה), יצוין כי אין מקום להורות על תיקון כתב תביעה אשר לשיטת התובע לא מעמיד את הפלוגתאות האמתיות לדיון, שעה שהצדדים עצמם לא חלוקים על כך כי בית הדין חסר סמכות עניינית לידון בתביעה.
...
כמו כן נטען כי יש לדחות את התביעה מחמת התיישנות, כי לתובע לא נגרם כל נזק על ידי הנתבעת 1 לרבות מהסיבה כי לא אירע אירוע ביטוחי וכי באחריות התובע היה לכלכל את צעדיו ולתכנן את עתידו הפיננסי.
כנגד הנתבעת 1 – הוסכם בסופו של דבר, כי התביעה כנגדה תידחה ללא צו להוצאות ולהסכמה זו ניתן תוקף, בפסק דין חלקי מיום 13.2.2022.
לסיכום, בהתאם להסכמת הצדדים – התביעה כנגד הנתבע 2 תימחק.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

בפניי תביעה חוזית – נזיקית שהוגשה כנגד הנתבעת 2, מי שנטען כי הייתה מבטחת רכב של התובעת, וכנגד הנתבע 1, סוכן הביטוח של התובעת, ומבטחתו, הנתבעת 3.
טענות התובעת בסיכומיה הצטרפה התובעת לטענות הנתבעים 1 ו-3 והוסיפה כי עובר לארוע התאונה לא הובאה לידיעתה כי פוליסת הביטוח בוטלה ואין כסוי בטוחי לשימוש ברכב זאת עקב אי תשלום או כל סיבה אחרת.
בת"א (ק' גת) 611-04 אלוש נ' סהר ציון חב' לביטוח בע"מ בית הראל, (נבו, 15.11.04), נדון מקרה בו הוכח כי נשלחו שני מכתבים לכתובת המבוטח וכן סוכן הביטוח אמר לו שאם לא ישלם את הפרמיה פוליסת הביטוח תבוטל.
...
די באמור לעיל כדי לקבוע שהנתבעת 2 לא עמדה בתנאים המפורטים בסעיף 15(א) לחוק חוזה ביטוח, ומשכך אני קובעת כי הפוליסה בוטלה שלא כדין.
בעניין זה יפים הדברים שכתב כבוד השופט אליקים בפס"ד מועדי הנ"ל, דברים שיפים גם לענייננו – לרבות בנוגע ל-14 הימים שחלפו ממועד משלוח המכתב הראשון למועד משלוח המכתב השני : "משקמה חובה לוודא כי המבוטח קיבל את ההודעה דהיינו חייבת להיות התראה אפקטיבית, הרי שבניגוד למחשב המונה אוטומטית 15 יום מיום משלוח המכתב הראשון ומיד מדוור את המכתב השני, הרי שפרשנותו הנכונה שלחוק חוזה הביטוח מחייבת לקבוע כי המבטח אינו רשאי לשלוח את הודעת הביטול בטרם חלפה תקופת האורכה הראשונה, (ובמקרה זה אצה למחשב הנתבעת הדרך ומיד ביום ה-14 נשלחה ההודעה השנייה שכן על פי פקודת הפרשנות לא מונים את היום הראשון למשלוח המכתב הראשון)." בשולי הדברים אומר כי הטענה שהמכתבים נשלחו בתקופת הקורונה, בעת שסניף הדואר היה סגור, לא הוכחה, ולפיכך זו נדחית.
סוף דבר אשר על כן, אני קובעת כי בנסיבות המקרה דנן פוליסת הביטוח בוטלה שלא כדין, ומשכך כי פוליסת הביטוח הייתה תקפה במועד קרות התאונה, 17.9.20.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו