חוות דעת המומחה:
המומחה ציין כי ביום 4.2.2018 ערך ביקור בבניין בנוכחות התובע ובנו וכן הנתבע ובא כוחו וקיבל מהם את כתבי הטענות ומסמכים נוספים, לרבות הסכם המכר בין הנתבעים לבעלים הקודמים של דירתם, הסכם עבודות בנייה ושפוץ שנערך עם קבלן שיפוצים, טבלת סיכום לוחות זמנים, צו הריסה מינהלי מס' 2014-0254, תכנית עבודה של השפוץ בדירת הנתבעים, נסח רישום בתים משותפים, תשריט הבית המשותף, התכתבויות הצדדים, תמונות וחשבוניות.
יש לבצע הסדרת מערך הנקוז באמצעות מרזב חצוני הצמוד לקירות החיצוניים של הבניין, בהתאם להוראות הל"ת. העבודה תיכלול העתקת המרזב למיקום בו לא יפריע לשדה הראיה של התובעים, לרבות תקוני טיח וצבע.
עוד ציין המומחה כי התובעים לא תמכו טענתם בדבר מפגע אקוסטי, כתוצאה ממיקום מעבה המזגן באמצעות חוות דעת אקוסטית כנדרש בת"י 1004, לכן לא ניתן לחוות דיעה בעיניין מפגע זה.
באשר להמצאות צנור נוסף מכיוון דרום, הבולט באורך של 60 ס"מ אשר נשפך מים ממנו על עוברי אורח, ציין המומחה כי ליקוי זה לא אותר.
בירידת-ערך שאינה הפיכה יש, להשקפתי, להכיר אך במקרים, שבהם נפל בנכס מקרקעין ליקוי חריג ויסודי, שאיננו מן הליקויים הקלים או השכיחים והוא פוער פער ממשי בין ציפייתם הסבירה (בקנה-מידה אובייקטיבי) של רוכשי-נכסים לבין מצבו של נכס נתון.
עוגמת נפש
כחלק מסכום התביעה עותרים התובעים לפצוי בסך של 8000 ₪ בשל "אי קיום הבטחות וזלזול באנשים חולים, זקנים וניצולם" וכן סך של 8000 ₪ עבור "ניזקי בריאות וחולי גופניים ונפשיים שנגרמו ואי מנוחה ואי שקט נפשי" (להלן ביחד: "פיצוי בגין עוגמת נפש").
בעיניין זה ראו, תא (ת"א) 68274/06 בן צבי צילה נ קרני יסמין, שם נפסקו הדברים הבאים:
"לטעמי, כל אדם רשאי לשפץ את דירתו ולשפר את איכות חייו ואין למנוע ממנו לעשות כן, אף אם מכורח הנסיבות יגרמו לשכנים, אי נוחות או רעשים ולכלוך הסבירים לעבודות כגון אלו. מנגד, ברי כי אם יגרמו לשכנים נזקים, החורגים מגדר המקובל, בשל שפוץ זה, הרי שיש לשפות אותם בגינם".
במסגרת הדיון בשאלת הפצוי בגין עוגמת נפש, בהקשר לליקויי בנייה, יפים גם הדברים שנאמרו בע"א 5602/03 אבי ושרה סגל ואח' נ' שיכון ופתוח לישראל בע"מ (ניתן ביום 28.2.2005): "מטרתו של הפצוי הנה להעמיד את הניזוק במצב בו היה נמצא אילמלא ארעה ההפרה והנזק שניגרם בעקבותיה. בקביעת שיעור הפיצויים בגין עגמת הנפש בגין ליקויי בניה יילקחו בחשבון, בין היתר, טיב הנכס בו נפלו הליקויים – האם מדובר בדירת מגורים, במבנה עסקי או אחר; מה טיב הליקויים, מידת חומרתם, מידת השפעתם על חיי היומיום בדירה; היתנהלות הצדדים עובר להליך המשפטי ובמהלכו; עלות תיקון הליקויים ועוד (ראו גם: א' נ' ורדי דיני מכר דירות – ליקויי בניה והבטחת זכויות הרוכשים (2001) עמ' 421)."
לפיכך, על מנת שבית המשפט יפסוק פיצוי בגין עוגמת נפש יש לקחת בחשבון, בין היתר, את מידת השפעתם של הליקויים על התובעים, מידת חומרתם ועלות תיקון הליקויים.
...
סוף דבר:
לאור האמור והמפורט לעיל, אני מורה לנתבעים, ביחד ולחוד, כדלקמן:
ניתן בזאת צו עשה בהתייחס לעבודות שיש לבצע כאמור בחוות דעת המומחה מיום 11.4.19, בסעיפים 1, 2, 3, 5, 6 של חוות הדעת, וכן סעיף 2 של תשובות המומחה לשאלות ההבהרה, אשר הוגשו לתיק ביום 24.9.19, ובכפוף לקיומו של צינור בצד הדרומי, כאמור שם.
העבודות אשר בגינן אין צורך בקבלת היתר בנייה יבוצעו בתוך 60 ימים מהיום.
במקרה כזה ישלמו התובעים לידי הנתבעים סך של 6700 ₪ בתוך 60 ימים מהיום.
הנתבעים ישלמו לתובעים סכום של 12,500 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק מיום הגשת התביעה ועד התשלום בפועל.