מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעת כתובה, תוספת כתובה ורכוש לאחר גירושין

בהליך תיק רבני (רבני) שהוגש בשנת 2019 ברבני תל אביב נפסק כדקלמן:

מדינת ישראל בתי הדין הרבניים תיקים: ‏1112674/5,6,14,18 בבית הדין הרבני האיזורי תל אביב יפו לפני כבוד הדיינים: הרב צבי בן יעקב – אב"ד, הרב יצחק הדאיה, הרב משה בצרי התובע-נתבע: פלוני (ע"י ב"כ עו"ד: ינון צדקיהו, מקסים ליפקין, יעקב קושבטסקי) הנתבעת-תובעת: פלונית (ע"י ב"כ עו"ד דוד ביטון) הנידון: החזקת ילדים, רכוש, כתובה, מזונות ילדים החלטה
בעיניין זכויות סוציאליות, חשבונות בבנקים, רכבים שנמכרו, המיטלטלין, זכויות של הצדדים ברכוש אחר, כמפורט בכתב התביעה, בית הדין ידון בעיניין לאחר סיום מכירת הדירה על ידי הכונס וחלוקת התמורה.
בסעיף 44 כותב התובע "כי כל דיבור שיג ושיח לא קיים כיום בין הצדדים למרות שהם מתגוררים בבית אחד". בסעיף 73 לכתב התביעה כותב הבעל כי היה אם לא תאבה האשה לניסיון שלום בית, הרי שבלית ברירה הוא עותר לגירושין בלא תשלום כתובה ותוספת.
...
לאחר ששמענו את דברי הצדדים ובאי כוחם ועיינו בחומר שבתיק, בית הדין פוסק כי משמורת הילדים תהיה אצל האם.
אלא שהאם מוטרדת כל היום מתביעות ותלונות של האב, כך שאנו סבורים שאין זה מן הראוי להטיל עליה מטלה והתמודדות נוספת, בשלב זה. מה עוד שלאור התרשמותנו מהאב, אם לא יחליט לשנות את דרכו, כל הטיפולים בלשכת הרווחה ב', לא יביאו כל תועלת.
לאחר העיון בכל החומר שלפני, אין מנוס מלקבוע מזונות זמניים עד לקיום דיון בענייני הצדדים הן בעניין הרכושי והן בעניין המזונות התלויים במקצת גם זה בזה.

בהליך תיק רבני (רבני) שהוגש בשנת 2017 ברבני חיפה נפסק כדקלמן:

בצר לה, ולאחר שראתה שכלו כל הקיצין ובעלה לא מוכן לחזור בו מהאשמותיו חסרות השחר ולחזור לביתם, החליטה ביום ב' בטבת תשע"ו (14.12.15) להגיש תביעת גירושין וכתובה בתוספת תביעת רכוש על מחצית מדמי השכירות ששילמה ועוד.
...
תביעת האישה לקבלת פיצויים בגין השפלתה נדחית.
באשר לתביעות ממון של הבעל - תביעת הבעל לקבלת מחצית מדמי הרכב נדחית.
תביעת הבעל בגין חיסכון האישה נדחית.

בהליך תיק רבני (רבני) שהוגש בשנת 2016 ברבני חיפה נפסק כדקלמן:

אנו, לא נתייחס אלא לשאלה המקדמית העומדת בפנינו – האם לאור האמור בהסכם הגירושין ולאור נסיבות החתימה על ההסכם, יש מקום לתביעת כתובה או שיש לדחות את תביעת הכתובה על הסף? הבחנה בין עיקר כתובה לתוספת נדון להלן רק בדין תוספת כתובה, ולא בדין עיקר כתובתה.
נציין, שהוויתור על הכתובה אינו סעיף נחבא או חריג בהסכם, אלא הוא כתוב באופן מפורש ומפורט ואף מישתלב עם הרוח הכללית של ההסכם, אשר מעצב לכל אורכו מערכת יחסים של הפרדה רכושית ושל נישואין שלא תהיינה להם השלכות כלכליות מעצם הנישואין או מפקיעתם.
נזכיר את האמור לעיל, שבנידון דידן לאור חתימת ההסכם יומיים לפני הנישואין, ואישורו בבית המשפט סמוך ולאחר הנישואין, אין ספק שכוונת שני הצדדים היתה שהסכום האמור בכתובה ישמש אך לכבודם של בני הזוג, אך לא נועד לגביה במצב של גירושין.
...
לטענת ב"כ האיש: כיוון שהוסכם שבמקרה של פקיעת הקשר לא יצטרך לשלם כתובה, הרי שיש לדחות את התביעה על הסף, ואין מקום כלל לדון בשאלה מי הגורם לפירוד והאם יש זכות לכתובה.
ואף שבכל כתובה איננו מקבלים טענה מעין זו, שיטען הבעל שלא כתבה אלא לכבוד בעלמא, ואף אם מדובר בסכום גבוה, וכפי שהאריכו הפוסקים (ועיין ביביע אומר ח"ג אבהע"ז סי' י"ג, כרכא דכולא ביה).
ואף שאיננו מקבלים טענה זו בדרך כלל לא מינה ולא מקצתה, וכפי תשובת הרשב"א המפורסמת ביחס לחתן הטוען שלא הבין מה שהתחייב בכתובה, אבל בנדו"ד שיש אומדנא דמוכח, וככל האמור, יש מקום גדול לקבל טענה מעין זו. המציאות בה הסכום הנקוב בכתובה אינו מבטא את ההתחייבות שבין הצדדים ופעמים שכותבים סכום גבוה לכבוד בלבד, עולה בדברי הרמב"ם (פרק כ"ג מאישות הלכה י"ד): מנהגות רבות יש בנדוניא, יש מקומות שנהגו שיכתבו בכתובה הנדוניא ביתר על דמיה בשליש או בחמיש או במחצה, כגון שתהיה נדוניתה מאה וכותבים שהכניסה לו מאה וחמשים כדי להרבות בפני העם וכשתבוא לגבות לא תגבה אלא המאה.
לסיכום, ביטול המודעות שבכתובה אינו מבטל את תוקף הסכם הממון הקודם לו, אף שעדיפותו על פני האמור בכתובה מיוסד על דין מודעא.

בהליך תיק רבני (רבני) שהוגש בשנת 2014 ברבני חיפה נפסק כדקלמן:

ביחס לבני זוג שאינם מעוניינים זה בזה, דהיינו מורדים זה בזה מחיוביהם אחד כלפי השני, ובכל זאת אחד מהצדדים אינו מוכן להתגרש, כגון במקרה שלפנינו, ידועים דברי רבינו ירוחם (מישרים, חלק ח נתיב כג) שכתב: "וכתב מורי ה"ר אברהם בן אשמעאל כי נראה לו שאישה שאמרה לא בעינא ליה יתן לי גט וכתובה, והוא אומר אנא נמי לא בעינא לך אבל איני רוצה ליתן גט, מיסתברא דאין דנין אותה במורדת להפסידה כלום מעיקר כתובה ונדוניא, אלא מיהו משהינן לה תריסר ירחי אגיטא דילמא הדרי בהו, לאחר שנה כופין אותו לגרש והפסידה תוספת וכל מה דיהיב לה מדיליה, דאדעתא למישקל ולמיפק לא יהיב לה." זהו בעצם המקרה שלפנינו, למרות שהאישה אינה רוצה להמשיך ולחיות עם הבעל, בכל זאת אינה מוכנה עתה להתגרש.
בנסיבות תיק זה, הפירוד בין הצדדים הוא רב הרבה יותר מאשר הוקצב בדבריו של רבינו ירוחם שם. על דינו זה של רבינו ירוחם הסתמכו גם בפסקי דין רבניים (חלק יא עמוד 95־89, בית הדין הרבני האיזורי תל אביב יפו, בפני כב' הדיינים: הרבנים ח"ג צימבליסט, ע' אזולאי, ש' דיכובסקי שליט"א בעיניין הקשר שבין העברת רכוש להסכם הגירושין) וכתבו: "כשהבעל והאישה שניהם מורדים זה בזה, כופין או על כל פנים מחייבים את הבעל לגרשה." והביאו דברי רבינו ירוחם הנ"ל, והוסיפו (בעמוד 95): "הואיל וכאמור אף הוא אינו חפץ בשלום בית ואף הוא מורד בה, אם כן מן הדין הוא חייב לגרשה, וכמו שהבאנו מדברי רבינו ירוחם שבכגון זה כופין אותו לגרשה, ואף אם לא נגיע לידי מדה זו של כפייה, מכל מקום יש לחייבו לגרשה, וכל כהאי גוונא כבר פסק הרמ"א (אבה"ע סימן קנד סכ"א בהגה) וז"ל 'ובכל מקום דאיכא פלוגתא אם כופין או לא, אע"ג דאין כופין לגרש מ"מ כופין אותו ליתן כתובה מיד'." הרי שאף אם נאמר שאין לכוף במורדים זה בזה, על כל פנים נוכל לחייבם בגט.
בית הדין דנן אינו מיתעלם מפסיקת הכתובה ע"י הרכב בית דין קודם, בסך 50,000 ש''ח, אך סבור שבנסיבות העניין, בהם הבעל הודה שבגד באישתו כמה פעמים ומתברר שהוא זה שפירק את חיי הנישואין, ולא כהצהרותיו כיום שהכיר את האישה השנייה רק כמה שנים לאחר התביעה לגט, ממילא זכותה של האישה לידרוש אף פיצוי מעבר לכתובתה לשם קבלת הסכמתה להתגרש.
...
לאחר שתתקבל הסכמת הבעל לתשלום כתובה ופיצוי לאשתו בסך 100,000 ש''ח, בית הדין ישקול זימון הצדדים לדיון נוסף לסידור גט. הרב יצחק אושינסקי גם אני מצטרף למסקנה.
הרב ישראל דב רוזנטל מסקנה בית הדין מאמץ את תביעת האשה לקבלת כתובתה בסך 50,000 ש''ח כפי שנפסק לה בעבר, וכן פיצוי כספי בסך 50,000 נוספים, לשם קבלת הסכמתה לגירושין.
לאור האמור, נדחית תביעת הבעל למתן היתר נישואין לנישואי אשה נוספת על פני אשתו.

בהליך תיק רבני (רבני) שהוגש בשנת 2022 ברבני הגדול נפסק כדקלמן:

עם זאת אין אנו צריכים להביע דעתנו בפסק דין זה בשאלה אם אישור בית המשפט ניתן אף לעניין הויתור על הכתובה ואם דבר זה הוא בסמכותו, או שלכתחילה בית המשפט לא אישר סעיף זה שהוא כלול בעינייני הגירושין שלגביהם בית המשפט לא מאשר ולא נותן תוקף של פסק דין, שהרי אף אם נאמר שבית המשפט נתן תוקף לסעיף זה, אין לדבר נפקא מינה בנסיבות העניין: סעיף זה קובע: "במעמד סידור הגט ובכפוף לביצועו מוותרת האשה על כתובתה, תוספת כתובה ופיצויים" "האשה תוותר במעמד סידור הגט" היינו: בעת סידור הגט חובה עליה לוותר.
איננו יודעים על איזה רכוש ובאלו הטבות מדובר, אם בדברים שניתנו בעת הנישואין – מכיוון שהצדדים חיו ברמת חיים גבוהה או שהאיש נתן מתנות לאשה בעת הנישואין – הדבר אינו משליך לגבי החיובים לאחר הגירושין; אם מדובר בדברים שתקבל על פי חוק יחסי ממון, הרי לכאורה במקרה שלפנינו האשה לא קיבלה דבר; ואם בכספים שקבלה כפיצויי היסתגלות, הלוא כפי שכתבנו ההסכם אינו מחייב, שהרי תוקף ההיתחייבות חלף, ואם באמת נתן לה סכומי כסף כלשהם – זכותו לתבוע את השבת מה שנתן לה ולקזזו מחוב הכתובה, לאחר שיוכח שאכן ניתן סכום כנ"ל, שיכול לומר "אדעתא דאשלם כתובה לא נתתי לך". כמו כן לא ברורה אמירת בית הדין שלאישה 'אשם תורם' בגירושין – לא ברור מהו האשם התורם, ולא ברור איך הוא מפחית את חיוב האיש.
...
משכך המסקנה היא שיש לפשר ולהעמיד את סכום הכתובה על סך 120,000 ש"ח. כאמור שני הצדדים ערערו על ההחלטה, האריכו בכתבי הטענות ובתגובותיהם לערעור וצירפו מסמכים רבים לגבי נסיבות המשבר וההליכים המשפטיים, מסמכים שחלקם רלוונטיים ורובם לא רלוונטיים.
מה שכתב בית הדין שאין ויכוח שבסופו של דבר האישה קיבלה מהאיש גם כספים וגם מתנות וגם הטבות שהיא קיבלה הרבה כספים, תראו את הניסוח שלהם, זה לא הוכח בכלל.
לאור האמור אנו דוחים את ערעור האיש, ומקבלים את ערעור האישה באופן חלקי.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו