עסקינן בתביעת לשון הרע שהגיש התובע נגד הנתבע ע"ס 33,900 ₪ בהתאם לחוק איסור לשון הרע, התשכ"ה – 1965 (להלן: "החוק") בגין ובעקבות דברי לשון הרע חמורים כטענת התובע, אשר נכתבו במסגרת פוסט מיום 3.10.19 ברשת פייסבוק במסגרת דף פייסבוק של הגב' נטלי קובלנקו (להלן: "הגב' קובלנקו"), אשר נימצאת ברשימת חבריו של התובע, פירסום שבוצע בשפה הרוסית, ובמסגרתו טענה היא כי תחום הנישואין האזרחיים הוא תהליך קצר מאד, שכל אדם יכול לעשות תוך 5 דקות וכי אין צורך בעורכי דין הגובים כספים שלא לצורך (להלן: "הפוסט").
אומנם לא הוגש תירגום על פי הוראות הדין, אך ההתכתבות בין הצדדים ותרגומה לא היתה במחלוקת של ממש ביניהם, והיא תפורט להלן במקטע הרלוואנטי לעניינו, כפי שתורגמה על ידי הצדדים:
התובע (המגיב לדברי הגב' קובלנקו, בעלת הפוסט): "מה שכתבת זה לא נכון. זה כל מה שצריך לדעת על עצות משפטיות מאנשים שאינם עורכי דין".
הנתבע הגיב לתובע: "פחחח הוא בכלל פליליסט. לשאול אותו שאלות בעינייני נישואין זה כמו לקבל ייעוץ מחשמלאי לגבי תיכנון מערכת ביוב".
התובע מגיב לנתבע: "אני מאד מודה לך על כך שסיווגת את תחום התמחותי, אבל אתה מוזמן לשאול את השופטת לעינייני מישפחה- חני שיר, שאצלה אני עבדתי – לגבי בקיאותי בשאלות בתחום זה".
הנתבע הגיב לתובע: "מה שנתבקש להוכיח כשאינסטלטור מתעסק בעבודות חשמל, גם תוצאות עבודתו הן בהתאם (רגשון צוחק). העיקר פוזות זולות בכמויות (רגשון מחייך) מ- מומחה (המילה "מומחה" נכתבה באופן לועג עם שגיאות כתיב מכוונות (כך מתאר התובע – הוספה שלי – ש.ק.)".
טענות התובע:
התובע טוען כי כפועל יוצא מפירסום והסתה נגד התובע, הוא ספג עלבונות מהנתבע, אשר פגעו בשמו הטוב במוניטין שלו ובפגיעה בפרנסתו.
סעיף 2(ב)(2) לחוק מבהיר כי אכן פירסום הפוסט כפי שפורסם מהוה פירסום לשון הרע: "...רואים כפרסום לשון הרע....אם היתה בכתב והכתב עשוי היה לפי הנסיבות להגיע לאדם זולת הנפגע..."
סעיף 14 לחוק קובע כי:" תהא זאת הגנה טובה שהדבר שפורסם היה אמת והיה בפירסום ענין צבורי; הגנה זו תישלל בשל כך בלבד שלא הוכחה אמתותו של פרט לוואי שאין בו פגיעה של ממש.".
במקרה שלפנינו אין למעשה מחלוקת כי התובע יכול והוא כעורך דין פעיל מתעסק בדיני מישפחה, אך עולה השאלה האם הוכחה הטענה כי אין מדובר בתחום מומחיותו.
ברע"א 4740/00 לימור אמר נ' אורנה יוסף, (פורסם בנבו) הוגדרה תכלית הפצוי בגין לשון הרע כך:
"הפצוי התרופתי בגין לשון הרע נועד להשיג שלושה יעדים: לעודד את רוחו של הניזוק... לתקן את הנזק לשמו הטוב, למרק את זכותו לשם הטוב שנפגעה בגין לשון הרע... בפסיקת פיצויים בגין לשון הרע יתחשב בית המשפט, בין היתר, בהקף הפגיעה, במעמדו של הניזוק בקהילתו, בהשפלה שסבל, בכאב וסבל שהיו מנת חלקו ובתוצאות הצפויות מכל אלה בעתיד... ככל שהתפוצה היא רבה יותר, הנזק עשוי להיות גדול יותר והפיצוי רב יותר".
כאמור, מוכן אני להניח ואף לא שוכנעתי אחרת כי נגרמה לתובע עוגמת נפש.
...
ברע"א 4740/00 לימור אמר נ' אורנה יוסף, (פורסם בנבו) הוגדרה תכלית הפיצוי בגין לשון הרע כך:
"הפיצוי התרופתי בגין לשון הרע נועד להשיג שלושה יעדים: לעודד את רוחו של הניזוק... לתקן את הנזק לשמו הטוב, למרק את זכותו לשם הטוב שנפגעה בגין לשון הרע... בפסיקת פיצויים בגין לשון הרע יתחשב בית המשפט, בין היתר, בהיקף הפגיעה, במעמדו של הניזוק בקהילתו, בהשפלה שסבל, בכאב וסבל שהיו מנת חלקו ובתוצאות הצפויות מכל אלה בעתיד... ככל שהתפוצה היא רבה יותר, הנזק עשוי להיות גדול יותר והפיצוי רב יותר".
כאמור, מוכן אני להניח ואף לא שוכנעתי אחרת כי נגרמה לתובע עוגמת נפש.
המסקנה איפוא כי לא הוכח לי ברמה הנדרשת במשפט אזרחי כי מספר האנשים שנחשפו לפוסט הביא בהכרח לפגיעה בפרנסתו של התובע, אך בהחלט ניתן להניח כי ההתנצחות פגעה בתובע ובשמו כמי שמייצג בתחום דיני המשפחה, וכמי שהנתבע ניסה להעליבו בפני כל המעורבים בפוסט.
בשולי הדברים אבהיר כי אין מסמכותו של בית משפט לתביעות קטנות ליתן צו עשה, ומכאן שאינני מוסמך להורות על מתן צו להתנצלות מצד הנתבע לתובע, כדרישת התובע בכתב התביעה, אך טוב יעשה הנתבע אם ימצא את הדרך הראויה לעשות כן.
סוף דבר
אני מחייב את הנתבע לשלם לתובע סך של 5,000 ₪, בצירוף הוצאות משפט בסך של 750 ₪ נוספים.