מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעת לשון הרע בגין פגיעה עסקית

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בשלום הרצליה נפסק כדקלמן:

עם המפלצת הזאת" במסגרת החלטה שניתנה בדיון שהתקיים לפני ביום 20.11.18, הצעתי לצדדים מתוה לסיום ההליך (להלן: "המתוה"), כדלהלן: "תיק זה עניינו תביעת לשון הרע עקב פוסט ותגובות בפייסבוק. הצדדים הגישו תצהירי עדות ראשית בכתב. בדיון היום שיקפתי לצדדים את הסיכון והסכוי הטמון בניהול התביעה לשני הצדדים.
דיון והכרעה בית המשפט העליון קבע באלו פרמטרים יש להיתחשב בעת קביעת גובה הפצוי, כדלהלן: "בפסיקת פיצויים בגין לשון הרע יתחשב בית-המשפט, בין היתר, בהקף הפגיעה, במעמדו של הניזוק בקהילתו, בהשפלה שסבל, בכאב ובסבל שהיו מנת חלקו ובתוצאות הצפויות מכל אלה בעתיד. הבחינה היא אינדיוידואלית. אין לקבוע "תעריפים". בכל מקרה יש להיתחשב בטיב הפירסום, בהיקפו, באמינותו, במידת פגיעתו ובהתנהגות הצדדים.
בהתאם למתווה על הצדדים היה לטעון בקשר לגובה הפיצויים ועניין סגירת הגן אשר הובא עוד בכתב התביעה, קשור לפרמטר הקף הפגיעה בתובעים, וזכותם היה לטעון לעניין זה. גובה הפצוי לאחר ששקלתי את הפרמטרים שהובאו לעיל הן לחומרא והן לקולא ועיינתי בפסקי דין נוספים אשר עסקו בפרסומים דומים: ר' לדוגמא: ת"א (ראשל"צ) 2437-09 גני תלתלים מרום בע"מ נ' פרקשנר [פורסם בנבו] (09.10.11), ת"א (ת"א) 43039-09-17‏‏ עזר נ' קורן [פורסם בנבו] (11.09.18) ות"א (ראשל"צ) 586-03-12‏ ‏אלקריאף נ' פיינשטיין [פורסם בנבו] (27.10.14), הגעתי לכלל מסקנה כי יש להעמיד את גובה הפצוי לטובת התובעת על סך 18,000 ₪.
...
בהתאם למתווה על הצדדים היה לטעון בקשר לגובה הפיצויים ועניין סגירת הגן אשר הובא עוד בכתב התביעה, קשור לפרמטר היקף הפגיעה בתובעים, וזכותם היה לטעון לעניין זה. גובה הפיצוי לאחר ששקלתי את הפרמטרים שהובאו לעיל הן לחומרא והן לקולא ועיינתי בפסקי דין נוספים אשר עסקו בפרסומים דומים: ר' לדוגמא: ת"א (ראשל"צ) 2437-09 גני תלתלים מרום בע"מ נ' פרקשנר [פורסם בנבו] (09.10.11), ת"א (ת"א) 43039-09-17‏‏ עזר נ' קורן [פורסם בנבו] (11.09.18) ות"א (ראשל"צ) 586-03-12‏ ‏אלקריאף נ' פיינשטיין [פורסם בנבו] (27.10.14), הגעתי לכלל מסקנה כי יש להעמיד את גובה הפיצוי לטובת התובעת על סך 18,000 ₪.
סוף דבר לאור האמור בפסק דין זה, אני פוסק כי הנתבעת תשלם לידי התובעת פיצוי בסך של 18,000 ₪ אשר ישולמו בשלושה תשלומים חודשיים, שווים ורצופים החל מיום 1.4.19 ובראשון לכל חודש שאחריו.
בנסיבות אלו, אני סבור יש לקבוע סכום הוצאות מתון.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בפסקי הדין הנ"ל, המסקנה שלפיה בתביעה לפצוי סטאטוטורי ללא הוכחת נזק, במובחן מתביעה לנזק מוכח שניגרם בפועל, לא רשאי הנתבע להביא ראיות אודות שמו הרע של התובע, התבססה בעיקר על הדברים הבאים, אשר אמר ח"כ מאיר שטרית, יוזם התיקון, בישיבת המליאה מיום 15.1.97 ואשר חלקם צוטטו בפסק הדין בעיניין נתניהו הנ"ל: "אדוני היושב-ראש, במצב הנוכחי, כאשר אדם תובע אדם שני על לשון הרע או על הוצאת דיבה, לא מספיק שבבית-המשפט מוכח שהאיש שהוציא דיבה באמת שיקר והאיש הזה מורשע, כי עדיין לנפגע לא יוצא כימעט דבר. כדי שהוא יקבל פיצוי, הוא צריך להוכיח שניגרם לו נזק ומה מידת הנזק שניגרם לו. כאן מתחיל סיפור שלם. אביא דוגמה, וחברי הכנסת מכירים את זה: כשאתה תובע מישהו על הוצאת דיבה – נניח שהוא אמר שאתה שקרן ואתה מוכיח בבית-המשפט שאתה לא שקרן אלא אמרת אמת – אתה צריך להוכיח עכשיו נזק. אתה אומר: נגרם לי נזק, כי אני בן-אדם לא שקרן, והוא אמר שאני שקרן. הצד השני אומר עכשיו: נכון, אתה לא שקרן, אבל ממילא אין לך שם טוב. עובדה, פעם, לפני 20 שנה, גנבת מחברת בכיתה, הרבצת למישהו והשתתפת בקטטה. במקרה כזה אתה לא מוכיח נזק ואתה לא רשאי לקבל שום פיצוי. הצעת החוק שלי, אדוני היושב-ראש, מציעה לתקן את החוק כך שייאמר, שכאשר אדם מורשע בעבירה של הוצאת דיבה לא צריך התובע להוכיח שניגרם לו נזק, מספיקה ההרשעה עצמה כדי לתת לבית-המשפט את הרשות לקבוע קנס של 50,000 שקל על עצם תביעת הדיבה. בית-המשפט רשאי לפסוק את הקנס הזה נוסף על כל עונש אחר שהוא רוצה לפסוק על האדם שהורשע בעבירה הזאת". בכל הכבוד, פסקי דין אלה אינם מחייבים ואפילו אינם מנחים אותי, משניתנו בבית המשפט השלום, אולם לא זה העיקר.
להלן דברי ההסבר (הדגשה בקוו שלי), שעולים בקנה אחד עם הדברים שנשא ח"כ שטרית במליאה ואשר פסקי הדין הנ"ל, שעליהם הסתמך התובע, הפנו אליהם: "לפי המצב החוקי היום ניתקל תובע בגין לשון הרע בחומה בצורה של מוציאי לשון הרע המגובים באמצעים משפטיים שאין בידי התובע לנצחם. בין השאר נוקטים נתבעים בשיטה של הכפשת התובע על מנת להרתיעו מהגשת התביעה ועל מנת להרתיע תובעים פוטנציאלים אחרים. בתי המשפט נוקטים יד רחבה מדי בפירוש סעיף 22 במצבו הקיים ומאפשרים לנתבעים להכפיש את שמו של התובע כימעט ללא הפרעה. בנוסף ניתקל תובע בקשיים בהוכחת נזק בגין לשון הרע, ואינו זכאי לפיצויים בשל נזק שאיננו נזק של ממון. הצעת חוק זו באה להרתיע מוציאי לשון הרע בשל כך שהיא קובעת סנקציה של פיצויים אשר איננה תלויה בהוכחת נזק על ידי התובע. בנוסף היא באה למנוע מאותם מוציאי לשון הרע את האפשרות להכפיש את שמו של התובע בעניינים שאינם קשורים ללשון הרע עצמו". ראשית, כבר מהצעת החוק המקורית ומדברי ההסבר שלה, ברור, איפוא, כי מעולם לא הייתה כוונה להגביל את זכותו של הנתבע להביא ראיות אודת שמו הרע של התובע בעניינים שנוגעים במישרין ללשון הרע שמשמשת נושא למשפט, שהרי הוצע למחוק רק את הסיפא של סעיף 22 וללא תיקון של הרישא, שהיא זו אשר מקנה לנתבע זכות אוטומאטית ללא צורך באישור בית המשפט, להביא ראיות אודות שמו הרע של התובע הנוגעות במישרין ללשון הרע המשמשת נושא למשפט.
מושג זה מוגדר בס' 1 לחוק כ"דבר שפרסומו עלול – (1) להשפיל אדם בעיני הבריות או לעשותו מטרה לשנאה, לבוז או ללעג מצידם; (2) לבזות אדם בשל מעשים, היתנהגות או תכונות המיוחסים לו; (3) לפגוע באדם במשרתו, אם משרה ציבורית ואם משרה אחרת, בעיסקו, במשלח ידו או במקצועו; (4) לבזות אדם בשל גזעו, מוצאו, דתו, מקום מגוריו, גילו, מינו, נטייתו המינית או מוגבלותו".
...
השאלה - האם הפרסומים עונים על ההגדרה של "לשון הרע" לפי סעיף 1 לחוק, אינה מוכרעת על פי הבאת ראיות, אלא על בסיס מסקנה משפטית שבית המשפט מסיק, כך שגם אם הנתבע טוען בכתב הגנתו כי הפרסומים לא עונים על ההגדרה הנ"ל (ולדידי אינו טוען זאת), בית המשפט יכול לקבוע אחרת ויכול אף לעשות כן גם במסגרת ולצרכי בקשה להיפוך סדר הבאת הראיות.
לסיכום, הבקשה להיפוך סדר הבאת הראיות מתקבלת.
סוף דבר לנוכח תוצאת שתי הבקשות, ההוצאות מתקזזות וכל צד יישא בהוצאותיו.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בשלום באר שבע נפסק כדקלמן:

לפני תביעת לשון הרע בגין פירסום שביצע הנתבע אודות התובע בפייסבוק.
בעיניין זה אציין כי התובע העיד שהפתיחה של המסעדה הייתה אמורה להיות בינואר 2017, מכאן כי ההשקעות במסעדה בוצעו בסוף שנת 2016, היינו בסמיכות למועדים הרלוואנטיים לתביעה (בעיניין זה ראה שאלת ב"כ הנתבע בחקירה הנגדית, עמ' 7 שורות 28 – 29 – "קודם אמרת שבשנת 2017 השקעת חצי מליון ₪ בעסק חדש, הרי שאותו סכום כזה גדול לא חסכת בין לילה, הסך של 6,000 ₪ לא היה לך במשך תקופה כה ארוכה").
וראו דבריו במישטרה בעיניין זה: "ש. למה לא התלוננת בעבר על אבו עיאש מלפני ארבעה חודשים? ת. כי קודם נתתי לו היזדמנות שיבוא וישלם, דבר שני יש לי לקוחות ברהט ואני לא רוצה להרוס את השם שלי ודבר שלישי אני החלטתי עכשיו להתלונן כי אני מרגיש שהחיים שלי בסכנה ולא רוצה שאני או העסק או המשפחה תפגע ומבקש עזרת המישטרה". (עדות מיום 23.07.19 עמ' 2 שורות 33 – 35).
...
לסיכום אני דוחה את תביעת התובע נגד הנתבע.
אני מקבלת את תביעת הנתבע נגד התובע (התביעה הנגדית), ומחייבת את התובע לשלם 5,500 ₪, לידי ב"כ הנתבע, בגין הציוד שרכש.
התובע ישלם לנתבע הוצאות משפט בסך של 11,700 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

דיון הפירסום הראשון שני הפרסומים בודאי עונים על ההגדרה של לשון הרע לפי החוק, אשר מגדירה את לשון הרע כ- דבר שפרסומו עלול "(1) להשפיל אדם בעיני הבריות או לעשותו מטרה לשנאה, לבוז או ללעג מצידם; (2) לבזות אדם בשל מעשים, היתנהגות או תכונות המיוחסים לו; (3) לפגוע באדם במשרתו, אם משרה ציבורית ואם משרה אחרת, בעיסקו, במשלח ידו או במקצועו; (4) לבזות אדם בשל גזעו, מוצאו, דתו, מקום מגוריו, גילו, מינו, נטייתו המינית או מוגבלותו". ברור שמי שמוצג כמי שאינו עוטה מסכה בתקופת הקורונה, מקום שיש לעטות מסכה, ובפרט כשמדובר במי שנותן שירות ללקוחות ועוד בתחום המזון, מוצג בצורה שלילית.
ראה סעיף 2 לחוק הגנת הפרטיות, תשמ"א-1981, הקובע כי פגיעה בפרטיות היא בין היתר "פירסום תצלומו של אדם ברבים בנסיבות שבהן עלול הפירסום להשפילו או לבזותו". לנתבעת לא עומדת הגנה בגין הפגיעה האמורה בפרטיותו של התובע וזאת מאותם הנימוקים שהזכרתי לעיל, שבעטיים אין לה הגנה מפני עילת התביעה בלשון הרע בגין פירסום זה, שהרי סעיף 18(2) לחוק הגנת הפרטיות, דורש גם כן את דרישת תום הלב, אשר לא מתקיימת, מקום שהנתבעת פירסמה את הפירסום בהקף העולה על הנידרש לצורך הגשמת מטרת הפירסום, כפי שכבר פורט.
...
לאחר שלקחתי, אפוא, בחשבון את כל נסיבות העניין, לרבות את התנהלות התובע, שלא עטה מסיכה בניגוד להוראות משרד הבריאות שחלו באותה העת (וראה ס' 22 לחוק המאפשר להפחית פיצויים בשל התנהלות הנפגע), החלטתי לחייב את הנתבעת לשלם לתובע בגין פרסום זה, פיצוי בסך של 25,000 ₪.
סוף דבר אשר על כן, הנתבעת תשלם לתובע 40,000 ₪, תוך 30 יום מהיום.
כן תשלם הנתבעת לתובע 14% מסכומי האגרות ששילם וכן שכר טרחת עו"ד בסך של 8,000 ₪, המותאם לכלל נסיבות העניין ובפרט לסכום שנפסק והפער בינו ולבין הסכום שנתבע.

בהליך תמ"ש (תמ"ש) שהוגש בשנת 2022 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

סעיף 1 לחוק איסור לשון הרע, תשכ"ה 1965 (להלן: החוק), קובע כי: "לשון הרע היא דבר שפרסומו עלול – (1) להשפיל אדם בעיני הבריות או לעשותו מטרה לשנאה, לבוז או ללעג מצידם; (2) לבזות אדם בשל מעשים, היתנהגות או תכונות המיוחסים לו; (3) לפגוע באדם במשרתו, אם משרה ציבורית ואם משרה אחרת, בעיסקו, במשלח ידו או במקצועו...". עוד קובע סעיף 2 לחוק את מהותו של הפירסום: "(א) פירסום, לענין לשון הרע -בין בעל פה ובין בכתב או בדפוס, לרבות ציור, דמוית, תנועה, צליל וכל אמצעי אחר. (ב) רואים כפרסום לשון הרע, בלי למעט מדרכי פירסום אחרות: (1) אם היתה מיועדת לאדם זולת הנפגע והגיעה לאותו אדם או לאדם אחר זולת הנפגע; (2) אם היתה בכתב והכתב עשוי היה, לפי הנסיבות להגיע לאדם זולת הנפגע". בשים לב לדברי האישה, כפי שצוטטו לעיל, אין ולא יכולה להיות כל מחלוקת כי מדובר בלשון הרע.
בעיניין שיעור הפצוי שעל בית המשפט לפסוק בגין פירסום של לשון הרע במסגרת סיכסוך משפחתי נקבע בעמ"ש 47311-10-13 פלוני נ' פלמונית (פורסם בנבו, 19.5.14) כדלהלן: "כאשר עסקינן בסכסוך משפחתי, שומה על בית המשפט לנקוט משנה זהירות בבואו לפסוק פיצויים בגין פירסום לשון הרע. סכסוכים מסוג כזה הם מטבע הדברים טעונים מאוד מבחינה רגשית, ועלולים ליגרור ביטויים חריפים שנאמרים בסערת רגשות. גם כענין שבמדיניות, אין לעודד צדדים לסכסוך משפחתי להגיש תביעות לשון הרע בגין כל ביטוי פוגע שנאמר על יד הצד שכנגד, שאם לא כן, בתי המשפט לעינייני מישפחה יוצפו בתביעות לשון הרע לרוב. יחד עם זאת, לכלל הזה ישנם יוצאים מהכלל, ודומה כי המקרה הנוכחי הנו דוגמא מובהקת ליוצא מן הכלל..." (דגשים לא במקור; שם, עמ' 17).
...
התביעה להשבה מתקבלת בחלקה, כך שהנתבעת תשלם לתובע סך של 30,974 ₪.
התביעה הכספית נדחית.
הנתבעת תשלם לתובע שכ"ט ב"כ בסך כולל של 25,000 ₪ וכן תשלם לאיש סך של 3,800 ₪ עבור חלקה בהוצאות המומחה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו