מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעת נזיקין בגין ביטול טיסה עקב תקלה טכנית

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

באשר לדרישת הכתב כתנאי למתן פיצוי, טען המבקש לראשונה במסגרת סיכומיו כי דרישת הכתב מתייתרת לנוכח הודעת המשיבה לאחד מנוסעי הטיסה, כי במטוס שתוכנן לבצע את טיסת IZ845 אירעה תקלה טכנית בלתי צפויה אשר מהוה "נסיבות מיוחדות" הפוטרות אותה מהחבות לפצות את הנוסעים בגין ביטול טיסתם, גם אם שילמה לאותו נוסע את ההטבה "לפנים משורת הדין". מכאן שעומדות למבקשת העילות של הפרת חוזה, בהתאם לסעיף 2 לחוק החוזים תרופות והפרת חובה חקוקה בהתאם לסעיף 63 לפקודת הנזיקין בקשר עם סעיף 3(א)(4) לחוק שירותי תעופה.
סעיף 6(ה) לחוק שירותי תעופה אשר חל גם במקרה של טיסות פנים, קובע כי נוסע לא יהיה זכאי לפצוי כספי "אם מפעיל הטיסה או המארגן הוכיח כי היתקיים אחד מאלה (1) הטיסה בוטלה בשל נסיבות מיוחדות שלא היו בשליטתו, וגם אם היה עושה כל אשר ביכולתו לא היה יכול למנוע את ביטולה בשל אותן נסיבות". החריג האמור פוטר ממתן פיצוי כספי כשהביטול היה בנסיבות שלא בשליטת מפעיל הטיסה חל בעיניינו שכן הטיסה בוטלה בשל תקלה טכנית בלתי צפויה שלא הייתה בשליטת המשיבה.
לאור המפורט בפסק הדין ויישום פס"ד גבאי בעניינינו, איני נידרש לסוגיה זו. עוד יוטעם כי בשים לב לדחיית הבקשה לאישור התובענה כייצוגית לפי שנתבע בגדרה פיצוי ללא הוכחת נזק, בנגוד להוראת סעיף 20(ה), הרי שלא מצאתי לידון בטענת המשיבה כי התקלה שארעה אשר הובילה לאיחור בטיסה מושא בקשת האישור, היא בבחינת "נסיבות מיוחדות" כאמור בסעיף 6(ה)(1) לחוק שירותי תעופה, אשר פוטרות אותה מחובת פיצוי.
...
לאור הקבוע בסעיף 20(ה) לחוק תובענות ייצוגיות לא יאושר ניהול תובענה ייצוגית בגין פיצוי ללא הוכחת נזק ומשכך דין בקשת האישור להידחות.
בהינתן כל האמור לעיל, מצאתי לדחות את בקשת המבקש לאישור התובענה כייצוגית.
המבקש ישלם למשיבה בגין שכ"ט עו"ד סך כולל של 30,000 ₪.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

הקבוצה שמבוקש לייצגה מוגדרת כך: "כל הנוסעים של המשיבה בטיסותיה הבינלאומיות ב-4 השנים שקדמו להגשת הבקשה ועד למועד בו תחדל המשיבה מהתנהלותה המפורטת בתובענה זאת, אשר המשיבה לא הציעה ו/או לא סיפקה להם את מלוא ההטבות המגיעות להם מכוח חוק שירותי תעופה (פיצוי וסיוע בשל ביטול טיסה או שינוי בתנאיה), תשע"ב-2012". הסעדים הספציפיים המופיעים בעמ' 46 של בקשת האישור, סעיף 177, הם: "... ג) להורות למשיבה לפנות לכל חברי הקבוצה, בכתב ולידע אותם בדבר זכויותיהם הקבועות בחוק שירותי תעופה, ולאפשר להם לידרוש ממנה בצורה פשוטה ונינוחה את ההטבות המגיעות להם עפ"י דין, לרבות פיצוי כספי מכוח התוספת הראשונה לחוק שירותי תעופה ו/או שיפוי ו/או פיצוי בגין שירותי סיוע שלא סופקו, לרבות משלוח הודעה לכל הנוסעים שטיסתם בוטלה כתוצאה מתקלה טכנית, בדבר זכאותם לקבלת פיצוי.
טענה נוספת של המשיבה היא, שיש למחוק על הסף עילות תביעה שאינן מכוח חוק שירותי תעופה, וזאת לאור סעיף ייחוד העילה שבחוק התובלה האוירית (סעיף 10 של אותו חוק), דהיינו, לא ניתן לתבוע, כך מציינת המשיבה, מוביל אוירי בעילות שאינן מכוח חוק שירותי תעופה, בנסיבות שבהן חלה אמנת מונטראול, ובעניינינו מתבססים המבקשים על פקודת הנזיקין, חוק הגנת הצרכן, חוק עשיית עושר ולא במשפט, וחוק החוזים.
מוסיפים המבקשים, כי טענה נוספת בבקשת האישור היא, שעל מנת לצמצם את מתן ההטבה מסוג "פיצוי כספי" לנוסעים הזכאים לכך, מעלה המשיבה את הטענה שתקלה טכנית מהוה כוח עליון ולכן פטורה היא מלשלם פיצוי כספי לפי התוספת הראשונה לחוק שירותי תעופה לנוסעים שטיסתם בוטלה מחמת תקלה טכנית.
...
לכן, אני נעתר לבקשתה של המשיבה ומורה על מחיקת כל הסעדים בבקשת האישור שעניינם סעד של פיצוי ללא הוכחת נזק, וזאת בשים לב להוראת סעיף 20(ה) של חוק תובענות ייצוגיות והנימוקים שפורטו בהחלטה שנתתי בעניין דהן.
מקובלת עליי, בשלב הנוכחי של הדיון בבקשה לסילוק על הסף, עמדת המבקשים בסעיף 15 של תגובתם: "אין מחלוקת כי במסגרת בקשת אישור זו עולות טענות נגד ישראייר שאינן קשורות לפיצוי הכספי הקבוע בתוספת הראשונה לחוק שירותי תעופה (שלגביו נפסק כאמור כי הוא אינו בר תביעה בהליך ייצוגי)". דהיינו, עצם העובדה שאכן אין מקום לפסוק פיצוי ללא הוכחת נזק בתובענה ייצוגית אין בה כדי לשלול מן המבקשים אפשרות לטעון כי המשיבה אינה מקיימת את חובת היידוע של נוסעיה באשר לזכויותיהם, בין אם באשר לפיצוי כספי, ובין אם באשר לשירותי סיוע (סעיף 14 לחוק שירותי תעופה, שעניינו: חובות יידוע וגילוי).
משכך, ונוכח הסכמת המבקשים בתגובתם למחיקת הסעדים בבקשת האישור המתייחסים לפיצוי הכספי הקבוע בתוספת הראשונה של החוק, הרי שיש להיעתר במקרה ספציפי זה לבקשתה של המשיבה לסילוק על הסף בכל הנוגע לסעד המבוקש של פיצוי כספי ללא הוכחת נזק, בהתאם לסעיף 6(א)(3) וסעיף 5(ב) של החוק וכפי שקבוע בתוספת הראשונה לחוק שירותי תעופה, וכך אני אכן מחליט.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

במוקד פסק הדין עומדת לפיכך השאלה אם עומדת לתובעים הזכות לתבוע פיצויים על יסוד עילות נפרדות מאלו שלפי חוק שירותי תעופה (פיצוי וסיוע בשל ביטול טיסה או שינוי בתנאיה), תשע"ב-2012, או שמא, כטענת הנתבעת, יש לדחות טענת זו נוכח עיקרון "ייחוד העילה". שאלה נוספת שעומדת להכרעה נובעת מטענתם החלופית של התובעים, הטענה שיש להשית על הנתבעת תשלום "פיצויים לדוגמא", נוכח היחס שקיבלו במהלך עיכוב הטיסות.
למרבה הצער, כאשר המטוס בהסעה לקראת המראה ועודם ישובים בכסאות במטוס, נימסר לתובעים כי עקב תקלה טכנית שוב לא תצא הטיסה לדרכה.
עם זאת, טוענת הנתבעת, אפילו נמצא ממש באילו מטענות התובעים, אין בסיס לטענה המבקשת לחייב בפצוי על עוולות מדיני הנזיקין נוכח הוראות "ייחוד העילה", שלפיהן עומדת לתובעים הזכות לתביעה אך ורק על בסיס הוראות חוק שירותי תעופה.
...
הטענה לאי אספקת שירותי מזון ומשקאות בזמן ההמתנות בשדה התעופה – נדחית.
לא מצאתי לפיכך בסיס לטענה שיש לחייב את הנתבעת בתשלום "פיצויים לדוגמא" ואף טענה זו – נדחית.
נוכח כל האמור אני דוחה את התביעה.

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2022 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

נטען שלא ניתן להגיש תביעה מכח חוק החוזים או פקודת הנזיקין או כל חוק אחר (סעיף 8 בכתב ההגנה).
הוצג מכתב הנתבעת לאותה נוסעת אחרת באותה טיסה, לפני מועד הגשת כתב ההגנה בתיק זה, שהעיכוב בטיסה ביום 12.6.22 "נבע בשל תקלה טכנית בלתי צפויה שהתגלה במטוס החברה, בעת בדיקתו השגרתית טרם המראה, והנ"ל הביא לשרשרת של עיכובים ביום זה, ולבסוף לקרקוע המטוס" (ת/1 ע' 2).
מנגד, ההפסדים הכספיים הישירים לתובעים בעקבות ביטול הטיסה הם כדלקמן: - לילה ברומא במלון ביום 12.6.22 בסך 562 ₪; - כרטיסי רכבת מרומא לפירנצה ביום 13.6.22 בשעה 11:11 בסך 220 ₪; אשר ליתר הנזקים הנטענים בסעיף 9 בכתב התביעה, שלא הוזכרו לעיל, ביהמ"ש סבור שאין התובעים זכאים להם.
...
לטענת התובעים בסופו של דבר הטיסה בוטלה לחלוטין.
המסקנה מהאמור לעיל היא שהתובעים זכאים לפיצוי בסך של 782 ₪ .
לסיכום כלל האמור לעיל התובעים זכאים לסכומים הבאים: פיצוי לפי התוספת הראשונה בסך של 4,240 ₪.
כמו כן הנתבעת תשלם בגין טרדה וביטול זמן סך של 500 ₪ לכל אחד מהתובעים ובסך הכל 1,000 ₪ וכן את הוצאות העד בסך של 350 ש"ח. סכומים אלה ישולמו בתוך 30 יום ויישאו הפרשי הצמדה וריבית מיום מתן פסק הדין ועד ליום התשלום בפועל.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2024 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

כמו-כן הוא תובע צוים שיורו לאירופלוט ולגוליבר להסביר ללקוחותיהן בבירור את זכויותיהם על-פי חוק שירותי תעופה (פיצוי וסיוע בשל ביטול טיסה או שינוי בתנאיה), התשע"ב–2012 (להלן: חוק שירותי תעופה).
בשפה רפה הוזכרו גם הטעה שנאסרה בסעיף 15 לחוק החוזים (חלק כללי), התשל"ג–1973, פעולה שלא בתום לב, שנאסרה בסעיף 12 ו-39, ורשלנות והפרת חובה חקוקה לפי פקודת הנזיקין [נוסח חדש].
בראות עיניה מקרים מעין אלה הם כורח המציאות, תקלות בלתי נמנעות הנעוצות בטעמים טכניים ואחרים, בגודלה ובמצב.
על הרחבתה של תקופת ההשבה משלושה שבועות לשלושה חודשים נאמר: בשל קשיי תזרים מזומנים משמעותיים שנגרמו לחברות התעופה עקב ירידה חריפה בביקושים לכרטיסי טיסה כמו גם ביטול כרטיסי טיסה שנרכשו בהיקפים גדולים, מוצע לקבוע בפיסקה זו כי לגבי טיסות שמועד ההמראה המת[וכ]נן שלהן היה בתקופה הקובעת [מיום תחילתו של החוק עד 31 במאי 2020, אך היא הוארכה בהמשך – ש' א'], חובת השבת התמורה, במקרים שבהם הנוסע זכאי לכך, תהיה בתוך 90 ימים ולא בתוך 21 ימים, וזאת כדי להקל מאוד על התזרים הכספי של חברות התעופה.
...
כן מקובלת עליי גישתה של גוליבר, הגורסת כי נוכח הצהרתו של המבקש באוזני נציגיה שהוראותיו של חוק שירותי תעופה מוכרות לו ואף שאירופלוט מפירה אותן, אין יסוד לטענה שהוא הוטעה או היה עלול לטעות בכל הכרוך בזכויותיו לפי אותו חוק.
אשר-על-כן אני דוחה את הבקשה.
המבקש ישלם לכל אחת מן המשיבות את הוצאות הבקשה, וכן ישלם לכל אחת מהן שכר טרחת עורך-דין בסך 30,000 ש"ח, בצירוף מס ערך מוסף.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו