מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעת נזיקין בגין פגיעה בזכות החוקתית לקניין

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

התובעות אף בדיעה, כי הנתבעות פגעו בזכויותיהן החוקתיות לקניין וחופש העיסוק, נוכח העיכוב הבלתי סביר במתן ההיתר, שנועד לאפשר שימוש בנכס שנרכש על ידן, ואף פגיעה זו מקימה עילת תביעה אזרחית.
בהקשר זה יפים דברים שנקבעו בעיניין צפורה אליו הפנו התובעות, בזו הלשון: "בעלי הקרקעות... מחכים זה כשלושים שנה למימוש זכויותיהם בקרקע ומאחוריהם תביעות ועתירות לרוב. אין ספק, כי מצב עניינים זה מכביד ובלתי משביע רצון, אך בין זה ובין הטלת אחריות בנזיקין על הועדה המקומית לתיכנון ולבנייה של תל-אביב-יפו קיים עדיין מרחק-מה. אין די בכך שהניזוק מצביע על משך הזמן שחלף, אלא עליו להראות באופן מיוחד היכן המעשה או המחדל הספציפיים המהוים את הרשלנות המינהלית..." לצד זאת נקבע, כי: "אין לשלול, מלכתחילה, את חובת הזהירות של גופי תיכנון מנהליים כלפי בעלי הקרקעות הנוגעים לעניין. כמו כן, עקרונית, גם עיכובים בלתי סבירים בהליכי התיכנון והבנייה עשויים להטיל אחריות בנזיקין על גורמי התיכנון הגורמים בכך נזק כלכלי לבעלי עניין קרוב. בנגוד להנחתו של בית-המשפט המחוזי, אין אני רואה מניעה עקרונית כי אף עיכובים בזמן יכולים להבדק באופן אובייקטיבי ובנסיבות מתאימות לחייב את המעכב בנזיקין. הכול תלוי בנסיבות המקרה המיוחדות". בית המשפט חזר על דברים אלו ב-ע"א 1661/09 שינברגר נ' הוועדה המקומית לתיכנון ולבניה פתח תקוה (27.10.2011) וסיכם את ההלכה החלה בנידון בקובעו, כי: "על מנת להוכיח רשלנות מצד המשיבות, אין די בהצבעה על התארכות הליכי התיכנון על פני זמן, ויש צורך בהוכחת מעשה או מחדל רשלני של מי מהן". מצויד בעקרונות אלו שבדין, אתייחס לבחינת היתנהלות הצדדים לאורך השנים, בכל אחד מהצמתים העקריים בדרך לאישור הבקשה כפי סדרם – התקנת המעלית, ביצוע השפוץ, מים, והיטל השבחה.
מסקנתי לעיל כי הנתבעות לא פעלו ברשלנות או באופן בלתי סביר, מהטעמים שנימנו, יפה גם כאן ולפיכך, נדחית הטענה לזכאות לפצוי בגין פגיעה בזכות חוקתית.
...
עם זאת, סבורני כי בענייננו לא נודעת נפקות לאי-מתן ההודעה, בכל הנוגע לכיסוי הביטוחי, כפי הוראות סעיפים 22 ו-24 בחוק חוזה הביטוח, התשמ"א-1981.
סוף דבר בהינתן נסיבותיו הייחודיות של העניין, התרשמתי כי אין המדובר במקרה מתאים להטלת אחריות על הנתבעות.
ביתרת טענות הצדדים לא מצאתי ממש ולאור המקובץ, התביעה וההודעה לצד שלישי נדחות בזה.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

תחילה, סקר השופט סולברג את הרקע העובדתי אשר הביא לחקיקת הסדר זה, הפוטר את המדינה מאחריות נזיקית בגין 'ניזקי מילחמה', על גלגוליו השונים, ואת התיקונים שנעשו בו במהלך השנים.
לצד זאת נקבע, כי ההסדר החוקי, החוסם את דרכם של תושבי עזה מהגשת תביעות נזיקיות נגד מדינת ישראל, אכן פוגע בזכויות-יסוד: הזכות לחיים, לשלמות הגוף, לכבוד, לחירות, לקניין ולזכות הגישה לערכאות.
אחר זאת, משנקבע כי קיימת פגיעה מסוימת, עבר השופט סולברג לשלב השני של הבחינה החוקתית – מבחני החוקתיות שבפסקת ההגבלה – ולגביהם קבע, כי ההסדר האמור עומד במבחנים הללו, וכי בבסיס ההסדר החוקי עומדות תכליות ראויות, רמות ונכבדות: מניעת סיוע כלכלי או מוראלי לאויב, והתאמת דיני הנזיקין למצבי מילחמה.
...
הערעור נדחה, תוך שנקבע כי ההסדר הפוטר את המדינה מאחריות נזיקית כלפי תושבי רצועת עזה הוא חוקתי בעניין הנדון.
בית המשפט המחוזי נעתר לבקשת המדינה, הורה על סילוק התביעה על הסף, ובתוך כך גם דחה את טענת המערער לאי-חוקתיות ההסדר.
השופט עופר גרוסקופף הצטרף למסקנתו ולעיקרי נימוקיו של השופט סולברג כי דין הערעור להידחות, משום שמדובר בתביעה נזיקית לגבי אירוע הקשור בזיקה הדוקה לעימות מול רצועת עזה.
המשנה לנשיאה (בדימוס) ניל הנדל הסכים גם הוא כי יש לדחות את הערעור, והדגיש שעסקינן בתקיפה עקיפה של חוקתיות החוק, ודי בבחינת נסיבות המקרה דנן ועמדות הצדדים כדי לדחות את התביעה בהתאם לסעיף 5ב(א)(1) לחוק הנזיקים האזרחיים (אחריות המדינה), התשי"ב-1952, שכן החוק צולח את המשוכה החוקתית במקרה זה.

בהליך תמ"ש (תמ"ש) שהוגש בשנת 2022 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

כך לדוג' בין היתר, פסה"ד בעיניין אלנקוה נדונה תביעה מכוח פק' הנזיקין ועוולת הרשלנות בגין פגיעה שלטונית בזכות הקניין.
עוד נקבע כי סילוק התביעה על הסף מחמת היתיישנות מצריך נקיטת זהירות רבה מצד בית המשפט תוך מתן משקל ראוי והולם לזכות החוקתית של הגישה לערכאות.
...
בשים לב לעובדה, כי יתר המכתבים שהוצגו ע"י התובעים מופנים לתובעים עצמם ונעדרים את יסוד ה"פרסום" הדרוש לעילת לשון הרע כאמור - התוצאה, כי יש לדחות את התביעה על הסף מחמת התיישנות ושיהוי.
מכל האמור, הנני מורה על דחיית התובענה על הסף.
המזכירות תמציא החלטתי לצדדים ותסגור את התיק.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

התביעה יכולה להיות כנגד המישטרה בגין מספר עילות תביעה: א. התרשלות בכובעה כרשות ציבורית במשפט הפרטי; ב. התרשלות "רגילה" של הרשות כמעוולת עיקרית תוך כדי ביצוע סמכויותיה בכשירותה הציבורית (כגון עיכוב, או מעצר, או חפוש או חילוט); ג. התרשלות של הרשות הציבורית במסגרת סמכויות האסדרה, הרשוי והפיקוח הנתונות לה; ד. התרשלות של הרשות הציבורית במעשה או במחדל, בכך שהיא פועלת שלא כדין, תוך הפרה של נורמה מינהלית (כגון אי מתן זכות טיעון או הפרת חובת ההנמקה המינהלית או אי מתן החלטה תוך זמן סביר), הפרה שיש עימה אשם; ה. התרשלות של הרשות הציבורית במעשה או במחדל, בכך שהיא פוגעת שלא כדין, בזכות חוקתית, כמו הזכות לקניין או הזכות לפרטיות, פגיעה שיש עימה אשם; ו. מעשה או מחדל שלא כדין של הרשות, תוך הפרה של נורמה מינהלית, הפרה שאין עימה אשם; ז. מעשה או מחדל של הרשות הציבורית, הפוגע כדין וללא אשם בזכות חוקתית כמו הזכות לקניין או הזכות החוקתית לשויון; ח. פגיעה בלתי חוקתית בזכות חוקתית, מכוח חוק או על פי חוק, בגינה מורה בית המשפט על ביטול החוק (לסיווגים אלו ראו חוות דעתו של השופט עמית בע"א 2063/16 גליק נ' משטרת ישראל [פורסם בנבו, 19.1.2017] להלן: עניין גליק ).
עיקר קביעת האחריות נעשה במסגרת עוולת הרשלנות, ובכל הקשור לתביעות נזיקיות בגין הפרת נורמות מינהליות, הפסיקה דחתה את האפשרות לראות את נורמות המשפט המינהלי כחיקוק לצורך סעיף 63 לפקודת הנזיקין, מהטעם כי "הפיכת חובות מתחום המשפט הצבורי ל'חובות חקוקות' [...] יש בה כדי להרחיב עד בלי סוף את האחריות הנזיקית ללא כל הצדקה" (ע"א 915/91 מדינת ישראל נ' לוי, פ"ד מח(3) 45, 90 (1994)).
...
אינני מקבל עוד את הטענה שנפל פגם בהבאת התובע תחילה לנקודת המשטרה ב-"מחכמה" ולאחר מכן הובלתו לתחנת בית אליהו.
לכן אין להטיל חבות על המשטרה בשל כך. סוף דבר, לא מצאתי להטיל אחריות על המשטרה בשל האירועים נשוא האירוע השני ויש לדחות את התביעה בהקשר זה. הסעד והתוצאה לתובע נגרם נזק כתוצאה מהחזקתו במעצר במשך מספר שעות (מהבוקר עד ששוחרר בסביבות השעה 16:00) בדמות פגיעה בחירותו.
אני מחייב את הנתבעת לשלם לתובע סך של 15,000 ₪.

בהליך תלה"מ (תלה"מ) שהוגש בשנת 2023 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

כמו כן, יש בו גם משום פגיעה בזכות הקניין החוקתית של בן הזוג שמחצית הרכוש הנה שלו .
עוד הוסיפה כב' השופטת ארז-ברק, כי: 'החלופה הנזיקית היא בעלת אופי של "חרב" ואינה מגבילה עצמה להגנה על זכויות; היא מאפשרת במקרה הרגיל לתבוע מבן הזוג האלים פיצויים גם על חשבון הזכויות הרכושיות "שלו". השמוש בסעיף 8 לחוק יחסי ממון, בהתאם לעקרונות שהתוויתי, יחסוך דרך זו של "יוזמה" רק בכל הנוגע לסעד מגננתי, המכוון להדיפת הדרישה לאיזון משאבים .
...
עתירת האישה לזכויות בפנסיה הרפואית של האיש – נדחית.
עתירת האישה להשבת חובות להוריה – נדחית.
עתירת האיש לפירוק שיתוף במיטלטלין – נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו