תביעת לשון הרע בגין פירסומי הנתבע נגד עריית כפר סבא ונושאי משרה בה. בתביעה, המפרטת 15 פרסומים של הנתבע, התבקש סעד של פיצויים בסך 500,000 ₪, וכן צו למניעת פרסומים עתידיים וצו עשה לפירסום תיקון או הכחשה.
הנתבע פעל באופן בלתי מאורגן וללא ייצוג משפטי, ופרט להתנגדויות ולהליכים משפטיים שהגיעו עד לבית המשפט העליון ושהסתיימו בדחיית טענותיו (עע"ם 7503/18 נאנס נ' עריית כפר-סבא ואח' (30.10.19)) הביע הנתבע את היתנגדותו בדרך של פרסומים רבים נגד הערייה ונושאי המשרה בה. רוב הפרסומים נעשו בדרך של הודעות דוא"ל לגורמים בערייה ולתושבי השכונה, פירסום אחד נעשה בדרך של הפצת מכתב בתיבות דואר של תושבי השכונה ואחד בדרך של תגובה ב"פייסבוק".
עמדה על כך כב' השופטת א' פרוקצ'יה בע"א 89/04 נודלמן נ' שרנסקי (4.8.08) (להלן: עניין "נודלמן") בפיסקה 32 לפסק הדין:
"המשקל המיוחד הניתן לחופש הביטוי במישור הצבורי אינו בלתי מוגבל. הוא נבחן על פי מהותו וטיבו בנסיבות המקרה. הוא נשקל מצד אחד, על פי מידת חשיבותו האמיתית לחופש הביטוי. מנגד, הוא נבחן על פי מהותה ומידתה של הפגיעה בשמו הטוב ובכבודו של האדם. גם איש ציבור החושף עצמו למערבולת החיים הציבוריים ומסכים בכך לקבל על עצמו מידה מסוימת של נטל חשיפה ובקורת ציבורית, אינו הופך בכל את שמו הטוב ואת כבודו האנושי להפקר. איש הציבור לא הסכים בנטילת תפקיד צבורי להפקיד לחלוטין את כבודו האישי, והחוק, באיזונים שיצר, מגן גם על בעל תפקיד צבורי לבל יהפוך שמו הטוב למרמס בכפוף למתן משקל ראוי לחופש הביטוי כערך צבורי בעל חשיבות. החוק לא התיר בכל מצב מעשי השמצה והשתלחות באנשי ציבור בשם חופש הביטוי, ולא היקנה הגנה לפוגע גם אם הביטוי הוא הבעת דיעה על איש ציבור, בנסיבות בהן לא נתקיים בפוגע יסוד של תום לב..."
(וראו למשל את דברי כב' השופט (כתוארו אז) א' ריבלין בע"א 9462/04 מורדוב נ' ידיעות אחרונות בע"מ, פ"ד ס(4) 13, 27 [2005]).
יצוין כי בפסיקה נדונה השאלה האם ניתן לפסוק פיצויים על יסוד סעיף 7א האמור לתאגיד, שלא הוכיח שניגרם לו נזק ממון, והובעו גישות שונות לעניין זה.
הגישה השוללת פסיקת פיצויים ללא הוכחת נזק לתאגיד, נסמכת על סעיף 10 לפקודת הנזיקין [נוסח חדש] שלפיו "תאגיד לא ייפרע פיצויים בשל עוולה אלא אם גרמה לו נזק" וכן על התפיסה העקרונית שלפיה "לתאגיד אין נפש ולא יכולה להגרם לו עוגמת-נפש. אדם זכאי לפיצויים בגין השפלתו בעיני הבריות גם אם לעצם הפגיעה לא הייתה תוצאה ממונית. לא כן תאגיד. על מנת שייזכה בפיצויים עליו להוכיח שפרסום לשון הרע על אודותיו גרם לפגיעה ממונית בנכסיו או בעסקיו" (דברי כב' השופט נ' סולברג בת"א (מחוזי י-ם) 8069/06 החברה לאוטומציה במינהל השילטון המקומי בע"מ נ' גור (13.7.09) בפיסקה 31 לפסק הדין; ת"א (מחוזי-ת"א 1108/07 עדי חן תעשיות עדינות 1991 בע"מ נ' אומטיים הפצה בע"מ (29.8.18) בפיסקה 137 לפסק הדין).
...
ברם, בחינת הפרסומים מעלה כי הגשת הפרסומים הנוספים של הנתבע אינם מגבשים עוולה של לשון הרע, ולהיפך, יש בהם כדי לתמוך במסקנה כי הנתבע הפנים את חשיבות הבעת ביקורת במסגרת הגבולות המותרים.
בסיכומו של דבר, בגין 8 הפרסומים שנמצא שהנתבע ביצע עוולת לשון הרע ביחס אליהם, מצאתי לחייב את הנתבע בסך כולל של 27,000 ₪.
סוף דבר
התביעה מתקבלת בחלקה, ביחס ל- 8 פרסומים.