מדינת ישראל
בתי הדין הרבניים
תיק 1129254/4
בבית הדין הרבני איזורי אשקלון
לפני כבוד הדיינים:
הרב מאיר כהנא – אב"ד, הרב שלמה צרור, הרב **** גודיס
התובעת: פלונית (ע"י ב"כ עו"ד בת אל גרינברג ועו"ד עמנואל שרעבי)
הנתבע: פלוני
הנידון: פשרה בחיוב כתובה במי שעזבה את הבית ותבעה גירושין בטענת אלימות
פסק דין
זאת ועוד, הבעל טען שהאישה בגדה בו. לאור כל זה, אין הדבר פשוט שהאישה זכאית לתוספת כתובה, ויש לעיין היטב בטענותיה, הן העובדתיות והן ההלכתיות.
ועוד אם יש לחייב את הבעל בכתובה כשלא הותרה על כך?
האם יש לחייב את הבעל בכתובה משום שהיכה את אישתו אע"פ שביה"ד לא התרו בו?
אישה שתבעה גירושין וכתובה בטענת "רועה זונות", האם צריך התראה בבעל כדי לחייבו בכתובה?
ראשית, בעיניין תביעת האשה לחייב את הבעל בכתובה הואיל והוא "רועה זונות", הינה מרן הב"י (ס"ס קנד) הביא דברי האגודה בפרק הבא על יבמתו (סימן עז), וז"ל:
"פעם אחת בא מעשה לידי, לאה טוענת על ראובן שהיה רועה זונות והוא כופר, ופסקתי שאם תביא עדים שהוא כן יוציא וייתן כתובה, איבעית אמא קרא ואיבעית אמא סברא ואיבעית אמא גמרא. קרא, דכתיב אם תקח נשים על בנותי. גמרא, דאמרינן ביבמות (סה.) והוא דאפשר בסיפוקייהו, ובנדון זה יאבד הון. סברא, דגרע מכל הני דפרק המדיר (עז.) ודוקא שיש עדים שראו אותו עם המנאפים, אבל אם הביאו לו הנכרים בנים עבור זה, לא כפינן ליה, שראינו כמה נספים בעלילות, ודוקא שיכולה האשה לבקש עליו עדים שיעידו מעצמם, אבל לא פסקתי להחרים על ככה, דכל ישראל בחזקת כשרות עד שייוודע פיסולו. גם אמרתי שיעידו עדים זה שלא בפני זה ויחקרו אותם בדרישה וחקירה כמו על דיני נפשות, ואחרי שפסקתי הפסק, שלחו קרובי האשה תשובת הר"מ ז"ל והאריך בה מאוד, וכתב כל הני טעמי שכתבתי, וסוף דבריו, היכא דאיכא עדות או כשהודה מעצמו כייפינן ליה להוציא."
הא קמן דמבואר באגודה הא דרועה זונות כופין אותו להוציא ויתן כתובה, חדא, דמונע מאישתו מצות עונה, ועוד שמאבד הון ואין יכול לזון את אישתו, ועוד דלא גרע זה מכל המומים המוזכרים בפ' המדיר דיוציא ויתן כתובה.
ולענ"ד, אף על פי כן, אין להשיב את האישה למקום שאין היא רוצה בו, בעקבות אלימות שחוותה, ועל כן יש לחחיב את הבעל בכתובה אם תוכח אלימותו, ויש מקום לפשר בשליש אם יש רגלים לדבר כבנדון דידן.
...
אלא דלכאורה דברי הבית יעקב סותרים מרישא לסיפא, דברישא כתב הא דפטור הבעל מליתן לה כתובה כשטוענת מאיס עלי הוא משום דלא גרע מאם הוא היה אומר מאיסה עלי, ולפי"ז משמע אפי' היתה תובעת כתובתה אין לה כתובה, וכן משמע ממה שכתב להוכיח מהרואה דם שמונעת ממנו תשמיש מחמת אונס דילה, ואעפ"כ פטור מליתן לה כתובה, וכן משמע מהא דאיתא בגמ' נדרים (צא.) דבאשת כהן שנאנסה שחייב ליתן לה כתובה, זה אינו אלא משום שקדושת כהונה גרמה לה ליאסר עליו, משמע הלא"ה היה פטור מכתובה שהרי אין יכול לשמש עמה, וכל שכן בטוענת מאיס עלי שיצאה מכלל נשים דניחא להו דטב למיתב טן דו, ומאידך בסוף דבריו משמע שפטור מליתן לה כתובה רק משום שמחלה על הכתובה כמבואר להדיא בסוף דבריו.
והרי דיו לבא מן הדין להיות כנידון, שגם המורד בדבר הידוע לכל, אין עוד צורך להתרות בו.
נראה לי פשוט שעל דרך זו, כל בעל הוא מותרה ועומד לעניין הכאה, ואין צורך להתרות בו לחדול מכך.
אודה כי אם יבואו בפנינו בני זוג שהגיעו ממדינה אחרת, אשר בה עדיין לא נשתרשה בתודעה הציבורית חומרת הדבר, ייתכן שיהיה מקום להפעיל עליהם את דברי הפוסקים שהביא הרה"ג גודיס שליט"א, אך במדינות המתוקנות בימינו, אין כל מקום וצורך בהתראה זו, והמכה את אשתו מתחייב בכתובתה לאלתר, מכוח היותו "מותרה ועומד", כפי שאמר השבו"י הנ"ל בעוברת על דת.
אזכיר כי גם בדיני ממונות, בענייני שכירות פועלים, נקבע בגמ' ב"ב (דף כא ע"ב), כי בעלי מקצוע מסוימים הם "מותרים ועומדים", ואם הם קלקלו בעבודתם ניתן להעבירם מתפקידם ללא התראה, ובפוסקים מצאנו דוגמאות נוספות על אלו הנזכרות בגמרא.