בית הדין האיזורי לעבודה תל אביב
הע"ז 64901-03-18 מדינת ישראל נ' המשרד הנקי נקיון ואחזקה (1987)בע"מ
בפני:
כבוד השופטת שרה מאירי
בעיניין:
מדינת ישראל
ע"י ב"כ עו"ד רון אופיר
המאשימה
המשרד הנקי נקיון ואחזקה (1987)בע"מ
ע"י ב"כ עו"ד שלמה בכור
הנאשמת
גזר דין
נהפוך הוא: החברה השקיעה ומשקיעה משאבים לא מבוטלים במנגנון בחינה ומעקב אחר חידושי ויזות, כשבחודשים מסויימים פורטו בה מעל 200 (!!!) עובדים (ונטורה, עמ. 35, המעידה על תפקיד חשבת השכר) וכן צרפה "נוהל קליטת עובדים".
[הערת ביה"ד: עפ"י כתב האישום, עפ"י הודעתה בפני המאשימה, ולכאורה עפ"י חתימתה, שם – שם משפחתה הוא "ונטוררו", ולא "ונטורה"].
מדובר בחברה ללא עבר פלילי, ששיתפה פעולה מהרגע הראשון בחקירות ואף במהלך ניהול התיק הסכימה להגשת כל מיסמכי התיק וויתרה על שורת עדים, ע"מ לחסוך זמן שפוטי ומזמן התביעה והעדים.
לאור ריבוי הנסיבות שמחוץ לנסיבות ביצוע העבירה הקשורות בנאשמת ובהיותה בין היתר, חברה ותיקה (מעל 30 שנה), בעלת מוניטין רב וללא רבב בתחומה, תחום הנקיון והאחזקה, נורמאטיבית, מעסיקה כ- 1,500 ועובדים, במאות אתרים, ברחבי הארץ, אצל לקוחותיה שחלקם הארי הם גופים מוסדיים/ארגונים גדולים, המקבלים שירותי הנקיון באמצעות מכרזים מסודרים ובתנאי כסף קשוחים; משבר הקורונה פגע פגיעה קרדינלית בפעילותה, ופגיעה אנושה, כהרשעה או השתת קנס גבוה חלילה – תגרם ודאי בתקופה זו.
הנאשמת מדורגת בדרוג גבוה בדירוגי החשכ"ל והיא בעלת תקן ISO בתחום, רשומה באגוד לשכות המסחר וחברה פעילה בהנהלת ארגון חברות הנקיון, והיא משתתפת פעילה בדרוג "מעלה" לאחריות חברתית.
עוד ראוי להזכיר כי בעניינינו, לא הואשם נושא משרה בתאגיד, וכתב האישום הוגש אך נגד הנאשמת, התאגיד.
...
טיעוני הנאשמת
"במסגרת מתחם העונש ההולם ייקבע בד"כ העונש ובין היתר תיקבע שאלת ההרשעה בדין או אי הרשעה".
קריאה ברורה של העדויות והכרעת הדין מביאה למסקנה כי העבירה בוצעה מתוך הבנה מוטעית מצד הנאשמת, של נסיבות העסקתו של העובד, של המצב המשפטי הנוהג ו/או בשל יישום לא נכון של נהליה (עדות ונטוררו), ולא בוצעה על בצע כסף, נסיון לחמוק משכר הולם, זכויות הולמות וכיו"ב – נהפוך הוא בהעסקת עובד זר נדרשת הנאשמת לתשלומים גבוהים מישראלי (לרבות בטוח בריאות, הטל עו"ז, השקעת משאבים בפיקוח וכיוצ"ב).
בהתאם, לא שוכנעתי כי יש בנסיבות שנטענו כדי לבטל הרשעתה של הנאשמת (או לפעול בחריג שבחריג, וליתן צו של"צ תוך ביטול הרשעתה).
ראוי היה לנאשמת להזכיר כי פס"ד אדרי אליו הפנתה הנאשמת בטיעוניה – אין עסקינן "במסגרת עיסוקו" של הנאשם שם (ראה סעיפים 47,3)!; עוד ראוי היה לצטט ממנו כי נשללה שם הטענה כי ראוי להעמיד הרף התחתון על אי הרשעה(כטענת הנאשמת כאן!) ; אזכיר עוד את שאומץ (אושש), מקביעת ביה"ד האיזורי שם, כהאי לישנא: "בעבירות כלכליות, שהדרך להילחם בהן היא באמצעות יצירת הרתעה כלכלית דרך הטלת קנסות כבדים.....ככלל, דרך המלך ליצירת הרתעה יעילה ואפקטיבית היא בהטלת סנקציה עונשית כספית".
לאחר שאיזנתי בין כל השיקולים שטענה להם הנאשמת עם טענות המאשימה והוראות הדין, אני קובעת כי מתחם הענישה ההולם בענייננו הוא כאמור בין 25,000 ₪ ל-60,000 ₪, כשלטעמי, בשקלול כל הנסיבות, הקנס הראוי עומד איפוא ע"ס 51,000 ₪ (כ- 35% מהקנס המכסימלי).