בית משפט השלום בקריית גת
24 מרץ 2017
ת"א 33582-11-11 רחמים(המנוח) ואח' נ' כהן(המנוח) ואח'
ת"א 1082/07 בינימין(המנוח) ואח' נ' אליהו כהן(המנוח) ואח'
בפני
כב' השופט יהודה ליבליין
1. בנימין רחמים (המנוח)
2. רחל רחמים (המנוחה)
3. ישראל רחמים
4. אירית טיירו
5. ברוך רחמים
6. מאור גואל מכלוף
התובעים
ע"י ב"כ עו"ד א' בן-עמי
1. אליהו כהן (המנוח)
2. א.א. כהן מהנדסים ואדרכלים בע"מ
ע"י ב"כ עו"ד א' חן
3. אריה חברה לביטוח בע"מ - נמחקה
הנתבעים
פסק דין
במצב עניינים זה, בהיעדרן של העדויות הרלבנטיות ובהעדר מסמכים, אשר יהא בכוחם לשפוך אור מלא על ההתרחשויות, הרי שלכל היותר ניתן לומר כי כפות המאזניים מאוזנות ביחס לשני התרחישים האפשריים, ועל-כן במצב שכזה דין התביעה להדחות.
שאלת היחס בין סעיף 8 לחוק ההתיישנות לסעיף 89(2) לפקודת הנזיקין נדונה ולובנה עד תום במספר פסקי דין, ואסתפק איפוא בשורה התחתונה לגבי 'חלוקת התפקידים' בין שני הסעיפים: ההסדר הכללי בסעיף 8 לחוק ההתיישנות חל על כל רכיביה של עילת התובענה (ברשלנות: רכיב ההתרשלות ורכיב הקשר הסיבתי) למעט רכיב הנזק, לגביו חל ההסדר המיוחד והמפורש שבסעיף 89(2) לפקודה, הקובע את מחסום עשר השנים.
אך מעבר לכך, בנגוד לאמור בתצהירו של מר ישראל רחמים (סעיף 15) ובנגוד לעדותו, הרי שאביו מר ישראל רחמים ז"ל השיב בתצהיר התשובות שהוגש על-ידו בתשובה לשאלון שנשאל אליו (מוצג נ/2) כך:
"6. האם נסית למכור את המבנה סמוך למועד סיום הבנייה נכון למצבו ביום הגשת התביעה?" (ההדגשה שלי – י.ל)
"לשאלה מס' 6: היו הצעות לרכוש את המבנה אבל כאשר התברר להם שמדובר בליקויים תכנונים והנדסיים חמורים של המהנדס אליהו כהן ובעיקר ביצוע התקרת פלקל ויסודות הליקויים ועל כן, מייד חזרו בהם מהצעתם לרכוש את המבנה והציעו להרוס אותו ולקנות את השטח בנכוי דמי ההריסה. השם שיצא לבניין עקב הליקויים הבריח רוכשים פוטנציאלים."
זאת ועוד, התובע בתצהירו בתמיכה לתגובתו לדחיית הבקשה לסילוק התביעה על הסף והבקשה למתן צו שיחייבו להשיב לשאלון, הצהיר כך בסעיף 9 (ראה נספח ב' לסיכומי הנתבעים):
"וכך גם בעניינינו, לאור כל הנ"ל ולאור העובדה כי רוכש פוטנציאלי בשנת 2001 לערך עורר את חשדי בדבר ליקויים חמורים במבנה, פניתי לנתבעים בדרישה לבדיקת הנ"ל ואף ביקשתי לערוך חוות דעת מטעמם לבחינת מצבו של המבנה כאשר חששתי כי יכול ומדובר בתיקרת פל-קל אשר עלולה לקרוס."
הינה כי כן, קיימות סתירות מהותיות בעדויות התובעים ביחס למועד בו התגלתה להם העובדה שבמקום תיקרת "פל-קל". אך על אף האמור, יש לזכור, כי הנתבעים, הם שנושאים בנטל להוכיח את טענת ההתיישנות, ולא עלה בידם לסתור טענה זו, ולהצביע על מועד מוקדם יותר משנת 2001 (כאמור לעיל בתצהיר התובע), בו נודע לתובע שנבנתה במקום תיקרת "פל-קל". יוזכר, כי בשנת 2004 פנה התובע לנתבעים בבקשה, כי ייבדקו את התיקרה הנדונה, ועובדה זו תומכת במסקנה, כי לתובע נודעו העובדות הרלבנטיות בסמוך לכך.
הודאה בקיום זכות
טוען התובע, כי בשנת 2004 נבדקה התיקרה על-ידי בנו של הנתבע 1, וכי במכתב שהוציאה הנתבעת, החתום על-ידי בנו של הנתבע, הודתה הנתבעת, כי התיקרה שנבנתה איננה תקנית ומסוכנת, ובכך הודאה בעילת התביעה.
אך למקרה שבו יימצא כי נפלה טעות בעיניין זה, הרי שאדון בקצרה גם בטענות הצדדים גם בהקשר זה.
התובע בהודעתו לבית המשפט מיום 15/1/2014 טען לנזקים ב - 5 ראשים בסכום של 5,665,000 ₪:
פיצויים בגין הריסת התיקרה ופינוי.
...
טענה זו דינה להידחות, שכן אין מדובר בתביעה שהוגשה על-ידם, אלא הם באו בנעלי התובע כיורשיו.
חוות דעתו של המומחה מקובלת עלי, הן בעניין העובדה שהתקרה שנבנתה איננה תקנית והן בעניין הקביעה, שיש להרוס אותה ולבנותה מחדש, ולא מצאתי כל נימוק להתערב בה וזאת על אף שנפלו בה טעויות עובדתיות בעניינים שונים, כמפורט בסיכומי הנתבעים, שלהשקפתי נמצאות בשולי הדברים ואין בהן כדי לפגום באמור בחוות הדעת.
סוף דבר
סוף דבר, אני דוחה את התביעה, שכן לא הוכחה אחריות של מי מהנתבעים לכך שנבנתה תקרת "פל-קל" לא תקנית במבנה.