רקע כללי:
בפני תביעה בעילה של לשון הרע על סך של 150,000 ש"ח בגין פירסום ברשת הפייסבוק.
"
בע"א 751/10 פלוני נגד ד"ר אילנה דיין – אורבך, היתייחס בית המשפט למבחן השלבים במסגרת הליך של תביעה בעוולת לשון הרע בקובעו:
"תרשים הזרימה בתביעות לשון הרע הוא כדלהלן: בשלב הראשון נבחנת השאלה אם הביטוי מהוה לשון הרע על פי אחת מארבע החלופות בהגדרה שבסעיף 1 לחוק, והאם מיתקיים יסוד הפירסום כמשמעותו בסעיף 2 לחוק. רק אם התשובה חיובית עוברים לשלב הבא ובוחנים אם הביטוי נהנה מאחת החסינויות המוחלטות (פרסומים מותרים) הקבועות בסעיף 13 לחוק. אם ניכנס הפירסום לד' אמות אחת החסינויות - דין התביעה להדחות. אם לא כן, אנו עוברים לשלב הבא ובוחנים אם הפירסום מוגן על פי אמת המידה הקבועה בסעיף 14 לחוק על שתי רגליה - אמת בפירסום ועניין צבורי. אם הפירסום אינו נהנה מהגנה זו, יש להמשיך ולבחון אם הפירסום מוגן בתום ליבו של המפרסם, בגדר אחת מהחלופות הקבועות בסעיף 15 לחוק במשולב עם חזקות תום הלב בסעיף 16. היה ונתברר כי הפירסום אינו נהנה מהגנת סעיף 14 או מהגנת סעיף 15, או-אז עוברים לשלב הרביעי של הסעדים (לתאור שונה במקצת של השלבים ראו בע"א 89/04 נודלמן נ' שרנסקי בפיסקה 7 ([פורסם בנבו], 4.8.2008)).".
בהתאם לאמור לעיל, בשלב הראשון בית המשפט נידרש לבחון האם הביטוי/פירסום מהוה לשון הרע והאם מיתקיים יסוד הפירסום.
אשר לקו הגבול בין ביקורת צרכנית ולשון הרע, בית המשפט עמד על כך שלביקורת צרכנית אמתית יש תפקיד חשוב מבחינה חברתית לקהל הציבור כולו, וכאשר מדובר בבקורת צרכנית הרי שצריך לשקול בכובד ראש האם מדובר כלל בפירסום המהוה לשון הרע.
"
כך גם בת"א 4620-09-18 ערן זיו נ' בר ****י היתייחס בית המשפט לפרסומים שמתייחסים
לוטרינר שפורסמו בדף הפייסבוק העיסקי שלו:
"בבחינת הפרסומים שלפנינו, מדובר בביטויים שאמנם גלום בהם פוטנציאל פגיעה במשלח ידו של התובע, שכן בעקרם מתייחסים לרמת מקצועיותו של התובע, אולם אין בהם מידה רבה של חומרה. האדם הסביר הקורא את האמור בהקשר הדברים של חוויית השירות שהנתבע קיבל במרפאת התובע ובשים לב למקום בו פורסמו דברים – מדור ביקורת בדף העיסקי של התובע המזמין את לקוחותיו לפרסם רשמיהם מהשרות שקבלו במרפאתו – מבין כי מדובר בבקורת לגיטימית של הלקוח הספציפי אשר לא היה מרוצה מהשרות שקבל. על בעל מיקצוע המזמין את קהל לקוחותיו לפרסם ביקורת על השרות שקבלו בעיסקו, לצפות כי לקוחותיו ימסרו גם ביקורת שלילית המבטאת חוסר שביעות רצון מהשרות שקבלו. בנסיבות אלו, וכל עוד הבקורת נמסרת בלשון נקיה וסבירה, אין לראות בה לשון הרע (ראו בעיניין זה ובשינויים המחוייבים ע"א (מחוזי נצרת) 5001-02-18 סבטה פוגרבנוי נ' טל חמו [פורסם בנבו] (31.10.18)). במכלול הנסיבות המפורטות לעיל, יש לקבוע כי הביטויים בהם הנתבע עשה שימוש והפלטפורמה בה פירסם את הדברים אינם מצדיקים העדפת זכותו של התובע לשם טוב על פני חופש הביטוי של הנתבע. בבקורת שפירסם, עשה הנתבע שימוש בביטויים המכוונים לרמת המקצועיות של התובע, "לא מקצועי" ו"חובבן", ביטויים לגטמיים אשר הקורא הסביר מפרשם כעמדתו של הלקוח, הא ותו לא. כך גם התייחסותו למחירים שהתובע גובה מהוה ביקורת לגיטימית.
...
"
בע"א 751/10 פלוני נגד ד"ר אילנה דיין – אורבך, התייחס בית המשפט למבחן השלבים במסגרת הליך של תביעה בעוולת לשון הרע בקובעו:
"תרשים הזרימה בתביעות לשון הרע הוא כדלהלן: בשלב הראשון נבחנת השאלה אם הביטוי מהווה לשון הרע על פי אחת מארבע החלופות בהגדרה שבסעיף 1 לחוק, והאם מתקיים יסוד הפרסום כמשמעותו בסעיף 2 לחוק. רק אם התשובה חיובית עוברים לשלב הבא ובוחנים אם הביטוי נהנה מאחת החסינויות המוחלטות (פרסומים מותרים) הקבועות בסעיף 13 לחוק. אם נכנס הפרסום לד' אמות אחת החסינויות - דין התביעה להידחות. אם לא כן, אנו עוברים לשלב הבא ובוחנים אם הפרסום מוגן על פי אמת המידה הקבועה בסעיף 14 לחוק על שתי רגליה - אמת בפרסום ועניין ציבורי. אם הפרסום אינו נהנה מהגנה זו, יש להמשיך ולבחון אם הפרסום מוגן בתום ליבו של המפרסם, בגדר אחת מהחלופות הקבועות בסעיף 15 לחוק במשולב עם חזקות תום הלב בסעיף 16. היה ונתברר כי הפרסום אינו נהנה מהגנת סעיף 14 או מהגנת סעיף 15, או-אז עוברים לשלב הרביעי של הסעדים (לתיאור שונה במקצת של השלבים ראו בע"א 89/04 נודלמן נ' שרנסקי בפסקה 7 ([פורסם בנבו], 4.8.2008)).".
בהתאם לאמור לעיל, בשלב הראשון בית המשפט נדרש לבחון האם הביטוי/פרסום מהווה לשון הרע והאם מתקיים יסוד הפרסום.
"
לאחר שבחנתי את הפרסום וטענות הצדדים, הגעתי למסקנה כי מדובר בפרסום שמהווה ביקורת צרכנית לגיטימית ואין המדובר בפרסום המהווה פרסום לשון הרע על פי החוק.
לאור זאת סבורני כי המובן שהאדם הסביר והרגיל היה מייחס לפרסום הינו של ביקורת צרכנית לגיטימית.
לסיכומם של דברים, התביעה נדחית.