מיהות הצדדים ורקע כללי:
התביעה דנא הוגשה על סך 314,339 ₪ על ידי התובעים בגין איחור במסירת דירה וליקויי בניה בדירה שרכשו התובעים מהנתבעת 1.
הנתבעת 1 הנה חברה בע"מ, הפועלת בתחום הנדל"ן והיזמות למגורים (להלן: "הנתבעת 1" או "החברה" או "הנתבעת").
ביום 03.06.13 התובעים התקשרו עם החברה בהסכם לרכישת דירת מגורים (להלן: "ההסכם"), דופלקס (להלן: "הדירה") בבניין שניבנה בפרויקט (להלן: "הבניין") (ההסכם צורף כנספח א' לכתב התביעה).
סעיף 4ב(א) לחוק המכר (דירות) קובע להלן:
"(א)התגלתה אי-התאמה או אי התאמה יסודית הניתנות לתיקון, על הקונה לתת למוכר היזדמנות נאותה לתקנה, ועל המוכר לתקנה תוך זמן סביר. "
בע"א 5602/03 סגל ואח' נ' שיכון ופיתוח לישראל (פורסם בנבו, 28.2.05) (להלן: "עניין סגל") קובעת כבוד השופטת ארבל:
"תקופת הבדק מיועדת לאפשר איתורם של פגמים ואי התאמות בדירה בתוך תקופה קצובה ותיקונם על ידי המוכר. לתקופת הבדק חשיבות במישור של יחסי הצדדים לחוזה, היות שבקביעת תקופת הבדק נילקח בחשבון אופיו המיוחד של הממכר – דירה חדשה אשר ליקויים בבנייתה עשויים להתגלות אך לאחר זמן – וניתנת אפשרות למוכר לעמוד בקיום חיוביו החוזיים ולמסור ממכר תקין לקונה בעבור התמורה החוזית. כן יש לתקופת הבדק חשיבות במישור רחב יותר – תקופת הבדק תורמת ליעילות המערכת המשפטית ומונעת הקצאה בלתי יעילה של משאבים על ידי שהיא מייתרת, ולו באופן זמני, את הצורך בהגשתן של תביעות בגין פגמים ואי התאמות שנתגלו בדירה במהלך תקופה זו. אלה יתוקנו על ידי המוכר בלא שתדרש פניה לבית המשפט. כמובן, במידה שסבורים הקונים כי המוכר לא כיבד חיובו החוזי לתקן הליקויים בשנת הבדק, פתוחה בפניהם האפשרות לפנות לערכאות בתביעה. מכאן, ככלל, לצדדים כולם, כמו-גם למערכת המשפט, אינטרס בהקפדה על כך שקונים לא יגישו תביעתם בגין ליקויי בניה בטרם הודיעו למוכר על הליקויים ויאפשרו לו לתקנם עד תומה של שנת הבדק."
בהתאם לאמור לעיל, הפסיקה הולכת בדרכו של החוק וקובעת, כי תנאי לקבלת פיצוי הנו מתן אפשרות לקבלן לתקן את הליקויים, וכי העדפת רצון הקונה לקבלת פיצוי כספי, על פני מתן היזדמנות לקבלן לתיקון הליקויים, תיעשה לאחר שהוכח כי לקבלן ניתנה היזדמנות נאותה לתיקון הליקויים וכי הקבלן לא עשה זאת, או שניסיונות התיקון הללו כשלו (ראה לעניין זה ת"א סימה לנגר נ' אביגדור שטרן בע"מ (פורסם בנבו, 04.09.20); ע"א 656/99 בר שירה נ' מעונות ובנין ובע"מ, פ"ד נז(5) 1).
...
בעניין זה אני קובעת, כי לאור העובדה שהתובעים קיבלו את החזקה בדירה זמן לא רב טרם זומן איש מקצוע למלא גז במזגן ולאור כך שמדובר במזגן חדש וכי צוין ע"ג הקבלה כי אותרה תקלה בנוזל גז, הרי שהתובעים הוכיחו ראש נזק זה ועל הנתבעת לשלם עבור תשלום זה.
לאור האמור לעיל, אני קובעת, כי על הנתבעת לשלם לתובעים בגין ראש נזק זה סך של 1,200 ₪.
באשר לשכ"ט עו"ד, נטען כי לא מדובר בתיק ששכר הטרחה צריך להגיע ל-18% בתוספת מע"מ. הנתבעת מבקשת שלא לפסוק הוצאות נגדה וכי כל צד צריך לשאת בהוצאותיו בהליך זה.
בעניין רכיב ההוצאות, ולאחר שבחנתי את הקבלות שצורפו (נספח ד' לסיכומי התובעים) מצאתי, כי על הנתבעת להשיב לתובעים את ההוצאות הבאות: תשלום עבור חו"ד מומחה ביהמ"ש בסך של 4,037 ₪ ; תשלום עבור מומחה מטעם התובעים לצורך בדיקת חו"ד מומחה ביהמ"ש בסך של 1,400 ₪ ; תשלום עבור חו"ד המומחה מטעם התובעים שצורפה לכתב התביעה בסך של 1,432 ₪.
סוף דבר:
לאור האמור לעיל, אני קובעת, כי הנתבעת 1 תשלם לתובעים בגין עלות תיקון הליקויים בדירה (123,328 ₪); בגין איחור במסירת הדירה (22,500 ₪) ; בגין ראשי נזק נוספים (1,200 ₪) ובגין עוגמת נפש (30,000 ₪) – ובסך הכול סך של 177,028 ₪ בתוספת הפרשי הצמדה וריבית מיום מסירת החזקה בדירה ועד התשלום בפועל.