מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעת מזונות נגד יהודי תושב ואזרח חוץ שאינו משלם מזונות

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 1971 בעליון נפסק כדקלמן:

שניהם ילידי גרמניה, אך בזמן שנוצר הקשר הראשון ביניהם היה המשיב תושב ארצות-הברית והעותרת היתה אזרח ותושב גרמניה המערבית.
העותרת הגישה כתב-הגנה וכן תביעה נגדית לתשלום מזונות.
אין חולקין על כך, שעד כה שום בית-משפט לא בארץ ולא בחוץ-לארץ, לא פסק בשאלה מי מההורים צריך להחזיק בילדה.
בפסק-דין זה קבע בית-המשפט, מפי השופט זילברג, בהסתמך על פסק-הדין הנ"ל בענין אמאדו, כדלהלן (בע' 1691): "כדי לשלול את סמכותו של בית-משפט זה, חייבת המחלוקת להיות כנה, רצינית, בתום-לב, ולא רק מן השפה ולחוץ. במקרה שלפנינו אין מחלוקת רצינית בין הצדדים בנוגע לזכות שמירת הילד. המבקש (צ"ל המשיב), בכל היתנהגותו, הסכים לכך, כי הילדה תגור עם אמה בבית הוריה. הוא לא נקף אצבע כדי להשיג באמצעות בית-המשפט את חזקת הילדה. משמע, כי גם הוא נוכח לדעת, כי טובת הילדה הרכה הזאת דורשת, כי היא תישאר אצל אמה, ולכן-למטרת הבקשה שלפנינו-יש לראות את זכות המבקשת כאילו נקבעה לפני פנותה לבית-משפט זה." ב-בג"צ 10/60 (שוכמכר נגד שטרקס,) העתירה היתה של שני ההורים נגד הורי האישה.
לצורך כך נימנע אף אני מלדון בכל ההאשמות שהטיחו בעלי-הדין זה כלפי זה. יצויין רק שיחסה האדיש או אפילו השלילי של העותרת ליהדות אינו רלבאנטי לשאלת אם מסוגלת היא להיות אם לבתה ולהחזיק בה, בפרט במקום מושבה בנכר.
...
אני סבור שבנסיבות אלה, לפי מה שנפסק עד כה בבית-משפט זה, יכלה העותרת לזכות בצו רק לו היה מתברר, שלא היתה מחלוקת כנה ובתום-לב בין ההורים ביחס לכך שהילדה צריכה להיות בידי האם, כפי שהיה המקרה בענין אליאס, הנ"ל (בג"צ 195/59,).
ומי פתי יאמין שבמשך הזמן הנגזל בהליכי המשפט לא יצליח החוטף לקנות את לבו של הילד ולעורר בו רגשי רתיעה נגד ההורה שממנו חטף אותו? ומה יתנו לנו ומה יוסיפו לנו דברי התוכחה שהטיח חברי נגד החוטף, שבסופו של דבר נמצא נשכר? הדברים שהבאתי לעיל מהפסיקה האנגלית החדישה מראים לנו שעצם החטיפה הוא עוול בפני עצמו, שרק במקרים הנדירים ביותר (ולא אכחיש שבפרשת רואי, ראיתי מקרה כזה) מותר לבית-משפט זה להשלים עמו.
נראה לי שחובתנו ברורה.
מוטב שנחזור ללשון ההוראות הללו: אפשר לומר על ילד המוחזק על-ידי אחד מהוריו בניגוד לצו של בית-משפט מוסמך, ישראלי או נכרי, שהוא נעצר על-ידי אותו הורה שלא כדין, אך בשום אופן אין לומר על הורה המחזיק בילד והוא מתדיין עם בן-זוגו או בת-זוגו על זכות השמירה בילדם שהוא עצר את הילד שלא כדין עוד מתחילת ההתדיינות, מפני שבסוף ההתדיינות מוצא בית-המשפט על-פי שיקול-דעתו שבן-זוגו ראוי להחזיק בו. בנוגע לסייג להלכת אמאדו, שזכות השמירה על הילד צריכה להיות שנויה במחלוקת BONA FIDE אני מקבל את הפרפרזה של מונח זה בדברי השופט זילברג בפרשת אליאס (בג"צ 195/59,) ובדברי השופט ויתקון בענין רואי (בג"צ 95/62, בע' 1391-1392): שהמחלוקת צריכה להיות "כנה ורצינית". בפרשת אליאס, לא היתה המחלוקת כנה ורצינית כי-"הוא (המבקש) לא נקף אצבע כדי להשיג באמצעות בית-המשפט את חזקת הילדה, משמע, כי גם הוא נוכח לדעת, כי טובת הילדה הרכה הזאת דורשת, כי היא תישאר אצל אמה, ולכן-למטרת הבקשה שלפנינו-יש לראות את זכות המבקשת כאילו נקבעה לפני פנותה לבית-משפט זה." מה שאין כן במקרה שלפנינו.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2004 בעליון נפסק כדקלמן:

ביום 31.7.03 הגישה המשיבה ממקום מגוריה במונקו, באמצעות שלוח, תביעה לבית הדין הרבני האזורי בירושלים לחיוב העותר בגט בצד תביעת מזונות אישה "שלא אגב גירושין". ביום 5.4.04 הגיע העותר עם ילדיו לביקור בישראל, וביום 14.4.04 , עת עמדו לעזוב את הארץ ולחזור לביתם במונקו, עוכב העותר בשדה התעופה על יסוד צו עיכוב יציאה מן הארץ שהוצא נגדו במעמד צד אחד, על פי בקשה שהגישה המשיבה מחוץ לארץ באמצעות שלוח.
(2) באשר למזונות, בתי הדין הרבניים זקקו עצמם לסעיף 4 לחוק, שלפיו "הגישה אישה יהודיה לבית דין רבני תביעת מזונות, שלא אגב גירושין, נגד אשה היהודי או נגד עיזבונו, לא תישמע טענת הנתבע שאין לבית דין רבני שיפוט בעיניין", בהצעת החוק בנושא זה (סעיף 5 להצעת חוק נישואין וגירושין (שיפוט בתי דין רבניים) תשי"ג-1953, ה"ח תשי"ג 186) נאמר "הגישה אישה יהודיה לבית דין רבני תביעת מזונות נגד בעלה, אף אם לא אגב עניין גירושין, לא תישמע טענת הבעל כי אין לבית הדין הרבני שיפוט בעיניין". בדברי ההסבר (שם, עמ' 187) נאמר כי חוסר סמכות ייחודית (בנושאים שונים של מעמד אישי) "לא ישמש עוד אמתלא לבעל הנתבע לשלם מזונות אישתו להישתמט משיפוט רבני". (3) בית הדין הגדול תמך יתדותיו בנושא המזונות בפסק דינו של בית משפט זה בבג"ץ 1796/03 כובאני נ' בית הדין הרבני הגדול (טרם פורסם).
(4) כאן המקום לציין, כי בעיניין קנול נאמר (מפי השופט - כתארו אז - זילברג) מפורשות, שבית הדין הרבני "מוסמך ומוסמך" לידון בתביעת מזונות שלא אגב גירושין שהגישה יהודיה נגד בעלה היהודי ש"אינו לא אזרח ישראלי ולא תושב קבוע בישראל" (עמ' 1623).
...
אין זו דעתי, וסבורני שבאים הם בגדר הסעיף 4, שכן עדיין מזונות הם, גם אם אינם המזונות המקובלים שחברתי הטילה בצדק ספק בכנות לגביהם.
(ג) סוף דבר, שאלה זו של המעוכבת מחמתו להינשא, ראויה לבירור בהקשר דנן; בהצטרף הדברים להלכת כובאני, יש מקום לטעמי לדחות את העתירה במובן זה שהתיק יוחזר לבית הדין האזורי לקביעת הערבות לתשלום המזונות, שבהינתנה יוכל העותר לעזוב את הארץ.
בנסיבות שתוארו לעיל, סבורני כי אין לומר שהיתה חריגה מסמכות, וגם לא תיפגע לדעתי תחושת הצדק אם תושג תוצאה זו. (12) בחתימת הדברים אוסיף: בית המשפט יושב בתיק זה כבית משפט גבוה לצדק.

בהליך תיק רבני (רבני) שהוגש בשנת 2016 ברבני חיפה נפסק כדקלמן:

גירושין – שלום בית הבעל הגיש תביעת גירושין ובפיו טענות קשות כנגד האישה על כך שמתחילת הנישואין השפילה אותו ניצלה אותו והצהירה על רצונה להתגרש.
סעיף 1 לחוק שיפוט בתי דין רבניים (נישואין וגירושין), תשי"ג-1953 (להלן: "חוק השיפוט"), קובע: עינייני נישואין וגירושין של יהודים בישראל אזרחי המדינה או תושביה יהיו בשיפוטם הייחודי של בתי הדין הרבניים.
סעיף 3 לחוק השיפוט שכותרתו: "שיפוט אגב גירושין", מרחיב את סמכות בית הדין לידון בנושאים שנכרכים בתביעת הגירושין כולל "מזונות... ילדי הזוג", וכך נקבע בו: הוגשה לבית דין רבני תביעת גירושין בין יהודים, אם על ידי האישה ואם על ידי האיש, יהא לבית דין רבני שיפוט יחודי בכל ענין הכרוך בתביעת הגירושין, לרבות מזונות לאישה ולילדי הזוג.
זאת, בשל שיפור דרכי התיקשורת הדיגיטלית, ואף נוחות הניידות הפיזית של אזרחים ממדינה למדינה, שינויים שזיכו את העולם בו אנו חיים לכינוי של "הכפר הגלובלי". אמנם, לדעתנו, מגמה זו שקנתה מקום במשפט המסחרי, אינה מתאימה לתחום קביעת מקום השיפוט בנוגע למזונות הילדים.
גישה זו ננקטה גם על ידי בית המשפט לעינייני מישפחה, (תמ"ש (ת"א) 18092-10-11‏), על ידי כב' השופט ארז שני: אותה פחיתות משקל בטענת הפורום הבלתי נאות, דוקא בולטת פחות כאשר מדובר במזונות קטינים, ולו בשל טיבה של התובענה הנוגע בצרכיהם בראי מקום מושבם, כפי הנהוג במקום מושבם, ע"פ הדין הנוהג במקום מושבם ומבלי להטריחם לגבות מזונותיהם מחוץ למקום מושבם.
בכריכה, פירט הבעל את הכנסותיו, הוצאותיו, והציע סכום נכבד לתשלום המזונות.
...
לסיכום, כלל השיקולים מובילים לכך שללא ספק מירב הזיקות הן לבית הדין הרבני, שהוא ערכאה שיפוטית שבישראל.
לפיכך, לסיכום – לבית הדין סמכות בענייני מזונות הבן.

בהליך ערעור מסים (ע"מ) שהוגש בשנת 2006 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

המשיב חויב בתשלום "אלימוני" (מזונות אשה לאחר הגירושין) בסך של 1,000$ לחודש.
עוד טוענת המערערת כנגד בחינתו של בית המשפט את התקיימות תנאי סעיף 3 לחוק.
די בכך שאחד מתנאי סעיף 3 אינו מיתקיים על מנת שפסק החוץ לא ייאכף בישראל.
עתה, סעיף 4א(ג) קובע: "היו בני זוג יהודים שנישאו על פי דין תורה, גרושים לפי דין של מדינת חוץ, יהיה בית הדין מוסמך לידון בתביעה לגירושין בדין תורה או בתביעה להסרת מניעה להנשא כדין תורה, אף אם התובע בלבד הוא אזרח ישראלי". מעשה חקיקה זה חרץ את גורל המחלוקת.
שם נקבע: "קיים הבדל תהומי, הן מבחינה עובדתית והן מבחינה משפטית בין בני זוג יהודים הגרים בחו"ל ומסדירים שם, במקום מגוריהם, את עינייני המעמד האישי שלהם על פי הדין שחל שם, לבין בני זוג יהודים תושבי ואזרחי ישראל, שנישאו בארץ ורוצים להתגרש, כאשר עדין הם תושבי הארץ ואזרחיה" (שם, עמ' 300) על זאת אוסיף, כי אף אם היינו אומרים כי עצם היות המתדיינים יהודים, מחייב את מדינת ישראל לידרוש את הגירושין ההלכתיים, ודעתי אינה זו, אזי בא התיקון לחוק השיפוט וקובע כי ניתן לפצל את הסטאטוס, ולהכיר בפסק החוץ במקביל לקבלת גט הפיטורין.
על פי התקנות, תובענות בעינייני החזקת קטינים ומזונותיהם, עינייני רכוש ועוד, צריכות להיות מוגשות כתובענות נפרדות.
...
אף אני סבור ששאלת הגינות ניהול הליך צריכה להיבחן באופן אובייקטיבי.
על אף הקושי שבכך, מקבל אני את מסקנתו.
סיכום כאמור, דין ערעור זה להידחות, מאחר שכקביעתו של בית משפט קמא, לא הוכח הדין הזר ועל כן לא הוכחו תנאי סעיף 3 לחוק.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 1975 בעליון נפסק כדקלמן:

השופט קיסטר: זהו ערעור על החלטת בית-המשפט המחוזי לדחות על-הסף את בקשות המערער (המרצות 2870/73, 2771/73) לבטל את ההחלטות להמציא לו כתבי-בי-דין מחוץ לתחום השיפוט של המדינה, שניתנו: (א) בתביעתה של אשתו, המשיבה הראשונה, לקבל את החזקה על בתה, המשיבה השניה (המ' 2551/73 המצורפת לתיק מ"א 1248/73); (ב) בתביעתן של המשיבות לקבל מזונות מהמערער (המ' 2512/73 המצורפת לתיק מ"א 1819/73).
כמו-כן ריהט המערער את הדירה ורכש מכונית בלא לשלם עליהם מסי יבוא ומכס, ואף התקין מכשיר טלפון בדירה.
לדבריו הוא אזרח ותושב טורקיה וגם אישתו חייבת מכוח הסכם הנישואין או מכוח הסכמתה אחרי כן לגור עמו בטורקיה.
לא הובא בפני בית-המשפט החוק הטורקי בעניני נישואין וחיוב במזונות האשה, ולכן נצא מהעקרון של זהות החוקים, וכתוצאה מכך אפשר להתבסס על המשפט העברי החל על עניני האישות של יהודים בארץ.
" כך גם נפסק ב-המ' 543/64, 544/64 (משולם בסן נגד יוסף בסן, קטין, על-ידי אמו, בע' 419).
"המקום בו חייב האב לשלם את מזונות הילד הא על-פי עקרונות כלליים מקום מושבו של הילד שכן החייב הוא אשר בדרך כלל חייב 'לחפש' את בעל-החוב ולהביא את המעות אליו." על-כל-פנים בין אם חובת האב לזון את בניו היא חובה לפי דין או שהיא חובה חוזית, מקום מילוי החובה במקרה זה היה בארץ, והפרת החובה בארץ מקנה לבית-המשפט סמכות להמציא כתב-בי-דין לחוץ-לארץ או על-פי תקנה 467 (6) בגין הפרת חובה חוזית לזון את הבת.
בנסיבות אלו אין לי גם צורך לידון בשאלה אם המערער עצמו הוא תושב הארץ, וניתן היה להמציא לו כתב-בי-דין בחוץ-לארץ לפי תקנה 467 (4), כיון שאין ספק שניתן להמציא לו כתב-בי-דין לפי תקנה 467 (6) או 467 (9).
...
אשר-על-כן אנו דוחים את הערעור ומחייבים את המערער לשלם למשיבות הוצאות בעירעור בסך כולל של 3,000 ל"י. ניתן היום, י"ג באייר תשל"ה (24.4.1975).
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו