הרב י' בן-מאיר היטיב לסכם סוגייה זו, באומרו:
"עיקרון מקובל הוא שבהלכה מבוססת תפיסת 'המשפחה הביולוגית-טבעית'. לפיכך, אבהות ואימהות נקבעת על-פי הקשר הביולוגי שבין ההורים ליילוד, ולא לפי חוקיות הקשר שבין האב לאם. מקור תפיסה זו הוא בפסוק דברים כא, טו: 'כי תהיין לאיש שתי נשים האחת אהובה והאחת שנואה, וילדו לו בנים האהובה והשנואה וגו''... איזו היא אהובה? זו אהובה לפני המקום. שנואה - שנואה לפני המקום, כלומר ששנואה בנישואיה ואסורה לו... וכלל הלכתי הוא, ללא חולק, שבנו מן הערווה - בנו לכל דבר. זאת, לעומת המשפט הרומי וממשיכיו במשפט הקונטיננטלי, המבוססים על תפיסת 'המשפחה החוקית'. לפי שיטה זו - ילד שנולד מחוץ למסגרת הנישואין החוקיים הינו 'לא חוקי', ואינו נחשב כבנו של אביו הביולוגי" וראו, לעניין זה, בהרחבה: י' בן-מאיר, "הורות משפטית והורות גנטית בהלכה", אסיא יב תשמ"ז-תשמ"ח 80".
כנגד החזקה של "רוב בעילות אחר הבעל", קיימת נאמנות הבעל לכפור באבהותו על בן-אישתו, בתנאי שטען כך מפורשות ולא הוכח על-ידי הודאתו או באמצעות עדים, שקיים עימה יחסי-אישות בתקופה הרלבנטית לעיבורה שו"ת התשב"ץ, יב, ט.
הדבר נלמד מן הפסוק "כי את הבכור בן-השנואה יכיר לתת לו פי שניים..." דברים, כא, יז, הידוע גם כדין "יכיר". הפסוק - עניינו בזכויות-היתר שמגיעות לבן הבכור בירושת אביו, ובקביעה שלאב אין רשות להפלות לרעה בן בכור, שנולד לו מאשה שנואה.
במקרה שנידון לפני שנים ארוכות יותר בבית-המשפט המחוזי בתל-אביב תמ"א ת"א 3363/90 פלוני נ' אלמוני לא פורסם, התבררה תביעתו של קטין, שבקש מבית-המשפט להצהיר, כמו במקרה שלפנינו, על אבהותו של מי שלא היה נשוי לאימו, ולצוות עליו לשלם לו מזונות.
בהקשר זה, אמרה השופטת בן-עתו בפרשת שרון נ' לוי שם, בעמ' 761:
"...לא הייתי קובעת מראש, שבתביעות מסוימות יחולו דיני ראיות שונים מאשר בשאר התביעות... כל מתדיין, שמביא עניינו בפני בית-המשפט, זכאי לכך שלא יופלה משאר המתדיינים. קביעה מראש, שבית-המשפט יימנע משימוש בראיה כשרה פלונית, משום שהוא עלול להגיע לתוצאה שאינה טובה בעיניו, יש בה משום הפליה".
עיקרון השויון מהוה גם את העיקרון הראשון הנזכר באמנה בדבר זכויות הילד, מבין ארבעת עקרונותיה, המכוונים את יישומן של כל הוראותיה וראו, לעניין זה, את דו"ח ועדת-המשנה בנושא השמה חוץ-ביתית, שנידון לעיל, בעמ' 51, שם.
סעיף 2 לאמנה קובע:
1" המדינות החברות יכבדו ויבטיחו את הזכויות המפורטות באמנה זו לכל ילד שבתחום שיפוטן, ללא הפליה משום סוג שהוא, ללא קשר עם גזע, צבע, מין, שפה, דת, השקפה פוליטית או אחרת, מוצא לאומי, אתני או חברתי, רכוש, נכות, לידה או מעמד אחר, בין אם של הילד, ובין אם של הוריו או אפוטרופסו החוקי.
עלינו לשאול, אם-כן, האין אנו מחפשים, למעשה, פיתרון לבעיה שאיננה קיימת, מבקשים למצוא את אלומת-האור, והינה הפנס ניצב לפנינו?
ואומרת בהקשר זה חלק:
"...אין בית-משפט אזרחי יכול לקבוע ממזרות, כיוון שהדבר בסמכות ייחודית של בית-הדין הדתי. אין גם ספק, כי אין בקביעת בית-משפט אזרחי בעיניין אבהות לצורך מזונות או ירושה משום ממצא שיחייב בעתיד את בית-הדין הרבני... מכאן, שאולי אין לחשוש מדיון בנושא האבהות בערכאות האזרחיות אף כשמדובר בבן מן האישה הנשואה?"
בתמ"א י-ם 370/81 פלוני נ' פלוני, פ"מ תשמ"גב 322 מדובר היה בבעל שהכחיש אבהותו על בן-אישתו.
...
אמרה בהקשר זה האפוטרופא-לדין שהיתה באותם ימים, עורכת-דין אלטמן, בדיון שהתקיים ביום 9/4/2002 לאחר-מכן, מונתה אפוטרופא אחרת, אשר מיתנה מעמדה זו, אך הדברים שנרשמו - בעינם עומדים:
"...אין לדון את הקטין לחרפת רעב. אמנם, בע"א 1354/92 היועמ"ש נגד פלונית... נאמר שחשש לממזרות ימנע בדיקת-רקמות, אך גם בפסק-דין זה, נאמר שלא מדובר בכלל נחרץ, בלי חריגים. אני סבורה שהמקרה שלנו הוא מקרה של חריג, שבו בדיקת-רקמות תהא דווקא לטובת הקטין".
הראינו את ההפרדה הקיימת בין הערכאה האזרחית לבית-הדין הרבני בכל הנוגע לבדיקת סיווג-הרקמות, על תוצאותיה.
הנשיא ברק כתב באחד מכתביו וראו: א' ברק שיקול-דעת שיפוטי 291 1987:
"קיימים תחומי משפט הטעונים מטען אידיאולוגי חריף כגון, מקצת דיני-המשפחה, אשר בהם צריך השופט לבחון בזהירות את צעדיו לאור שיקולי הקונסנזוס. כך, למשל, אני סבור שרצוי ריסון שיפוטי בכל הנוגע לסוגיית 'מיהו יהודי'. לעומת זאת, ניתן לפתח אקטיביות שיפוטית ניכרת בכל הנוגע לשאלה 'מהו תום-לב'".
ומוסיף הוא ואומר, בכל הנוגע לקונסנזוס שם, שם :
"...אין השופט צריך לפעול במסגרת הסכמה חברתית המשקפת רוחות שעה חולפות. על השופט לפעול במסגרת המרכזי והבסיסי ולא במסגרת הארעי והחולף. כאשר החברה אינה נאמנה לעצמה, אין השופט חייב ליתן ביטוי לרוחות השעה. עליו לעמוד כנגד רוחות אלה, תוך מתן ביטוי לאותו קונסנזוס חברתי המשקף את עקרונותיה הבסיסיים ואת 'האני מאמין' של הציבור הנאור בחברה בה הוא חי".
בחנו והראינו את האינטרסים של הקטין, לדעת את זהות אביו הגנטי.
התוצאה
לאור העולה מהמקובץ, ניתן בזאת, איפוא, צו לביצוע בדיקת-רקמות לבירור זהות אביו הביולוגי של הקטין.