מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעת מתווך מקרקעין לתשלום דמי תיווך בגין עסקת נדל"ן

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בין השנים 2011-2013 שימש התובע כיושב ראש וסגן יושב ראש דירקטוריון הנתבעת 1, שהיא חברה ציבורית העוסקת בבנייה וביזמות נדל"ן (להלן: "אזורים").
בהיעדר הסכם בכתב, אין מקום לקבל תביעה לתשלום דמי תיווך.
מן המקובץ עולה כי לא הייתה כל התחייבות של מי מהנתבעים לשלם למי מהתובעים דמי תיווך או שכר כלשהוא בגין עסקת המקרקעין.
...
הנתבעים טענו כי דין התביעה להידחות בהיותה נעדרת תשתית עובדתית ומשפטית ולו מינימלית.
מכל מקום, מאחר שנחה דעתי כי התובעים פעלו עבור האינטרס שלהם לקבל שכר מאת גבאי, כפי שקיבלו בסופו של דבר, הרי שאין מקום לפסוק להם שכר נוסף.
סוף דבר סוף דבר, התביעה נדחית.
התובעים ישלמו לנתבע הוצאות עקב צירופו לתביעה שלא לצורך בסך של 10,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2022 בשלום קריות נפסק כדקלמן:

בית משפט השלום בקריות ‏ה' אב תשפ"ב, 02 אוגוסט 2022 תא"מ 37099-09-20 המרכז לנדל"ן קרית אתא בע"מ נ' ציון ואח' תיק חצוני: בפני כב' הרשמת הבכירה אסתי שחל תובעת המרכז לנדל"ן קרית אתא בע"מ נתבעים 1.רמי ציון 2.הודיה לוי פסק דין
עניין לנו בתביעה לתשלום דמי תיווך בגין עסקת מכר דירה במסגרתה רכשו הנתבעים דירה ברחוב הלל 11 בעיר קריית אתא (להלן: "הדירה").
נימוקי יפורטו בתמצית בשים לב לכך שעסקינן בתובענה בסדר דין מהיר (ראו תקנה 82 (ב) לתקנות סדר הדין האזרחי, התשע"ט - 2018): סעיף 14 לחוק המתווכים במקרקעין, התשנ"ו - 1996 (להלן: "החוק") קובע את הדרישות שרק בהתקיים כולן זכאי מתווך לדמי תיווך במקרקעין: הדרישה הראשונה: כי מדובר במתווך בעל רישיון בתוקף.
...
גם בהימנעותו זו יש משום חוסר תום לב. נוכח כל האמור לעיל, מוצאת אני כי התובעת זכאית לתשלום דמי תיווך בהתאם להסכם שנחתם בינה ובין הנתבעים.
סיכום אשר על כן, ונוכח כל האמור לעיל, אני מחייבת את הנתבעים, ביחד ולחוד, לשלם לתובעת סך של 23,400 ₪ (כולל מע"מ) עבור דמי תיווך, סך של 4,000 ₪ עבור הפיצוי הכספי המוסכם וסך של 1,067 ₪ עבור האגרה ששולמה בתיק.
בנוסף ישלמו הנתבעים, ביחד ולחוד, לתובעת סך של 6,000 ₪ עבור הוצאות המשפט הכוללות שכר טרחת עורך דין.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

הסוגיה השנייה – האם מדובר בהסכם תיווך בהתאם לדרישות הדין כאמור, משמדובר בתביעה לתשלום של דמי תיווך במקרקעין יש לבחון האם ההסכם – כפי שהוכח – עולה בקנה אחד עם הוראות חוק המתווכים במקרקעין, התשנ"ו-1996 (להלן: חוק המתווכים או: החוק).
הנתבעים מפנים בהקשר זה להסכם המכר שנחתם ביום 13.8.2017 עם רוכשי דירת הגן, שבמסגרתו נקבע כי הרוכשים ישלמו עבור "מרכיב הקרקע", סך של 1,081,000 ש"ח. לטענת הנתבעים, ככל שייקבע כי הנתבעת חבה לתובעת דמי תיווך בגין עסקה זו, הרי שיש לגזור את דמי התיווך (2% כולל מע"מ) מתוך התמורה ששולמה בעקבות הסכם זה, היינו סך של 21,620 ש"ח בלבד.
ברם, הנטל להראות למי שולמו הסכומים ומה היה שיעורם הסופי, מוטל על המתווך בנדל"ן, הדורש את דמי התיווך.
...
סוף דבר ניתן לסכם ולומר, כי אף שהוכח כי בין הצדדים נחתם הסכם תיווך, הרי שלא הוכח כי התוספות שנוספו לו בכתב ידה של התובעת אכן מהוות חלק מן ההסכם המחייב.
על כן, ובשים לב לכך שאף אין מקום ליתן תוקף לתניית הבלעדיות, אני סבור כי יש לקבל את התביעה באופן חלקי בלבד, במובן זה שיש לחייב את הנתבעת לשלם לתובעת דמי תיווך בסך של 21,620 ש"ח בגין חלקה בגיבוש עסקת המכר של דירת הגן.
התביעה לקבלת דמי תיווך בקשר עם דירת הפנטהאוז נדחית, לעומת זאת.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום פתח תקווה נפסק כדקלמן:

בין היתר מפנים הנתבעים לכך שב-12/18 ביקש מנהל התובעת לקבל הלוואה מהנתבעים, שתסייע לו ותושב לאחר קבלת תשלום דמי התווך מחברת גינאדי (נספח א' לכתב התביעה), מבלי לבקש כי החזר ההלוואה יהיה מתשלום דמי התווך של הנתבעים, שלכאורה לטענתו הם חייבים לו. גם בתכתובות שבהן דרשו הנתבעים את החזר ההלוואה טענו התובעים להחזרתה לאחר קבלת תשלום מגינאדי מבלי להעלות טענה כלשהיא ביחס לחוב לכאורה של דמי תווך מטעם התובעים עצמם (נספחים ג'- ד' לכתב ההגנה).
מעבר לכל יפים לעניינינו דברי בית המשפט העליון בעיניין מזרחי : "אין בידי לקבל את הטענה כי בכל מקרה של היתקשרות בין מתווך לבין גורם עסקי ניתן לוותר כליל על דרישות הצורה שבחוק המתווכים. לקביעה כזו אין עגון בלשון החוק, שאינו מבחין בין היתקשרות עם גורם פרטי שמבקש לרכוש דירה, לבין היתקשרות עם גורם עסקי לצורך עסקה מורכבת במקרקעין. יתר על כן, אף בעיסקאות תיווך בין גורמים מתוחכמים יש ערך להעלאת ההסכמות על הכתב (וממילא, ניתן לצפות שבהתחשב במורכבות ובמשאבים המושקעים בעיסקאות אלה הדברים יועלו כנדרש על הכתב) יתרה מכך, הבחנה חדה מדי בין גורמים פרטיים לגורמים עיסקיים חוטאת לתכלית החוק, ככל שזו מכוונת ליצירת סדר וודאות בשוק התיווך, מעבר להגנה על רוכשי הדירות. לא למותר לציין בהקשר זה, כי בסופו של דבר הסדרתו של תחום התיווך בחקיקה מגנה אף על המתווך, שמטבע מקצועו מספק את שירותיו מראש, בטרם ניתן לו תשלום – ולעתים ללא בטוחה ממשית שיקבלו (ראו: זמיר, 237). זאת ועוד, הבחנה חדה בין גורמים פרטיים ומסחריים עלולה אף לעורר קשיים יישומיים רבים בכל הנוגע ל"קטגוריזציה" של מקרים (למשל, כאשר מדובר בגורם עסקי "קטן").
התובעים טוענים כי בהתאם לאמור בעיניין מזרחי יש לאמץ את התוצאה שהתקבלה בפסק הדין האמריקאי לפיו הסכמה בעל פה בין חברה שעסקה ברכישת נדל"ן לבין מתווך במקרקעין לתשלום דמי תיווך לא תחשב תקפה ללא הזמנה בכתב אלא במצבים של "מירמה ממשית" שבהן העידר הסכם בכתב נבע ממצג שוא של הגורם שנהנה משירותי תיווך.
...
בהתאם לכל האמור לעיל, הרי שבעניינינו מדובר בעסקת קומבינציה, שעצם העובדה שהיא עסקה מורכבת יותר אין להוציאה מתחולת חוק המתווכים.
העדר התייחסות זו מחזק את המסקנה כי לא הועלתה תשתית עובדתית מתאימה בכתב התביעה לטענת המרמה.
סוף דבר לאור כל האמור, אני מורה על דחיית התביעה על הסף.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לא למותר לציין, כי דרישת הכתב היא אך תנאי אחד מבין שלושה תנאים מצטברים ומחייבים שבלעדיהם אין, הנדרשים בכל עסקה ועסקה לשירותי תיווך שבגינם יהא זכאי המתווך לתשלום דמי תיווך, כפי הופעתם בסעיף 14(א) לחוק המתווכים המצווה עלינו כדלקמן: (א) מתווך במקרקעין יהיה זכאי לדמי תיווך מאת לקוח אם נתקיימו כל אלה: (1) הוא היה בעל רישיון בתוקף לפי חוק זה בעת שעסק בתיווך או שחל עליו, באותה עת, פטור זמני בהתאם לאמור בסעיף 20; (2) הוא מילא אחר הוראות סעיף 9; (3) הוא היה הגורם היעיל שהביא להתקשרות הצדדים בהסכם מחייב.
לאחר מתן פסק הדין בענין מזרחי דחו בתי המשפט תובענות לתשלום דמי תיווך במקרקעין נוכח היעדרו של חוזה כתוב וחתום בין הצדדים לעיסקת שירותי התיווך, להבדיל מחוזה "חסר" או "בלתי שלם" (ראו בין היתר את ת"א (מחוזי ת"א) 28763-07-14 מאנה נ' תעשיות מזון תנובה אגודה שיתופית חקלאית בישראל בע"מ, בפסקות 49-47 (נבו 15.8.2019); ת"א (מחוזי ת"א) 11109-07-18 נ. ת. מ. שירותי נדל"ן בע"מ נ' יוניון נכסים בע"מ, בפסקות 21-8 (נבו 28.6.2020) (להלן: "יוניון"); ת"א (מחוזי ת"א) 68098-01-17 רו.מ אינטרנשיונאל גרופ בע"מ נ' ארנה סטאר גרופ בע"מ, בפסקות 32-30 (נבו 13.8.2020) (להלן: "ארנה סטאר"); ת"א (מחוזי מר') 37351-02-16 פינחסי נ' יורוקום נדל"ן בע"מ – בפרוק, בפסקות 49-43 (נבו 12.10.2020) (להלן: "פינחסי")).
...
אין בידי לקבל את טענת המשיבה, לפיה המערערים הינם אנשים מנוסים המעורים בעסקי הנדל"ן על מנת להצדיק את "הגמשתה" של דרישת הכתב במקרה דנן.
בין היתר, לעניין "התחמקותם" של המערערים מחתימה על הסכם בכתב, הסתמך בית המשפט קמא על פסק הדין בעניין רע"א 6519/09 חסקל נ' אוסדיטשר (נבו 26.1.2010) שם הובאו הדברים הבאים על ידי כב' השופט א' רובינשטיין: "אמנם, כשלעצמי סבורני כי יש לבדוק כל מקרה לגופו היטב היטב, כדי שלא לפגוע בתכליתו של חוק המתווכים, אך גם לא הייתי רוצה לפתוח פתח לרמאים להתחמק מחבות באופן "מתוחכם"." (שם, בפסקה יד).
סיכום: א. מן המקובץ לעיל, הערעור מתקבל בזה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו