מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעת נזיקין בגין פעולת איבה על ידי ארגון טרור

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2021 בעליון נפסק כדקלמן:

לבית המשפט המחוזי הוגשה ביום 1.1.2021 תביעת נזיקין נגד הרשות הפלסטינאית וגורמים נוספים (להלן: המשיבים), בגין אחריותם לבצוע פיגועי טירור.
לפי המתואר בכתב התביעה, הפיגועים נבדלים זה מזה מבחינת השלב שבו נמצא ההליך הפלילי המתנהל נגד המפגע, עצם תפיסתו, ונטילת האחריות על הפיגוע על ידי ארגון החמאס.
כך, הן בכתב התביעה המקורי הן בכתב התביעה המתוקן נטען כי פעילות המפגעים נעשתה "בשיתוף, בעידוד, בפיתוי [...] באישור, באישרור, בהוראה, בהכוונה, בהסתה, במימון, בסיוע ובשליחות הנתבעים [...] הן מראש הן בדיעבד...". כמו כן, המבקשים מייחסים למשיבים, בין היתר, פעולות עדוד והסתה למעשי טירור, עשיית מעשים שנועדו לשבח מעשי טירור ומבצעיהם, הבטחת כספים, תפקידים ומשרות למבצעי פיגועים, והבטחת רשת בטחון לבני משפחותיהם.
...
לאחר עיון בבקשה ובתגובה, מצאתי כי דין הבקשה להידחות כפי שיפורט להלן.
ברם, העובדה שהאירועים השונים מעוררים או עשויים לעורר שאלות משותפות שראוי כי הדיון בהם ייעשה במאוחד, אינה מביאה בהכרח למסקנה כי יש לדון בהם במסגרת תיק אחד.
אשר על כן, הבקשה נדחית.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2021 בעליון נפסק כדקלמן:

הדיון בתביעה פוצל כך שתחילה תוכרע השאלה אם הירי שגרם לנזק היה בגדר "פעולה מלחמתית", שאז המדינה אינה חבה בגינו בנזיקין (סעיף 5(א) לחוק הנזיקים האזרחיים (אחריות המדינה), התשי"ב-1952 (להלן: חוק הנזיקים האזרחיים או החוק)).
איני רואה נפקות לשאלה אם בבית המשפחה הוסלק חימוש על ידי החמאס או ארגון טירור אחר שפעל ברצועת עזה בתקופה הרלוואנטית.
שנית, סעיף 5(א) קובע כי מעשה שנעשה על ידי פעולה מלחמתית אין המדינה אחראית בגינו בנזיקין.
...
מסקנה זו נובעת אפילו מהפסיקה המצמצמת של המונח "פעולה מלחמתית" שקדמה לתיקון מספר 4 לחוק, והיא נכונה בבחינת קל וחומר כיום, לאחר הרחבת הגדרת המונח בתיקון מס' 8 לחוק (ראו והשוו לעניין אלדאיה, פסקה 4).
יפים לענייננו דברי השופטת (כתוארה אז) חיות בעניין אלדאיה: "קוצר ידו של המשפט לתקן את העוולה שנגרמה למערערים, הוא גם קוצר ידו של השופט, שאינו יכול לתקנה בשל חוק המדינה". הוראות הדין מפורשות וברורות, והן מחייבות את המסקנה כי בפעולה מלחמתית עסקינן, כך שאין המדינה חבה בגין תוצאותיה המצערות.
אי לכך, אין מנוס מדחיית הערעור ועל כך אנו מורים.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

כן הובהר על ידי התובעים כי הסכמתם ניתנה בהתבסס על קביעתו של סגן הנשיא דרורי (בהליך אחר שיפורט להלן) בדבר הזכות המקבילה לתבוע פיצוי נזיקי ותגמולים לפי חוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה, תש"ל-1970 (להלן – חוק התגמולים), כך שהתביעה לפי חוק זה אינה פוגעת בזכות לקבל פיצוי עונשי.
עוד נקבע בהחלטת האחריות כי גם בהנחה שאין קשר סיבתי בין ההסתה אליה הייתה חשופה המחבלת ובין ביצוע הפיגוע הספציפי, יש מקום להטלת אחריות לפיגוע על הרש"פ, וזאת בשל הפעולות שביצעה באישרור מעשיה של המחבלת: הלוויה ממלכתית, תשלומים לבני משפחתה, והענקת מגן כבוד למשפחתה על ידי ארגון הפת"ח, המהוה חלק מארגון הגג של העם הפלסטינאי – אש"ף. טענות התובעים התובעים טוענים כי יש להשית על הרש"פ פיצויים עונשיים וזאת נוכח מעשיה הפליליים והחמורים ואופיו הנפשע והמחריד של המעשה שהביא לרצח ארבעה אנשים, בהם המנוח, ולפציעתם הקשה של עשרות אנשים.
...
בהתאם לקנה המידה שהותווה בערעור בן שלום אני מחייב את הרש"פ בתשלום פיצויים עונשיים לשני התובעים יחד בסך כולל של 3 מיליון ₪.
בהתאם לשיקולים שפורטו בת"א (מחוזי י-ם) 4333/02 שמש נ' הרשות הפלסטינית (החלטה מיום 26.1.2021), המקובלים אף עלי, אני מחייב את הרש"פ לשלם לתובעים הוצאות משפט ושכר טרחת עורך דין בשיעור 10% (בתוספת מע"מ) מסכום הפיצוי העונשי שנפסק, ובניכוי שכר הטרחה וההוצאות שנפסקו בהחלטת האחריות בסך 100,000 ₪.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

כך למשל, המשפט האמריקאי מכיר בחריג 'הפעולה המלחמתית' באופן רחב ביותר (ראו: The Federal Tort Claims Act; 28 U.S. Code § 2680(j); וראו לעניין זה: Koohi v. United State, 976 F.2d 1328 (1992)), ואף מכיר בחסינות העומדת לממשל, בגין פעולות-חוץ שבוצעו על-ידו (28 U.S. Code § 2680(k); וראו לעניין זה: Sosa v. Alvarez-Machain, 542 U.S. 692 (2004), שם נקבע, נוכח חריג זה, כי אדם פרטי אינו רשאי לתבוע בנזיקין את ממשלת ארה"ב, בגין חטיפה של אזרח מקסיקני, ממקסיקו לארה"ב, על ידי הרשות ללוחמה בסמים; זאת, להבדיל מתביעות נזיקין המוגשות נגד זרים – לפי ה-Alien Tort Statute; 28 U.S.C 1350 – שניתנות לבירור בערכאות בארה"ב, במקרים מסוימים; עוד בעיניין זה, ראו: Kenneth Bullock, United States Tort Liability for War Crimes Abroad: An Assessment and Recommendation, 58(1) Law and Contemporary Problems 139, 147-156 (1995)).
אציין, כי הטיעון האמור רלבאנטי לגבי כל תביעת נזיקין המוגשת בגין 'פעולה מלחמתית', גם כזו העוסקת בפגיעה בתחומי איו"ש, אלא שהוא זוכה למשנה תוקף, כאשר מדובר במדינת אויב, או בשטח הנשלט בידי ארגון טירור, ללא שליטה אפקטיבית של ישראל.
...
מכל מקום, סוגיה זו איננה מתעוררת במקרה דנן, ומשכך אין צורך להכריע בפרשנות סעיף 5ב(א)(1) לחוק במסגרת הליך זה. סוף דבר: אף לשיטתי דין הערעור שלפנינו להידחות, שכן כאשר מדובר בתביעה נזיקית של תושב עזה נגד מדינת ישראל, המתייחסת לאירוע המקיים זיקה הדוקה לעימות מול רצועת עזה, כפי שהדבר במקרה בו עסקינן, מקובלת עלי מסקנתו של חברי, השופט סולברג, כי הסדר הפטור מאחריות כלפי תושבי עזה, המעוגן בסעיף 5ב(א)(1) לחוק, עומד במבחני פסקת ההגבלה שבחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו.
המשנה לנשיאה (בדימוס) נ' הנדל: אני מסכים עם חברי, השופט נ' סולברג, כי דין הערעור להידחות.
בהתאם, סבורני כי דין הערעור להידחות.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

]השופט י' עמית: ] שני ערעורים שעניינם תביעות נזיקין שהוגשו על ידי נפגעי פעולות טירור ובני משפחותיהם, כנגד ארגון החמאס ומעורבים נוספים בפיגועים.
ואולם, בסופו של יום לא מצאתי לשנות מקביעתו של בית המשפט המחוזי בנושא זה. זאת בהיתחשב בכך שעל שיעור הפצוי להתיישב עם מדיניות הפצוי הנוהגת בפסיקה (וראו דברי חברתי השופטת י' וילנר בעיניין בן שלום, פסקה 139 לפסק דינה), ובתביעות נזיקין על רקע מעשי טירור שהובאו לפתחו של בית משפט זה נפסק סכום זהה לעזבונות, גם כאשר המפגעים הישירים נתבעו לצד הרשות הפלסטינאית, והם חויבו לפי הכלל של "ביחד ולחוד" (וראו המקרים שנידונו בעיניין פלונים ובעניין בן שלום).
...
בשל כל האמור, לא מצאתי להתערב בגובה הפיצוי העונשי שנפסק לזכות המערערים בע"א 7819/21, ודין ערעור זה להידחות.
משלא מצאנו לשנות את קביעותיו הנכוחות של בית משפט זה בעניין בן שלום, ומבלי שנעלם מעינינו האמור בפסקה 11 לפסק דינו של בית משפט קמא – אנו סבורים כי יש להיעתר לבקשתם החלופית של המערערים בע"א 7822/21 ולהחזיר את הדיון בעניינם לבית המשפט המחוזי.
סוף דבר: ע"א 7822/21 מתקבל באופן חלקי כמפורט בפסקה 17 לעיל.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו