מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעת לשון הרע בגין דברים שנאמרו באולם בית המשפט

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2006 בעליון נפסק כדקלמן:

המשיב הגיש תביעת לשון הרע נגד המבקש בגין דברים שאמר לו באולם בית המשפט לעינייני מישפחה בתום ישיבה שנערכה שם. המבקש ביקש לסלק את התביעה על הסף בהתאם לסעיף 13(5) לחוק איסור לשון הרע, התשכ"ה – 1965 להלן: "החוק"), שכן לטענתו, מדובר בפירסום מותר שנעשה "תוך כדי דיון". בית משפט השלום בנצרת (כב' הרשמת א' אריאלי) דחה את הבקשה לסילוק על הסף בקובעו כי יש לברר את שאלת הקשר בין תוכן הפירסום לבין ההליך שבמסגרתו נעשה במסגרת התביעה גופה ולא במסגרת בקשה מקדמית.
...
בית המשפט (כב' הנשיא מ' בן-דוד) הגיע לכלל מסקנה כי אכן ראוי שתביעתו של המשיב תתברר לגופה וכי אין כל בסיס למחיקת כתב התביעה.
לאחר שעיינתי בבקשה ובהחלטות הערכאות דלמטה הגעתי לכלל מסקנה כי דין הבקשה להידחות.
לאור האמור לעיל דין הבקשה להידחות.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2015 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לפנינו ערעור וערעור שכנגד על פסק דינו של בית המשפט השלום בתל-אביב (כבוד השופטת הבכירה חנה ינון) מיום 11.3.2013, אשר קיבל את תביעתה של המשיבה והמערערת שכנגד – מקור הפורמאיקה בע"מ (להלן - "המשיבה") וחייב את המערער והמשיב שכנגד (להלן - "המערער" או "פלבסקי") לשלם למשיבה פיצויים ללא הוכחת נזק בסך של 50,000 ש"ח, פיצויים בגין הפסדים עיסקיים בסך של 150,000 ש"ח וכן הוצאות נוספות בסך של 15,000 ש"ח, בגין פרסומים בנגוד לחוק איסור לשון הרע, התשכ"ה-1965 (להלן - "החוק").
כך, ההגנה תחול על דברים שנאמרו בעל-פה באולם בית המשפט, וכן תשתרע על כל צעד הננקט בקשר עם ההליך בכל שלב משלביו השונים, כאמור לעיל.
וכפי שציין כב' הש' ברנר בעיניין ברלב: "כל מטרתו של ס' 7א' לחוק היא שהנפגע יהיה זכאי לתשלום פיצויים גם בלא הוכחת נזק, ואין לעקר את הסעיף מתוכנו מקום שמדובר בנפגע שהוא תאגיד". לעניין זה יפים גם הדברים שנאמרו בעיניין ברזאני (סעיף 10 לפסק הדין): "בית המשפט קמא ציין בפסק-דינו שש הנמקות שונות המביאות למסקנה לפיה יש מקום לחיוב המזיק בפצוי בגין הוצאת לשון הרע גם במקום בו לא נגרם לו נזק ממון. ... קביעותיו של בית המשפט קמא מקובלות עלינו. ...
...
לבסוף ולסיכום טענה המשיבה לפגיעה חמורה בשמה הטוב ובמוניטין שלה, ותבעה פיצוי ללא הוכחת נזק בסך של 750,000 ש"ח מאת עו"ד ארליך ומאת פלבסקי, ביחד ולחוד.
לגבי הערעור שכנגד של המשיבה לגבי גובה הוצאות המשפט שנפסקו לטובתה, לא מצאנו מקום להתערב בכך, שכידוע מדובר שבשיקול דעתה של הערכאה הדיונית, ולא מצאנו התקיימותן של נסיבות חריגות המצדיקות את התערבותנו.
לאור כל האמור, אנו מבטלים את חיובו של המערער לשלם למשיבה את הסכום של 150,000 ש"ח כפי שקבע בית משפט קמא, אולם מנגד, במקום הפיצוי בסך 50,000 ש"ח שפסק בית משפט קמא כפיצוי ללא הוכחת נזק, יעמוד הפיצוי על סכום של 137,740 ש"ח נכון למועד פסק דינו של בית משפט קמא, בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כדין ממועד פסק דינו של בית משפט קמא (11.3.2013) ועד לתשלום המלא בפועל.
דהיינו בסופו של דבר, במקום החיוב שנפסק בבית משפט קמא ישלם פלבסקי סך של 137,740 ש"ח נכון למועד פסק דינו של בית משפט קמא.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2019 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

עוד הוסיף בהחלטתו כי ישנו קושי משמעותי להגיש תביעה בעילת לשון הרע בגין דברים הנאמרים בהליך משפטי תוך שציין כי אין בהחלטתו כדי לגרוע מזכותן של התובעות להגיש תביעה נפרדת.
בהתייחס להקף ההגנה נקבע, כי מדובר בהקף רחב המשתרע לא רק על מה שנאמר באולם בית המשפט, אלא על כל צעד הננקט בקשר עם ההליך בכל שלב משלביו השונים, וכדברי כב' המשנה לנשיאה, השופט ריבלין: "אולם התפיסה המשתקפת בחוק איסור לשון הרע היא שאין להגביל את ההתבטאויות תוך כדי ההליך המשפטי באמצעות חוק זה. המטרה היא למנוע מצב שבו הגורמים המעורבים בהליך ירסנו את עצמם יתר על המידה באופן שיחבל בתקינות ההליך (ראו ע"פ 53/49 וייל נ' היועץ המשפט, פ"ד ג 93, 103-104). לאור חשיבותה של ההגנה נקבע כי ההגנה שבסעיף 13(5) תחול לא רק על דברים שנאמרים באולם המשפט אלא היא חלה על "כל צעד הננקט בקשר עם ההליך בכל שלב משלביו השונים, לרבות כל פניה בכתב ומסמך הנידרש במהלך הרגיל של המשפט והמשמשו כהלכה" (ע"פ 364/73 זיידמן נ' מדינת ישראל, פ"ד כח(2) 620, 624; עניין אבי יצחק הנ"ל, בעמ' 93-88)".
" ובהמשך- "מכל מקום, הדין המצוי – סעיף 13(5) לחוק איסור לשון הרע – אינו כולל הגבלה תכנית כלשהיא, ולא זו בלבד אלא שכאמור הגבלה שהייתה בחוק בעבר הוסרה ממנו מפורשות. ברי לחלוטין כי המחוקק ביקש לחסום את כניסתו של חוק איסור לשון הרע לאולם המשפט (במובן הרחב), וזאת ככל הנראה מתוך השקפה שסדקים במחסום עלולים להחדיר מורא ללב המשתתפים בדיון המשפטי ולהקשות עליהם למלא את תפקידם. אין בית המשפט יכול ואין זה ראוי שיצוק אל החוק תוכן רצוי, לדעתו, העומד בנגוד ברור לכוונה המפורשת של המחוקק. במקרה זה, כאמור, הבהיר עצמו היטב המחוקק הן בדרך החיוב הן בדרך השלילה – וכל ניסיון להיתנער מכוונת המחוקק אינו ראוי..." המסקנה, אם כן, הנה כי לשון החוק מציבה תנאי אחד ויחיד לקיומה של ההגנה הנ"ל - אמירת הדברים "תוך כדי דיון", תוך הענקת פרשנות רחבה למונח זה. בעניינינו, התובעות הגישו תביעתן בגין עדות שקר המיוחסת לנתבע תוך שהן טוענות כי מדובר בלשון הרע.
...
יש להפעיל סנקציה זו במשורה ורק במקרים בהם ברור כי אין התובע יכול לזכות, על יסוד טענותיו בכתב התביעה, בסעד המבוקש על ידו.
" ובהמשך- "מכל מקום, הדין המצוי – סעיף 13(5) לחוק איסור לשון הרע – אינו כולל הגבלה תכנית כלשהי, ולא זו בלבד אלא שכאמור הגבלה שהייתה בחוק בעבר הוסרה ממנו מפורשות. ברי לחלוטין כי המחוקק ביקש לחסום את כניסתו של חוק איסור לשון הרע לאולם המשפט (במובן הרחב), וזאת ככל הנראה מתוך השקפה שסדקים במחסום עלולים להחדיר מורא ללב המשתתפים בדיון המשפטי ולהקשות עליהם למלא את תפקידם. אין בית המשפט יכול ואין זה ראוי שיצוק אל החוק תוכן רצוי, לדעתו, העומד בניגוד ברור לכוונה המפורשת של המחוקק. במקרה זה, כאמור, הבהיר עצמו היטב המחוקק הן בדרך החיוב הן בדרך השלילה – וכל ניסיון להתנער מכוונת המחוקק אינו ראוי..." המסקנה, אם כן, הינה כי לשון החוק מציבה תנאי אחד ויחיד לקיומה של ההגנה הנ"ל - אמירת הדברים "תוך כדי דיון", תוך הענקת פרשנות רחבה למונח זה. בענייננו, התובעות הגישו תביעתן בגין עדות שקר המיוחסת לנתבע תוך שהן טוענות כי מדובר בלשון הרע.
לאור כל האמור לעיל ומשגם אם יעלה בידי התובעות להוכיח את כל הנטען על ידן בכתב התביעה לא תהיינה זכאיות לסעד הנתבע על ידן, אני נעתרת לבקשה ומורה על מחיקת התביעה על הסף.

בהליך תמ"ש (תמ"ש) שהוגש בשנת 2021 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

המונח "דיון" לצורך עוולת לשון הרע פורש על ידי בתי השפט במובן הרחב מבחינת הזמן 5) בחוק) מתייחסת גם להליכים 18 ) והמקום כך שחסינות ההליך המשפטי (בהתאם לסעיף משפטיים הקשורים לדיון המשפטי וגם אם אינם מתוחמים לאולם בית המשפט.
יצויין כי היה קושי לשמוע הדברים לנוכח צעקות התובעת בקולי קולות בהקלטה.
אך משנאמרו הדברים על בימ"ש לשקול אם הם מקיימים את דרישות החוק לפצוי בגין לשון הרע ואני מוצאת להשיב על כך בשלילה.
בנסיבות בהן נאמרו הדברים בלהט יצרים, לאחר דיון שהתנהל בעצימות גבוהה במסגרת הליך משפטי בין הצדדים אשר תרם תרומה משמעותית לאמירות שנאמרו לאחר הדיון, כאשר שני הצדדים בחרו להישאר ולהתווכח באולם בימ"ש לאחר תום דיון ויציאת בימ"ש מן האולם, כאשר חילופי הדברים נאמרו גם כלפי ומטעם אחים נוספים של הנתבע אשר הצדדים לא ביקשו לצרפם, כאשר הצדדים כולם והמשיכו להזין אחד את השני באמירות פוגעניות שגררו תשובות והמשך ההתנצחות – אני מוצאת לדחות את התביעות בעיניין, הדדית.
...
סוף דבר על יסוד כל האמור שתי התביעות נדחות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2006 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

כאשר כב' השופט אטדגי הקריא את החלטתו בבקשה למתן רשות להיתגונן, אמר הנתבע לתובע באולם בית המשפט: "אתה גנב" ו-"גנבת את מסמכיי". לטענת התובע, לא היה דבר בין צעקותיו של הנתבע לבין הדיון שנערך בעניינו, הנתבע לא נטל כל חלק בדיון ונושא זכות העיכוב לא היה רלוונטי לתביעה הכספית בגין אי תשלום שכר טירחה.
מאידך סבורני, שלנתבע עומדת ההגנה הנתונה לבעל דין המבטא דברים בעל פה באולם בית המשפט, כקבוע בסעיף 13(5) לחוק איסור לשון הרע.
התרת הגשה של תביעות לשון הרע בגין התבטאויות שנעשו במהלך הליכים משפטיים עלולה להפוך כל התבטאות במשפט לעילה למשפט נוסף ובכך ליצור שרשרת בלתי נפסקת של התדיינויות (שנהר, שם).
...
היתר להגשת תביעות לשון הרע בגין אמירות אלה עלול לפגוע קשות בהליכים השפוטיים וככלל, אין לאפשר זאת.
לאור כל האמור אני סבור, שדבריו של הנתבע אינם יכולים לשמש עילה על פי חוק איסור לשון הרע ועומדת לנתבע ההגנה הקבועה בסעיף 13(5) לחוק.
אני מורה על דחיית התביעה, אך לאור הדברים שנאמרו על ידי הנתבע, אין מקום לפסוק הוצאות לטובתו.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו