ביום 20.10.22 הוגשה בקשה לביטול ההליך מטעם המוסד לביטוח לאומי, במסגרתה נטען כי גרושתו של היחיד, הגב' ליאב פרץ, הצהירה כי היחיד לא שילם לה מזונות כלל.
בהחלטתי מיום 8.5.23 קבעתי כי :"על אף עברו הקשה של היחיד כפי שעלה במסגרת הדיון שלפניי לא ניתן לקבל מצב שבו היחיד מייצר חוב מזונות תוך כדי הליך חידלות פרעון, קל וחומר חוב מזונות בסך 98,234 ₪ (כאשר חוב המזונות הכללי עומד ע"ס 469,565 ₪). היחיד יגיש תגובתו לאפשרות שההליך בעיניינו יבוטל עד ליום 18.5.23".
ביום 28.05.23 הוגשה תגובת היחיד, במסגרתה הוסיף וחזר על טענותיו לעניין גרושותיו אשר אינן מקבלות ממנו ישירות את דמי המזונות, אלא דרך המוסד לביטוח לאומי.
בשולי הדברים ציין היחיד כי פנה לנאמן בהשגה על תביעת החוב של המל"ל, בנסיבות שבהן המל"ל שילם כספי מזונות לגרושתו של היחיד ובכך הגדיל את חובו וזאת שלא לצורך, כך לטענתו.
...
על כן, בהחלטתי מהדיון קבעתי כי: "התיק שלפניי לא בשל למתן צו לשיקומו הכלכלי של היחיד, וזאת בין היתר בשים לב לחוב המזונות הגדול למוסד לביטוח לאומי ולאור החשש כי ככל שלא יוחרג החוב כלפי ביטוח לאומי לכל הפחות בחלקו או שהחוב לביטוח לאומי לא יופחת בצורה כלשהיא, אף לאחר מתן צו השיקום, יישאר היחיד חדל פירעון. לאור נסיבותיו המורכבות והלא פשוטות של היחיד כפי שעלו בדבריו לפניי היום, אני סבור כי נכון שיבוא בדברים עם המוסד לביטוח לאומי על מנת לבחון אפשרות להפחית את חוב המזונות. היחיד יפנה למוסד לביטוח לאומי בבקשה לדיון מחודש בחובותיו כלפיו ויגיש עדכון לביהמ"ש לכל המאוחר עד ליום 18.05.2023".
ביום 8.5.23 הגיש היחיד את תגובת המוסד לביטוח לאומי לבקשתו להחרגת חוב המזונות.
במסגרת החלטתי מיום 14.9.23 ניתנה ליחיד ארכה והוא התבקש לעדכן האם שילם את דמי המזונות ולהגיש התייחסות לטענה כי לא שילם מזונות לחודשים יוני, יולי ואוגוסט 2023.
דיון
בסעיף 183(א) לחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, התשע"ח-2018 (להלן: "החוק") נקבע כי: "מצא בית המשפט בהליכי חדלות פירעון שנפתחו לבקשת יחיד, כי מתקיים תנאי מהתנאים שבסעיף 163(ג)(1) או כי היחיד הפר תנאי מתנאי הצו לשיקום כלכלי וכי בשל כך נפגע באופן מהותי ניהולם התקין של הליכי חדלות הפירעון, רשאי הוא, לאחר שנתן ליחיד ולנושים הזדמנות להשמיע את עמדתם, לבטל את הצו לפתיחת הליכים; הורה בית המשפט על ביטול הצו, יורה כיצד לנהוג בנכסי קופת הנשייה".
בסעיף 163(ג)|(1) לחוק נקבע כי: "(1) בהליכי חדלות הפירעון, היחיד עשה אחד מאלה: (א) נהג בחוסר תום לב, במטרה לנצל לרעה את ההליכים; (ב) לא שיתף פעולה עם הנאמן או הממונה; (ג) הפר את ההגבלות שהוטלו עליו באופן שהיה עלול לפגוע בהליך חדלות הפירעון".
לעניין זה נקבע כי: "... סעיף 183 לחוק חדלות פירעון קובע כי בית המשפט רשאי לבטל "צו לפתיחת הליכים" שניתן בהליכי חדלות פירעון שנפתחו לבקשת חייב, אם התקיימו הנסיבות המפורטות בסעיף 163(ג)(1), ובכלל זה אם החייב "נהג בחוסר תום לב, במטרה לנצל את ההליכים". גם הנסיבות הנוספות המפורטות באותו סעיף, שהתקיימותן מאפשרת ביטול ההליך – אי-שיתוף פעולה עם הנאמן או עם "הממונה" והפרת ההגבלות שהוטלו עליו באופן שהיה עלול לפגוע בהליך חדלות הפירעון – אף הן ממקדות את המבט בהתנהלות החייב במסגרת ההליך ונועדו למנוע ניצול ההליך לרעה .
לאור האמור לעיל, ומכיוון שהשתכנעתי שהתקיימו התנאים הקבועים בסעיף 183(א) לחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, התשע"ח-2018, אני מורה על ביטול צו פתיחת ההליכים שניתן בעניינו של היחיד.