"
בעב"ל 59462-12-15 מאלו – המוסד לביטוח לאומי, 24.8.18 נפסק:
"שוכנענו כי תקנה 125 לתקנות בית הדין חלה גם על תקנה 1(ב) לתקנות המועדים, ומאפשרת לבית הדין סמכות להארכת המועד להגשת תביעה לבית הדין על החלטת המוסד. להסרת ספק נבהיר את המובן מאליו, כי מתן הארכת מועד להגשת תביעה לבית הדין אינו פוגע בהוראות החוק העוסקות בתשלום הרטרואקטיבי, ובדרך זו נשמר איזון עם התכלית המדגישה כי זכויות סוציאליות נועדו למימוש בזמן אמת ולא בדיעבד. אשר לאמות המידה להפעלת הסמכות - ראוי שאלו תיקבענה עקב בצד אגודל בהלכה הפסוקה העתידה לבוא, בהתבסס בין היתר על אמות המידה שנקבעו בפסיקה לצורך יישום הסמכות הקבועה בתקנה 125 לתקנות בית הדין בנושאים אחרים (והשוו: חמי בן נון וטל חבקין, העירעור האזרחי (מהדורה 3, 2012), בעמ' 170-182)), ובשינויים המחויבים בהיתחשב בתכליתו של חוק הביטוח הלאומי כחקיקה סוציאלית.
לכך יש להוסיף כי לכל הפחות מינואר 2015, מועד בו התובע הגיש את התביעה הראשונה לבית הדין (בנושא החוב), התובע היה מיוצג.
...
בנסיבות אלה, אם התובע עמד בפני ועדה מדרג ראשון שדנה בהמשך הנכות לאחר תום תקופת הזמניות, וכל זאת לאחר שכבר הודע לו על אי תשלום הגמלה בשל קיומו של חוב, לא מצאנו כי טענת התובע כאילו לא ידע שניתנה החלטה רפואית חדשה בעניינו, היא טענה סבירה או משכנעת.
העובדה שהתובע היה מיוצג עוד מתחילת שנת 2015, מהווה נימוק נוסף למסקנה לפיה השיהוי בהגשת התביעה בנושא הערר על החלטת ועדה מדרג ראשון, שהתכנסה בספטמבר 2012, אינו סביר.
סוף דבר – התביעה נדחית.