מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעת מזונות מהעזבון האם צריכה להיות מוגשת על ידי מקבל הקצבה בלבד

בהליך פשיטת רגל (פש"ר) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לטענתו התשלום החודשי לפי תכנית הפרעון, צריך להיות אף גבוה מן הסכום המוצע ע"י הנאמנת.
לאפשר לחייב שאיתרע מזלו ואינו מסוגל לשלם את חובותיו לפתוח דף חדש בחייו על-ידי קבלת הפטר מחובותיו.
הדברים נאמרו מיד בפתח הדו"ח: "הקוים המנחים שבבסיס המלצות הועדה הנם, כי תכנית החובות צריכה ליצור איזון ראוי בין זכויות החייב ובין זכויות הנושים, באופן שיותיר בידי החייב ומשפחתו את הסכום הדרוש להם למחיה בכבוד מחד, ויאפשר פרעון מאקסימאלי אפשרי של החובות, מאידך". (עמ' 5 לדו"ח).
עוד נאמר בדו"ח ועדת חריס, כי בנוסף להוצאות שוטפות, יש להכיר בהוצאות חיוניות נוספות הדרושות לחייב ומשפחתו כגון, הוצאות בריאות, הוצאות תמיכה ותלויים שאינם גרים עם החייב, לרבות תשלום מזונות ועוד.
אשר למסקנות הנאמנת בבדיקת תביעת החוב והכרעה בה, החייב זכאי להגיש עש"א. כפי שציינתי, קיים פולמוס בין הצדדים בשאלה האם ההכרעה בתביעת החוב הומצאה לחייב כדין אם לאו.
החייב טען כי הוא התגורר מחוץ לבית וחזר לגור עם רעייתו בשלב בין ישיבת יום 5.11.18 ועד לישיבת יום 14.5.19 משיקולים כלכליים בלבד וכאשר רעייתו עומדת על הפרדה רכושית ביניהם.
טענת החייב שעלתה בישיבת יום 14.5.19 כי הוא משלם לרעייתו סך 5,000 ₪ לחודש לצורך תשלום הוצאות המחייה של התא המשפחתי כולו, זכתה לתימוכין על ידו (ראו נספח ד' לעמדת החייב מיום 1.11.18 – מספר הפקדות בסך 5,000 ₪ שבוצעו על ידי החייב לחשבון רעייתו במהלך שנת 2018).
הנאמנת ביקשה להפוך אבן אחר אבן, כדי לאתר נכסים של החייב כולל בירור תמורת דירה שנמכרה בשנת 2012, כולל היתחקות אחר עזבונות ההורים שנפטרו לפני שנים רבות.
יש לאפשר לחייב לחיות לכשייצא לגימלאות, חיי זקנה בכבוד, מבלי שיאלץ להקריב את מקצת חסכונותיו עבור חובות עבר משנת 1985.
...
החייב מצוי כבר שנתיים בהליך זה. בנסיבות שפורטו לעיל, אני מחליטה לגבש לחייב זה תכנית פירעון שתיקח בחשבון את כל הפרמטרים אשר פורטו לעיל.
בשיקלול הנתונים לעיל, אני קובעת לחייב זה תכנית פירעון ולפיה יוסיף לקופת הכינוס סך של 48,000 ₪.
סיכום: מן המקובץ לעיל, ולאחר שהחייב הוכרז פושט רגל עוד ביום 5.11.18, אני קובעת לחייב זה תכנית פירעון לפיה החייב יוסיף לקופת הכינוס סך של 48,000 ₪ ב- 48 תשלומים X 1,000 ₪ החל מחודש יולי 2019.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

האם יש להכיר בתובעת כידועתו בציבור של המנוח אריה וייזלר ז"ל, וכפועל יוצא מכך כזכאית לקבלת קצבת שארים מהנתבע מכוח לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב] התשמ"ה-1995? התשתית העובדתית ומהלך ההיתדיינות ביום 2.6.16 הגישה התובעת תביעה לקיצבת שאירים בגין פטירת המנוח אריה ויזלר ז"ל (להלן: המנוח) וזאת החל מיום 1.7.15.
(2) מי שבחמש השנים האחרונות שלפני פטירת המבוטח היתה נפרדת ממנו שלוש שנים לפחות ובכללן 12 חודשים שלפני פטירת המבוטח ולא היתה זכאית למזונות ממנו על פי פסק דין של בית משפט או בית דין מוסמך או על פי הסכם בכתב, או שהמבוטח לא נשא למעשה במזונותיה תוך 12 החודשים שלפני פטירתו; פסקה זו לא תחול על אישה שבעת פטירתו של המבוטח שולמה בעדה תוספת תלויים לפי סעיפים 200 או 244".
בפסיקה נקבע כי תכליתה של ההוראה המקנה ל'אלמנה' זכאות לקיצבת שארים, בין אם היא נשואה או 'ידועה בציבור' של פלוני, הנה בעיקרה כדי למנוע ממנה חסר כלכלי או פגיעה כלכלית, בדומה לתכלית העומדת מאחורי תשלום קיצבאות מחליפות הכנסה המשולמות על ידי המשיב במסגרת ענפים אחרים של חוק הביטוח הלאומי (עב"ל 47676-01-14 סלח נ' המוסד לביטוח לאומי, (4.4.17) והאסמכתאות המפורטות שם, להלן: פרשת סלח)).
כב' השופטת סיגל דוידוב מוטולה הסבירה בפרשה זו: "בין הסיבה להעדר מגורים משותפים לבין עוצמת התשתית הנדרשת לשם ביסוס הדרישה לקיום חיי מישפחה ולקיום משק בית משותף - קיימת זיקת גומלין. לטעמינו, כאשר המניעה היא אובייקטיבית ומוצדקת (כגון, אלימות, מחלה וכיוצא באלה) אזי מידת התשתית הראייתית הנדרשת לרכיבים האמורים אינה צריכה להיות רבה, שכן ההנחה כי העידר המגורים המשותפים הם פרי אילוץ אובייקטיבי וענייני. ואולם, כאשר המגורים הנפרדים הם פרי בחירת בני הזוג אזי התוספת הראייתית הנדרשת - לשם ביסוס המסקנה כי חרף בחירה זו המדובר בבני זוג המקיימים יחסי מישפחה ומנהלים משק בית משותף על אף העידר המגורים המשותפים - רבה יותר" על רקע כל האמור, נעבור לבחינת המקרה שלפנינו.
העובדה שהתובעת התפשרה על חלק מיזערי (1.25% בלבד) מן הסך הכולל של העיזבון, אף שכידועה בציבור היתה זכאית מן הסתם לנתח גדול בהרבה, אומרת דרשני.
...
בנסיבות אלה, ועל פי הפסיקה שלעיל (עניין דרפל, והאסמכתאות שם) הרף הראייתי שנדרשה התובעת לעבור על מנת להוכיח שהיתה ידועה בציבור של המנוח, הינו גבוה יותר מזה שהיתה ניצבת מולו ככל שהיו השניים מתגוררים יחדיו, ולו רק בחלק מתקופת הזוגיות הנטענת; שנית בהינתן הרף הראייתי הגבוה יותר שנדרש מהתובעת, מצאנו להביא לחובת התובעת במאזן הראייתי את העובדה שהיא היתה עדה יחידה בהתדיינות שלפנינו.
נדגיש בקשר לכך, כי גם בא כוחה של התובעת הודה בשמה, בפתח דיון ההוכחות, שהיו לה לתובעת עדים פוטנציאליים שהיו יכולים להעיד על טיב הקשר, אך התובעת החליטה – ושיקוליה עימה – שלא להעידם (עמ' 4 ש' 2); שלישית מתוך כל העדים הפוטנציאליים שלא העידו בפנינו, מצאנו להביא באופן מיוחד ומשמעותי יותר לחובת התובעת את החלטתה שלא להעיד את שני ילדיה.
כמו כן, התובעת אמנם טענה כי השניים נהגו להעביר העברות כספיות בין חשבונות הבנק שלהם (עמ' 10 ש' 25), וכי המנוח הכניס לחשבון ה"פייפאל" של התובעת את כרטיס האשראי שלו, באופן שאיפשר לתובעת לבצע רכישות לעצמה באינטרנט על חשבון המנוח (סעיף 16 לסיכומיה) אך בהיעדר כל פירוט בעניינים אלה, ובעיקר בהיעדר אסמכתאות לכך שאכן בוצעו העברות שכאלה מצד אחד, ונוכח הודאת התובעת (סעיף 35 לנספח א' לתצהירה) כי הרכישות שביצעה לכאורה באינטרנט על חשבון המנוח לא היו בסכומים משמעותיים, לא מצאנו ליתן משקל ראייתי משמעותי לטענות אלה; שביעית כמו כן, התובעת טענה בפנינו (סעיף 15 לסיכומיה) כי במהלך הקשר עם המנוח, מצבה הכלכלי הורע, נתון שהמנוח היה מודע לו עקב כך שהיה בקשר קבוע עם רואה החשבון שלה.
סוף דבר בטרם נחתום, נבקש להבהיר לתובעת, כי מסקנתנו לפיה אין היא זכאית לגמלת שארים כמי שהיתה 'ידועה בציבור' היא בבחינת 'אמת משפטית', וזאת להבדיל מ'אמת עובדתית' (להבחנה בין שני סוגי האמיתות האלה, ולכך שלא תמיד תהא האמת המשפטית זהה לאמת העובדתית, ראו: דנ"א 2121/12 פלוני נ' ד"ר אילנה דיין אורבך (18.9.14, סעיף 26 לחוות דעתו של כב' הנשיא אשר גרוניס, והאסמכתאות שם)).
התביעה נדחית מן הטעם שהתובעת – ונימוקיה עימה – לא הביאה עדויות כלשהן או די ראיות בתמיכה לטענותיה.

בהליך תלה"מ (תלה"מ) שהוגש בשנת 2022 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

הרקע הנידרש לעניין ביום 23.8.2021 ניתן על ידי פסק דין בארבע תביעות שהגישו הצדדים זה כנגד זו: משמורת, 6 ; מזונות, ותביעות רכוש (תלה"מ 69604-10-18 ; תלה"מ 69582-10-18 ; תלה"מ 69561-10-18 7 .
" ((חי') 3650/08 ת"ע (חי') 5926-07-08 עזבון המנוחה ד. ס. ז"ל נ' היועץ 17 המשפטי לממשלה (פורסם במאגרים אלקטרוניים, 6.1.2013 ); פסקה לפסק הדין).
אציין כבר עתה כי בהתייחס לטענה זו אין מקום לקבלה בנסיבות העניין, לא כל שכן כאשר אין לפניי תביעה או בקשה לקביעת זמני שהייה עימה; וההליכים היחידים המנוהלים כעת ע"י הצדדים עוסקים במזונותיה ומזונות הבן ק'.
בשעה כזאת לבקר אותה, היא צריכה להתקלח לעשות שיעורים, אני לא רוצה להקשות עליה.
תוקף החיוב הנו החל מה- 1.2.2022 קצבת הילדים המשולמת מטעם המוסד לביטוח לאומי תתוסף לדמי המזונות ותשולם לידי סכומים שהאב שילם על חשבון המזונות, בכסף בלבד ולידי האם, מיום הגשת התביעה וכנגד קבלות ו/או אסמכתות – יכולים להיות מקוזזים על ידו, בגין חיובי העבר בלבד.
...
מכל המקובץ לעיל הרי שסבורני כי יש למנות לק' אפוטרופוס לדין שיגיש לבית המשפט עמדה עניינית אשר למצבו, צרכיו, והאם אלו מסופקים דיים באמצעות הקצבאות המשולמות לו על ידי המוסד לביטוח לאומי.
לאחר שעיינתי בטענות הצדדים ובנספחים השונים, נמצא בשלב זה כי האם בעלת יכולת השתכרות חודשית ממוצעת בסך 7,400 ₪ ('נטו'), וזאת נוכח תלושי השכר שצורפו.
לאחר שעיינתי בטענות הצדדים ובנספחים השונים, נמצא בשלב זה, כי האב בעל יכולת השתכרות חודשית ממוצעת בסך 19,000 ₪ ('נטו'), מסקנה זו מבוססת על תלושי השכר שצורפו ע"י האב.

בהליך פשיטת רגל (פש"ר) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

ביום 30.01.2022 הגישה המבקשת (להלן גם: "הנושה"), באיחור, תביעת חוב, אשר נדחתה על ידי הנאמנת.
ביום 08.05.2022 התקבלה תגובת המדינה באמצעות הפרקליטות האזרחית במחוז הדרום, לפיה משאין בידיה מידע באשר לסכויי העירעור או בעיניין מצבה הכלכלי של הנושה, יש לקבל עמדת הכונ"ר בעיניין ומכל מקום מותירה היא ההחלטה לשיקול דעת בית המשפט.
ביום 18.05.2022 התקבלה תגובת ב"כ הכונ"ר, לפיה יש לדחות הבקשה שעה שהצהרות הנושה בדבר העידר נכסים בבעלותה אינן מדויקות, משיש לה זכויות בעזבון אמה המנוחה ומשכך גם נכסים בבעלותה.
ראו למשל: רע"א 6344/10 הועדה המקומית לתיכנון ולבניה רמת השרון נ' בלורי בע"מ (14.12.2011), פורסם במאגרים האלקטרוניים: "כמובן יש לבדוק את סכויי התביעה ומצבו הכלכלי של התובע [...] בהקשר זה יודגש, כי הנטל מוטל על מבקש הפטור להוכיח גם העדר יכולת כלכלית.[...] אמנם, גבולותיה של אותה הבדיקה כלפי היחיד צומצמו ברמת הרוחב – מבקש הפטור, בן או בת זוגו והוריו. ואולם בחינת יכולתו הכלכלית של בעל דין לא מצויה רק בבחינה אופקית, אלא מצריכה היא היסתכלות עומק. לשון אחר, סבורני כי עיקרו של הכלל הקבוע בתקנות האגרות אינו בדבר קרוב המשפחה הפלוני אליו יש לפנות בסיוע לתשלום האגרה – כי אם בבדיקה היסודית שיש לבצע ביחס ליכולתו של בעל הדין לשלם." בתצהירה מיום 04.05.2022 הצהירה הנושה, כי היא מתקיימת מקיצבת נכות בלבד, וכי גידלה בגפה את בתה, שהיא בגירה כיום, סטודנטית המועסקת במשרת סטודנט ומשתכרת סך של 4,000 ₪ בחודש.
לטענתה, תביעת החוב הוגשה באיחור היות שלא הייתה מיוצגת, ולא ידעה כי הגשתה קצובה בזמן.
לטענתה, סכויי העירעור להיתקבל גבוהים, עת מדובר בחוב בגין דמי מזונות.
...
משכך, בקשת הנושה לפטור מאגרה נדחית.
הנה כי כן, משנקבע כי דין בקשת הנושה לפטור מאגרה נדחית, קל וחומר לעניין הבקשה לפטור מהפקדת עירבון.
סוף דבר נוכח האמור לעיל, הבקשה לפטור מתשלום אגרה ומהפקדת ערובה נדחית.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

תקנה 26(א) לתקנות מאפשרת לצרף להליך, אם כתובע אם כנתבע, "כל אדם הדרוש לצורך הכרעה ביעילות ובשלמות בתובענה, ובילבד שהתובענה מעוררת שאלה עובדתית או משפטית משותפת לכל בעלי הדין". כאשר תקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד-1984 משלו בכיפה, ההסדר לצרוף בעל דין לאחר הגשת כתב תביעה היה מעוגן בתקנה 24, ובית המשפט היה רשאי להתיר צירוף בעל דין באחד משני המצבים הבאים: כשבעל הדין היה צריך להיות מצורף לתובענה מלכתחילה, או כשנוכחותו של בעל הדין דרושה כדי לאפשר לבית המשפט לפסוק ולהכריע ביעילות ובשלמות בכל השאלות הכרוכות בתובענה (רע"א 5861/15 עריית תל אביב-יפו נ' שומוביץ, פסקה 22 (‏26.1.2016) (להלן: עניין שומוביץ); יששכר רוזן-צבי הרפורמה בסדר הדין האזרחי: מורה נבוכים 212 (מהדורה שנייה, 2023) (להלן: רוזן­-צבי)).
המשיב הגיש את תביעתו לבית משפט השלום כאחד מיורשיו של המנוח וכתלוי בו. לצד הדרישה לתשלום דמי מזונות ותשלומים נוספים שנטען כי המשיב קיבל בפועל מהמנוח, בכתב התביעה נתבעו ראשי נזקים נוספים כגון הפסד שכר בשנים האבודות והפסדי פנסיה בשיעור חלקו היחסי של המשיב מהעזבון.
כבר בהיבט זה, צרופו של המשיב לתביעת המשיבים נראה מוצדק לנוכח סעיף 122(ב) לחוק הירושה, התשכ"ה-1965, מכוחו נפסק כי תביעה בשם עזבון צריכה להיות מוגשת על ידי כל היורשים או בהסכמתם (רע"א 6590/10 עיזבון המנוח פואד אשתייה ז"ל ואח' נ' מדינת ישראל - משרד הבטחון, פסקה 8 (28.05.2012); ע"א 3024/10 ויינר נ' מויאל, פסקה 21 (‏2.4.2013); אורי גורן סוגיות בסדר דין אזרחי 217-216 (מהדורה שלוש עשרה, 2020)).
הדברים אינם פשוטים וטעונים בירור עובדתי, בין היתר לנוכח הטענה כי המשיב קיבל מהמנוח כספים מעבר להתחייבויותיו של האחרון לפי הסכם ממון וגירושין שערך עם גרושתו, וכן לנוכח הטענה כי גם שלוש בנותיה של האלמנה מנישואים קודמים תלויות במנוח, כשחלקן בעלות צרכים מיוחדים ומקבלות קיצבאות מהמל"ל. הסכום שיפסק לתביעת העזבון מושפע באופן ישיר מהסכום שיפסק בתביעות התלויים.
...
מכוח סמכותי לפי תקנה 149(2)(ב) לתקנות החלטתי לדון בבקשה כאילו ניתנה רשות לערער והוגש ערעור על פי הרשות שניתנה.
לאחר בחינת טענות הצדדים, באתי לכלל מסקנה כי דין הערעור להתקבל.
סוף דבר, שדין הערעור להתקבל, והמשיב ואמו יצורפו להליך המתנהל בפני בית המשפט המחוזי.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו