מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעת נזיקין בגין תאונת דרכים בדרך השרון

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום אשקלון נפסק כדקלמן:

פתח דבר: לפניי תביעה לפיצויים לפי פקודת הנזיקין (נוסח חדש), תשכ"ח – 1968 (להלן: "פקודת הנזיקין") בגין ניזקי גוף שנגרמו לתובעת 1 לאחר שנפלה ונחבלה ביום 11.7.12 עת פסעה היא על שביל הליכה בשטחה המוניציפאלי של הנתבעת, בדרכה חזרה לביתה ממקום עבודתה, כך על פי הנטען.
דא עקא, בדרכה לתחנת האוטובוס ובעודה פוסעת בשביל המיועד להולכי רגל ברח' השרון באשקלון, "נתקלה היא באבן ו/או אבנים מישתלבות אשר בלטו מעל פני משטח ההליכה", דבר שהביא לנפילתה ארצה בעוצמה רבה (ראה סעיף 23 שם).
ברור ההליך והעדויות שהוגשו: בהליך הקודם, לאחר הגשתה של חוות דעת נגדית מצד הנתבעת שקבעה נכות בשיעור כולל של 14.5% (ד"ר מיכאל לבני), מונה מומחה מטעם בית המשפט – ד"ר אבשלום כרמל –וחוות דעתו, ששמשה אף בהליך זה, קבעה כי עקב התאונה לתובעת נכות צמיתה בת 19%: 10% נכות אורתופדית בגין המיגבלה בשורש כף היד ו -CTS ו-10% נכות בגין נוירומה בצלקת הניתוחית.
ברוח זו מציין בית המשפט בע"א 371/90 סובחי נ' רכבת ישראל, פ"ד מז(3) 345, 349 (1993) כי "לכל נזק יש שם ברפואה, אך לא לכל נזק יש שם של אחראי במשפט". ספציפית לענייננו - בכל הנוגע למפגעים הנמצאים במדרכות המשמשות את העוברים והשבים, והמהווים תדיר בסיס לתביעות נגד רשויות מקומיות, הרי שהפסיקה טורחת להזכירנו כי מדרכות אינן בבחינת מישור גאומטרי נטול פגמים וכך מובאים הדברים בע"א (מחוזי ירושלים) 4344/97 כהן נ' עריית רמת גן (6.12.98): "רחובות ומדרכות עיר אינם 'משטח סטרילי' ואין להתייחס אליהם כאל מקום שאין בו סדקים, בליטות ו'גלים' של שיפועים כאלו או אחרים. עובדה זו איננה רק מציאות המוכרת לכולנו, אלא שזוהי מציאות הכרחית הנובעת מכך שכפי שהועד בבית משפט קמא, מדובר במאות קילומטרים של דרכים ומדרכות שנעשה בהם שימוש על ידי עשרות אלפי אנשים, זאת בנוסף לעגלות, משאות, כלי רכב וכל כיוצא באלו. 'מצרך המוני' כזה נועד להקל על מעבר אנשים, סחורות וכלי רכב ממקום למקום ולא להיות מודל גאומטרי שיש בו יושר מתמטי של פני מפלס. 'גלים' שונים במפלסי דרכים אלו, כמו מרצפות הבולטות קמעא פה ושם ברחובות או מדרכות מרוצפות הם פועל יוצא של עצם השמוש ההמוני בדרכים שמדובר בהם, בצרוף לארועי טבע, של הבדלי טמפרטורות, של לחות, גשם, יובש וכל כיוצא בזה..." שעה שמשענתה של התובעת בטענה לקיומו של מפגע בדמות אבנים שבלטו במשטח הליכתה – במדרכה, תבחן גרסה זו, כמו גם השאלה אם יש בה כדי להמחיש קיומו של סיכון שאינו סביר.
חזרה לשאלון הנ"ל תלמדנו על גרסה רחבה יותר הנושאת כמה חלופות וכך משיבה התובעת בתשובה 28: "ונפלתי עקב הריצוף בדרך הציבורית אשר היה פגום ו/או שבור ובולט באופן ניכר". חקירתה הנגדית של התובעת שנערכה בשנת 2021, כתשע שנים לאחר התאונה, לא היה בה אמנם כדי להביא את התובעת לחזור בה מגירסתה הבסיסית לפיה נפלה עקב התקלותה באבן בולטת כאמור, אולם ניכר היה הקושי בתיאור המפגע ובהצבעה על המפגע הספציפי שהביא לנפילתה.
...
ניתן לסכם ולומר כי הגם ששוכנעתי אודות עצם נפילתה של התובעת בשטח שיפוטה של הנתבעת, הרי שהיתה ונותרה מחלוקת לגבי הגורם שהביא לנפילה זו וככל שבאבן משתלבת עסקינן – מיקומה, זיהויה ומאפייניה של אותה אבן, ואין בנמצא כל עדות בעלת משקל ראייתי של ממש, בין אם ויזואלית באמצעות התמונות שהוצגו ובין אם באמצעות התיאור המילולי שנמסר מפי התובעת עצמה (לרבות לגבי תמונה 2) ו/או העד מטעמה.
פועל יוצא מכך הוא, וכמודגש בסיכומי הנתבעת, הקושי לקבוע כי ענין לנו במפגע, שהרי אם אין בידי התובעת לשכנעני כי אבן ספציפית היא הגורם לנפילה (או למצער - אחת מבין כמה שמאפייניהן זהים), הרי שקיים קושי להתרשם ולקבוע כי במפגע עסקינן ובעוולה מצד הנתבעת ולנתבעת מצידה אין דרך ממשית להתמודד עם הטענה להיותו של גורם הנפילה משום מפגע, כאשר חלוף הזמן הוא גורם משמעותי בתיק זה ואפשר וכטענת הנתבעת הסב אף "נזק ראייתי". במצב דברים זה אין מנוס מלקבוע כי לא עלה בידי התובעת לעמוד בנטל הרובץ לפתחה.
המל"ל עצמו חתר בסיכומיו להימנע מכך תוך שהפנה לפסיקה לפיה במסגרת ההליך הנזיקי בית המשפט יימנע מלהתערב בממצאי פקיד התביעות, בהעדר טעם מיוחד המצדיק לעשות כן. התביעות שתיהן נדחות לפיכך.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2024 בשלום באר שבע נפסק כדקלמן:

רקע כללי ותמצית טענות הצדדים התובעת היא המבטחת של רכב מ.ר. 638-00-001 שביום 19.08.19 עבר תאונת דרכים (להלן: "הרכב").
לכאורה עדותו זו עומדת בסתירה לטופס הדיווח על התאונה שצורף לכתב התביעה ולכתב התביעה עצמו שמתייחס להשקיה בממטרות, אולם לא מצאתי כי מדובר בהבחנה משמעותית, במיוחד כשמדובר במבוטח שעברית אינה שפת אם אצלו.
בכתב ההגנה טענה הנתבעת כי ההשקיה נעשית בכמויות מים מדודות ומדובר במים מושבים שכמותם מצומצמת ועל כן ההשקיה אינה גורמת להצפה של הכביש וניתן להניח שבדרך כלל כך הדבר, אולם יש לבחון אם תקלה יכולה לגרום לזליגת מים לכביש.
אציין כי התובעת לא הזכירה את סעיף 38 לפקודת הנזיקין [נוסח חדש] (להלן: "הפקודה") בכתב התביעה או בסיכומים, אלא התייחסה רק לסעיף 41 לפקודה ("הדבר מדבר בעדו").
בהקשר זה ראה למשל תא"מ (ת"א) 16162-02-19 מנורה חברה לביטוח בע"מ נ. עריית רמת השרון, שם לעניין מקור המים נקבע חד משמעית: "... התמונות (ת/1) שצולמו ע''י השמאי מטעם מנורה יממה אחת בלבד לאחר קרות ארוע ההצפה ובהן רואים בבירור את המפגע בדמות קרע בצנור. ...". במצב המתואר שם, מצא בית המשפט כי נטל השיכנוע עבר לנתבעת שם להוכיח כי לא התרשלה לגבי הימלטותם של המים.
...
בהקשר זה ראה למשל תא"מ (ת"א) 16162-02-19 מנורה חברה לביטוח בע"מ נ. עיריית רמת השרון, שם לעניין מקור המים נקבע חד משמעית: "... התמונות (ת/1) שצולמו ע''י השמאי מטעם מנורה יממה אחת בלבד לאחר קרות אירוע ההצפה ובהן רואים בבירור את המפגע בדמות קרע בצינור. ...". במצב המתואר שם, מצא בית המשפט כי נטל השכנוע עבר לנתבעת שם להוכיח כי לא התרשלה לגבי הימלטותם של המים.
במצב זה, אני סבורה כי התובעת לא עמדה בנטל ההוכחה להראות כי הנתבעת התרשלה.
אוסיף כי על אף טענה כללית בכתב התביעה בעניין הפרת חובה חקוקה, התובעת לא חזרה על הטענה בסיכומים ואף לא הפנתה לסעיף חוק אשר לשיטתה הופר ועל כן לא ניתן לחייב את הנתבעת אף על סמך עוולה זו. סוף דבר העולה מן המקובץ הוא כי התביעה נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2019 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לפני תביעה אשר עניינה תביעה כספית לפצוי בגין נזקים שנגרמו לתובעת שמקורם בתאונת דרכים שארעה ביום 23.10.2016 בסמוך לצומת ירקון.
עקרי טענות הנתבע: הנהג נסע מכיוון הוד השרון לכביש 5, כאשר החל בפנייה ימינה חתך את נתיב נסיעתו רוכב אופניים, על מנת שלא לפגוע בנהג האופניים הנהג בלם את הרכב בבלימת חרום, גלגלי הרכב ננעלו והרכב המשיך בנסיעה על הכביש ונעצר על האי תנועה ופגע בעמוד הרמזור הוא רכוש התובעת.
האחריות על התאונה איננה על הנהג שכן, נהג האופניים מהוה "גורם זר מיתערב" המנתק את הקשר הסיבתי בין היתנהגות נהג רכב הנתבע לבין קרות התאונה ופוטרת את נהג רכב הנתבע מאחריות לתאונה ועל כן אין מקום לפצוי התובעת.
כדי לבחון האם אשמו של אדם אחר הייתה הסיבה המכרעת לנזק, כאמור בסעיף 64(2) לפקודת הנזיקין, נקבעו בפסיקה שלושה מבחנים חלופיים: האחד - מבחן הצפיות בו נשאלת השאלה האם המזיק, כאדם סביר, היה צריך לצפות שהתרשלותו תיגרום נזק לניזוק, ובמקרה של היתערבות גורם זר, נשאלת השאלה האם היתערבות הגורם הזר היא בגדר הצפיות הסבירה.
מצאתי לקבוע כי נהג רכב הנתבע כשל להוכיח כי בנהיגתו פעל כנהג סביר וכי לא התרשל, שכן הוכח כי לא הבחין מבעוד מועד ברוכב האופניים אשר בדרך לפניו ומשהבחין בו ובקש לעקוף אותו, הסיט את ההגה בחדות ולא הצליח לבלום את הרכב.
...

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בשלום נתניה נפסק כדקלמן:

התביעה הוגשה בעקבות תאונת דרכים דרכים עקב ניזקי גוף של התובע.
בענין קביעת בסיס השכר לעתיד קבע בית המשפט בענין ע"א 10064/02 "מגדל" חברה לביטוח בע"מ נ' רים אבו חנא, ס(3) 13 (2005): כיצד איפוא ישיבו דיני הנזיקין לקדמותו את מצבו של אותו אדם שכושרו לעבוד פחת או התאיין? לשם כך נידרש המשפט כאמור לחזות את העתיד ולשער מה הייתה הכנסתו אילמלא נפגע בתאונה.
זהו החישוב האקטוארי הנסמך על נתונים אינדיוידואליים על הנפגע, והוא משמש בדרך כלל את בתי המשפט בבואם לפסוק לנפגע-בגיר פיצויים בגין הפסד כושר הישתכרות מכאן, שכר הבסיס לחישוב ניזקי השכר, ייקבע לאחר שבית המשפט יבחן את הראיות ויקבע מהו השכר המבסס את סיפור חיי הניזוק מבחינה תעסוקתית, שיש בו לשקף נכונה את הפגיעה בו כתוצאה מהנכות נשוא התאונה.
ש: אם הוא עזב, אני מניחה שהוא חשב שהוא ימצא בחוץ שכר יותר טוב? ת: כן. ש: למעשה, כמו שאתה כותב בתצהיר, בחודש 11/17, נאלצת לסגור את המסגרייה שלך? ת: כן. ש: איפה אתה עובד היום? ת: ברמת השרון.
...
טענת התובע לא הוכחה בראיות נוספות מעבר לעדות האח שהוא בעל דין מעונין ואין כל אסמכתא נוספת התומכת בטענה זו. לאחר בחינת טענות הצדדים ועיון בראיות אני סבורה כי יש לקבל את טענת הנתבעים.
התובע העיד כי כיום אין בידיו אישור עבודה לעבוד בישראל (עמ' 17 שורות 14-15) לפיכך, מסקנתי היא כי לא הוכחה יכולת השתכרות מעבר לשכר המקובל בפסיקה.
אולם, אני סבורה כי יש לקבע כי יש לתת לאסמכתאות משקל בצירוף עדותו של התובע שלא נסתרה בדבר הצורך בהוצאות אלה ובטפולים רפואיים (ר' בפרוטוקול, בעמ' 19 שורות 20-28).
בשים לב לקביעת המומחה בדבר אי כושר זמני לתובע למשך 15 וחצי חודשים, ובשים לב לנכות שנקבעה, אני סבורה כי יש לפסוק לו פיצוי ברכיב זה לעבר ולעתיד בסך של 10,000 שח. סוף דבר על הנתבעת לפצות את התובע בגין הנזקים כמפורט להלן: אבדן השתכרות לעבר 40,340 ש"ח אבדן השתכרות לעתיד 42,521 ש"ח כאב וסבל 19,500 ש"ח הוצאות רפואיות לעבר ולעתיד 23,179 ש"ח הוצאות נסיעות 2000 ש"ח הוצאות עזרה צד ג' 10,000 ש"ח תשלום תכוף- ניכוי 16,000 ש"ח- סה"כ 121,540 שח. אשר על כן: על נתבעת 2 לשאת בפיצויי התובע בסך של 121,540 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

נוכח סרוב המבטחת של המיניבוס להכיר בחבות, הגיש התובע תביעה לפי חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים תשל"ה-1975 (להלן: "חוק הפלת"ד") ובמסגרתה תבע את המבטחת מנורה ולחילופין את "קרנית". "קרנית" הכחישה גם היא החבות וטענה כי התאונה מכוסה על ידי "מנורה", לחילופין, התובע אינו זכאי לפצוי בשל כך שהוא הנהג ברכב הלא מבוטח, והחוק מגביל זכאותו (ס' 7(5) לחוק הפלת"ד), וכי לא מדובר בנהג תמים, אלא במי שידע שאין ביטוח וכמי שנחשב לבעל הרכב מכוח החזקתו במניות חב' האחים תור – בעלת הרכב.
בין הצדדים התגלעה מחלוקת עובדתית בשאלה האם התובע היה בדרכו לאסוף עובדים מקלנסואה לרמת השרון, כפי שנירשם באישור חב' ההסעות (פקס שנשלח למל"ל ביום 2.12.14 , מצוי בתיק חקירת מל"ל-נ/8) וכפי שנירשם גם בהודעת התובע למל"ל מיום 20.1.15, או שאיסוף העובדים נועד להתבצע במיניבוס אחר, לאחר שהתובע היה מגיע ליעד, מחליף לרכב אחר, עם נהג אחר, שבקש למהר ולחזור לביתו לארוע, כטענת התובע וצד שלישי.
האם חבים צדדים שלישיים בשיפוי קרנית אם קרנית מחויבת לפצות התובע, האם מחויבים צדדים שלישיים שניהם או מי מהם, לשפות אותה, מכוח סעיף 9 (א) לחוק הפלת"ד. האם הנהג הפוגע חב בנזיקין כלפי התובע ככל שייקבע שגם קרנית פטורה מחבות ולמעשה לא חל על התאונה חוק הפלת"ד, אלא פקודת הנזיקין, תבחן השאלה האם לתובע אשם תורם לקרות התאונה, ואם כן מה שיעורו.
התובע סיפר שנאמר לו שבעקבות התאונה שלו, הנהג אותו אמור היה להחליף המשיך באיסוף העובדים והסעתם (פרו' עמ' 12 ש' 13), האם ויתר על המסיבה?! , אחיו באסם אמר לחוקר ביטוח לאומי שהוא שלח נהג אחר להחליף את התובע, משמע לא היה נהג ראשון שהחל בבצוע ההסעה והתעכב, או רצה ללכת למסיבה, הנהג המקורי הוא התובע שניזקק להחלפה בעקבות התאונה.
...
כהמשך ישיר למסקנה זו, אני דוחה התביעה נגד "קרנית" ונגד נתבע 3 (הנהג הפוגע) ומחייבת את התובע לשאת בהוצאותיהם בסך 11,700 ₪ לכל אחד מהם.
אני מפנה לסיכומי ב"כ נתבע 3 (סעיפים 66-69), המקובלים עליי, ואני קובעת כי לא חל סעיף 7 (5) לחוק הפלת"ד. לו קרנית היתה נושאת בנזק, היא היתה זכאית לשיבוב מבעלת הרכב , צד שלישי 1, כאמור בסעיף 9(3) לחוק הפלת"ד. אני מסופקת אם קמה לה עילת תביעה נגד מנהל החברה בסאם (ס' 2 ב' בהודעה לצד שלישי ששליה לא הוכח).
סוף דבר אני מחייבת את נתבעת 1 לשלם לתובע סך של 59,184 ₪ (36,400 ₪ כאב וסבל , 60,000 ₪ פיצוי גלובאלי לעתיד ו-2,000 ₪ הוצאות, בניכוי 39,216 ₪).
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו