מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעת חלוקת רכוש לאחר הסכם ממון ונישואין

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2020 בעליון נפסק כדקלמן:

בשורת החלטות אלה נדון תוקפו של הסכם ממון שבו התקשרו העותר והמשיבה 2 (להלן: המשיבה) טרם נישואיהם, וכן נדונה חלוקת הזכויות ביניהם בנכס בירושלים ששמש כבית מגוריהם.
ביום 7.3.2017 נתן בית הדין האיזורי תוקף של פסק דין להסכם גירושין שעליו חתמו הצדדים, שבמסגרתו נקבע בין היתר כי לאחר סידור הגט ידון בית הדין האיזורי בתביעות הרכושיות של הצדדים ובשאלת תוקפו של הסכם הממון (להלן: הסכם הגירושין).
...
בית הדין הגדול נדרש להסכם הממון, נתן דעתו ללשונו ולתכליתו של הסכם זה, והגיע לכלל מסקנה כי מדובר בהסכם החוסה תחת חוק יחסי ממון.
לא מצאנו יסוד שבדין לטענות אלה, ויתרה מכך עצם העלאתן בשלב זה נגועה בחוסר תום לב – שהרי העותר היה נכון לקבל על עצמו את סמכותו של בית הדין הרבני האזורי כל עוד שתוצאת פסק הדין שירתה את עניינו; ודי בכך כדי לשמוט את הקרקע תחת טענותיו בדבר חוסר הסמכות.
התוצאה היא שאנו מורים על דחיית העתירה על הסף, וממילא נדחית אף הבקשה למתן צו ביניים.

בהליך תיק רבני (רבני) שהוגש בשנת 2021 ברבני אשדוד נפסק כדקלמן:

האיש הפנה לפסיקות מאוחרות יותר שבהם נקבע שבמצב המשפטי שנוצר לאחר 'הילכת השתוף' וחוק יחסי ממון, שהאישה מקבלת חלק מהרכוש שנצבר בתקופת הנישואין, בטל הטעם לחייב את האיש בפיצויי גירושין, ובטל מנהג בתי הדין.
אין גם חולק על כך שהצדדים לא ערכו הסכם ממון ולא נהגו בהפרדה רכושית בתקופת הנישואין, והדין האזרחי החל עליהם הוא הסדר איזון משאבים בחוק יחסי ממון.
ואילו במקרה שלפנינו נשואי הצדדים היתקלקלו עשר שנים לפני הגשת התביעות, הדירה נרכשה זמן קצר יחסית לאחר הנישואין ממקורותיה של האישה ונרשמה על שמה בלבד על דעתו ובידיעתו של האיש שאישר בפני ביה"ד שהבין היטב שאין לו חלק בדירה.
האיש תובע שביה"ד ימנה אקטואר שיגיש חוות דעת על חלוקת זכויות הצדדים לפי הסדר איזון משאבים לפי חוק יחסי ממון.
...
ודוק, סבורני כי עלינו להיזהר שלא להתעלם לחלוטין – בשם עקרונות של צדק והגינות – מהוראת סעיף 5(א)(1) לחוק, אשר מהווה את הנחת המוצא לדיוננו.
לאור כל האמור ביה"ד מקבל את עמדת האשה גם בעניין הזה וקובע שדירת המגורים ברח' א' באשדוד שייכת לאשה באופן בלעדי ולאיש אין בה כל חלק.
לאור כל האמור ביה"ד פוסק: תביעת האשה לחייב את האיש לשלם את תוספת כתובתה ופיצויי גירושין נדחית.

בהליך תיק רבני (רבני) שהוגש בשנת 2021 ברבני ירושלים נפסק כדקלמן:

מגיבה ב"כ התובעת: הדירה נרכשה לאחר הנישואין, לא היה הסכם ממון, זה תא משפחתי אחד, אין מושג של 'שילם מכספו'.
בעיניין זה, ראו אף האמור בהחלטת בית הדין הגדול בתיק אחר (תיק 902112/2), שם נאמר כי: "יש לפעול ע"פ המתוה שקבע בית הדין האיזורי שיש להתגרש ולאחר מכן תדון תביעת הכתובה וחלוקת הרכוש. זו הדרך הנכונה והיעילה ביותר לסיום חיי הנישואין כאשר הסיכסוך קשה בין הצדדים". משכך, המזכירות תפתח תיק לסידור גט, הצדדים יתגרשו כבר עתה; ולאחר הגט, ככל שתוגש בקשה על ידי התובעת או הנתבע לקביעת מועד לידון בכתובה, פיצוי או חלוקת רכוש, בית הדין ישקול קביעת מועד כמקובל, אשר יהיה דיון הוכחות בתביעות שיעלו.
...
החזרי משכנתא באשר לתשלומי המשכנתא ששלמה התובעת לבדה (טענות שני הצדדים באשר לכך רשומות מעלה בהחלטה מיום כ"ז בניסן תשפ"א (9.4.21)); בית הדין קובע כי הנתבע ישלם מחצית מכך.
ברם, על דרך הפשרה, התובעת תשלם רק רבע דמי שכירות.
לאור כל האמור ועל דרך הפשרה, קובע בית הדין שיש לחייב את הנתבעת רק ברבע מדמי שכירות חודשית על דירה ספציפית זו מעת הגירושין ואילך, ועד שתפנה את הדירה בפועל.

בהליך תיק רבני (רבני) שהוגש בשנת 2022 ברבני אשקלון נפסק כדקלמן:

הצדדים התגרשו ביום 21.7.21 בהסכם גירושין, והותירו את בירור התביעה לחלוקת רכוש, והכתובה לאחר סידור הגט.
ובהתייחס לטענת האישה לחלק בין ירושה עצמה לתמורתה - יופנה לע"א 686/85 מערבי נ' מערבי, פ"ד מ(2) 631 (1986), נקבע כי אפילו במקרה שנקנה נכס לאחר נישואין באמצעות מימון בלעדי של תמורת נכס אחר שנרכש לפני הנישואין (בנגוד למקרים בהם חלק מהמימון נעשה באמצעות כספים משותפים), בהיעדר הוכחה לכוונת שתוף בנכס, לא תחול חזקת השתוף: "ההלכה, כי חזקת השתוף, לא חלה על נכסים שרכש אחד מבני הזוג לפני נישואין וללא קשר עימם, אלא אם הוכחה כוונת שתוף בראיה פוזיטיבית של ממש, יפה גם לגבי נכסים שנרכשו במקומם מתוך כספים שאינם אלא תוצאה ממימוש זכויות שהיו קיימות בידי אחד מהצדדים לפני הנישואין". עוד ראה תלה"מ 39884-06-18 : "כאשר מדובר בדירת ירושה, הרי שעסקינן בנכס חצוני שלא חל עליו הסדר איזון המשאבים בחוק יחסי הממון, כל עוד לא הוכח אחרת ע"י התובעת. עניין זה קבוע בסעיף 5(א)(1) לחוק  יחסי ממון בין בני זוג, המחריג מכלל הנכסים בהם ייעשה איזון, נכסים שאחד מבני הזוג קיבלו במתנה או בירושה בתקופת הנישואין.
...
. אינה נכס ישיר שירש הנתבע מאמו המנוחה, אולם שוכנעתי כי הדירה ב..
דעתנו כי החוק נתן לגורם השיפוטי שיקול דעת רחב בפסיקה זו. כבר מצאנו שופטים בבתי המשפט שחישבו כל אחד לפי דרכו, הבנתו והשקפתו.
וראה בענין זה פס"ד ביה"ד הרבני נתניה 824780:"לאור האמור, מאחר שהוראת החוק הפשוטה, התואמת גם את גישתו של המשפט העברי איננה מכירה במוניטין אישי כנכס לצורך עריכת איזון המשאבים – לפיכך תביעת התובעת נדחית." על נדון היוון הזכויות אם לשלמם כעת או במועד מימושן ראה לרה"ג מיכאל עמוס שליט"א בספר שורת הדין חי"ז עמ' שעב שמסיק:" מכל האמור עולה שיש לדחות את תביעת הבעל לחייב את האשה בתשלום מיידי של מחצית זכויותיה העתידיות". לאור האמור ביה"ד פוסק כי: ביה"ד דוחה את בקשתה של האשה לאיזון הדירה בנתיבות.

בהליך תלה"מ שהוגש בשנת 2023 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

בשל כך ביקש לסטות מחלוקה שויונית על פי סעיף 8 (2) לחוק יחסי ממון ולקבוע כי "...התובעת לא עמדה במבחן "המאמץ המשותף בנוסף לסיבות אשר מתוארות ...ולא מגיע לה דבר וחצי דבר מהדירה שנרכשה על ידי התובע ומכספו עמלו עליו עבד שנים רבות". "יש לחלק התמורה מהדירה ו/או לאזנה שלא בחלקים שוים שכן לא מגיע לנתבעת פרס על היתנהגותה". תלונות האשה על אלימות הוגשה כשנתיים לאחר הנישואין ו "...אם המצב היה חמור כל כך מדוע לא קמה ועזבה הנתבעת אז?" האיש תרץ תהייה זאת בנוחות של האשה שאמה תגור עימם, היא תעשה שימוש ברכושו וכספו "למזלו של התובע הבחין בכך כבוד השופט ברינגר וזאת בדיון שהתנהל בפניו ביום 16.1.2017, דיון שניפץ את תלונתה של הנתבעת, בית המשפט לא האמין לסיפורי העלילות שניסתה היא בעורמתה לרקום והכל לאחר שקבלה יעוץ שפטי לעשות כן". "סיבוב נוסף עשתה בפעם האחרונה הנתבעת אשר נועצה גם הפעם בשרותי עו"ד לצורך הגשת תלונה ...והכל בתלונת שוא אשר למרבה הצער הצליחה והתובע הורחק מביתו ל-4 חודשים . העובדה הכואבת יותר כי התובע הורחק גם מהקטינה בטענה שכבר מחודש 10.2020 הוא אינו מתראה איתה,...". האיש שב והפנה אצבע מאשימה כלפי האשה ליתרת החובה בחשבון המשותף שנוצר בעטיה שעה שהוא "כלל לא היה מודע מה קורה בחשבון והנתבעת ניהלה אותו כרצונה, התובע סמך על הנתבעת אך היא ניצלה זאת כהרגלה לרעה וגרמה לנזקים כלכליים אדירים במשיכות כספים גדולות ובהלוואות אשר אין התובע יודע לאן הן הלכו אך הן היו לצרכיה של הנתבעת בלבד כפי שיוכח בראיות...". האשה עשתה שימוש בכספי החשבון המשותף, בכרטיסי אשראי, "...נטלה הלוואות, שילמה עבור בני משפחתה עבור ביתה מנישואיה קודמים והכניסה את משק הבית בשנה וחצי האחרונות שבהן הצטרף לחשבונה לסחרור...". בשים לב לאמור ביחס לרכוש טען האיש : את הדירה יש לפרק ולתת לו זכות ראשונים.
מבחן המאמץ המשותף אינו רלוואנטי לענייננו "מדובר בשגיאה משפטית צורמת, שכן, כידוע עסקינן בחוק יחסי ממון ובאיזון משאבים מכוחו. מן המפורסמות כי מבחן המאמץ המשותף רלוואנטי זה אך כאשר עסקינן בנכס הרשום זה אך ע"ש אחד הצדדים, קרי, נכס חצוני, שהיה קיים בבעלות אחד הצדדים ערב הנישואין, בתוך כך יש לבחון האם הצד שהנכס החצוני רשום על שמו התכוון לשתף את הצד השני בנכס חצוני". בסיפא להגנתה ביקשה האשה לפסוק על חלוקת הרכוש על פי תביעתה שלה באופן לא שוויוני כמובא לעיל.
משלא נחתם הסכם ממון בין הצדדים ולא נטען וגם לא הוכחה הפרדה רכושית בין הצדדים אין בתקופת הנישואין תשלומים או הוצאות מ'החשבון שלי' מ'חשבון פרטי שלי' או כל ורסיה אחרת של תשלום, לכאורה, חצוני למערכת הכלכלית של הצדדים.
...
תביעת האיש: עיקר טענות האיש בתביעתו: עובר לנישואים הוא עמד על עריכת הסכן ממון "...אך הסופו של יום (כך במקור) אהבתו ורצונו להקים משפחה הכריעו אותו והוא לא עשה כן...". יחד עם זאת חיי המשפחה היו חשובים לו ולכן "...לא שם ליבו לנורות האזהרה ביחסיה של הנתבעת אליו וברצונה למשוך זמן ולצבור זכויות על גבו וחשבונו ...כיום שהתובע מתבונן מהצד מבין הוא את שיטת עבודתה...והדבר הכואב לו מכל הוא כי יצלה את טוב ליבו ואהבתו אליה שהיא בכלל לא מתעניינת בו אלא רק בממונו...". במסגרת תקופת הקשר הראשונה של הצדדים בשנת 2011 הביאה אותו האישה לשלם עבורה סך של 60,000 ₪ לכיסוי חובותיה בלשכת ההוצל"פ ובנוסף העביר לה במזומן סכומים נוספים "...והיא שילמה כך לטענתה חובות איתם הגיע כבר לקשר עם התובע". לסיכום פרק זה של הקשר טען האיש "...בשלב זה הכושי עשה את שלו – הכושי יכול והצדדים נפרדו". עם חידוש הקשר ביניהם ולמועד נישואיהם הגיעה האישה עם חובות ונושים רבים "...ושוב התובע משמש כקרש הצלה ...התובע שביקש להתחיל דף חדש עם נישואיו לנתבעת, כיסה את כל חובותיה בסך של 100,000 ₪..." מכספי מכירת הדירה הקודמת.
דין עתירת האיש להשבת מחצית הלוואות אלו להידחות.
בשים לב לאמור לעיל הטענה נדחית.
הגם שמועד פירעונם של חלק מהסכומים הוא לאחר מועד הקרע בפריסה בכרטיסי אשראי משעה שנלקחו בזמן החיים המשותפים לטובת התא הכלכלי בקשתה להשבת החזר בעבורם נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו