מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעת נזיקין בגין טביעה בחוף ים ללא מצילים ושילוט

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2018 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

אל החוף נסללו דרכי גישה, הוכשרו משטחי חניה, הוצבו מכולות אשפה, ואף ניתן בו רישיון לרוכלות מטעם הערייה, שבמסגרתו הוצב רכב מסחרי לממכר משקאות ומזון, אשר השכיר ציוד ייעודי לבילוי בחוף ים. למרות שהתקיימו בחוף כל הסממנים והרכיבים הדרושים לבילוי ונופש כאמור, אשר הזמינו את הציבור בהמוניו להגיע למקום ולבלות בו ללא כל מיגבלה ו/או איסור, הנתבעות לא נקפו אצבע על מנת להזהיר את ציבור המתרחצים כי מדובר בחוף לא מוכרז ללא שירותי הצלה ו/או לא נקטו בכל פעולה שהיא בכדי לשמור על שלומם ובטחונם של המתרחצים, חרף מקרי טביעה קודמים שארעו בחוף זה עובר לארוע נשוא התביעה, והמשיכו להתנהל בבחינת "עולם כמנהגו נוהג" תוך עצימת עיניהן מפני הסכנות ו/או התוצאות הרות האסון של מחדליהן, ובכללן הארוע המצער נשוא התביעה.
על בסיס התשתית העובדתית שהוכחה כאמור ושלפיה התברר כי הערייה התרשלה ביצירת מצג כלפי המבקרים של חוף ים פעיל ופתוח לציבור הנהנה ממעטפת לוגיסטית סדורה ומתמשכת, ובה בעת לא דאגה להתקין שלטים המציינים כי מדובר בחוף לא מוכרז או לחילופין להסדיר את הרחצה בו, הן על ידי פנייה לשר הפנים לצורך הכרזה על החוף כחוף המותר לרחצה ו/או על ידי חקיקת חוקי עזר שיסדירו את השמוש בו ו/או בכל דרך אחרת שאמורה היתה להבטיח את שלום המבקרים בו למרות מקרי טביעה שארעו בו, ולאור החובות המוטלות עליה על פי דין, השכילה העיריה להגיע להסכם פשרה עם התובעים לסילוק התביעה כמתואר בסעיף 7 לעיל.
בעניינינו אין מחלוקת כי למרות הפעילות ההומה בחוף הקשתות לאורך שנים ומקרי הטביעה שארעו בו, שר הפנים לא הפעיל את סמכויותיו להכריז עליו כחוף מוכרז או לחילופין כחוף אסור לרחצה.
עוד הוסיפה המדינה וטענה כי מדיניות שיפוטית ראויה אף היא מחייבת המנעות מחיובה בנסיבות אלה, שכן חופי הים משתרעים על פני מאות קילומטרים, ולא ניתן להורות על סגירתם במקומות בהם אין שירותי הצלה, והטענה להימצאותם של רוחצים רבים באותו חוף אינה יכולה לבסס כשלעצמה עילה בנזיקין נגדה.
...
טענת הנתבעות שלפיה בתקופה הרלוונטית לתביעה, הוצבו שלטים בחוף המזהירים את ציבור המתרחצים מפני הרחצה בו ו/או המציינים כי מדובר בחוף לא מוכרז, לא הוכחה בראיה פוזיטיבית כלשהי, ומקובלת עלי טענת התובעים בהקשר זה, אשר נתמכה בעדותה של העדה ר.פ שלפיה אמרה "אני יכולה לומר בוודאות שלא היה שילוט. זאת לא הפעם היחידה שהייתי שם בחוף" (ראה עדותה בעמ' 22 ש' 12, 27,25, עמ' 23 ש' 32-28).
אשר על כן, אי-הפעלה של הסמכויות הסטטוטוריות עשויה לעלות כדי רשלנות ולהקים לניזוקים עילת תביעה בנזיקין" לסיכום הנני קובעת כי המדינה התרשלה במילוי אחר חבות הפיקוח שלה על חוף הקשתות, וכן התרשלה באי הפעלת סמכויות סטטוטוריות על פי חוק ההסדרה בקשר לחוף הנ"ל, אשר היה בהן כדי למנוע את התממשות הסיכונים המדוברים לרבות מקרה הטביעה נשוא התביעה, ומשכך חבה היא, כמעוולת במשותף עם העירייה, כלפי התובעים בגין הנזק שנגרם להם עקב התרשלותה הנ"ל. אשם תורם – המדינה טענה כי יש להטיל על המנוחה אשם תורם בשיעור של 100%.
לא שוכנעתי בטענה זו, הגם שסכום הפיצוי ששולם לתובעים על פי הסכם הפשרה שנחתם בינם לבין העירייה, היה על הצד הנמוך, וגילם בתוכו את הסיכון המודע שאותו נטלה המנוחה בעת כניסתה לים, ואין מקום להפחתה נוספת מסכום זה עקב אשם תורם נוסף.
התוצאה היא אפוא, שהנני מקבלת את ההודעה לצד שלישי באופן חלקי, ומחייבת את הצד השלישי לשלם למודיעה את הסך של 124,500 ₪ (30% מהסך של 415,000 ₪), וכן שליש מאגרת משפט, וכן שכ"ט עו"ד בסך של 20,000 ₪.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2013 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

בעיניין זה קבע בית המשפט קמא כך: "מעדות דוד נחום והאמור בתצהירים של ראתב ח'טיב ואביהו טל עולה כי מאז שנת 2003 אז הוברר למדינה ולמועצה במהלך סיור שערך נחום דוד בחופי הרחצה של המועצה המקומית מגדל, כי מנוהל שם חוף רחצה לכל דבר ללא אמצעי בטיחות כלשהם לא נערך ע"י המדינה או המועצה כל סיור במטרה לבדוק אם הפעילות המתבצעת במקום השתנתה, באם ציבור המבקרים עדיין ניכנס לרחוץ במי הכינרת, האם מפעיל החוף הציב שירותי הצלה, והאם החניון גודר באופן שמונע מעבר ממנו לחוף הים. שינוי המצב המשפטי של החוף והכרזתו כחוף אסור לרחצה והצבת שלטים בהתאם, אינם צעדים אפקטיביים כפי שפורט לעיל. הם לא שינו דבר מהמצב בפועל..." (סעיף 40 לפסק הדין).
המועצה היתה יכולה באמצעים פשוטים לדעת, כי מפעילי החוף גורמים סיכון ממשי לציבור המבקרים אשר רוחצים בים ללא כל שרותי הצלה.
הפסיקה, קבעה מקדמה דנא, את הכלל הן על מזיקים במשותף והן על מעוולים שגרמו נזק אחד שאינו ניתן לחלוקה, ומשמעות הכלל הינה, כי הניזוק רשאי לתבוע את מלוא הנזק מכל המזיקים בתביעה אחת, או לתבוע את הנזק בשלמותו מכל אחד מהם בנפרד, מבלי לתבוע את יתר המזיקים (י' אנגלרד, א' ברק, מ' חשין, דיני הנזיקין - תורת הנזיקין הכללית (ג' טדסקי - עורך), תשל"ז, 486-487; ד"נ 15/88 מלך נ' קורהנויזר, פ"ד מד (2) 89).
ארוע הטביעה היתרחש בשנת 2006, בעוד מפקח הרחצה מטעם משרד הפנים ערך סיור במקום הארוע בשנת 2003, ומצא כי החוף משמש בפועל כחוף רחצה, חרף העובדה שאינו מוכרז ככזה ואינו ראוי לשמש ככזה.
...
בחינת הפן הנורמטיבי של חובת הזהירות הקונקרטית מחייבת את המסקנה כי לא היה מקום לקבוע שמדינה סבירה הייתה צריכה לצפות את מקרה הטביעה בנסיבות מקרה זה. פסיקת בית המשפט קמא לפיה אין די בשילוט, כדי למנוע כניסה או שימוש אסורים, מניחה כי הציבור מתעלם משילוט.
התוצאה: התוצאה היא, כי דין הערעורים השונים להתקבל חלקית במובן זה שההורים יחויבו באשם תורם בשיעור 40%, בהתאם, ישונו החיובים האחרים של הנתבעים וצדדים ג' ו- ד'.
כן מתקבל הערעור בכך שהדיון יוחזר לבית משפט קמא, אשר ידון בטענות אביהו טל, כי אינו חייב לפצות את התובעים בשל העדר יריבות ביניהם.
לפיכך, אני סבורה כי אין מקום לחייב מי מהצדדים בהוצאות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2016 בשלום רמלה נפסק כדקלמן:

הרשות עומדת על מאפייניה הייחודיים של בריכת המשושים ועל מקרי הטביעה שארעו בה בעבר, ומדגישה כי נקטה בכל האמצעים העומדים לרשותה – שלוט והדרכה – על מנת ליידע את המטיילים בדבר הסיכונים הפוטנציאליים שברחצה בבריכה.
בריכת המשושים אף אינה נחשבת לחוף מוכרז וממילא לא היתה כל חובה להציב מציל במקום, מה גם שרשות הטבע והמועצה המקומית מעולם לא פנו למשרד הפנים בדרישה להציב מציל.
עוד נפסק כי "אי הפעלה של הסמכויות הסטאטוטוריות עשויה לעלות כדי רשלנות ולהקים לניזוקים עילת תביעה בנזיקין" (ע"א 10457/04 אטריק נ' החברה לתפעול החוף השקט 1998 בע"מ (17.4.2007)).
בהתאם לכך, בעיניין ארי כץ הוטלה על המדינה אחריות בגין פגיעתו הקשה של התובע בראשו במימי חוף לא מוכרז, שלא סומן כראוי; בעיניין אטריק הוטלה על המדינה אחריות בגין אי הפעלת סמכויותיה הסטאטוטוריות בנוגע למפגע ידוע (מדרגה תת- מימית) בחוף הכינרת; בע"א (מחוזי נצ') 8722-08-12 מועצה מקומית מגדל נ' עיזבון המנוחה ח'לאליה ז"ל (29.3.13) הוטלה על המדינה אחריות בגין טביעתם של המנוחים בכינרת בחוף אסור לרחצה, זאת בשל העידר פקוח על מילוי הוראות הבטיחות שניתנו.
במקרה דנן, אבן היסוד להטלת האחריות נשמטת, שכן לא שוכנעתי שיש תחולה לחוק הסדרת מקומות רחצה על מקור המים מושא תביעה זו. לעניין איסור מוחלט על רחצה – סעיף 1 לחוק, המעגן את סמכות שר הפנים לאסור לחלוטין על רחצה, דן "בחלק של חוף ים, נהר או אגם". מבחינה לשונית, נראה שבריכת המשושים אינה באה בגדרם של מונחים אלה.
...
לאור מסקנתי לפיה אין תחולה לחוק הסדרת מקומות רחצה, אין מקום להטלת אחריות על המדינה.
כב' השופט א' מצא פסק כדלקמן: "נותרה הטענה כי המדינה חבה כלפי הקטין ברשלנות. אף טענה זו אין בידי לקבל. לביסוס תביעתם נגד המדינה בעילת רשלנות היה על הקטין והוריו להראות כי בהקשר הרלוונטי התקיימו ביניהם לבין המדינה יחסי 'שכנות' שבכוחם להקים צפיות נורמטיבית המטילה על המדינה חובת זהירות (ע"א 915/91 מדינת ישראל נ' לוי, פ"ד מח(3) 45, דברי הנשיא שמגר בעמ' 67-65) משוכה זו הם לא עברו. לא זה בלבד שהמדובר הוא בטענה להתרשלות במחדל כשהמזיק הישיר הוא אחר (המוהל), אלא שבהיעדר סמכות לפיקוח על המוהלים ברי שלמדינה גם לא הייתה כל שליטה על מהלך האירועים. אמנם ייתכנו מקרים שבהם תישא המדינה באחריות עקב הפרת חובתה לקיים פיקוח, אך תנאי לכך, בדרך כלל, הוא שלמדינה נתונה סמכות פיקוח. קיומה של סמכות כזאת בידי המדינה עשוי ליצור הסתמכות סבירה של האזרח שהמדינה מפקחת כראוי; ראו: פסק-דין לוי הנ"ל, בעמ' 69; Blessing v. United States (1978), המאוזכר שם, בעמ' 69-68, וכן Restatement 2d, Torts, § 324A(c)." (הדגשה הוספה – ש.צ.ה).
סוף דבר נמצא כי לא הונחה תשתית עובדתית ומשפטית להחלתו של חוק הסדרת מקומות רחצה במקרה דנן.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2014 בשלום פתח תקווה נפסק כדקלמן:

מבוא לפני תביעה לפסיקת פיצויים על פי דיני הנזיקין, בגין ניזקי גוף שנגרמו, לפי הנטען, לתובע כתוצאה מתאונת אופנוע ים. העובדות והמחלוקת (א) התובע, טל כבסה (להלן: "התובע"), יליד 1975, נפגע לפי הנטען בכתב התביעה, בתאונת אופנוע ים ביום 2.5.03, בסביבות השעה 17:00 או בסמוך לכך, בעת שהתרחץ בחוף רחצה מוסדר באיזור חוף יא' בעיר אשדוד (להלן: "החוף"), כאשר לפתע הגיח אופנוע ים, פגע בו ופצע אותו בבטנו.
במסמכי מד"א, בטופס הנפגע מיום 2.5.03, צויינה כתובת הארוע: "חוף אשדוד יא' מול הקאנטרי", וכן תואר המקרה כך: "תאונת אופנוע ים. לדברי נוכחים, עף מ אופנוע ים ונחבל בבטנו. מציל הוציאו בבדיקה בהכרה מעורפלת..." בטופס הנוגע לפרטי הנפגע צויין, כי מדובר במקרה טביעה ונכתב כי התובע: "בן 28, נפגע מאופנוע ים... מתלונן על כאבי בטן...". לגבי מצב הכרתו של התובע נכתב, כי היה בהכרה מלאה.
עוד אמר, כי מעולם לא ניתקל במקרה שבו ניכנס אופנוע ים לתוך חוף רחצה מוכרז והמצילים לא הבחינו בו ואין אופנועי ים שחודרים ממש לתוך איזור המתרחצים (עמ' 59, ש' 28-24).
לא הוכח, כי השלוט במקום לא היה מספק או שלא היה ברור, כי אין להכנס לשטח החוף עם אופנוע ים ולא ניתן לבדוק כל מקרה של אופנוע ים כדי לוודא, כי הוא עומד בהוראות הדין.
...
האירוע נגרם על ידי נכס שלנתבעים שליטה מלאה עליו והאירוע מתיישב יותר עם המסקנה שלפיה הנתבעות לא שמרו על מידת הזהירות הראויה והסבירה, מאשר שנהגו בזהירות ועליהן הראייה שלא התרשלו.
בפסק דינו של בית המשפט העליון בעניין ע"א 1146/99 קופת חולים כללית נ' סולן (10.7.01) וכן בע"א 789/89 עמר נ' קופת חולים של ההסתדרות הכללית, פ"מ מו(1)712, 718-717 (1992)) הבהיר בית המשפט, כי התנאי השלישי לתחולת הכלל שלפיו- נראה לבית המשפט כי אירוע המקרה שגרם לנזק מתיישב יותר עם המסקנה שהנתבע לא נקט זהירות סבירה, מאשר עם המסקנה שהוא נקט זהירות סבירה, נבחן על פי מצב הראיות בסופו של המשפט, תוך התחשבות במשקל עדויות התביעה מחד ובראיות הנגדיות של הנתבע מאידך.
סוף דבר לאור כל האמור לעיל, אני דוחה את התביעה.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2011 בעליון נפסק כדקלמן:

בשל כך, הגישו המבקשים תביעת נזיקין לבית המשפט המחוזי כנגד המשיבה, היא עריית תל אביב, ובה טענו כי נזקיהם נגרמו כתוצאה מרשלנותה והפרת חובותיה החוקיות.
בכתב התביעה טענו המבקשים כי הטביעה התרחשה בחוף "ירושלים", חוף מוכרז כדין.
בכתב ההגנה של המשיבה נטען כי הטביעה התרחשה דוקא בחוף "גאולה", שהיה במועד הטביעה חוף רחצה בלתי מוכרז.
ביום 11.5.2010 הגישו המבקשים חוות דעת מטעם מומחה בפיענוח תצלומי אויר, אשר ניתחה את מאפייני החופים כדי להוכיח כי מיקום המתקנים השונים בחוף (סוכת המציל, הכניסות לחוף, מיתקני מקלחת, וכדומה) נעשה בנגוד לנוהל ויצר את הרושם כי מקום הטביעה הוא חלק מחוף ירושלים.
עוד טוענים המבקשים כי חוות הדעת המשלימה נידרשת כדי לברר את העובדות האמיתיות בנוגע לשילוט חוף גאולה בזמן הטביעה ומשכך ראוי להתיר את הגשתה אף אם מדובר בסטיה מכללי הפרוצידורה הרגילים.
...
לבסוף, טוענת המשיבה כי התנהלותם הדיונית של המבקשים מעת הגשת כתב התביעה נגועה בניסיונות להשיג יתרונות טקטיים בדרכים פסולות, ואין להיעתר לבקשתם כדי "שלא יצא חוטא נשכר". דין הבקשה להידחות.
סוף דבר, הבקשה נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו