לפיכך, ובהעדר עילה על פי חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, התשל"ה-1975 (להלן: "חוק הפיצויים"), הוגשה התביעה על פי פקודת הנזיקין כנגד שני הנהגים הנוספים שהיו מעורבים בתאונה וכנגד מבטחות השמוש ברכבי המיצובישי והטיוטה, בטענה שהנהגים או מי מהם גרמו ברשלנותם לארוע התאונה.
כידוע, בשל הקושי הטמון בבירור העובדתי של תאונות שרשרת, השתרשו מספר "כללי אצבע" לצורך בירור זה. על פי אחד מהכללים כאשר נהג הרכב הראשון בשרשרת מרגיש פגיעה אחת ברכבו הדבר מלמד במרבית המקרים על פגיעה עקב הדיפת הרכב השני על ידי הרכב השלישי בשרשרת ולא על פגיעה ישירה.
עצם העובדה שהטיוטה פגע במיצובישי מאחור מלמדת כי לביא לא שמר על מרווח מספיק המאפשר לו "לעצור בכל עת את הרכב ולמנוע תאונה" כמצוות הוראת תקנה 49 לתקנות התעבורה ולא נהג "במהירות סבירה בהיתחשב בכל הנסיבות ובתנאי הדרך והתנועה בה, באופן שיקיים בידו את השליטה המוחלטת ברכב" כקבוע בתקנה 51 לתקנות התעבורה.
משמע, הפגיעה מאחור מלמדת על כך שהופר "כלל הדרך" ונוצרה ראיה לכאורית בדבר נהיגה שלא בדרך זהירה, או במילים אחרות, נוצרה חזקה של נהיגה רשלנית, שהרי רכב הנהוג כראוי וכדרישת תקנות התעבורה, בין היתר אלו שאוזכרו לעיל, אינו אמור לפגוע ברכב הנוסע לפניו, ועל כן, הנטל במקרה שכזה עובר אל אותו נהג שהפר את "כלל הדרך" להוכיח כי פגיעתו מאחור ברכב שנסע לפניו לא הייתה תוצאה של רשלנות מצידו [ראו והשוו: ע"פ 7066/13 ערן אלמליח נ' מדינת ישראל (22.12.2015), פסקה 68; וכן ע"פ 2619/14 פלוני נ' מדינת ישראל (30.11.2014), פסקה 34].
...
אני מקבל טענת ב"כ הנתבעים 2-1 כי יש בכך משום הודאת בעל דין בקיומה של אחריות מצדו של לביא להתרחשות התאונה, הן הודאה בכתב הן הודאה בהתנהגות (הבאה לידי ביטוי בתשלום הפיצויים בגין נזקי הפח) [ראו י' קדמי, על הראיות, (חלק שלישי, תש"ע-2009), בעמ' 1397-1392].
לסיכום, אני קובע כי לביא לבדו אחראי לקרות התאונה ועל כן אני מקבל את התביעה כנגד הנתבעים 3 ו- 4 ומחייב אותם, ביחד ולחוד, לשלם לתובע את סכום הפיצוי שעליו הוסכם בסך כולל של- 108,000 ₪.
התביעה כנגד הנתבעים 1 ו- 2 נדחית בזה.
אני מחייב את הנתבעים 4-3, ביחד ולחוד, לשלם לנתבעת 2 הוצאות משפט בסכום כולל של-5,000 ₪.