בית המשפט המחוזי בירושלים
בפני סגן הנשיא, כב' השופט משה דרורי
03 אוגוסט 2015
ת"א 3372-01 תכשיטי כפריס בע"מ ואח' נ' המועצה הפלסטינית (הרשות הפלסטינאית) ואח'
תובעים
1.תכשיטי כפריס בע"מ
2.מרכז היהלומים הלאומי (ממש) בע"מ
3.בע"מ חברת ח.י.ל. החברה הישראלית לשיווק לתייר
4.חברת תכשיטי כפריס אילת (95) בע"מ
- באמצעות ב"כ עו"ד יגאל גרוסמן
נתבעים
1.המועצה הפלסטינית (הרשות הפלסטינאית)
- באמצעות ב"כ עו"ד יוסף ארנון ועו"ד יונתן ארנון
2.מדינת ישראל ע"י פרקליטות המדינה
- באמצעות ב"כ עו"ד מיכל גרינבוים
פסק דין
בפועל עלולה הבעת דיעה זו של בית המשפט, לחשוף את הממשלה לתביעות נזיקין בגין החלטות שונות שהיא מעריכה כנחוצות, מטעמים שונים של בטחון.
לעניין ההבדל בין נזק קונקריטי לבין מניעת רווח, יש דיון רחב במשפט העברי, במסגרתו נזק של אובדן הרווח קרוי "גרמא", ואחת הדוגמאות לכך הוא "מבטל כיסו של חברו". ראה על כך הדיון בפסק דיני בת.א. (י-ם) 2220/00 מפעלי תאורה א. הכט בע"מ נ' רשות הדואר (2003) ,וכן בשני מאמרי: "חיוב על נזק בגרמא ועל מניעת רווח", תחומין, כרך כו (תשס"ו), עמ' 341-349; "סיבתיות בדיני נזיקין ('גרמא' ו'מבטל כיסו של חברו') במשפט העברי: יישום העקרונות והפעלתם במשפט הישראלי צבורי", בתוך: ברוך יעקב שורץ, אברהם מלמד ואהרן שמש (עורכים), איגוד: מבחר מאמרים במדעי היהדות, כרך א: המקרא ועולמו, ספרות חז"ל ומשפט עברי, ומחשבת ישראל (הוצאת האגוד העולמי למדעי היהדות, ירושלים תשס"ח), עמ' 233-251.
...
מעבר לכל האמור לעיל, בעמ' 5 לעלון מוצגת טבלה הרלבנטית אף יותר לענייננו.
בשלב זה של התפתחות ההלכה אני סבורה שיש להשאיר בצריך עיון את השאלה אם החריג חל בנסיבות של רשלנות שאינה כרוכה בנזק גוף מוכח, כיוון שנושא זה אינו עולה מעניין מלול".
סיום
סוף דבר, מעבר לסוגיה העקרונית אותה עוררו התובעות, היה עליהן להרים את נטל הראיה בקשר לביצוען של העוולות הנטענות על ידי הנתבעת, ולהרים את נטל הראיה ביחס לקשר הסיבתי שבין עוולות אלו לבין נזקיהן.