[footnoteRef:3] [3: עב"ל (ארצי ) 29129-06-18 אברהם בנימין - המוסד לביטוח לאומי (6.05.2019)]
על מנת שתוכר פגיעה על יסוד תורת המקרוטראומה, יש להוכיח שלושה יסודות – הראשון – תשתית עובדתית של ביצוע תנועות חוזרות ונישנות, השני – קיומו של קשר סיבתי בין התנועות לבין הליקוי הגופני בגינו הוגשה התביעה, השלישי – קביעה כי כל התנועות המבססות את התשתית העובדתית גרמו לפגיעות זעירות המצטברות כדי ליקוי גופני.
[footnoteRef:9] [8: נדחתה תביעה של פקידה שטענה לפגיעה בשל ישיבה בכסא לא נוח.
(להלן: "עניין קוגן")]
בעב"ל (ארצי) 9683-12-11 איאד בארוד – המוסד לביטוח לאומי (16.9.2013), נפסק לגבי מסגר רתך המשאיר את ראשו באותה תנוחה לא נוחה לפרק זמן ממושך כי אין בכך תשתית לפגיעה בצואר על דרך המקרוטראומה.
עם זאת, אין כוונתנו באמור כי עבודה בישיבה ממושכת לגבי נהג משאית או נהג אוטובוס מקימה תשתית מיקרוטראומטית להתפתחות מחלה זו.
לדעתנו, בית הדין שם, רתם את העגלה לפני הסוסים עת החליט למנות מומחה בטרם הוכחה תשתית עובדתית למקרוטראומה, תוך קביעה כי "אם יגיע המומחה למסקנה, שיש קשר סיבתי ; גרימה או החמרה בין עבודת המערער, כאמור, למחלה, יחווה את דעתו, האם מבחינה רפואית ניתן לראות בעבודת המערער, כאמור, סדרה של אירועים שגרמו לפגיעות זעירות בלתי הפיכות בעיקרן, שבהצטברן יחד גרמו או החמירו את המחלה."
כך גם לא מצאנו כי ניתן להקיש לענייננו מפסה"ד בעיניין חמדוני משנת 2010,[footnoteRef:10] בו הרכב בראשותו של כב' השופט קוגן כתוארו דאז, קבע כי נהג משאית, שאובחן כסובל מ-DVT, שנהג שעות ממושכות וישב 4-3 שעות רצופות בתנוחה סטאטית, הוכיח תשתית ראייתית לקיום פגיעה מיקרוטראומטית.
מצאנו לנכון להזכיר עובדה זו בשים לב לעובדה כי המחלה התפתחה אצל התובע לאחר 6-4 שנים בתנאי עבודה שעל בסיס התקיימותם טוען הוא לפגיעה מיקרוטראומטית וכן לגילו הצעיר של התובע.
...
מצאנו לנכון להזכיר עובדה זו בשים לב לעובדה כי המחלה התפתחה אצל התובע לאחר 6-4 שנים בתנאי עבודה שעל בסיס התקיימותם טוען הוא לפגיעה מיקרוטראומטית וכן לגילו הצעיר של התובע.
ספיציפית לעניין תנוחה נאמר –
"אנו סבורים כי אין מקום להרחיב את תורת המיקרוטראומה גם לעניין תנוחה, כפי שנפסק בעבר על ידי בית דין זה .... בעניין זה נשוב ונדגיש, כי פריצת גדר בנושא תורת המיקרוטראומה צריכה להיעשות על ידי המחוקק, כפי שנקבע בעניין קורין גל אור ... כי "פריצה שכזאת של גדרי המיקרוטראומה כפי שנפסקו על ידינו, תיתכן אך ורק בהתערבות המחוקק שייתן שימת לבו גם להיבט הביטוחי לרבות תשלום דמי הביטוח שהם מקור המימון לפגיעות בעבודה ולגמלאות המשתלמות לגביהן." לפיכך אף בעניינו לא מצאנו כי יש מקום להרחיב את גדרי תורת המיקרוטראומה.
" ראו גם עב"ל (ארצי ) 31471-04-17 דינה רות - המוסד לביטוח לאומי (27.12.2017) "עבודה בתנוחה קבועה, בין בעמידה, בישיבה, בכיפוף או ברכינה אינה מקימה תשתית מתאימה לעילת המיקרוטראומה".[footnoteRef:15] [15: עב"ל (ארצי ) 19905-02-13 המוסד לביטוח לאומי - מוייז יניפיליז (03.07.2014) , עב"ל (ארצי ) 11714-12-16 דוייב - המוסד לביטוח לאומי (04.05.2017)]
לעניין זה יפים דברי בית המשפט העליון בשיבתו כבית משפט גבוה לצדק, בבג"ץ 4690/97 המוסד לביטוח לאומי - עובדיה כרם פ"ד נג (2) 529, לאמור "המצב האופטימלי הוא, שכל אדם יפוצה על כל פגיעה גופנית או נפשית שנגרמה לו בכל דרך שהיא, אך בשל מגבלות תקציביות אין אלה פני הדברים. אף שחוק הביטוח הלאומי הינו חוק סוציאלי, אין החוק מכסה את כולם, אלא רק את אלה העומדים בקריטריונים שנקבעו בו".
לאור כל האמור לעיל, אנו דוחים את התביעה.