לדברי הנתבעת, טענת התובעים ל"אובדן רווחים" בגין ההחלטה שלא להמשיך את ההיתקשרות עמם ולפרסם מכרזים חדשים הם עניין מובהק של מיכרז, "הנוגע לעצם פירסום המיכרז, לתנאיו כמו גם למחירים שנקבעו בו" ומשכך אם לתובעים טענות כנגד החלטת הנתבעת לצאת למכרזים חדשים היה עליהם לנקוט בהליכים מינהליים בזמן אמת ולא לנקוט בתביעה אזרחית–כספית שנים רבות לאחר מכן.
עוד טוענת הנתבעת כי התביעה לוקה בשיהוי, כי פרשת התביעה מגוללת מסכת ארוכת שנים המקיפה מספר מכרזים והתקשרויות, עילות התביעה התגבשו לפני שנים, חלק מבעלי התפקיד כבר אינם עובדים אצלה, והמנעות התובעים מלפנות לערכאות שיפוטיות בנוגע לטענות המועלות בתביעה הובילה לכך שהנתבעת הסתמכה בסבירות ובתום לב על כך שהתקשרויות העבר בין הצדדים הסתיימו והושלמו על כל נגזרותיהן ובכך שינתה הנתבעת את מצבה לרעה (ר' בהרחבה סעיפים 150–156).
לדבריה, לטענה זו אין כל זכר בכתב התביעה, בו הובהר כי עילת התביעה בגין רכיב הוצאות המשפט היא "השבה" (ר' סעיף 314) ובגין "היתנהלות בלתי סבירה" ומכוח "עוולת הנגישה", כאשר יש להכיר "בעוולה הסימטרית ו/או האנלוגית של אילוץ להתדיינות" (ר' סעיף 315).
פסקה 5 לתוספת הראשונה קובעת כי "מיכרז" לצורך הגשת עתירה מינהלית הוא אחד מהנושאים הבאים:
מכרזים – עניני מכרזים של גוף או רשות המנויים בסעיף 2 לחוק חובת המכרזים, התשנ"ב-1992, ועניני מכרזים של רשות מקומית, שענינם היתקשרות בחוזה לבצוע עסקה בטובין או במקרקעין, לבצוע עבודה או לרכישת שירותים, וכן מכרזים שענינם מתן רישיון או זיכיון לפי דין.
השופטת (כתארה אז) נאור בעמ' 647 נדרשה אף היא למבחן העילה, וציינה כי "העילה הקלסית לתובענה מינהלית לפיצויים שעילתה במיכרז, היא מקרה שבו פלוני הישתתף במיכרז, היה זכאי לזכות במיכרז ולא זכה בו, אך מסיבה זו או אחרת – ביצוע העבודה על-ידי אחר או ביטול המיכרז – לא ניתן עוד להחזיר את הגלגל אחורנית, ולא נותר אלא לפצותו"" (פסקה ו לחוות דעתו של כב' השופט (כתוארו אז) א' רובינשטיין, עמוד 29).
...
סבורני כי אין מקום 'ללכת שבי אחריה' אלא יש מקום לצורכי החלטה זו לבחון את התובענה לגופה.
סוף דבר
הלכה היא כי דרך המלך היא תקיפה ישירה של ההחלטה של הרשות לערכאה המתאימה ובלוחות הזמנים שקובע הדין המנהלי, וכי מנגנון התקיפה העקיפה הוא הליך חריג.
הנתבעת תגיש כתב הגנה מתוקן בתוך המועדים הקבועים בתקסד"א–התשע"ט.
למען הסר ספק יובהר כי כתבי הטענות המתוקנים שיוגשו על ידי הצדדים בהתאם לפסק דין חלקי זה, יוגשו בהתאם לתקסד"א–התשע"ט.
הנני מחייב את התובעים ביחד ולחוד לשאת בשכר טרחת הנתבעת בגין בקשה זו, בסך כולל של 15,000 ₪, אשר ישולמו בתוך 30 ימים מהיום.