מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעת נזיקין בגין תאונת דרכים: חבות בגין רשלנות

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2023 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

לטענת התובע, בשל כך שפקק אטם הרדיאטור לא היה סגור בשל רשלנות הנתבעת ועל כן יצאו המים, ובשל כך נגרם נזק של ממש לרכב.
שנית, התובע העיד ביום 1/2/23: "כשניגשתי למוסך פח וצבע עקב תאונת דרכים, ובשל מכה בטמבון, הופניתי על ידי חברת הביטוח לשם, השארתי את הרכב למספר ימים, אמרו לי שהרכב תוקן, הגעתי למוסך, אמרו לי תרד למטה תראה שהכל בסדר, ירדתי ובדקתי את הטמבון, ראיתי שהחליפו את הטמבון ואת איזור המכה, הכל בסדר, חתמתי ונסעתי על מיסמך שאני מאשר שהחליפו את הטמבון והלכתי.
יפים לעניין זה דברי הפסיקה בדנ"א 4693/05 בי"ח כרמל-חיפה נ' עדן מלול, סד(1) 533 (2010)‏‏ נקבע כי "נקודת המוצא המוסכמת על הכול היא שהדרך הרגילה להוכחת תביעה בנזיקין היא הוכחת יסודות העוולה כולם – חובת זהירות, התרשלות, קשר סיבתי ונזק – על-פי מאזן ההסתברויות." במובן זה פועלים דיני הנזיקין על-פי סטאנדרט ההוכחה המקובל במשפט האזרחי ככלל.
שאז, תוטל החבות או האחריות במלואה על הנתבע.
...
לא זו אף זו, העד מטעם התובע הציג בפני ביהמ"ש מספר אפשרויות שייתכן ואחת מהן גרמה לנזק לרכב, כדלקמן: "האבחנה  היא רכב נסע ללא נוזל קירור.  כתוצאה ממה אני לא יכול לדעת.  יכול להיות מאוורר לא תקין, תרמוסטט  תפוס, יכול  להיות  שלא היה נוזל קירור,  מכסה שלא אוטם בצורה לא טובה.  רכב ששכחו למלא לו מים." יוצא אפוא שגם לגישת העד מטעם התובע ישנן מגוון אפשרויות ולאו דווקא האפשרות של מחדל של עובדי הנתבעת בהשארת מכסה מילוי המים כאשר הוא פתוח.
כמו כן אני מקבל את דברי הבעלים של הנתבעת, לפיהם: "בזמן שבוצע טיפול במכונית התובע, המוסך  עבר תהליך שיפוץ. באותו זמן המצלמות לא היו מותקנות.  גם אם כן,  זה לא היה עוזר לתובע בכלום. כי המצלמות על פי דרישות חברת הביטוח מכוונות לכניסות והם לא מכוונות לעמדות העבודה כדי 'לרגל ולצפות' בפעילות הפועלים של המוסך.  לכן גם אם  היו מצלמות זה לא היה עוזר לתובע." כל ההדגשות בציטוטים של הח.מ. לאור האמור לעיל הגעתי לכלל מסקנה שהתובע לא עמד בנטל הבאת הראיות ובנטל השכנוע.
סוף דבר: לאחר שהבאתי בחשבון את טענותיהם של הצדדים האחד כנגד השני ושקלתי את מלוא המידע שבפני ביהמ"ש, אני פוסק כי דין התביעה להידחות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2024 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

התובע טען כי קרנית הגישה כתב הגנה במסגרתו כפרה בחבותה כלפיו, ומתוך שכך הוסיף בא כוחו ובחן את הטיפול הרפואי שנעשה בעיניינו ומצא כי היתקיימה בעיניינו רשלנות של הנתבעת, לפיכך, ומטעמי זהירות, וככל שתתקבל טענת קרנית כי אין לה חבות בגין התאונה ותוצאותיה, הוא הוסיף והגיש תביעתו בעילת רשלנות כנגד הנתבעת דנן.
כך נפסק לדוגמא, בעיניין חוסיין הנ"ל - " סעיף 8(א) שולל מן הנפגע, אשר יש לו עילה על-פי חוק הפיצויים בגין נזק גוף, כל עילה על-פי פקודת הנזיקין [נוסח חדש] בשל אותו נזק. לנפגע בתאונת דרכים עומדת בעקרון עילה מכוח חוק הפיצויים גם בגין החמרת נזק שארעה עקב טפול רפואי רשלני. תוצאה זו נובעת מסעיף 4(א) לחוק הפיצויים, המחיל על זכות הנפגע בתאונת דרכים את מבחני פקודת הנזיקין [נוסח חדש] לעניין ריחוק הנזק ...עולה מכך, שעל-פי לשונו הגורפת של סעיף 8(א) אין בידי הנפגע עילה על-פי פקודת הנזיקין [נוסח חדש] נגד האחראים לטפול הרפואי הרשלני." (הדגשה שלי – צ.ו) משמע, עת מדובר ברשלנות "רגילה" שארעה בטיפול בעקבות תאונת דרכים, עילת התביעה מכוח חוק הפלת"ד עומדת לנפגע גם בגין החמרת נזק שארע בעקבות טפול רשלני שבא בעקבות הנזק הישיר הישיר של התאונה (ראו - ריבלין, עמ' 386).
...
ודוק, איני מתעלם מטענת הנתבעת כי התובע השתהה בהגשת תביעתו אשר הוגשה ביום 7.3.23 בעוד שכתב ההגנה מטעם הנתבעת בהליך הפלת"ד הוגש כבר ביום 6.12.22 במסגרתו הועלו הכחשות הנתבעת, ואף כי התובע הוסיף והגיש כתב תביעה מתוקן ביום 7.6.23 וצירף את המל"ל כבעל דין אך לא פעל ולא צירף את הנתבעת כבעל דין בהליך, ותחת זאת בחר להגיש תביעה נפרדת מבלי לציין את עובדת הגשת התביעה הראשונית – אכן אין מדובר בדרך ראויה ותמת לב. יחד עם זאת, סבורני כי אין מחדליו אלו של התובע מגיעים עד כדי הצדקת סילוק תביעתו על הסף, סעד שהוא קיצוני, עת יש להעדיף את בירור התביעה לגופה.
כך נפסק לעניין זה כדוגמה בע"א 813/87 יואל רוטברד נ' מדינת ישראל- משרד הבריאות (1989): "... הספק נתעורר בלבי לגבי הטעם הנוסף שבדחיית הבקשה, דהיינו, כי המערער עשה שימוש לרעה בהליכי בית המשפט...רחוק אני מלומר, כי הדרך שנקט המערער מקובלת עלי וכי ראויה היא לעידוד. נהפוך הוא, בהעדר הצדקה עניינית, מן הראוי שבעל דין יפרוש לפני בית המשפט את היריעה כולה, על כל עילותיה, בהליך אחד ולא לשיעורין...בסיס אשר כזה לדחיית תובענה אפשרי הוא במיוחד בבקשה למתן סעד הצהרתי, המסור לשיקולו של בית המשפט, וכשהנסיבות כשלעצמן יכולות להניעו שלא להיעתר לבקשה. אלא שבענייננו לא רק שלא היה למערער "יומו" בבית המשפט בעילה החדשה, אלא שהיא גם נוגעת למשיבים נוספים שלא היו צד בהליך הקודם.
בנסיבות אלה הגעתי, בסופו של דבר, למסקנה, כי לא יהא ראוי לחסום את שערי בית המשפט לפני המערער.

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2020 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

בפניי תביעה כספית נזיקית על סך - 19,435 ₪.
עניינה של התביעה ניזקי פח עקב תאונת דרכים.
נטען, כי התאונה ארעה בשל רשלנותה וחוסר זהירותה של התובעת, שלא שמרה מרחק מהרכב שלפניה ופגעה בו. כמו כן, כפרו הנתבעים בנזקים הנטענים בכתב התביעה, טענו כי הם לא מפורטים, לא מוכחים, ואין כל קשר סיבתי, בין הנזקים הנטענים, לארוע התאונה.
הדברים מצוינים כאן, הואיל ויש בהם כדי להסביר את מניעיה וגירסתה המתכחשת של התובעת, בבית המשפט, לצורך תביעתה, ומכיוון שיש להם השלכה על חבות התובעת וחב' הביטוח המעורבות (של רכב התובעת, של הסזוקי בו נהג בן זוגה ושל הרנו), הואיל ולפי גרסת בן הזוג במישטרה, הוא קודם נפגע ע"י רכב התובעת מאחור, ורק אח"כ נהדף אל עבר ה"רנו".
...
דיון והכרעה: לאחר שעיינתי בכתבי טענות הצדדים, שמעתי את עדותם בפניי, עיינתי בראיות שכל אחד מהצדדים מסתמך עליהן, וכן עיינתי בתיק החקירה האמור, נחה דעתי כי דין התביעה להידחות.
בנסיבות מצטברות אלה, אני דוחה את גרסתה של התובעת לקרות התאונה, כגרסה בלתי מסתברת ובלתי אמינה באשר היא סותרת חזיזתית את עדותה במשטרה.
אשר על כן, אני דוחה את התביעה, ומחייב את התובעת לשלם את הוצאות הנתבעת 2 בסך של - 1000 ₪, ההוצאות תשולמנה בתוך 30 יום מהיום ומאותו מועד ישאו ההוצאות ריבית והפרשי הצמדה עד לתשלום בפועל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

התובע הגיש כתב תביעה מתוקן וטען לחלופין כי היה והתביעה על פי חוק הפיצויים תידחה אזי תדון לפי פקודת הנזיקין [נוסח חדש] כנגד הנתבע 1 בשל עילת הרשלנות.
בסיכומיו זנח התובע את הטענות לפי פקודת הנזיקין ולכן עילת התביעה היחידה הנה בגין תאונת הדרכים על פי חוק הפיצויים.
עדותו של האב, ב', לא תרמה דבר לבירור נסיבות התאונה והחבות.
...
לאחר ששמעתי את העדויות איני נותן אמון בעדות התובע ובעדות הנתבע1.
יתר על כן, סבורני, כמדיניות שיפוטית, כי במקרה של בגיר המשתמש בכלי רכב לצורך עבודתו ופרנסתו, קל וחומר באופן קבוע, שיערוך בירור פשוט ובסיסי ויעיין בתעודת ביטוח החובה בכדי לבחון אם היא קיימת ואם הפרטים הבסיסיים הנקובים בה נכונים.
אשר על כן, התביעה נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

לאחר מכן, ביקש התובע לתקן את כתב תביעתו, על ידי הוספת עילה חלופית על פי פקודת הנזיקין [נוסח חדש], וזאת כנגד מעסיקתו הנתבעת 3 (להלן: "הרפת" או "המעסיק"), וכנגד הנתבעת 4, אשר ביטחה את הנתבעת 3 בביטוח חבות מעבידים.
נוכח המחלוקת הנ"ל, נדון תחילה בשאלת סיווג התאונה, וככל שנגיע למסקנה שאין מדובר בתאונת דרכים עפ"י חוק הפיצויים נדון בשאלה האם קיימת חבות למעסיק בגין רשלנות כלפי התובע.
סוף דבר הארוע נשוא התביעה אינו מהוה "תאונת דרכים" כמשמעות מונח זה בחוק הפיצויים.
בשים לב לנסיבות ארוע התאונה אני קובע כי המעסיק הפר את חובת הזהירות כלפי התובע וגרם ברשלנות לתאונה ועל כן הוא אחראי כלפיו על הנזק שניגרם לו בעקבותיה.
...
נוכח המחלוקת הנ"ל, נדון תחילה בשאלת סיווג התאונה, וככל שנגיע למסקנה שאין מדובר בתאונת דרכים עפ"י חוק הפיצויים נדון בשאלה האם קיימת חבות למעסיק בגין רשלנות כלפי התובע.
איני מקבל טענת הנתבע לפיה מדובר בפעולה שנעשתה טרם בוצעה ההרמה וכי לשיטתו אין לראות בפעולה זו משום שינוי ייעוד.
סוף דבר האירוע נשוא התביעה אינו מהווה "תאונת דרכים" כמשמעות מונח זה בחוק הפיצויים.
לא מתקיימת חזקה מרבה בדבר "ניצול הכוח המיכני של הרכב" ועל התביעה כנגד הנתבעים 1 ו- 2, קרי הנהג ומבטחת הרכב, נדחית בזאת.
בשים לב לנסיבות אירוע התאונה אני קובע כי המעסיק הפר את חובת הזהירות כלפי התובע וגרם ברשלנות לתאונה ועל כן הוא אחראי כלפיו על הנזק שנגרם לו בעקבותיה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו