בעיניין זה כתב כב' השופט (בדימוס) א' ריבלין ברע"א 8879/99 עריית תל-אביב-יפו נ' המכללה לביטוח, פ''ד נז(2) 577, 586 (2003):
"... הארנונה הכללית מוטלת מדי שנת כספים על-ידי ה'מועצה', כהגדרתה בסעיף 7 לחוק ההסדרים בשנת 1992. מכיוון שכך, מובן מאליו כי מנהל הארנונה בערייה הוא זה שצריך לקבוע, לבקשת המחזיק בנכס, כי היתקיימו בעיניינו התנאים לקבלת פטור מתשלום הארנונה. ברם הוראת סעיף 14 לפקודת הפטור היא חריג לכלל האמור בקובעה כי דבר התקיימותו של תנאי מסוים מהתנאים לקבלת הפטור מארנונה יוכרע על-ידי גורם אחר ולא על-ידי מנהל הארנונה בערייה ...
השגה במסלול זה תתברר בדרך של עתירה מנהלית בפני בית המשפט לעניינים מינהליים:
"לעומת זאת, דינן של טענות שאינן מנויות בסעיף 3(א) לחוק הערר, לרבות כאלו הנוגעות לחוקיות צו הארנונה, להתברר לכתחילה במסלול שפוטי (בר"ם 901/14 ויקטור נ' עריית חיפה, פסקה 22 (6.7.2014); בר"ם 8943/10 כלל חברה לביטוח בע"מ נ' מנהל הארנונה של עריית תל אביב, פסקה 5 (19.11.2011); עניין מקורות, פסקות 6-4)). על פי רוב, ההליך המתאים שבו יש לנקוט הוא עתירה מינהלית לבית המשפט לעניינים מנהליים ..." (עניין יוניברס, פִסקה 15).
מנגד, מקום בו ה"תקיפה העקיפה" היא ביחס לשאלה שבלבו של ההליך, כפי שבמקרה דנן, בו התובעות תוקפות את החלטת העיריה שלא להעניק להן פטור מארנונה, אין לאפשר "תקיפה עקיפה". בעיניין זה אני מפנה לדבריו של כב' השופט (בדימוס) מ' מזוז בע"א 4291/17 אלפריח נ' עריית חיפה, פִסקה 15 (6.3.2019):
"בהכללה ניתן איפוא לומר, כי מקום בו מרכז הכובד של ההליך הוא ענין שבסמכות בית המשפט האזרחי או הפלילי, והתקיפה העקיפה מתייחסת לשאלה משנית העולה באופן אינצידנטאלי לסוגיה העיקרית, ושההכרעה בה דרושה לצורך ההכרעה בעיניין הנידון בפני בית המשפט, הנטייה היא לאפשר תקיפה עקיפה, בהיעדר סיבה מיוחדת לשלול. יצוין כי המצב האופייני לתקיפה עקיפה הוא העלאת הטענה נגד האקט המינהלי כטענת הגנה. לעומת זאת, מקום שמהותו האמתית של ההליך או מרכז הכובד שלו הוא בהכרעה בשאלת תוקפו וחוקיותו של אקט שילטוני, ובמיוחד כאשר מושא התקיפה הוא שיקול הדעת השלטוני לגופו, או כאשר מדובר בסוגיה שלטונית מורכבת או רגישה או בעלת השלכה רחבה, יש להמנע בדרך כלל מבירור העניין במסגרת תקיפה עקיפה."
זאת ועוד, נקבע בפסיקה, כי כאשר תובע מכיר את מסלול ה"תקיפה הישירה", אך בחר שלא ללכת בו, ונקט במסלול של "תקיפה עקיפה", אזי תדחנה טענותיו (ראו דברי כב' השופט נ' סולברג ברע"א 2933/18 עריית אור עקיבא נ' מקורות חברת מים בע"מ, פִסקה 26 סיפא (1.8.2019)).
בעניינינו, העיריה הצביעה על כך שהתובעות, ולמצער התובעת 1, הכירה היטב את מסלול ה"תקיפה הישירה" והיא נקטה בו בעבר, כפי שעולה בבירור מעניין עריית נתניה, במסגרתו עתרה התובעת 1, המפעילה גם בתי ספר בערים נתניה וחדרה, לבית המשפט לעניינים המינהליים, בעתירה למתן צו המורה לעירייה להמנע מהטלת עיקול על חשבונות הבנק שלה בגין חובות ארנונה, שהם לטענתה חשבונות ייעודיים אליהם הועברו כספי תִקצוב, וזאת נוכח זכאותה לפטור מארנונה.
...
העיריה העלתה טענות נוספות בגינן לטענתה יש להורות על סילוק התביעה על הסף (שיהוי, מעשה בית דין ושימוש לרעה בהליכי משפט), אך משעה שהגעתי למסקנה שהתביעה אינה בסמכותי העניינית, איני רואה צורך להידרש לטענות אלה.
סוף דבר
נוכח כל המפורט לעיל, דין התביעה להימחק בשל חוסר סמכות עניינית.
בנסיבות העניין, נוכח השיהוי מצד העיריה בהגשת הבקשה לסילוק התביעה (בקשת הסילוק הגשה כשנה וחודש לאחר הגשת התביעה), אני קובעת שכל צד יישא בהוצאותיו.